Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Sırt Çantası Nasıl Seçilir? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sırt Çantası Nasıl Seçilir? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

Sırt çantası nasıl seçilir ? Hangi boy sırt çantası işime yarar ? Nasıl bir sırt çantası almalıyım ? Sırt çantası alırken nelere dikkat etmeli ?” sorularına cevap bulabileceğiniz bir içerik hazırlamalıyım diye düşündüm. Bu yazıyı yazmaya karar verdim. Haydi başlayalım o halde.

Bundan 7-8 yıl önce ilk  seyahatime çıkarken, bırak sırt çantasını, bildiğiniz şu okul yıllarında kullandığım çantalarla seyahat ederdim. Farkındayım oldukça konforsuz diyeceksiniz.

Yanımda ne götüreceğim veya sırtımda ne taşıyacağım aklımın ucundan bile geçmiyordu. Bunların hepsi gördükçe, yaşadıkça öğreniliyormuş.

O yüzden en önemli tavsiyem, sakın çok büyük bir çanta alma. Çok fazla eşya götürme. İnan bana başına bela olacak. Çoğu seyahatimde 7-8 kg’dan fazla ağırlıkta bir çanta taşımıyorum. Önemli olan yanımıza ne kadar çok eşya aldığımız mı? Bence kesinlikle değil.

Nasıl Bir Sırt Çantası Almalıyım

Kısa süreli gezeceksen eğer, hiç büyük bir sırt çantasına ihtiyaçın olmayacak. Ama 1 haftadan uzun süre kalacaksan seyahatlerinde, mutlaka güzel bir sırt çantası olmalı. Kısa gezilerde bildiğiniz 20-25 LT’lik çantalar bile iş görüyorlar.

Hep sırt çantası ile seyahat edilmeyebiliyor tabi. Bazen 4 tekerli kabin içi taşınabilen bavulları çok kullanışlı buluyorum. Hem taşıması kolay hem çok kullanışlı. Hem de bazı firmalarla uçarken, bagaj vermek yerine bagajı kabin içerisinde taşıyıp, daha ucuza uçabiliyorum. Özellikle düşük fiyatlı hava yollarında ek bagaja vereceğiniz ücret, normal uçak bileti fiyatından fazla olabilir.

O yüzden şiddetle tavsiye ederim. Özellikle kısa süreli seyahatlerde biçilmiş kaftan. Ama uzun soluklu bir seyahat olacak ve gideceğin yerlerde yol bile yoksa, sen yine de bir sırt çantası almayı düşün derim.

Seyahatiniz Uzun Mu Olacak? 

Ne tür bir sırt çantası almanız gerektiğine karar vermek bazen çok zaman alabiliyor. O yüzden özellikle uzun soluklu seyahatlerde kullanmanızı önereceğim 2 türlü sırt çantası modeli var. Bunlar ;

Tekerleksiz Sırt Çantası: Benim de şahsen en çok kullandığım çanta modeli.  Bu modeller tekerlekleri olmadığı için daha hafif. Bu yüzden özellikle uzun soluklu seyahatlerde sizi daha az yorabilir.

Tekerlekli Sırt Çantaları : Tekerleksiz Sırt Çantasından tek farkı, sırt kısmında bulunan demir veya metal aparat ve çantanın alt kısmında bulunan genelde 2 adet tekerleği. Özünde 2 modelde aynı.

Ama dediğim gibi tekerlekli olanlar bir kaç kilo daha ağır. Ama hele ki gideceğin şehirlerde yollar, kaldırımlar düzgün ise çantayı aynen bavul gibi sürerek götürebilirsin. Henüz tam gelişmemiş ülkelerde tekerlekli olanlar kullanışsız olacaktır

Gelin Sırt Çantamızı Seçelim

İlk kural. Bu çanta işlerinde vücut anatomisi çok önemlidir. Herkesin vücut yapısı farklı olacağı için, beden uzunluğu, omuz yapısı, sırt genişliği farklı olacaktır. Hepimiz için ideal çanta farklılık gösterecektir. En önemli kriter bana kalırsa bu.

Sırt çantamı alırken, bir çok farklı ağırlıkta ve modelde çanta denedim. Fiziki yapım itibari ile ben 30 LT’lik bir sırt çantasını kendim için aldım. Daha hacmi geniş olanlar beni arkaya doğru çekiyordu. Denemek için çantaların hepsine tek tek ağırlık koyup baktım.

Alacağın çantanın sırtına yapışmamasına dikkat et.Eğer çanta sırtına yapışırsa, kış ortasında bile geziyor olsan, sırtını terletir. Seni rahatsız eder. O yüzden sırtın ile çantan arasında biraz boşluk kalmasına dikkat et. İşte bazı durumlar da çantan sırtına yapışsa bile, hava alabilen ve delikli yapıya sahip olan sırt kısmı için oldukça rahat kullanışa sahip olan çantalardan seç.

Sırt Çantam 30 Litrelik

Birde sırt çantan belini kavrıyor olsun. Ayrıca sırt çantası boyunuz ile uyumlu olsun. Böylece ne kendinden büyük, ne de küçük çanta seçmemiş olur ve daha rahat taşırsın.

Çantaların ön yüzleri 2 şekildedir. Ya fermuarı vardır ya da fermuarsızdır ki onlar da üst kısımdan açıktır. Benim kesin tercihim fermuarlı olan çantalardır. Özenle çantana yerleştirdiğin eşyalarını her seferinde tekrar tekrar çıkartıp koymak zorunda olmadan çantadan alt tarafında bulunan eşyalarını rahatlıkla alabilirsin.

Tamam belki küçük boylu çantalar için çok önemli değildir ama 50-70-100 litre ebatındaki çantalar için çok önemlidir. Bu hususta bilmen gereken en önemli şey, fermuarlı olan çantanın fermuarının kalitesine bakman.

Özellikle kaliteli ve su geçirmez olan fermuarlı çantalar vazgeçilmezin olsun. O yüzden almadan önce fermuarları hızlı hızlı aç-kapa. Bak bakalım dişler sağlam bir şekilde birbirine kilitleniyor mu ! Ayrıca cepli ve çok gözlü çantaları tercih etmeye çalışın. Her zaman daha kullanışlı oluyorlar.

Kaç Litrelik Sırt Çantası Almalıyım?

Kesinlikle benim cevaplayabileceğim bir soru değil. Bu tamamen senin vücut ölçülerinle alakalı bir şey. Mesela ben 160 boyundayım ve benim 50-70 Litrelik bir çanta taşımam oldukça zor ve konforsuz. Bilmen gerekenler çantan hafif olsun, kullanışlı olsun, bel kemeri yumuşak ve omuz askıları dayanıklı olsun.

Sırt Çantam

Sırt Çantası Fiyatları ve Nereden Almak Gerek

Sırt çantası fiyatları ne kadardır ? Ebatlarına göre değişiyor fiyatlar. Ama genelde 40 litre çantalar 150-200 TL, 50 litre çantalar 250-300 TL, 100 litre çantalar da 300-350 TL

Ben sırt çantamı Decathlon ‘dan almıştım. Decathlon’da fiyatlar 100-400 TL arasında değişiyorlar. Diğer bir seçenekte Eminönü Mercan yokuşunda bulunan sırt çantası satan esnaflardan almanız. Tamamiyle bütçenizle alakalı bir durum. Bütçenize uygun mutlaka bir çanta bulabilirsiniz.

Yukarıda saydığım her şey tamamsa kendine bir sırt çantası edin ve senelerce kullan. Hayallerine bir adım daha yaklaşmanın keyfini sür.

Hayallerinizin peşinde olmanız dileğiyle…

Hoşçakalın.

Sırt çantasında neler olmalı ve benim çantamda neler var merak ediyorsanız  Sırt Çantasında Neler Olmalı yazıma göz atabilirsiniz.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir