Schengen Vizesi Nedir ?

Schengen Vizesi nedir en kısa cevabı Avrupa’daki 33 ülkeye tek bir vize ile girmenizi sağlayan ortak bir vize. İnternetteki açıklamalarda yok şu ülke Avrupa birliğinde ama Schengen’de değil ya da bu ülke Schengen Bölgesi’nde değil ama Schengen ile girilebiliyor gibi birçok bilgi içermektedir. Aslında seyahat eden kişiler olarak bu kadar kafa karıştırıcı bilgiye hiçte ihtiyacımız yok. sadece şunları bilseniz yeterli.

Önemli Bilgiler

1. Bu 33 ülkenin sadece 25’i Schengen Vizesi verme yetkisine sahip

Bu ülkelere vize başvurusunda bulunabilirsiniz:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İşviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

2. Diğer 7 ülke Schengen Vizesi veremiyor ama o  ülkelere pasaportunuzdaki Schengen vizeniz ile girebiliyorsunuz

Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Vatikan, San Marino, Monako

Yani bu ülkelerden birine gidecekseniz ve eğer pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz varsa bu ülkelerin kendi vizelerini almanıza gerek yok.

3. 3 tür Schengen Vizesi vardır. Seyahat amacınıza göre başvurmanız gereken vize tipi değişir. Turistik ziyaretleriniz için C tipine başvurursunuz.

Başvuracağınız vize türüne göre farklı başvuru hazırlıkları yapmanız gerekir.

C tipi (Standart Turist Vizesi)

Turistik amaçla Schengen ülkelerinden birine gidecekseniz C Tipi Schangen vizesi, kalış gününüzün en fazla 90 gün olduğu, turistik veya iş seyahati gibi durumlarda alınan klasik Schengen vizesidir. Bu 90 gün kalış hakkı her 180 gün içinde 90 gündür. Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, her 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır. Örneğin, sizin herhangi bir Schengen ülkesinden 1 yıllık C tipi Schengeniniz var. Schengeninizi 1 Ocak’ta ayında aldıysanız üzerine 180 gün ekleyin. 30 Haziran’a kadar ard arda veya kesik kesik istediğiniz tarihler içinde 30 gün Schengen ülkelerinde kalabiliyorsunuz. 1 yıllık vizeniz olduğundan, 30 Haziran’dan sonra tekrar bir 180 günlük dönem başlamış olacağından seyahatinizi Haziran yerine Temmuz’da gerçekleştirdiğiniz takdirde yine 30 günlük hakkınız başlamış oluyor. Diyelim ki, Ocak ayında 15 gün kaldınız, Mayıs ayında 10, Haziran ayında da bir 10 gün daha kalmak istediniz ama kalamazsınız çünkü bu hesapla 180 gün içinde 30 gün kuralını ihlal etmiş olursunuz. Böyle bir ihlalin hem sınırda para cezası ve bir sonraki Schengen başvurularında sorun yaratması muhtemel.

D tipi (oturma izinli)

D Tipi Schengen vizesi ise Erasmus, değişim programları, çalışma, oturum gibi 90 günden daha uzun kalışlar için geçerli olan vize türü. Fakat bu durum sadece D tipi Schengen vizesi sahibi olduğunuz ülke içinde geçerli bir durum. Yani eğer Schengen ülkeleri arasında seyahat etmek isterseniz, kalış hakkınız yine 180 gün içinde 90 gün. Örneğin, Almanya’ya Erasmus’a gittiğinizi düşünelim. D Tipi Schengen vizenizle 6 ay kadar Almanya’da oturma izniniz olacaktır. Bu 6 ay içinde yine 90 gün Almanya dışındaki Schengen ülkelerinde bulunabilirsiniz.

Bazı ülkeler, D tipi vize aldığınızda, o ülkeye giriş yaptıktan belirli bir gün içinde gerekli bürolara gidip oturma izni almanızı veya kayıt yaptırmanızı bekliyor. Örneğin İtalya, ülkeye giriş yaptıktan 8 gün içinde oturma izni çıkartmanız için süre tanıyor.

A tipi (transit)

A tipi Schengen vizesi, Schengen vizesi aldığınız ülkeye başka bir ülkeye aktarmalı gideceğiniz durumlarda almanız gereken vize türü. Çok fazla kullanılan bir vize türü değil ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında Schengen Vizesi’ni hangi ülkeden aldıysanız önce o ülkeye giriş yapmanız gerekiyor. Bazı Schengen ülkeleri bu konuda daha toleranslı olsalar da Almanya, Yunanistan, İsviçre, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler sınırda sorun çıkarabiliyorlar. Örneğin siz Almanya üzerinden Arjantin’e gidecekseniz, Almanya Schengeniniz yoksa Almanya transit schengeninizin olması gerekiyor.

2017 itibariyle Türkiye’den Transit Schengen Vizesi isteyen ülkeler:

Almanya (Schengen vizeniz varsa gerekmiyor)

Çek Cumhuriyeti (Schengen vizeniz varsa gerekmiyor)

İsviçre (Schengen vizeniz varsa gerekmiyor)

Yunanistan (Schengen vizeniz varsa gerekmiyor)

Transit vize için istenilen ek belgeler:

– Nihai varış destinasyonuna ait geçerli vize

– Aktarma yapılacak Schengen ülkesi için uçak bileti rezervasyonu.

4. Turistik Schengen Vizesi Geçerlilik Süreleri Başvurudan başvuruya değişir

Başvurunuzda gezinizin tarihlerini ve ne kadar uzun süreli bir Schengen vizesi istediğinizi sorarlar. Talep ettiğiniz geçerlilik süresine göre değişir. Süre uzadıkça daha pahalılaşır. 7 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 5 yıllık olarak vize talep edebilirsiniz.  Ancak ne kadar uzun geçerlilik verecekleri onların insiyatifindedir. Siz 5 yıllık için ücret yatırıp 1 7ünlük de alabilirsiniz.

5. Turistik Schengen Vizesi de kaç kere giriş çıkış yapacağınıza göre 3’e ayrılır: Tek Giriş, Çift Giriş, Çoklu Giriş.

Başvurunuzda hangi tip giriş izni için  başvurduğunuzu belirtmeniz gerekir ancak size başvurduğunuz türden farklı bir giriş hakkı verebilirler. Çoklu istersiniz bile tek verebilme hakları mevcuttur.

Tek Giriş – Pasaportunuza basılan vizenin üzerinde yazan geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne   1 kez girebilirsiniz. Ama Schengen Bölgesi’nden çıkmadan 1. maddede bahsedilen tüm 23 ülkeye de gidebilirsiniz.

Çift Giriş –  Pasaportunuza basılan vizenin üzerinde yazan geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne 2 kez girebilirsiniz.

Çoklu Giriş – Pasaportunuza basılan vizenin üzerinde yazan geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne sınırsız giriş çıkış yapabilirsiniz.

6. Schengen vizenizin geçerlilik süresi ne kadar uzun olursa olsun, Schengen Bölgesi’nde geçirebileceğiniz zaman sınırlıdır!

5 yıllık Schengen vizeniz olsa bile Schengen Bölgesi’nden en fazla 6 ay içinde 90 gün kalabilirsiniz.  Yani vizenizim ilk 6 ayında 90 + 2. altı ayında 90 gün olmak şartı ile senede 180 gün eder.

Ülke bazında hesaplanmaz, bölgedeki tüm ülkelerde geçirdiğiniz vakit toplanarak hesaplanır. Yani;

6 ayda Danimarka’da 15 gün + Hollanda’da 65 gün  ( uygun )

6 ayda Almanya’da 90 gün    ( uygun )

6 ayda Almanya’da 45 gün + İtalya’da 45 gün ( uygun )

6 ayda Almanya’da 45 gün + İtalya’da 46 gün  (uygun değil )

6 ayda Danimarka’ da 91 gün  ( uygun değil )

6. Schengen Bölgesi’nin tamamı sınır bir ülke olarak görülür. Bir Schengen ülkesinden diğer 23 ülkeden birine giderken pasaport kontrolü yapılmaz. Schengen Bölgesi’ne girerken ve çıkarken yapılır.

Schengen alanının bir parçası olan ülkelerin kendi aralarında sınır kontrolünü ortadan kaldırdılar ve ülkeler arası sınır geçişi kontrolünü oldukça kolaylaştı. Örneğin; artık İtalya’dan İspanya’ya giderken pasaport ibraz etmeniz gerekmiyor.  Ancak Fransa, Almanya gibi bazı ülkeler son yıllarda yaşanan terör olaylarından sonra bazo noktalarda yine pasaport kontrolü yapmaya başladılar.

23 ülkeye ek olarak bulundukları yer itibari ile Vatikan, San Marino, Monako’da bu sınır bütününde yer alır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir