Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Seyahat Planlamak Çokta Zor Değil

Hem çevremde hemde sosyal medya da takipçiler arasında en çok sorulan sorulardan biri bu: “Seyahatlerini nasıl planlıyorsun?”.  Altı üstü gezmek için plan yapıyorum. O kadar zor bir şey değil diye düşünüyorum ama anladım ki pek çok insan için işin en zor kısmı bu. Seyahat planı yaparak atom parçalamıyorum 🙂 Bu yazıda size nasıl planlama yapıyorum onu anlatmaya çalışacağım.

Her Yolculuk Aslında Bir Hayalle Başlar!

Genellikle seyahat planlarımı yılın başında kaba hatlarıyla yapmaya çalışıyorum. O yılın resmi tatillerini çıkarıyorum. Hangi mevsim neresi için uygun, bütçem olarak ne kadar ayırabilirim ve gitmek istediğim yerleri yazarak, o yıl için kabaca planlamamı yapıyorum. Yani, Ocak-Şubat ayında, o yıl içinde gideceğim yerlere büyük oranda karar vermiş ve uçak biletlerimi almaya çalışıyorum.

Resmi Tatiller Olmazsa Olmaz

Öncelikle kafamda kesin bir yer olmuyor. Buraya mutlaka gitmek istiyorum dediğim yerlere çok uzun zamanda gitme imkanım olmadı. Mesela Cape Town, Peru ve Finlandiya 🙁

Birden fazla alternatif ve hatta hiç aklımda olmayan rotalara fikir olarak açık oluyorum. Benim için en önemli sorun zaman oluyor. Bu nedenle 19 Mayıs, 23 Nisan, Ramazan, Kurban tatilleri ne kadar resmi tatil varsa değerlendirmeye çalışıyorum.

Zaman Az Olsada Yola Çık!

Bence benim en büyük avantajlarımdan biri de; “kısa zamanda gezemem, gitmeyeyim, zamanım olunca giderim” gibi bir durumum olmaması. 3 günlüğüne Almanya’ya gitmeye üşenmiyorum 🙂 Bütün zamanım yolda geçiyor, uykusuz halde oradan oraya koşturuyorum ama dünyanın en mutlu insanı oluyorum 🙂 Bir çok defa Cuma akşam iş çıkışı yola çıkıp, Pazartesi sabahtan iner inmez işe gittiğim zamanlarım oldu 🙂

Vizesiz Ülkeler İlk Tercih

Hem masrafı daha az hem de uğraşı daha az olduğu için önceliğim vizesiz ülkeler oluyor. Avrupa herhangi bir yere birkaç yıl sonra gitmiş olmasınızda pek bir değişiklik olmuyor. Buna nazaran az gelişmiş ülkelerde medeniyetin hızlı oluşmasından egzotik/otantik halini hızla kaybediyor.

Ucuz Ulaşım

Takvimi ve dünya haritasını elime aldım, uygun mevsimlere uygun gezi rotalarını ve alternatiflerini de çıkardım. Geriye bunlara uygun ucuz ulaşım yollarını bulmak kalıyor.

Bu konuda en büyük avantaj erken planlama yapmış olmak. Bu nedenle uzak tarihlere uçak biletini ucuza bulabiliyor, ya da esnek rota ve zaman alternatifleri için kampanyalardan uygun uçak bileti yakalama imkanı oluyor.

Havayolu şirketlerinin kampanyalarını gerçekten takip etmek bence buradaki asıl formül, hiç beklemediğiniz bir yere ucuz bilet çıkabiliyor. Tavsiyem kampanyalardan haberdar olmak için mail listelerine eklenmelisiniz.

Ucuz ulaşım deyince kimisi tren, otobüs ve hatta otostop da tercih ediyor. Ancak başta dediğim gibi benim zaman sorunum olduğu için, ben orada en hızlı ve en uygun karmasını yakalamaya çalışıyorum. Gitmek istediğiniz yerlere ulaşım alternatiflerini ve bilet fiyatlarındaki aralıkları görebileceğiniz Rome2rio uygulamasını mutlaka kullanın. Oldukça işe yarıyor.

Seyahat Planı Yaptık. Eee Nereleri Gezelim

Seyahat Planı Nasıl Yapılır
Seyahat Planı Nasıl Yapılır

Rotamızı belirledik, biletlerimizi de aldık. Peki gittiğiniz yerde nereleri gezmek gerek, neler yapmak gerek sorusunada cevap verelim. Burası çok kişiye özel bir alan, ayrıca gezinin süresine göre de çok farklılık gösterebilir.

Benim için süre 3 gün de olsa 10 günde olsa, genellikle hedefim maksimum sayıda yer görmek oluyor.

  • Öncelikle gezi blogları ve gezi rehberleri (Lonely Planet gibi) güzelce inceler, görmek istediğim yer ya da şehirlerin listesini çıkarırım. Eş dost oralara gittiyse mutlaka bir fikirlerini önerilerini alırım.
  • O yer/şehirler için ne kadar vakit ayırmam gerektiğine kabaca karar veririm.
  • Gittiğim yerde ulaşım sürelerini hesaplarım. Nasıl ulaşım sağlayacağıma dair bilgileri not alırım.
  • Sonra alırım elime kağıdı kalemi gün gün rota çıkarırım. Listeyi yazarken önem sıralaması yaparım. Önemsiz olarak gördüklerimi listeden çıkarırım.  seyahat planı

 Konaklama

Rota çıktıktan sonra kalacak yer konusu çok kolay.

  • Genellikle tüm seyahatim için online rezervasyon yaparım. Online rezervasyon için Booking.com ilk tercihim oluyor.
  • Hostel kullanacaksam ilk olarak Hostelworld ‘ten kontrol ederim.
  • Eğer gittiğim rota pahalı bir yerse erken rezervasyon yapıp kalacak yeri ucuza getirmeye çalışırım.
  • Uzun gezilerde her zaman plan değişebileceği ya da kaldığım yeri beğenmemi gibi bir durum olabileceği için son dakika karar verebiliyorum. seyahat planı

Planlama yapmayı oldukça sevdiğimi söyleyebilirim. Zamanla akışa bırakmam gerektiğini ve daha dingin olmam gerektiğini fark ettim. Bunda yoganın etkisi olabilir 🙂 Son yıllarda genel hattı belirleyip, kabaca bir rota belirliyorum. Gittiğim yerde keyfim nasıl isterse değiştiriyorum. Bazen 1 gün kalırım dediğimde yer 2 gün kalabiliyorum.

Ekonomik nasıl seyahat edilir diye sorular sorduğunuzu duyar gibiyim 🙂 O zaman bu yazım size göre 🙂

Seyahatle Kalın 🙂

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir