Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Mısır Turu Planlaması ve Mısır Gezi Rehberi

Mısır Turu Planlaması ve Mısır Gezi Rehberi

Mısır deyince akla ilk gelen dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul gören meşhur piramitler geliyordur. En azından benim için böyle. Bir dönemin çocuklarının hayallerini süsleyen, film ve diziler ile hayallere dalmamıza sağlayan Antik Mısır’ın kalıntılarının peşinde iz sürmeye benimle çıkmak isterseniz yazının devamının da okumanızı tavsiye ederim. Öncelikle Mısır gezi rehberi yazısında Mısır seyahatini planlamasınıza yardımcı olacak bilgiler, öneriler, konaklama ve dikkat etmeniz gereken konuları hakkında bilgi içerir 🙂

Mısır’ın Kısa Tarihi

Hurgada Marina - Mısır Gezi Rehberi

Mısır’ın kökleri yaklaşık 7000 yıl öncesine dayanıyor. Nil Deltası üzerinde kurulmuş olan Mısır, Antik Çağın en büyük uygarlıklarından birisi olarak kabul ediliyor. Medeniyetin kurucu olarak bilinen Tiu’un tam olarak doğum tarihi bilinmiyor olsa da en eski bilgiler M.Ö. 6000 yılına kadar uzanıyor. Kendine özgü yazı sistemi, matematik, astronomi ve mimariye bir çok farklı bakış açısı katmışlardır. M.Ö. 30. yüzyılda Roma İmparatorluğu’unun bölgeyi işgali ile birlikte Mısır’daki firavunluk dönemi bitmiştir. Bölgede zaman içinde Memlüklüler, Osmalılar, Fransızlar ve İngilizlerin hakimiyetine girmiştir. Mısır 1922 yılında yıllar önce kaybettiği bağımsızlığını yeniden kazanış ve 1953’te cumhuriyet ilanı ile birlikte Mısır Arap Cumhuriyeti kurulmuştur.

Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

1- Mısır Güvenli Mi?

Çoğu gezginin aklındaki ilk soru Mısır güvenli mi? değil mi? sorusu olacaktır ki bunu gitmeden önce bizde çokça düşündük. Bu soruya kesinlile güvenlidir gibi cevap vermek zor diyebilirim ama kendi deneyimlerimden, gezip görmüş biri olarak bu soruya kendi bakış açımla cevaplamam mümkün. Kendi gezi planımızı kendimiz hazırlayıp, tamamiyle bireysel bir gezi yaptık. Gezi sırasında en küçük bir güvenlik sorunu yaşamadık hatta özellikle turistlik yerlerdeki güvenlik önemli oldukça kendimizi iyi hissetmemizi sağladı. Gitmeden önce okuduğum blog yazılarında hırsızlıktan çok bahsediliyordu bu yüzden kimliklerimi ve bazı kredi kartlarımı yanıma almadım.

Genel anlamda dünyanın hiçbir yeri %100 güvenli değil. Bunu unutmamak gerek. Yukarı da bahsettiğim gibi Mısır turizme oldukça önem veriyor ve turistlerin güvende hissedebilmesi için turistlerin yoğun olduğu bölgelerde hem asker hemde polis bulunuyor. Yine de bu sizin yeterli gelmezse tabiki bir tur aracılığı ile gitmeyi düşünebilirsiniz.

Güvenlikten ziyade daha çok dolandırıcılık yada hırsızlık vakalarının yoğunlukta olduğunu söyleniyor. Bizim de başımıza gelen ufak konuyu sizinle paylaşmak isterim. İlk varış şehirimiz olan Hurgada Havalimanı çıkışında taksimizi çağırdık ve beklerken biri yanıştı ve kendisi olduğunu söyledi. Tabi arkadaşım durumdan şüphelenip uygulamadan taksiciyi aradı ve tabiki bindiğimiz taksi başka çıktı. Kısa süreli bir münakaşa sonrasında bir ödeme yapmadan araçtan indik, kendimize yeni bir taksi çağırarak kalacağımız otele gittik.

2- Mısır’da Kadın Turistler Nasıl Giyinmeli

Karnak Tapınağı - Luksor
Giza Piramitleri

Mısır’da kadınların %100 kapanması gerekiyor gibi bir durum yok. İran ve Özbekistan seyahatimi tek başına yapmış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Mısır kadın gezginler için biraz daha zor bir ülke. Sürekli fotoğraf çektirmek isteyenler, yürürken 3-4 adım da bir ya taksici yada rehber ister misin diye yolumuz sürekli kesildi. Bir yerden sonra ya umursamamak gerek ya da sinir küpü eder insanı. Bu durum Aswan ve Luksor şehirinde çok fazlaydı. Kahire ve İskenderiye kesinlikle en rahat gezdiğimiz şehirlerdi. Sokaklarda gezerken ne giyinmiş olursanız olun turist olduğumuz her şekilde belli oluyor ve gözlerin bir şekilde bize çevrildiğini fark ediyorduk. Ne giyerseniz giyin bundan kaçınmak mümkün değil. Eğer bizim gibi bireysel bir gezi planlıyorsanız tişört, pantolon gibi giysileri seçmenizi tavsiye ederim. Benim fotoğrafları gördükten sonra diyebilirsiniz eee sen böyle nasıl gezdin diye. Evet askılı birazda dekolte sayılabilecek elbiselerle gezdim. Taciz benzeri bir durum da yaşamadım. Bakışlardan, sürekli insanların önünüzü kesiyor olması sizi rahatsız ederse benim gibi giyinmeyin derim 🙂

3- Mısır Kapıda Vize Uygulaması

Mısır gezi rehberi nin olmazsa olmazı tabiki vize. Kızıldeniz kıyısında bulunan ve dünyanın en iyi 3 dalış noktasından biri sayılan Mısır’ın Sharm El Sheikh şehri sınırda vize uygulamasının haricinde tutulmuş olup, vizesiz olarak Türk Vatandaşlarını kabul etmektedir.

Piramiti görmek için Kahire’ye gitmek yada diğer bir Kızıldeniz kıyısında bulunan Hurgada’da tatil yapmak gibi bir düşünceniz varsa Mayıs 2023 itibari ile kapıda vize uygulamasına geçilmiş bulunmaktadır. Pasaport kontrolü öncesinde bulunan vize başvuru merkezlerinden 25 USD karşılığı vizenizi alabilirsiniz. Görevliye doldurmuş olduğunuz başvuru formunu ve pasaportunuzu vermeniz yeterlidir. Sıra yoksa vizenizi bir kaç dakika içinde almanız mümkün. Almış olduğunuz kapıda vize ile Mısır’da 90 gün kalabilirsiniz.

4- Mısır’da Bahşiş Konusu

Luksor Tapınağı

Bazı bloglarda rüşvet yazıyor olsa da ben adına bahşiş diyorum ülke genelinde oldukça yaygın. O kadar alışmışlar ki vermediğinizde direk sizden bahşiş istiyorlar. Kime ne zaman bahşiş vermeniz gerektiği hiç belli olmuyor her an borçlu olabilirsiniz gjlgjthlr 🙂 Yol tarifi yapan, girmeyecek yerlere girmenize yardım eden, fotoğraf çekilmeyen yerde fotoğraf çekmenize yardım eden yada fotoğrafını çeken birine borçlu olabilirsiniz ve direk sizden para isteyecektir.Öyle ki bir yerden sonra kim yardım etmeye kalksa yine bahşiş isteyecek diye düşünmeye başlamıştım. Otobüse binerken sadece bagajlarımız da bişey olmasın düşüncesi ile görevliye bagajlarımızı verirken 5 şer pound verdik. Her an lazım olabileceği için mutlaka yanınızda 5-10 pound gibi küçük rakamları bulundurmanızı öneririm.

5- Restoranlardaki Vergi ve Hizmet Bedeli

Mısır gezi rehberi ile Mısır’a gitmeden bilmeniz gerekenleri mümkün olduğu kadar anlatmaya devam ediyorum. Mısır’daki sanırım en sevmediğim konulardan biri restoranlardaki fiyatlara vergi ve hizmet bedeli ekleniyor olması diyebilirim. Menülerin alt kısımlarında %12 servis ücreti yazısını göreceksinizdir. Unutmayın güzel restoranlarda menü fiyatlarındaki rakamlar vergisiz hali yani ödeme yapmak istediğinizde gelen hesapta %12 servis + %14 vergi eklenerek gelecektir. Bu durum ayaküstü yiyebileceğiniz yerlerde bulunmuyor.

Restoranlarda olduğu gibi Booking üzerinden rezervasyon yapıp gittiğinizde gördüğünüz fiyatlara ekleme yapıldığını göreceksiniz. Booking’de çoğu otelde şehir vergileri yazmıyor. Yazsa bile hizmet bedeli dahil ediliyor ve yazan rakamdan farklı bir rakam ödemeniz gerekiyor. Konaklama konusunda öneririm önceden ödemeyi yapmanız olacaktır böylelikle süprizler yaşamazsınız.

6- Mıısır’da Taksi Kullanımı

Aswan Tren İstasyonu
Mısır Gezi Rehberi

Gelelim Mısır’da taksi kullanımına, tabiki klasik olarak burada da turistten daha fazla para alma durumu söz konusu. Malum İran ve Özbekistan’dan bu konuda deneyimliyim gitmeden bu konuda araştırmamıza yaptık ve gerekli uygulamaları indirip elimizde telefonlarımız düştük Mısır yoluna 🙂 Mısır’da yayın olarak Uber, İndrive ve Careem uygulamaları kullanılıyor. Uber’i Kahire ve İskenderiye’de rahatlıkla kullanabilirsiniz ancak diğer şehir de aktif kullanılmıyor ve uygulamadan taksi bulunmuyor. Aswan’da İndrive rahatlıkla kullanabiliyorken, Careem uygulamasını ise genel olarak her şehir de kullanabilirsiniz. Uber haric diğer uygulamaları gitmeden indirmiştik ancak sım kart olmadan kullanılamıyor. Sim kart aldıktan sonra rahatlıkla kullanabildik.

7- Kamera ve Ekipmanlara Dikkat Edin

Beni takip edenler biliyordur ama yinede söylemiş olayım fotograf makinası olarak Olympus OM D 5 Mark II kullanıyorum. Küçük bir makina olmasına rağmen özellikle Kahire’de müze girişlerinde sürekli bakılmak istenmesi bir yerden sonra getirmeme pişman olmama sebep oldu. Benim makine küçük olduğu ve yanımda tripod taşımadığım için güvenlik kontrollerinden rahatlıkla geçtim.

8- Mısır’da Sim Kart Almak

Bizim varış yerimiz olan Hurgada Havalimanı çıkışında bir kaç tane operatör firmasına ait dükkan bulunuyor. Ağırlıklı olarak bir Fransız firması olan Orange isimli firmanın tercih edildiğini öğrenmemiz sonrasında bizde o firmadan pasaportumuzu vererek 5 dakika içinde sim kartımızı almış ve hattımızı kullanıyor olduk. 18 GB 5 USD, 28 GB 6.5, 43 GB ise 9 USD fiyatı bulunuyor.

9- Mısır’a Giderken Islak Mendil ve Selpak Alın

Mısır’ın öncelikle pekte temiz bir yer olmadığını söylemem gerek. Hijyen konusunda titizseniz gezi sizi biraz zorlayabilir. Sokaklar bile genel olarak temiz değil. Çöp kutusu oldukça az ve insanlar hep çöplerini yerlere atıyorlar. Öyle ki İskenderiye’de bir mekanın çalışanın teneke kutuları denize attığına şahit oldum. Belki de bir çoğumuz için Mısır gezi rehberi yazımda temizlik konusunu sona bırakmış gibi oldum ama bu konuyu önemseyen arkadaşlar yanınıza ıslak mendillerinizi alın!

Mısır’a Gitmek İçin En Uygun Zaman

Fil Adası - Aswan

Mısır’da step iklimi hâkim olduğu için yıl boyunca az yağış görülür. Ülkede yıllık ortalama sıcaklık 27°C civarındadır. Sıcaklıklar ülke genelinde birbirine yakın olmakla birlikte Nil Deltası, Kahire ve İskenderiye nem oldukça yüksek oluyor. Mısır’da Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Sahra Çölü’nden gelen kuru rüzgarlar kum fırtınasına dönüşerek bu aylarda gezmek isteyenleri biraz zorlayabilir. Yaz aylarında özellikle Luksor ve Aswan 40°C‘nin üzerine çıkan sıcaklık ve kuru hava ile sizi karşılayacakken kışın 14-22°C arasında değişir. Mısır’ı ziyaret etmek için iklim açısından uygun olarak düşünülebilecek aylar aşırı sıcak ve kuru olmadığı Ekim ve Şubat ayları arasıdır. Bizim gibi sıcaklar bana koymaz diyenler varsa Haziran sonunda da gidebilirsiniz. Nispeten düşük sezon olması nedeniyle bir nebze de olsa turist kalabalığından sıyrılmış olursunuz.

Mısır’da Ulaşım

İstanbul’dan hem Türk Havayolları’nın hem de Pegasus’un direk uçuşları ile Hurgada, Şarm El-Şeyh, Kahire ve İskenderiye’ye gelebilirsiniz. Fiyatlar sezona göre değişkenlik göstermekle birlikte biz THY ile Hurgada gidiş, İskenderiye dönüş biletini 5000 TL aldık.

Gelelim şehirler arası ulaşıma ülkede bu yıl başından itibari ile turistlerin tren biletlerini online satın almaları yasaklanmış. Tren ile seyahat etmek isterseniz istasyona gidip USD yada Euro ödeyerek biletinizi almanız gerekiyor, Turistleri bu şekilde ayırdıkları için tabiki yerel halka göre biraz daha pahalıya almış oluyorsunuz. Tren yerine dilerseniz otobüste kullanabilirsiniz. yerel bir otobüs firması olan Go Bus firması bizim tercihimiz oldu. hem fiyatlar daha makul hem de trene göre biraz daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Şöförlerin deli gibi araç kullandıklarını da söylemeden edemiycem. En kısa otobüs yolcuğumuz olan Kahire-İskenderiye otobüs biletine 110 Pound (Yaklaşık olarak 90 TL) ödedik.

Gün Gün Mısır Seyahat Planı – Gezi Rotası

Krallar Vadisi - Mısır Gezi Rehberi
GÜNŞEHİRGezi Planı
1. ve 2. Günİstanbul- HurgadaUçumuz Cuma akşam saatlerindeydi. Hurgada’ya gece yarasını geçerken vardık ve sabaha kadar olan zamanı değerlendirip otelimizde uyuduk. bütün gün gezip 22.00’de Aswan otobüsüne bindik.
3. GünAswanSabah 8.00 civarında Aswan’a vardık. Günü gezerek geçirdik ve gece konaklamayı burada yaptık.
4. ve 5. GünLuksorAswan’dan 10.30’taki trenle Luksor şehrine yola çıktık. 13.30 civarında Luksor’a vardık. Yine bütün günümüzü gezerek geçirdik. Konaklamayı burada yaptık. Ertesi gün yine şehri gezip 21.00’deki Kahire otobüsü ile yola koyulduk.
6. ve 7 GünKahireSabah 7.00 sularında Kahire vardık. Otelimize yerleşip biraz dinlendikten sonra Kahire sokakları bizi bekler. 2 gece Kahire’de konaklama.
8. Günİskenderiye – İstanbulSon tam günümüzün sabahında 3 saatlik otobüs yolcuğu ile İskenderiye geldik. Gece burada konaklayıp, ertesi günde akşama kadar dinlenme modunda geçirdik. Zira oldukça yorulduk. Gece yarısından sonra uçağımızla İstanbul’a döndük.
Mısır Gezi Rehberi

Bireysel seyahat etmek, her şeyi planlamak biliyorum biraz zor. Daha kolay bir Mısır gezisi istiyorsanız Get Your Guide bulunan günübirlik yada bir kaç günlük turlara göz atmanızı tavsiye ederim.

Mısır Gezilecek Yerler – Mısır Gezi Planımız

Gezi planız sırasıyla Hurgada, Aswan, Luksor, Kahire ve İskenderiye şeklinde ilerliyor. oldukça yoğun ve hareketli bir rota olduğunu söyleyebilirim. Bu kadar yoğun bir program yapmak istemezseniz İskenderiye şehirini belki de es geçebilirsiniz ve diğer şehirlere biraz daha zamanınız kalmış olur. Mevsim olarak deniz sezonunda gitmiyorsanız Hurgada şehiri de eleyebilirsiniz. Gezilecek yerlere gelecek olursakta Mısır Gezi Planı hazırlarken kendi zevkimize ve görmek istediğimiz yerlere göre planlama yaptık. Gezilecek yerlere ekleme yapmak mümkün o da artık sizin zevkinize kalmış.

GÜNŞEHİRGÖRÜLECEK YERLER
1.Günİstanbul – HurgadaOrgane Adası – Şnorkelle Dalış
Hurgada şehir merkezi gezisi
Hurgada Marina
2.GünAswanNubian Köyü
Fil Adası
Nil Nehri’nde Tekne Gezintisi
Aswan Old Market
3.GünLuksorLuksor Müzesi
Luksor Tapınağı
Ata Bazar
4. GünLuksorKrallar Vadisi
Kraliçe Hatshepsut Tapınağı
Karnak Tapınağı
5.GünKahireMısır Müzesi
Al-Moaz Caddesi – Qalawun Kompleksi
Khan El-Khalili
Qars El Nil Köprüsü
Al- Azhar Camii
6.GünKahireGiza Pramitleri
Memphis ve Sakkara Antik Kenti
Zamalek
7.GünİskenderiyeAntik Roma Tiyatrosu
Kayıtbey Kalesi
8. GünİskenderiyeCatacom Yeraltı Mezarları
İskenderiye Kütüphanesi

Mısır Konaklama

Giza Piramitleri

Mısır Gezi Rehberi için diğer önemli bir konu olan konaklamayı en sona bıraktım. Bizim seyahat anlayışımıza göre sadece uyumak için kullanacağımız yere fazla para ödemek anlamsız geldiğinde genelde düşük bütçeli yerleri tercih ettik. Kaldığımız yerlerin içinde en uygun gecelik kişi başı 11 USD dan başlayıp 25 USD’a kadar değişkenlik gösterdi. Konaklamadığımız şehirler içinde en pahalı olan İskenderiye olurken en uygun konaklama seçenekleri Aswan şehrindeydi. Hemen hemen kaldığımız bütün yerlerde kredi kartı geçiyordu.

Hurgada‘da marina’ya yürümek isterseniz yarım saat uzaklıktaki terası deniz manzaralı 3. yıldızlı bir otel olan Palm Inn Hotel otelde konakladık. Kaldığımız yerler içinde bize göre kahvaltısı en iyi olan yerdi. Odalarının da temiz olduğunu söyleyebilirim. Tesisi incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Aswan‘da zaman kısıtı yüzünden şehir merkezinde ama Nil Nehri manzaralı bir apartman dairesinde kaldık. Temizlik konusunda iyi bir puan veremem ama konum olarak oldukça güzeldi. Bu yeri size tavsiye edemeyeceğim ama zamanınız varsa mutlaka ada da yada Nubian Köyü’nde kalmanızı öneririm. Aswan konaklama seçenekleri için tıklayın.

Bizim üçüncü şehrimiz Luksor‘da ise Nefertiti Hotel’i tercih ettik. Şehir merkezinde ve terasında çok güzel bir restoran bulunuyor. Tesisi incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Kahire‘de nispeten diğer şehirlere göre biraz daha pahalı olmakla birlikte genelde gezginlerin tercihi olan Tahrir Meydanı’na yakın bir konaklama olan Castle Hotel’i tercih ettik. Tesisi incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Son şehrimiz İskenderiye’de ise kaldığımız yerler içinde best durumunda olan Alexander The Great Hotel’i kesinlikle tavsiye ederim. Hem çok ilgililer hemde odalar oldukça güzeldi. Tesisi incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Mısır gezi rehberi bitti ancak Mısır ile ilgili daha fazla fotoğraf ve video için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

2 thoughts on “Mısır Turu Planlaması ve Mısır Gezi Rehberi

  1. Ani bir kararla gece yarısı Mısır Uçak bileti aldım ve ne yapacağımı henüz hiç bilmiyorum. Ama bu içerik oldukça detaylı ve açıklayıcı. Mısır seyahatimde kesinlikle çok işime yarayacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir