Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Luksor Gezi Rehberi – Luksor Gezilecek Yerler

Luksor Gezi Rehberi – Luksor Gezilecek Yerler

Mısır’ın en gizemli ve mistik şehirlerinden biri bana kalırsa Luksor (Luxor). Teb Harabelerinin üzerine kurulmuş şehir adeta bir açık hava müzesi öyle ki insanlar buraya ‘Saraylar Şehri’ diye adlandırılıyorlar. Şehir çöl boyunca yayılmış Krallar Vadisi, Luksor Tapınağı, Karnak Tapınağı gibi muhteşem turistik yerlerin bulunduğu Batı ve Doğu Şeria olmak üzere ikiye ayrılmış. Sınırlı günde Luksor gezi rehberi ile Luksor gezilecek yerler nelerdir, Luksor’da nerede kalınır ve yeme içme rehberini bulabileceğiniz bir yazı hazırladım.

Luksor’un Kısa Tarihi

Luksor Gezi Rehberi

Luksor gezi rehberi yazısına başlamadan önce biraz bu şehrin kısaca tarihinden bahsetmek isterim. Dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak da adlandırılan Luksor, Mısır’ın en zengin tarihe sahip şehirlerinden bir tanesidir. Luksor’un kuruluşu, M.Ö. 16. yüzyıla dayanmaktadır. Firavunların gücünün zirvede olduğu bu tarihlerde başkent olan şehir “Thebes” olarak adlandırılmıştır.

Şehrin açık hava müzesi olma özelliği, antik çağdan kalan tapınak ve heykellerin fazlalığından gelmektedir. Özellikle Amon Tapınağı, Luksor’un sanat tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Bugün Luksor Tapınağı olarak bilinen Amon Tapınağı, Kral III. Amenhotep tarafından inşa ettirilmiş, Tutankhamun döneminde tamamlanmış ve II. Ramses tarafından genişletilmiştir. Orijinal Luksor Tapınağı’nın büyük bir mahkeme, salon ve odaların bulunduğu bir kompleksten oluştuğu söylenmektedir. Girişte firavun Ramses’in heykeliyle birlikte duran bir çift dikilitaştan biri 1831 yılında Paris’teki Place de la Concorde’de bugün hala bulunduğu yere götürülmüştür. 

Luksor gezi rehberi yazısına ulaşım ile giriş yapalım:

Luksor Ulaşım – Luksor’a Nasıl Gidilir?

Kahire’den Ulaşım

Luksor Tren İstasyonu
Aswan-Luksor Treni

Trenle: Genel ağırlıklı olarak Kahire’den Luksor’a ulaşım için gece treni öneriliyor. Gece treni yatakı olmasına rağmen biraz daha pahalı. Tren Kahire Ramses İstasyonu’ndan 19:45’te kalkıyor ve ertesi gün 05:55’te Luksor’a varıyor. Gece treni dışında Nil manzaralı bir yolculuk için tavsiye Kahire’den 8.00’de hareket eden trene binmeniz olacaktır. Bilet fiyatları, en düşük 25 USD’den, en yüksel 120 USD’ye kadar değişmektedir.

Tren biletleri sadece tren istasyonlarından USD yada Euro ödenerek alınabilmektedir. Bu yıl itibari ile Mısır Devleti turistlerin online tren bileti almaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapmış.

Otobüsle: Kahire’den Luksor’a gitmenin en ucuz yolu kesinlikle otobüs. Bir yataklı tren değil ama otobüsle uyuyabiliyorsanız kesinlikle en uygun alternatif.

Yerel bir otobüs firması olan Go Bus, Kahire’den Luksor’a Tahrir Meydanı yakınlarında otobüs terminalinden kalmaktadır.

Luksor’a ulaşmanız yolculuk yaklaşık 9-10 saat sürmekte olup, fiyatlar seçtiğiniz sınıfa göre 190 EGP, 265 EGP ve 450 EGP’dir. Kahire’den Luksor’a giden otobüs için buradan rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Aswan’dan Ulaşım

Trenle: Yukarıda da bahsettiğim gibi biletinizi tren istasyonlarında turistler için ayırdıkları bilet gişelerinden alabiliyorsunuz. Aswan’dan Luksor’a gün içinde 5-6 sefer bulunuyor ve sınıflarında farklılıklar mevcut. Bizim bindiğimiz trenin bilet fiyatı 16 USD’dı. Yolculuk yaklaşık 3 saat kadar sürüyor. Bütün trenler mi böyle yoksa bizim bindiğimiz mi biliyorum ama temizliğin pek iyi olduğunu söyleyemeceğim.

Otobüsle: Eeee tabiki otobüs trene göre daha uygun bir seçenek ancak Go Bus firmasının Aswan Luksor arasında seferleri bulunmuyor. Farklı bir firmayada internete rastlamadım. Otobüs kullanmak isterseniz bu konuda yardım almanızı öneririm.

Luksor’u daha gezebilecek için dilerseniz turlara katılabilirsiniz. Get Your Guide üzerinden güvenli bir şekilde tur ayarlayabilirsiniz.

Luksor’a Ne Zaman Gidilir?

Luksor Gezi Rehberi
Luksor Tapınağı

Luksor bulunduğu konum itibari ile yılın neredeyse hemen hemen hepsinde güneşli oluyor. Yıllık sıcaklık ortalaması 30 derece civarlarında. Bu Akdeniz- Çöl iklimi nedeniyle Luksor’u ziyaret etmek için en iyi zaman Ekim-Nisan arası diyebiliriz, ancak hem kalabalık hem de fiyatlar yüksek sezondan kaynaklı artışı sizi üzebilir.

Biraz daha kalabalıktan uzaklaşmak için Haziran ve Eylül aylarını tavsiye ederim. Fiyatlar da normal ayarında olacaktır. Biz Haziran sonu seyahatimizi gerçekleştirdik. Havanın 4o derecelerde olduğunu unutmadan hatırlatmalıyım. Luksor gezi planı Haziran ayı başı gibi yapmanız daha doğru olacaktır.

Luksor’da Nerede Kalınır? – Luksor Gezi Rehberi

Mısır gezisi içinde piramitler sonrasında turistlerin en sevdiği şehir Luksor’da oldukça fazla konaklama seçeneği bulunuyor. 5 yıldızlı otellerden pansiyon ve hostele kadar seçenekler ile bütçenize göre bir yer bulmanız mümkün. Şehir de konaklama için iki bölge bulunuyor. Bunlar West Bank ve East Bank olarak Nil Nehri’nin iki tarafında konumlanmış durumda. En çok Esat Bank tarafında yani Karnak ve Luksor Tapınağının bulunduğu yerken, West Bank tarafında ise Krallar Vadisi ve diğer tapınaklar bulunuyor.

Benim önerim Esat Bank tarafında konaklamanız olacaktır. Yeme içme alternatifte bu tarafta fazla. Biz gezimizde bu bölgeyi tercih ettik. Çatısında güzel de bir restoranı bulunan Nefertiti Hotel Luxor’da konakladık. Tesisi incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Luksor’da daha fazla konaklama alternatifi için tıklayın.

Luksor Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Luksor Gezilecek Yerler Listesi

  • Luksor Müzesi
  • Luksor Tapınağı
  • Karnak Tapınağı
  • Krallar Vadisi
  • Hapşepsut Tapınağı
  • Kraliçeler Vadisi
  • Madinat Habu

Luksor Gezilecek Yerler – Luksor Gezi Rehberi

1- Luksor Müzesi

Luksor Müzesi - Müzede sergilenen mumya
Luksor Müzesi

Luksor Müzesi, Kahire’de bulunan Mısır Müzesi’nden sonra ülkede en çok ziyaret edilen 2. müze olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Eski Mısır heykellerinin en güzel örnekleri ve gerçek mumyaları sergiliyorlar.

Luksor Müzesi, 1962 yılında Mısır Kültür Bakanlığı tarafından tasarlanmış ve 1975 yılında faaliyetlerine başlamış. Müze, Luksor şehrinin Esat West denilen yakasında bulunuyor. Merkeze oldukça yakın konumda bulunan müze, Nil Nehri’nin yanı başında yer almaktadır. Harika eserlere sahip Luksor Müzesi’de Eski Krallık’ın sonundan Memlük dönemine kadar uzanan, çoğunlukla Theban tapınaklarından ve nekropollerinden toplanan eserler sergilenmekte. Benim en çok gayrette içinde kaldığım iki adet mumya oldu. Gerçek olup olmadığına o kadar emin olamadık ve görevliye sorduğumuzda kesinlikle gerçek olduğunu söyledi.

  • ⏰ Luksor Müzesi Çalışma Saatleri: her gün 09.00 – 16.00 / 17.00 – 22.00
  • 🎫 Luksor Müzesi Giriş Ücreti: 200 Pound (175 TL) (27.07.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Konaklama seçeneklerinin yoğun olduğu Esat West tarafında kalıyorsanız ortalama 20-25 dakika yürüyerek müze ulaşabilirsiniz.

2- Luksor Tapınağı

Luksor Tapınağı

Luksor Tapınağı Yeni Krallık döneminin 9. firavunu III. Amenhotep tarafindan Antik Mısır tanrılarının en büyüğü Amon-Ra adına M.Ö 14. yüzyılda inşa edilmiş. Daha sonraları Tutankhamon, II. Ramses, Büyük İskender, Roma ve Müslüman Araplar tarafından çeşitli eklemeler yapılarak bugünkü haline kavuşmuş.

Luksor Tapınağı, daha girişte bizi karşılayan II. Ramesses Pilonu’ndaki kralın iki oturan ve dört ayakta duran heykeliyle etkilemeye başlıyor. Heykellerin arkasındaki batı (sağ) kulenin cephesinde kral, danışmanları ve generalleriyle birlikte tasvir edilmiş. Doğu (sol) kulede ise Kadeş Savaşı sırasında Ramesses’in savaş arabasını ölülerin ve ölmekte olan düşmanların üzerinden sürmesi gösterilmiş.

Karnak Tapınağı sürekli kullanılmış olmasına rağmen Luksor Tapınağı sadece taşkın dönemlerinde kullanılmış. İki tapınak insan başlı sfenksler ve ve koç başlı heykellerden oluşan 2.7 km uzunluğundaki Sfenks Bulvarı (Rams Yolu veya Kral Şenlikleri Yolu) ile birbirine bağlıyormuş. Bu yol Amun’un imajının Karnak’tan güneye doğru yürütüldüğü bir festivalde yılda bir kez kullanılıyormuş ve Amun, Luksor Tapınağı’nda Bereket Tanrısı Min’e dönüştürülüyormuş.

  • ⏰ Luksor Tapınağı Çalışma Saatleri: her gün 06.00 – 20.00
  • 🎫 Luksor Tapınağı Giriş Ücreti: 260 Pound (227 TL) (27.07.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Luksor Tapınağı neredeyse şehrin merkezinde sayılır, Luksor Müzesi’nden yürüyerek 20 dakikalık bir mesafede

3- Karnak Tapınağı

Luksor Gezi Rehberi
Karnak Tapınağı
Luksor Gezi Rehberi

Dünyanın en büyük antik dini mekanı olan Karnak Tapınak Kompleksi büyük bir açık hava müzesi. Açık hava müzesi denilmesinin temel nedeni de tüm kompleksin net büyüklüğü, tamamını içine alacak şekilde, 200 dönüm ya da 1,2 milyon metrekarelik bir alanda kurulu olması.

Tanrı Amun, eşi Mut ve oğulları Khonsu üçlüsüne adanmış antik Karnak Tapınağı çevresi, iki bin yıldan uzun (MÖ 21. yüzyıldan MS 1. yüzyıla kadar) süren bir “sürekli” inşa süreci nedeniyle, dünyadaki devâsa dini yapılar içinde en büyüğü olarak kabul ediliyor. Yapıldığı döneme kadarki tüm firavunların isimleri ilk olarak bu tapınağa yazılmış. Amon rahipleri Karnak Tapınağı’na “cennetin en büyüğü, dünyanın en eskisi” demiş, burada her gün ilahiler okunuyormuş.

Tarih derslerinden kimimiz hatırlayacaktır, tarihi Kadeş Savaşı ve antlaşmasını. Öyle ki Hitit Kralı III. Hattuşili ile yaptığı Kadeş Savaşı’nda büyük bir yenilgiye uğrayan ve yardımcı kuvvetlerin yardımıyla canını zor kurtaran Mısır Firavunu II. Ramses adamlarına suskunluk yemini ettirmiş. Ayrıca halkın arasına büyük zaferi ballandıra ballandıra anlatacak yalan ustaları salmış. Bununla da yetinmeyip başta Karnak Tapınağı olmak üzere bir dizi önemli dinsel yapının duvarlarına savaşı aşama aşama anlatan hiyeroglifler yaptırmış. Dünyanın en dayanıklı baskı sistemi olan bu kayıtlar yalnız Ramses’in sağlığında değil, ondan yüzlerce yıl sonra bile bu duvar gazetelerini okuyanlara Kadeş Destanı’nı tersinden aktarmaya devam etmiş, ta ki 1906 yılında Anadolu’da Boğazköy (Hattuşa Antik Kenti) kazılarında Kadeş Antlaşması bulunana kadar…

Karnak Tapınağını gezmek neredeyse yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor. Minimum 3 saatte ihtiyaç bulunuyor.

  • ⏰ Karnak Tapınağı Çalışma Saatleri: her gün 06.00 – 20.00
  • 🎫 Karnak Tapınağı Giriş Ücreti: 260 Pound (227 TL) (27.07.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Yürüyerek gezmek gibi bir düşünceniz varsa Luksor Tapınağı, Luksor Müzesi ve ardından Karnak Tapınağa gidebilirsiniz. Müze ve tapınak arası 20 dakika yürüme mesafesinde. Sonrasındaki dönüş yolu uzun olacağından bir at arabası ile şehride tur atın derim 🙂

4- Krallar Vadisi

Ramses IX Mezarı
Ramses III Mezarı

Firavunlar Yeni Krallık döneminde (MÖ 1539 – 1075) piramit yerine kayalara oyarak mezar yaptırmaya başlamışlar. Zamanla bu bölge Krallar Vadisi olarak anılmaya başlanmış. Bu vadi 63 firavuna ait mezarı barındırmış. Vadiye giriş yapıp biletinizi aldıktan sonra dilerseniz yürüyebilir yada araçla 10 pound başlangıç noktasına erişebilirsiniz. Yürümek dediysem de gözünüz korkmasın alt tarafı 5-6 dk 🙂

Satın alınan biletle 3 mezara giriş yapılabiliyor. Tutankhamun, Seti I ve Ramses V&VI’nın mezarlarını görmek isterseniz ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Açıkcası ekstra rakamları ödemek istemediğimizden bu mezarlara giriş yapmadık.

Mısır’ın yeniden birleşmesinden sonra, eski uygarlık Yeni Krallık’ın bir parçası oldu, MÖ 1550 ile MÖ 1077 yılları arası inanılmaz bir zenginlik ve refah dönemiydi. Bu süre zarfında firavunlar, güçlerini gösterecek mezarlar yaptırmak için araştırmalara başladılar. Bu durum Krallar Vadisi’ndeki ilk mezarların inşa edilmesine yol açtı.

Firavunların, öbür dünya için zenginliklerle dolu karmaşık yapılar inşa ettirebilecekleri en uygun yer, Theban Tepeleri’nin arkasındaydı. Alanın özellikle uzak konumu, bölgenin hırsızlara karşı daha kolay korunmasını sağladığı için muhtemelen buranın seçilmesinde önemli bir faktördü. Antik Çağ’da Krallar Vadisi’nin resmî adı, Thebes’in batısındaki Firavun, Yaşam, Güç, Sağlık veya Ta-sekhet-ma’at’ın (“Büyük Tarla”) Milyonlarca Yıllık Büyük ve Görkemli Nekropolü idi.

Mezar odalarının çoğu, Kapılar Kitabı, Mağaralar Kitabı ve Dünya Kitabı gibi farklı eski dini metinlerden sahnelerle dekore edilmiştir. Bu sanatın amacı, kişiye ahiret yolculuğunda yardımcı olmaktır.

Gelelim Krallar Vadisi’nde hangi mezarları ziyaret edeceğinize. Biz iki kişi olmanın avantajını kullanıp biraz daha fazla mezara girdik. Bir tanesine de kişi başı 10 pound verip girdik 🙂 Ramesses III (KV11), Merenptah(KV8), Siptah (KV47), Tausert and Setnakth (KV14), Ramses IX (KV6), Seti II (KV15). Görmenizi tavsiye edeceklerim KV6, KV8 ve KV14 dur.

  • ⏰ Krallar Vadisi Çalışma Saatleri: her gün 06.00 – 18.00
  • 🎫 Krallar Vadisi Giriş Ücreti: 400 Pound (349 TL) (27.07.2023 kuru ile)
  • I. Seti Giriş Ücreti 1400 Pound, Tutankhamun Giriş Ücreti 360 Pound, V. VI. Rammeses ise 120 Pound
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Krallar Vadisi şehrin West Bank tarafında bulunuyor. Nil Nehri’i 5 pound ödeyerek feribotlarla geçebilirsiniz. Ardından da 2 kişiyseniz en mantıklısı ve en uygunu bir tuktukla anlaşmak olacaktır yada taksi.

5- Hatşepsut Tapınağı

Hatşepsut Tapınağı
Hatşepsut Tapınağı - Luksor Gezi Rehberi

Bu tapınak Mısır’ın tarihe geçmiş ilk kadın firavunu Hatşepsut için yapılmış. Kraliçe Hatşepsut’un görkemli tapınağı Tanrıça Hathor’a adanmış. Bir tepenin yamacına oyularak inşa edilen yapı 3 kademeli geniş bir tapınak. Biletinizi alıp içeri girdikten sonra 10 dakika kadar yürümeniz gerekiyor yada elektrikli araçlara ekstra ödeme yaparak tapınağın önüne ulaşabilirsiniz.

Hatşepsut eşi II. Thutmose öldükten sonra üvey oğlu III. Thutmose’un küçük olduğunu öne sürerek tahta geçmiş. Kadınların firavun olmadığı bu dönemde kendisini topluma kabul ettirebilmek için Tanrı Amon-Ra’nın kızı olduğunu iddia etmiş. Bir kral gibi giyinmiş, firavunların geleneklerini devam ettirerek törenlerde takma sakal kullanmış. Heykellerinde sakalla tasvir edildiğini görebilirsiniz. Neticede öyle güçlü bir firavun olmuş ki 21 sene Antik Mısır’ı yönetmiş. II. Ramses ve sonraki bazı firavunlar tarafından tahrip edilen Hatshepsut Tapınağı ise Hristiyanlar tarafından daha sonra manastıra dönüştürülmüş.

  • ⏰ Hatşepsut Tapınağı Çalışma Saatleri: her gün 06.00 – 18.00
  • 🎫 Hatşepsut Tapınağı Giriş Ücreti: 240 Pound (210 TL) (27.07.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Krallar Vadisi’den yaklaşık araçla 10 dakika uzaklıkta gideceğiniz taksi yada tuktukla burası için de anlaşabilirsiniz. Biz bu şekilde anlaşarak iki yeri de gezdik.

6- Kraliçeler Vadisi

Kraliçeler Vadisi, Eski Mısır’da firavunların eşlerinin gömüldüğü bir bölge. Ehhh kralların vadisi olurda kraliçelerin olmaz mı gldgndkn. O zamanlar “güzelliğin yeri” anlamına gelen Ta-Set-Neferu olarak anılıyormuş. II. Ramses’in eşi Nefertari’nin mezarıda burada bulunanlar arasıdadır. Vadide ki en göz alıcı ve zengin süslemeleri ile dikkat çeken mezardır. Firavunların eşleri ve çocuklarına ait mezarların çoğunu içeren ana vadiden oluşuyor. Ana vadide 91 mezar, yan vadilerde 19 mezar bulunuyor

7- Madinat Habu

III. Ramses’in mezarında da bulunduğu bir tapınak olan Madinat Habu, Thebes’teki türünün en iyi korunmuş örneği olma özelliği taşımaktadır. İnanışa göre Medinet Habu, Tanrı Amon’un ilk ortaya çıktığı yerdir. Hem Hatshepsut hem de III. Tuthmosis, burada Amon’a adanmış bir tapınak inşa ettirmişlerdir. Sonrasında III. Ramses aynı alana çok daha büyük bir anıt tapınağını yani Medinet Habu’yu inşa ettirmiştir.

Luksor’da Ne Yenir?

Luksor gezi rehberi yazının olmazsa olmazsa konusu tabiki nerede yemek yenir? Mısır’ın geleneksel yemeklerini Luksor’da da rahatlıkla bulabilirsiniz. Bir kaç restoran önerisi bırakıyorum:

Oasis Café: Menüsünde geleneksel Mısır yemeklerinin yanı sıra çok çeşitli salatalar, soslar ve mezeleri bulunuyor.

Al-Sahaby Lane Restaurant: Harika bir Nil Nehri manzarasında geleneksel Mısır lezzetlerini tatabilirsiniz.

Luksor gezi rehberi umarım aradığınız tüm sorular cevap verebilmiştir. Ayrıca Mısır Gezi Rehberi ve Kahire Gezilecek Yerler yazımada göz atmak isteyebilirsiniz.

Mısır ve Luksor ile ilgili daha fazla fotoğraf ve video için bei sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir