Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Film Sahnesinden Fırlamış 10 Muhteşem Kütüphane

Özellikle Harry Potter’ı izlerken Hogwarts’da okumaya özenmediniz oldu mu? Siz de “ bana da bi’ baykuş mektup getirse de hayatım değişse, Muggle değilim ben en çok bana soracaksınız!” diye kendi kendinize düşünmediniz mi? Bunun üstüne biraz daha gerçekçi olan “kitap kurdu” olma yolunda ilerleyişim de eklenince, aşağıdaki kütüphanelere adeta “dibim düşerek” inceledim. Sizin de bu ülkelerden birine yolunuz düşecek olursa, mutlaka ziyaret etmeniz için, sizlerle de paylaşmak istedim.

1.George Peabody Library, Baltimore

George Peabody Library

George Peabody Kütüphanesi Baltimore’daki  “Kitapların Katedrali,” olarak bilinen ve dünyanın en güzel kütüphaneleri arasında bulunuyor. Mimar Edmund G. Lind tarafından tasarlanan kütüphane, 1878’de kapılarını açmış. Rönesans’tan 19. Yüzyıla kadar uzanan 300.000’den fazla cilt içeren bir koleksiyona ev sahipliği yapan dökme demir balkonlara sahip.

Bu kütüphanede düşün organizasyonlar bile yapılıyor. Böyle bir yerde kim düğünü olsun ister? 🙂

2. Handelingenkamer, Hollanda

Handelingenkamer

Handelingenkamer kütüphanesi, 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş. Hollanda Parlemantosu’na ait Handelingenkamer’da Çin etkisi hemen göze çarpıyor. Ejderha şeklinde demir işçiliği ve kırmızı rengin hakim olduğu yapı, dört kattan oluşuyor. Başarılı ışıklandırması ziyaretçilerin keyifli bir şekilde kitaplarıyla tüm gün boyunca vakit geçirmesi için harika bir ortam sunuyor.

3. British Museum Kütüphane Bölümü, İngiltere

British Museum Kütüphanesi

1753 yılında kapılarını açan kütüphane dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen el yazmaları ve değerleri kitaplara ev sahipliği yapmaya başlamış.Muhteşem kubbeli çatısı ile filmler sahnelerinde bile yer aldı. görülmesi gereken kütüphaneler

4. Real Gabinete Portugues de Leitura, Rio de Janeiro, Brezilya

Real Gabinete Portugues de Leitura, Rio de Janeiro

1837’de , Brezilya İmparatorluğu’nun başkentinde, Portekiz toplumunun  kültürü tanıtmak için kırk üç Portekizli göçmen, siyasi mülteci tarafından kurulan bir dernek ile ilk temelleri atılmış. Dünyanın en güzel 4. kütüphanesi Portekiz Kraliyet Kütüphanesi 1887 yılında kapıları açmış. 1900’den beri halka açılan Kraliyet kütüphanesi, Portekiz dışındaki en büyük Portekizce eser koleksiyonuna sahiptir. Ulusal ve yabancı 350.000 ciltlik bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

5. Trinity College Kütüphanesi, Dublin, İrlanda

Trinity College Kütüphanesi

Eğer bir kitap kurduysanız ya da sadece bu dünyanın sunduğu havayı solumayı seviyorsanız, doğru yerdesiniz. Şimdiye kadar gördüğünüz tüm kütüphaneleri unutun! Burası sizi büyüleyecek. 300 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip, 200.000’den fazla kitabın bulunduğu Trinity College Kütüphanesi, belki de Dublin’e gittiğinizde ilk görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Geçmişi 1592 yılına dayanan ve Kraliçe Elizabeth tarafından kurulan Trinity College, Avrupa’nın en prestijli okullarından birinde yer alıyor.

6. Thomas Fisher Kütüphanesi, Toronto Üniversitesi, Kanada

Thomas Fisher Kütüphanesi

1973 yılında Toronto’da açılan Thomas Fisher Kütüphanesi, belki de dünya üzerindeki en güzel kütüphane ambiyansına sahip. İçinde kitap okumaya bir başlasanız, bir daha duramayacakmışsınız gibi bir his de yaratmıyor değil.. Kütüphanede dünyada nadir bulunan, yüzyıllar öncesine ait kitapların bir çoğu bulunuyor. Shakespeare’den Newton’a kadar uzanan geniş bir yelpazedeki sanat ve bilim adamlarının kitapları da mevcut. Yolunuz Toronto’ya düşerse görülmesi gerekenler listenize eklemeyi unutmayın 🙂

7. Strahov Monastery Kütüphanesi, Prag, Çek Cumhuriyeti

Strahov Monastery Kütüphanesi

12. yüzyılda kurulan bu güzel ama oldukça geniş kompleks, günümüzde Strahov kütüphanesi ve Strahov Resim Galerisi tarafından kullanılmakta. Rudolfine, Flemish ve Italian resimlerinden oluşan koleksiyonda sergilenen 1.500’den fazla sanat eseri sergilenmektedir.

Kütüphane de görülmeye değer, renkli fresklere sahip güzel bir iç mekana sahip. Aynı zamanda, 15. yüzyıla kadar uzanan harika resimli Jan Šelmberk’in incili de dahil olmak üzere bazı gerçek tarihi mücevherlere ev sahipliği yapmaktadır.

8. Klementinum Kütüphanesi, Prag-Çek Cumhuriyeti

Klementinum Kütüphanesi

Klementinum kütüphanesi Barok mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesini temsil ediyor. Kütüphane 1722 yılında açılmış, Jesuit Üniversitesinin bir parçası ve 20 000’den fazla kitaba ev sahipliği yapıyor.

Fotoğraflarda gördüğünüz muhteşem tavan freskleri Jan Hiebl tarafından boyanmış. 1781 yılında ise müdür olan Karel Rafael Ungar Çek edebiyatına ait bir koleksiyon yapmaya karar vermiş.  görülmesi gereken kütüphaneler

9. Tianjin Binhai Kütüphanesi, Çin

Tianjın Binhai Kütüphanesi
Yapımı 3 yıl süren, toplamda 1.2 milyon kitap barındırabilen kütüphane 3 bin metrekareden daha geniş bir alan üzerine kurulu. 5 kattan oluşan kütüphanenin toplam kapalı alanı ise 33 bin 700 metrekare. Ortasında küre şeklinde bir oditoryum olan kütüphane 360 derecelik panoramik bir açıya sahip. Kısa zamanda bulunduğu Binhai eyaletinin en çok ilgi gören yapısı olmaya aday kütüphane binasına “Binhai’nin Gözü” ismi verilmiş. görülmesi gereken kütüphaneler

10. Public Library Stuttgart, Almanya

Public Library Stuttgart

Avrupa listemizde dev dokuz katlı bir kütüphane bulunuyor. İlk 4 kat klasik bina şeklindeyken, üstteki 5 kat cam kaplamalı bir piramit formundadır. Ziyaretinizi bekleyen kütüphanenin iç yapısı çok güzel dizayn edilmiş ve mavi kanepeleri iyi bir kitapla rahatlamak için ideal görünüyor.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir