Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Pasaport Nasıl Çıkarılır ? Gerekli evraklar ve Ücretler

Pasaport Nasıl Çıkarılır ? Gerekli evraklar ve Ücretler

Aşağıda size pasaport alma sürecinizi çok kolaylaştıracak bir rehber hazırladım. Pasaport çıkartmak için bilmeniz gereken her şeyi adım adım anlattık.

Yurt dışında tatil yapmanın daha ekonomik olabildiğini ve etrafımızda kolayca gidebileceğimiz harika VİZESİZ ÜLKELER de olduğunu düşünürsek, derhal bir pasaport almakta fayda var. Bordo pasaportlular 102 ülkeye, yeşil pasaportlular ise 160 ülkeye vizesiz gidebiliyor. Pasaport nasıl çıkarılır 2018 yılı için bakalım;

ADIM ADIM BORDO PASAPORT ÇIKARMA İŞLEMLERİ

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
  1. Pasaport İçin Gerekli Evrakları Temin Edin

Pasaport başvurunuzun kabul edilmesi için tüm evraklarınızı eksiksiz olarak teslim etmeniz gerekiyor. Hazırlamanız gereken evraklar aşağıda bulunmaktadır

Pasaportunuzun Geçerlilik Süresine Karar Verin

Bordo pasaportların minimum 6 ay, maksimum 10 yıl olan bir geçerlilik süresi vardır. Geçerlilik süresi uzadıkça ödeme tutarı artmaktadır. Örneğin 2019 ücretlerine bakacak olursak:
2 yıllık pasaport için 405 TL Pasaport Harcı + 133 TL Defter Bedeli = 538 TL ödemeniz gerekir.
10 yıllık pasaport için 811  TL Pasaport Harcı + 133 TL Defter Bedeli = 944 TL ödemeniz gerekir.

Tavsiyem 10 yıllık almanız. Sakın ne gerek var demeyin. İlerde ihtiyacınız olabilir ve bazı ülkeler süresi kısa olan pasaportlara vize vermemektedir.

Pasaport Harç ve Defter Bedelini Ödeyin

Bordo pasaport alacakların pasaport defter bedeli ve pasaport harcı olarak devlete iki ödeme yapması gerekiyor.
Pasaport Harcı – Bunu işlem bedeli olarak düşünebilirsiniz. Hangi pasaporta başvurursanız başvurun işlem bedeli sabittir.
Pasaport Defter Bedeli – Cüzdan bedeli olarak bilinir. Pasaportun geçerlilik süresi artınca defter bedeli de artar.

Yazının devamındaki Harç ve Defter Bedeli ile ilgili detaylı bilgi verilmektedir.

➤ Öğrenciler harç ödemeden pasaport çıkartabilirler. HARÇSIZ ÖĞRENCİ PASAPORTU ile ilgili bilgi almak için tıklayın.

Pasaport Başvurusu İçin Randevu Alın

Bordo Pasaport çıkartmak için, tüm belgeleriniz hazır olduğunda https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa adresinden, size uygun konumdaki il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden birinden, sistemdeki boş gün ve saatlerden birini seçerek online randevu almanız gerekiyor. İlla ikamet ettiğiniz bölgeden almanız gerekmiyor.

Pasaport Teslimatı

Pasaportunuz başvuru esnasında belirttiğiniz adrese kurye veya kargo ile gönderiliyor. Devlet randevu gününden sonra 5-7 iş günü içinde elinizde olacağını taahhüt ediyor.

PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Her şeyden önce, TC kimlik numaranız nüfus kağıdınızda yazıyor mu? Eğer yazmıyorsa pasaporta başvuramazsınız. Önce Nüfus Müdürlükleri’de nüfus cüzdanınızı yenilemeniz gerekiyor. (Yurt dışındaysanız bağlı bulunduğunuz Dış Temsilcilik’te yapabilirsiniz) Nüfus cüzdanınızın ön yüzündeki bilgilerde herhangi bir eksiklik varsa kimliğinizi değiştirmeniz gerekiyor. Fakat bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü’nden alabileceğiniz Geçici Kimlik Belgesi ile başvuru yapabilirsiniz.

Bordo pasaport (umumi pasaport) çıkarmak için gereken belgeler aşağıdaki gibi;

  1. Nüfus Cüzdanının Aslı
  2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Biometrik fotoğraf olması şart. Sizin bir şey yapmanız gerekmiyor, fotoğrafçıya gittiğinizde “pasaport için biometrik fotograf istiyorum” demeniz yeterli. Onlar zaten biliyor ve sizi yönlendireceklerdir. Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle en fazla minik bir tebessümle, beyaz ve desensiz fon kullanılacak ve  50×50 veya 50×60 mm ebatlarında olacak.
  3. Eski Pasaportlar:Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı
  4. Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları:2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, talep edilen sürelerine göre alınacak defter ve harç bedellerinin ödendiğini belgelemek için dekontlar
  5. Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname

Muvafakatname çocuğun pasaport işlemlerinden haberiniz olduğunu ve izin verdiğinizi ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de muvafakatname vermesi gerekir. Eğer boşanmışlarsa,sadece çocuğun velayetinin verildiği bireyin muvafakatname vermesi gerekir. Ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan mahkeme kararının aslını da getirmesi gerekiyor. Pasaport engelli bir birey için çıkartılıyorsa kanuni temsilcileri kimse, onların muvafakatname vermesi gerekir. Eğer, engelli birey 18 yaşından büyükse ve fiziksel engeli varsa kendisi pasaport başvurusunda bulunabilir eğer engeli zihinsel ise mahkeme tarafından vasi kararı istenir. Muvafakatnameyi, noterlerde ya da İlçe Emniyet Müdrülükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenletebilirsiniz.

Not: Ebevynlerden herhangi biri ceza evindeyse o kişinin muvafakatnamesi gerekmiyor. Fakat kişinin ceza evinde olduğuna dair cezaevi yönetiminden belge alınması gerekiyor.

İşçi Veya İşçi Ailesi Statüsüyle Pasaport Almak İsteyenler İçin

Yurtdışında işçi olarak çalışan kişiler, Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR), yurtdışında geçimlerini sağladıklarına dair belge alırlarsa ilk iki yılı harçsız olarak işçi statülü pasaport alabiliyorlar. Aynı şekilde başvurulduğunda yurtdışında işçi olarak çalışan kişinin eşi ve 18 yaşını geçmeyen çocukları da bu haktan yararlanabiliyor.

PASAPORT HARCI VE PASAPORT DEFTER BEDELİ – 2018 GÜNCEL PASAPORT ÜCRETLERİ

Bordo Pasaport sahipleri için toplam pasaport ücreti = pasaport harcı + defter ücreti olarak belirleniyor. Hepsini de aynı anda aynı kuruma ödeyebiliyorsunuz. Ödeme miktarını nasıl belirleyeceğinizi ve nereye yatıracağınızı aşağıda bulabilirsiniz :

2020 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

 Harç BedeliDefter BedeliToplam
6 AY208,3 TL160 TL368,3 TL
1 YIL304,4 TL160 TL464,4 TL
2 YIL497 TL160 TL 657 TL
3 YIL705,9 TL160 TL865,9 TL
4 – 10 YIL994,8 TL160 TL1154,8 TL
  1. Pasaport Defter Bedeli (Cüzdan Bedeli)

108 TL defter (cüzdan) bedeli ödenmesi gerekiyor. İster 6 aylık ister 10 yıllık pasaport çıkartıyor olun bu fiyat sabit kalıyor.

  1. Pasaport Harç Bedeli

Ödenmesi gereken bir diğer miktar da pasaport harç bedeli. Pasaportların geçerlilik süresi en az 6 ay, en fazla 10 yıl olabiliyor ve pasaportunuzun geçerlilik süresine göre de ödemeniz gereken miktar belirleniyor.

Harç Bedeli Ne Kadar?                     pasaport başvurusu

Yukarıdaki tablodan göreceğiniz üzere 2018’de 6 aylık harç bedeli 137,4  TL olarak, 1 yıllık 200,8 TL, 2 yıllık 327,8 TL, 3 yıllık 465,5  TL olarak  belirlenmiş. Fark edeceğiniz üzere 4 yıldan sonra süre uzada da ödenecek harç artmıyor. İster 4, ister 5, 6, 7, 8, 9 ya da 10 yıl olsun ödemeniz gereken tutar 573,1 TL.

Harç ve Defter Bedeli Ödemelerini Nereye Yapılıyor?

Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan bankalara ya da Maliye Bakanlığı’na bağlı il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlüklerinde harç ve defter ödemenizi yapabilirsiniz. Veznelerine nüfus cüzdanınızla giderek pasaport harç ve defter bedeli yatıracağınızı söylemeniz yeterli. Size ikisi için ayrı dekont verecekler. İkisini de başvurunuza eklemeniz gerekmekte. Eğer tek dekont verildiyse, üzerinde hem harç hem de defter bedeli yazdığından emin olun.

Önemli

– Yanınızda mutlaka nüfüs kağıdınız olmalı çünkü işlem için TC kimlik numaranız gerekiyor.
– Ödemeniz karşılığında size dekont verecekler. Bu dekontun üzerinde TC kimlik numaranız, adınız ve soyadınız yazar. Bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun.
– Harç ve defter bedelleri dekontlarına “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması, 1.nüshasının vatandaşa verilmesi ve dekontta, tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
– Dekontlar daha sonradan değiştirilemiyor. O yüzden pasaport sürenizle ilgi kesin karar vermeden ödeme yapmayın.
– Harç bedeli her sene değişiyor. Pasaport ücretinizi (harç, defter bedelleri) ödediniz fakat başvurunuzu daha tamamlamadan pasaport fiyatları yükseldiyse ne yazık ki bankaya gidip aradaki farkı yatırmanız gerekiyor. Eğer fiyat artışı siz başvuruyu tamamen tamamladıktan sonra olursa bu sizi etkilemez.

ANLAŞMALI BANKALAR:

Akbank
Aktifbank
Albaraka Türk Katılım Bankası
Alternatif Bank
Anadolubank
Arap Türk Bankası
Citibank
Denizbank
BurganBank
FibaBanka

Finansbank
Garanti Bankası
HSBC Bank
ING Bank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Odeabank
Şekerbank
T.C. Ziraat Bankası
ICBC Turkey Bank A.Ş.
TurkishBank

Turkland Bank
Türk Ekonomi Bankası (TEB)
Türkiye Finans Katılım Bankası
Türkiye Halk Bankası
Türkiye İş Bankası
Türkiye Vakıflar Bankası
Yapı ve Kredi Bankası
Ziraat Katılım Bankası

PASAPORT RANDEVUSU

Dosyamız hazırsa artık, il nüfus ve ilçe emniyet müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliriz. Randevu  https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa adresinden alınıyor.Sayfa içinde nasıl ilerleyeceğinizi anlattık:

⚫ Açılan sayfada Umuma Mahsus Pasaport ( Bodro ) seçin

⚫ Bir sonraki ekranda sizden TC numaranızı isteyecek. “Var” seçtikten sonra ikinci soru çıkacak: “T.C. Nüfus Cüzdanınızda T.C. Kimlik No yazılı mı?” Evet seçermezseniz randevu ekranına geçemezsiniz.

⚫ Başvurmak istediğiniz şehri soracak ve başvuru yapcağınız ilçe nüfüs müdürlüğünü seçmenizi isteyecek. Bilgilerinizi yazmanız gereken bir ekran gelecek.    pasaport başvurusu

⚫ Güvenlik sorusu olarak doğum tarihinizi yazmanızı isteyen bir ekran çıkacak
⚫ Nihayet seçtiğiniz ilçe deki müsait durumunu görebileceğiniz ekrana gelmiş olacaksınız. Kendinize uygun gelen tarih ve saati geçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Pasaporta Acil İhtiyacınız varsa…

Eğer ki acil bir şekilde pasaporta ihtiyaçınız varsa daha sakin olan il ve ilçeleri seçip oralardan da başvuru yapabilirsiniz. İkamet ettiğiniz yerde yapmanız zorunlu değildir.
Bu işlemi sizin yerinize vekaleten ya da değil, başka kimse yapamaz. Pasaport başvurunda bulunan kişiler, yaş ayrımı gözetilmeksizin, kendisi başvuruyu yapmak zorundadır.

PASAPORT TESLİMATI

Hadi gözünüz aydın! ? Pasaportunuz size kurye veya kargo ile başvururken belirttiğiniz adrese gönderiliyor.

Pasaport kaç günde elinize ulaşır?

Bordo pasaportların evinize ulaşması başvurudan sonra 10 gün kadar alabilir. Şimdiye kadar bize her zaman başvurudan sonraki 3. iş gününde teslimatı gerçekleşti ama devletin taahhüt ettiği süre,  5-7 iş günü basım + 3 gün kargo/ kurye olarak 10 gün. Bu süreler yoğunluğa göre değişebiliyor. Özellikle bayram, resmi tatil, yılbaşı, sömestr gibi dönemler en yoğun dönemler. Bu yoğun dönemlerde süreler uzayabilir.

Pasaportunuz normalde sadece size teslim ediliyor. Fakat randevuya gittiğinizde, pasaportunuzu teslim alacak başka bir kişi belirleyebiliyorsunuz. Yurt içinden başvurularda, pasaportunuz PTT’ye teslim edildiğinde, başvuru sırasında verdiğiniz telefon numarasına postanızın barkot numarası ve teslimat aşamaları ile ilgili bilgilendirme mesajları da geliyor.            pasaport başvurusu

Pasaporta Acil İhtiyacınız varsa…

Pasaportlar Ankara’daki Gölbaşı Pasaport Basım Merkezi‘nde basılıyor. Kargonun teslimat süresini beklemek yerine gidip direkt matbaadan teslim alabilirsiniz. Ya da başvuru sırasında ismini belirttiğiniz kişi de sizin için teslim alabilir. Pasaportunuzun hangi gün basılacağını başvuru sırasında polis memurundan öğrenebilirsiniz.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN PASAPORT BAŞVURUSU 

Eskiden çocuklar anne babanın pasaportuna işlenirdi. Artık başvuru sahiplerinin yaşı gözetilmeksizin, herkese için kişisel pasaport düzenleniyor.     pasaport başvurusu

18 yaş altının pasaport çıkarma işlemleriyle ilgili bilgi almak için tıklayın.

PASAPORTSUZ YURT DIŞINA ÇIKIŞ YAPILABİLEN ÜLKELER

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportsuz yurt dışına çıkabilecekleri sadece 3 ülke var: Gürcistan , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukranya. Sadece bu üç ülkeye mahsus olmak üzere TC vatandaşları kimlikleriyle giriş yapabiliyor.    pasaport başvurusu

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir