Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Tren Yolculuğu Sevenler – Ülkemizin Tren Rotaları

Tren Yolculuğu Sevenler – Ülkemizin Tren Rotaları

ÜLKEMİZİN TREN ROTALARI

Bütün dünyada oldukça yaygın olan tren seyahatleri, ülkemizde de son yıllarda oldukça ilgi görür hale geldi. Tren dışında hem ucuz hem de konforlu seyahati bir arada yapabileceğiniz başka bir ulaşım araçı var mı? Gelin Ülkemizin Tren Rotaları nelermiş bakalım?

Demiryollarımızın Tarihçesi

Bugünkü sınırlarımız içinde 1856 yılında yapılan 130 km.lik İzmir- Aydın Demiryolu hattı ilk demiryolumuz olmuş.

Osmanlı Döneminde yapılan toplam 8.619 km uzunluğundaki demiryolu hattının 4.136 km.lik bölümü milli sınırlarımız içerisinde kalırken, bu hatların 2.404 kilometresi ise yabancı şirketler, 1.377 kilometresi de devlet eliyle işletilmekteymiş.

1856-1923 DEMİRYOLU HATLARI

1856 – 1923 yılları arasında Osmanlı topraklarında şu hatlar inşa edildi.

. Rumeli Demiryolları 2.383 km normal hat

. Anadolu-Bağdat Demiryolları 2424 km normal hat

. İzmir -Kasaba ve uzantısı 695 km normal hat

. İzmir -Aydın ve şubeleri 610 km normal hat

. Sam-Hama ve uzantısı 498 km dar ve normal hat

. Yafa-Kudüs 86 km normal hat

. Bursa-Mudanya 42 km dar hat

. Ankara-Yahşihan 80 km dar hat

Toplam : 8619 km

Cumhuriyet Dönemi öncesinde, yabancı şirketlere verilen imtiyazla, onların denetiminde ve ülke dışı ekonomilere, siyasi çıkarlara hizmet eder türde gerçekleştirilen demiryolları, Cumhuriyet Dönemi sonrası milli çıkarlar doğrultusunda bir yapılanma süreçine girmiş.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında demiryolu sevdası herkesi sarar ve onca kıtlığa, imkansızlığa rağmen 2.Dünya Savaşı’na kadar hızla sürmüş. Sonrasında yavaşlamış.

Daha fazla tarihi bilgi vererek sizleri sıkmayayım. Asıl konumuz olan ülkemize ait tren yollarının bilgilerini vereyim.

Ülkemizde demiryolu hatları Ana Hat ve Bölgesel Hat olmak üzere ikiye ayrılıyor. Son olarakta Yüksek Hızlı Tren bulunmakta.

Kaynak: www.tcdd.gov.tr

Ana Hat Trenleri

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi, Haftanın hergünü Ankara Garı’ndan kalkıyor. Kalkış saatleri yaz-kış dönemine göre değişiyor olsa da şu sıralar 18:00’dir.

Uğradığı şehirler: Ankara – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars’dır.

Son yıllarda oldukça popüler olan bu hat, harika manzaralar eşliğinde masalsı bir yolculuk sizi bekliyor. Yolculuk 24 saat 13 dakika sürüyor olarak görünse de, 27-28 saat aralığını buluyor. Eminim yazıda ayrı güzeldir. Kışın tadı bir başka. Yolun sonunda Kars’da sizi bekleyen harika yerler var.

Doğu Ekspresi - Ülkemizin tren rotaları
Doğu Ekspresi

Lise yıllarında ailecek Doğu Ekspresi ile Sivas’a gitmiştik. Ailecek derken bir vagon akraba yani 🙂 O yıllarda mutlaka kullanılan trenler daha eskiydi. Bütün gece uyuyamadığımı ve indikten sonra bile trenin raylarda ilerlerken çıkardığı sesi hiç unutamamıştım. Ve tabiki o yıllarda bu hatlar İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan hareket ediyordu. Aradan geçen bunca zamandan sonra inanın o kadar konforsuz değil.

Vangölü Ekspresi

Doğu Ekspresi’ne alternatif olarak gösteriliyor  Vangölü Ekspresi. Henüz bu hattı kullanma imkanım olmadı ama genel kanı olarak baharda gidilmesi gerektiği yönünde.

Bu hat haftanın belli günlerinde yapılıyor. Ankara’dan her Salı ve Pazar. Tatvan’dan ise Salı ve Perşembe günleri hareket ediyor. Ankara’dan kalkış saati 11:00′dir. Yolculuk 23 saat 46 dakika sürüyor.

Vangölü Ekspresi rotası: Ankara – Kayseri – Sivas – Malatya – Elazığ – Tatvan’dır.

Güney Kurtulan Ekspresi

Kesinlikle yurdumuzun bütün her yeri güzel. Hiçbirini birbirinden ayırmak mümkün değil. Hepsinin kendine has güzellikleri var. Ben bu yolculuğu yazın sonuna doğru yaptım aslında. Hazar Gölü manzarası çok güzeldi. Sabah uyandığımda karşımda bu manzara vardı.

Güney Ekspresi ( Hazar Gölü) - Ülkemizin Tren Rotaları
Güney Ekspresi ( Hazar Gölü ) – Ülkemizin Tren Rotaları

Güney Ekspresi rotası: Ankara – Kayseri – Sivas – Malatya – Diyarbakır – Batman – Kurtalan’dır.

Ankara’dan Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri, Kurtalan’dan ise Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri kalkmaktadır. Ankara kalkış saati 11:00‘dir. Yolculuk toplam 23 saat 35 dakika sürüyor.

Pamukkale Ekspresi

Pamukkale Ekspresi, Denizli – Sandıklı – Afyon – Kütahya – Eskişehir arası her gün çalışmaktadır. Yolculuk süresi yaklaşık 12 saat civarı olup, yataklı vagonu bulunmaktadır. Yolculuk hep gündüz saatlerinde devam ediyor. Eskişehir kalkışları 10:25‘dir. Toplam yolculuk süresi 8 saat 26 dakika’dır.

Bu yıl bu hattı kullanarak Pamukkale’ye gitmek istemiştim. İstanbul’dan hızlı trenle Eskişehir ordan Pamukkale Ekspresi’ne binmek gerekiyordu ancak İstanbul’dan Hızlı trene 6:50’de binmem gerektiği için bu hattı kullanamadım. İstanbul’da yaşayanlar bilir o saatte hele ki Avrupa Yakasıdan Pendik’e gitmek imkansız gibi bir şeydir.

Fırat Ekspresi

Bu hat, Elazığ – Malatya – Gölbaşı – Osmaniye – Adana arası  her gün çalışmaktadır. Trende sadece pulman vagon bulunmaktadır. Yolculuk hep gündüz saatleridir. Elazığ kalkış saati 08:10’dur.

Erzincan dolayları -Ülkemizin Tren Rotaları
Erzincan dolayları -Ülkemizin Tren Rotaları

İzmir Mavi Tren

İzmir Mavi Tren, Ankara -Eskişehir – Balıkesir – Manisa – İzmir ( Basmane ) arası her gün çalışmaktadır.  Ankara hareket saati 19:00’dur.

Konya Mavi Tren

Konya – Afyon – Uşak – Manisa – İzmir ( Basmane ) arası her gün çalışmaktadır. Trende pulman, yataklı vagon ve yemekli vagon bulunmaktadır. Konya hareket saati 19:15’dir.

Karesi Ekspresi

Bu hat, Balıkesir – Soma – Akhisar – Manisa – İzmir ( Basmane ) arası her gün işlemektedir. Trende sadece pulman vagon bulunmaktadır.

Ege Ekspresi

Karesi Ekspresi ile aynı güzergaha sahip olan Ege Ekspresi, Basmane – Manisa – Akhisar – Soma – Balıkesir arası her gün çalışmaktadır. Karesi Ekspresi ile tek farkı hareket saatleridir.

6 Eylül Ekspresi

Bandırma – Balıkesir -Soma – Manisa – İzmir ( Basmane ) arası her gün işlemektedir. Trende sadece pulman vagon bulunmaktadır.

17 Eylül Ekspresi

6 Eylül Ekspresi ile aynı güzergaha sahip olan 17 Eylül Ekspresi diğerinden saat farklılığı ile ayrılmaktadır.

Toros Ekspresi

Adana – Pozantı – Ulukışla – Ereğli – Konya arası her gün çalışmaktadır. Trende pulman vagon bulunmaktadır. Adana’da kalkış saati 07:45’dir.

Erciyes Ekspresi

Bu hat Kayseri – Niğde – Ulukışla – Pozantı – Adana arası her gün çalışmaktadır. Trende pulman vagon bulunmaktadır. Kayseri kalkış saati 07:00 olup, Adana kalkış saati 16:30’dur.

Bölgesel Tren Hatları

Bölgesel Tren Hatları -Ülkemizin Tren Rotaları
Bölgesel Tren Hatları – Ülkemizin Tren Rotaları

Bir çok şehri ya da ilçeyi birinine bağlamak için o bölgelerine yönelik hatlarda bulunuyor. Bölgesel trenler sadece pulman vagon şekilde hizmet verip, gün içinde karşılıklı olanda var, günde bir seferi bulunanlarda.

Bu hatların tek farkı internetten, çağrı merkezinden ya da telefonla biletleri alınamamaktadır. Biletler sadece trenin durduğu istasyonlardan alınabiliyor.

Bölgesel tren hatlarını buradan görüntüleyebilirsiniz.

Yüksek Hızlı Tren

Hızlı trendeki tatlı yol arkadaşım

Sınırlarımız içinde henüz çok uzun bir hatta sahip olmasa da, gittikçe önemli hale geliyor. Hızlı tren maximum 250 km hızlı hareket ediyor. Yolculuklarım esnasında maximum 220 km hıza kadar ulaştığını gördüm

Tren sadece pulman vagonlardan oluşuyor ama diğerlerinden farklı olarak ekonomi ve business olarak biletleri satılmaktadır. Trende yemekli vagonda bulunuyor. Dilerseniz yemek için ek ücret ödeyerek biletinizi o şekilde alabiliyorsunuz. Yemekler trende bulunan host ve hostesler tarafından servis edilmektedir.

Yüksek hızlı tren İstanbul – İzmit – Bilecik – Eskişehir – Ankara – Konya arası sefer yapmaktadır. Günde 6-7 sefer yapılıyor.

Uluslararası Trenler

Dünyada ülkeler birbirlerine raylarla bağlanırken biz sanki bu konuda biraz geride kalmış gibiyiz. İlerleyen günlerde daha çok hatla diğer ülkelere ulaşım olacağı haberleri insanı mutlu ediyor.

Uluslararası trenlerin başında her gün  İstanbul – Sofya arası çalışan Sofya Ekspresi geliyor. İstanbul’dan Halkalı istasyonundan kalkan bu hatın biletleri internetten alınamamaktadır. Biletleri uluslararası bilet satışı yapan gişelerden alınabiliyor. Bu gişeler Sirkeci, Haydarpaşa ve Halkalı istasyonlarında bulunmaktadır.

Sofya Ekspresi ile Bükreş‘e kadar devam etme imkanı da bulunmakta olup, genelde Haziran – Ekim ayları arasında bu seferler düzenlenmektedir.

Sofya Ekspresi - Ülkemizin tren rotaları
Sofya Ekspresi – Ülkemizin tren rotaları

Sofya Ekspresi‘nin bilet fiyatları ve sefer saatleri için Tıklayınız.

Diğer Hatta Türkiye ile İran’ı birleştiren Van – Tebriz hattıdır. Haftanın sadece bir günü çalışan bu seferlerde kuşetli vagonlar bulunmaktadır. Van’dan Kalkışlar Salı günleri, Tebriz kalkışları ise Pazartesi günleridir.

 Van – Tebriz Tebriz – Van
21:0023:30

Vogan Tipleri

Son Olarak trende bir kaç vagon tipleri bulunuyor. Onlarla da ilgili kısaca bilgi vermek isterim.

4 çeşit vagon tipi bulunmaktadır. Size birazda bunlardan bahsedeyim.

Pulman : normal koltuklu – vagonlarda her sıra 2 çiftli , 1 tekli koltuk var.

Örtülü Kuşetli : Oda halinde 4 kişilik , duvara dayalı yatakları açarak ranza şekilde yataklar oluyor. Uluslararası trenlerde bu 6 kişi olabiliyor.

Yataklı  :  Oda halinde iki kişilik , içinde buzdolabı, masa ve lavabosu var.  güney ekspresi

Yemekli : Trenin restoran bölümü. Yemeklerde çorba, ızgara atıştırmalık, sandviç ve alkolsüz içecekler mevcut.

Önemli Not : Örtülü Kuşetli vagonlarda  yolculuğa başlandığında temiz nevresim ve yastık veriliyor. Yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz. Sabahları görevli tekrardan topluyor. temizliği konusunda endişeniz olmasın.

Eksik olduğunu düşündüğünüz ya da eklemek istediğiniz bir şeyler olursa yorumlarınızı bekliyorum.

Sonra ki yazıda görüşmek üzere…

Doğu Ekspresi hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Güney Ekspresi hakkındaki yazım için ise buradan ulaşabilirsiniz.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

4 thoughts on “Tren Yolculuğu Sevenler – Ülkemizin Tren Rotaları

  1. vallahi hepsini okudum çok güzel ve lazım ben bir demiryolcu kızı olarak çok memnun oldum takip etmek isterim

  2. Bursa’dan katılmak için İstanbul’da hazır olmak gerekir herhâlde. Konaklama zarûreti olmasa. Hızlı tren Bursa ayağının bitmesini bekleyeceğiz artık. Güzel ve emek verilmiş bir yazıydı. Kaleminize ve ayağınıza sağlık. Sefer ola…

    1. Hızlı trenin Bursa ayağı 2020’de tamamlanacak sanırım. Olumlu geri dönüşünüz içinde çok teşekkür ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir