Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

İlk Defa Yurtdışına Çıkmak İsteyenlere Öneriler

İlk Defa Yurtdışına Çıkmak İsteyenlere Öneriler

Yazıyı okumaya başlamadan youtube kanalımda yayınladığım aynı adlı videomu izleyebilirsiniz. İlk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere rehber olmasını dilerim. Bana destek olmak için videomu beğenip abone olabilirsiniz. 🙂

İLK DEFA YURTDIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Gezmek istiyorum, ekonomik gezgin olmak istiyorum, uygun fiyatlı biletler alıp kendimi istediğimde yollarda bulmak istiyorum. Belki ilk defa yurtdışına çıkanlardansın yada senede 1-2 defa seyahat edebilenlerdensin. Belkide daha fazla gezebilmek istiyorsun. Tam da bu sebeple ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler yazımda işinizi kolaylaştırabilecek önerilerde bulunmak istiyorum. Yazının sonunda kendini daha iyi hissetmeni, cesaretini toplamış olarak uçak bileti alabilmenizi diliyorum 🙂

Zürih Gölü / İsviçre - ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler
Zürih Gölü / İsviçre – ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler

Başlamadan önce tüm gezilerimde bana eşlik etmek istersen Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat ile ilgili bütün merak ettiklerinizi konuşalım

YURTDIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Uzun süreli pasaport alın

Pasaport çıkarmak günümüzde ne yazık ki oldukça maliyetli bir konu. Bir çoğumuzda bu nedenli erteliyoruz. Benimde ilk pasaport çıkarttığımda yaptığınız gibi belkide maliyet yüzünden 1 yada 5 yıllık pasaport başvurusu yapıyoruz. Lakin bu durum kendi seyahat planını yapan, çok gezen, keşfetme tutkusu peşinde koşan birey olarak tanımlamak istiyorsanız ilk tavsiye 10 yıllık pasaportunuz olsun. Defter bedeli zaten hepsinde aynı seçeceğiniz süre ücretini değiştiriyor ama bunu tek seferlik bir yatırım olarak görün. 6 aydan başlayıp 1-2-3-4 yıl ve üzeri olan seçeneklerden en uzununu seçerseniz aklınızda hep seyahate açık bırakılan bir kapı olur. Ucuz bilet bulduysanız ha bir de vizesiz ise atlayıp giderseniz.

Not: Unutmayın pasaportunuzun süresinin bitmesine 6 ay veya daha az süre varsa ülkeden çıkış yapamazsınız. Ayrıca pasaportunuzda 2 sayfa boş yer bulunması gerekiyor. Pasaport nasıl çıkarılır ve güncel ücret bilgisi için tıklayın.

Tivat / Karadağ

Vizesiz Ülkelerden Başla, Önyargını Kır, Sonra Gelsin Avrupa..Amerika…

Pasaportu hallettik ya sonra! Birde vize işin içine giriyor. Vize ücretleride azımsanamayacak bir boyutta. Pasaport maliyeti üzerine vize aynı dönem içinde fazla geleceği için önceliğinizi vizesiz ülkelere seyahat ederek yapabilirsiniz. Böylelikle vize konusunu biraz ertleyebilirsiniz. Türk vatandaşlarının vizesiz gezebileceği TAM 106 ülke var. En çok tercih edilenler ülke  ise Ukrayna (pasaportsuz sadece cipli kimlikle de gidebilirsiniz) ; Balkanlarda; Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya, Uzak Doğuda; Japonya, Tayland, Filipinler, Maldivler, Malezya, Sri Lanka, Afrika’da; Kenya, Güney Afrika, Güney Amerika’da; Arjantin, Brezilya, Peru diye uzar gider liste! Hatta hiç masrafsız olanların yanı sıra sınır kapısında ödeme yaparak anında vize alabildiğiniz ülkeler bile çok fazla. Vizesiz gidilebilecek ülkeler yazım için tıklayın

Zaten vizesiz ülkelerde başlayıp seyahat ettikçe keşfetme arzusu sizi yakıp kavuracak işte o zaman YURTDIŞINA ÇIKMAK uğruna uğraştıran vize işleri bile katlanılır kılacak kendini. İşte o zaman Avrupa için yeşil pasaportunuz yoksa Schengen; kıtalar arasında Amerika, Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda için ayrı kendi vizelerine başvurursunuz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır Rehberi yazım için tıklayın.

Brandenburg Kapısı /Berlin
Brandenburg Kapısı /Berlin

İlk Rota Neresi Olsun?

Balkanlar kültürel geçmiş bakımından bize yakın olduğu için ilk tercih edilebilecek yerler arasında. Ya da Schengen vizesi aldıysanız Avrupa’da gezmeye başlamak için hem keyifli hemde oldukça kolay rotalardan biri İtalya özellikle de Roma. Hatta pasaportunuz olmadan sadece yeni tip kimliğimiz ile Ukrayna ve Gürcistan’a bile gidebilirisiniz.

Lviv Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Batum Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Bir şehri gezmenin en kolay yollarından biri Free Walking Tour adlı ücretsiz bahşiş usulü çalışan yürüyüş turlarına katılmak. Gitmeden internetten nereden başladığına bakabilir ve o saatte orada olarak rehber eşliğinde gezebilirsiniz.

Kafanız Rahat Etsin İstiyorsanız

Kutaisi
Kutaisi

Stres ve koşturma olmasın kafam rahat olsun derseniz seyahat planlamanızı yaparken önceden bir kaç adımı planlayın. Örnek vermek gerekirse;

  • Konaklama için rezervasyonlarınızı önceden tamamlayın. Konaklama yaptığınız yerin adresi, oraya en yakın metro durağı bir yerde yazılı olsun, internet olmasa da ulaşabilir olun.
  • Yanınızda belirli miktarda para bulundurun ama hepsini üzerinden taşımayın. Kredi kartınızdan ya da bankamatik kartınızdan rahatlıkla harcamalarınızı yapabilirsiniz. Çok fazla nakit bulundurmaya gerek yok. Kredi kartı kullanabilir veya ATM’lerden ufak bir komisyon karşılığı para çekebilirsiniz. Kredi kartı kullanıyorsanız ekstrenizi USD, EURO, TL olarak alın ki bankaların kur farkından dolayı zarara girmeyin.
  • Ulaşım için ön hazırlık yapın. Havalimanından şehre nasıl ulaşacaksınız, şehirde nereleri gezeceksiniz iyi bilin. Listenizi Ulmon uygulamasını indirerek offline harita üzerinde işaretleyip kolaylıkla gezebilirsiniz. Şehir merkezlerindeki tourist information bürolarından ücretsiz harita ve bilgi alabilirsiniz.
  • Mümkünse yurtdışında geçerli internetiniz olsun. Firmalar günlük belirli bir tutar karşılığı aynı hattınızı yurtdışında kullanmanıza olanak veriyor. Bu, kaybolma veya bir yeri bulamama sorununuzu çözer. Bunu sağlayamıyorsanız kafe, restoran ve şehrin WİFİ hattına bağlanırsınız. Aman dikkat gidin döndükten sonra gelen fatura kalbinize indirmesin 🙂

👉 Yol arkadaşı olmazsa olmaz en iyi seyahat uygulamaları yazım için tıklayın.

👉 Yurtdışında banka ve kredi kartı kullanımı yazım için tıklayın.

Amsterdam - ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler
Amsterdam – ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler

Canınızı Sıkmamak İçin Dikkat Edilecekler

Uçak Biletinizdeki valiz hakkını aşarsanız ekstra para ödemeniz gerekecektir. Uçtuğunuz havayolu firmasına göre kontrol edin. Hatta  online check-in yapın ki hem havalimanında sıra beklemeyin hem de bazı firmalar bunun için ödül puan veriyor onu kazanmış olursunuz. Bazı havayollarında online check-in zorunluğu var. Yazmazsanız 50 eURO bir ceza uyguluyorlar 🙁

Pasaport ile yurtdışına her çıkışınız için Yurtdışı Çıkış Harç Pulu (2019 -50 TL) almanız gerekiyor. Havalimanındaki harç pulu veznelerinden alabilirsiniz. Almadan pasaport sırasına girmeyin, geri çıkıp sıraya girmek zorunda kalırsınız. Pasaport sırasında Türkiye’den çıkışta bir şey sormazlar ama giriş yapacağınız ülkede “All Passport” bölümünü takip ederek ulaşacağınız pasaport kontrol noktasında “nerede kalacaksın, kaç gün kalacaksın, tanıdığın var mı, ne amaçla geldiniz” soruları gelebilir. Mümkün olduğu kadar sade, kısa ve doğru cevaplar verin ama tanıdığınız varsa da yok diyin ve mutlaka ücretsiz iptal edilebilir de olsa konaklama rezervasyonunuz bulunsun. Mümkünse çıktı alın. İnternettiniz yoksa biraz zorlanabilirsiniz ama bütün havaalanlarında ücretsiz internet oluyor.

Prizler yurtdışında farklı olabiliyor.  Gitmeden kontrol edebileceğiniz bir madde olarak aklınızda bulunsun. Bazı ülkelerde 3 lü girişli prizler kullanılıyor. Gittiğiniz ülke bu durumu yaşarsanız boş yere daha fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Batum/Gürcistan - ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler
Batum/Gürcistan – ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler

Havaalanında döviz bozdurmayın, genellikle görüp görebileceğiniz en zararlı şekilde paranızı bozmuş olursunuz. Seyahatlere Avrupa ise Euro değilse Dolar götürün. Avrupa içinde o ülkenin para birimi Euro’dan farklı ise ve havaalanından şehre ulaşımda illa ki nakit gerekiyorsa yol paranız kadar bozdurun ya da bilet matiklerden kart ile bilet alın.

Gördüğünüz her taksiye çat diye binmeyin. Özellikle pazarlığa açık olan ülkelerde mutlaka fiyat sorun. Çok ihtiyaç olursa Uber kullanın, kazıklanmanızı engelleyecektir. Metro sistemi iyi olan ülkelerde taksi bile kullanmaya gerek yok bence. Sora sora Bağdat bulunurmuş 🙂

Dil Konusunu Endişe Etmeyelim. Tüm Gezginler İngilizce Mi Biliyor?

Cevap: Bilmiyor! Bir kağıda 10-20 cümle kalıbı yazın, ezberlenen 30-50 kelime ya da sözlük ya da translate uygulaması ile ayakta kalmamanız mümkün değil. Beden dili diye bir şey var. Turist olun, çekinmeyin. Dil bilmiyor olmayı ya da az bilmeyi lütfen engel olarak önünüze koymayın. Bende şakır şakır İngilizce konuşamıyorum ama bu seyahat etmeme engel değil.

Kotor/Karadağ - ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler
Kotor/Karadağ – ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler

Konaklama Seçenekleriniz Neler Olabilir?

Booking: Otel seçiminde en çok kullandığım site. 8 Puan ve üstü yerleri genelde tercih ediyorum. Yorumları mutlaka okuyun. Sunduğu hizmetleri mutlaka bakın. Bazen ortak duş, wc olabiliyor. Canınız sıkılmazsın.

Airbnb: Eğer 2 kişi ve daha fazla sayıda kişi konaklamak üzeriyseniz, otel değil ev ya da oda kiralamak istiyorsanız bazen şehrin tam merkezinde baya uygun fiyata çok tarz seçenekler bulabilirsiniz.

Hostel: En uygun fiyatlı konaklama seçeneği. Özellikle Booking’den konaklama seçeneklere bakarken görebilir ya da Hostelworld üzerinden çok çok uygun fiyata bir odada ranzalı yatak kiralama yapabilir ya da ortak banyolu iki kişilik oda seçenekleri bulabilirsiniz. Bazı hostellerde otel gibi özel banyolu iki kişilik odalar da var tabii ki. Yine puanı yüksek oldukça, gayet güzel ve temiz olan bu seçenekte üstüne bir de ortak alan kullanımlarında insanlarla tanışıp sosyalleşebilirsiniz. Hostel Nedir? Hostel Hakkında bilinmesi gerekenler yazım için tıklayın.

Couchsurfing: Kanepe sörfü demek. Açıklamak gerekirse tanımadığınız birinin koltuğunda uyumak diyebilirim. Kulağa çok saçma geliyor böyle söyleyince dimi. Konaklamak için en ekonomik yöntem. Bu uygulamayı kullananlar tamamiyle gönüllülük esasına göre sizi evinde ağırlıyor ve ücretsiz. Tabii ki gitmeden önce talep göndereceğiniz kişiyi seçmek, onun da sizi kabul etmesi ilk kural ama bazen evde sizin gibi başka gezginler de olabilir.

İlk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler yazımı burada bitiriyorum. Umarım içinde küçükte olsa bir kıvılcım çakmasına vesile oluşmuştur.  ilk defa yurtdışına çıkmak isteyenlere öneriler

Seyahatle kalın…

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

2 thoughts on “İlk Defa Yurtdışına Çıkmak İsteyenlere Öneriler

  1. Bir de gezmek isteyenler mümkünse bir arkadaşla gidin, çantanız hafif olsun hatta sırt çantası olması süper oluyor. Pasaport gerçekten uzun vadeli olsun çok işinize yarar… Yazı için tesekkurler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir