Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Kahire Gezilecek Yerler – Kahire Gezi Rehberi

Kahire Gezilecek Yerler – Kahire Gezi Rehberi

Mısır’ın kalbi yani başkent Kahire; firavun hazineleri, Roma kalıntıları ve Orta Çağ camilerinin arasında zamansız bir şehir. Mısır gezi planı yaparken çoğu kişinin başlangıç noktası olan Kahire aynı zamanda ‘Bin Minareli Şehir’ olarak biliniyor. Şehir bir ucunda piramitler, ortasından geçen Nil Nehri ile bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor. Benim Mısır gezimin 4. durağı Kahire gezilecek yerler nelerdir, nerede konaklanır, ne yenir ve ulaşım hakkında bilgileri bulabileceğiniz Kahire gezi rehberi‘ne ufaktan giriş yapalım 🙂

Kahire’in Kısa Tarihi

Han El Halili Çarşısı
El Moez Caddesi

Dünyanın en kalabalık 6. şehri ünvanına sahip Kahire, Nil Nehri yakını ve bulunduğu konum itibari ile bölgenin siyasi ve kültürel merkezi haline gelmiş. Kahire’nin eski yerleşim bölgesi olan yeri, 1979 yılında Unesco tarafından Dünya Miras Alanı statüsüne layık görülmüştür. Bu bölgenin dünya mirası olarak sayılmasının nedenleri; eski şehir merkezinde bulunan piramitler, eski saraylar ve antik yerleşkelerdir.

Kahire şehri MS 969 yılında Fadime Hanedanlığı döneminde kurulduğu biliniyor. Ancak günümüz Kahire ise ilk kurulduğu yer olan eski merkezi farklı yerlerde bulunuyor. Eski Mısır İmparatorluğu’nun Romalılara karşı yavaş yavaş hakimiyeti kaybetmesiyle şehir el değiştirmeye başlamıştır. Buraya gelen Romalı tüccarlar, din adamları ve askerler şehrin üzerindeki etkilerini yavaş yavaş göstermeye başlamıştır. Bu dönemden önce Mısır medeniyetinden kalma yapılar, yerini Roma mimarisine özgü kiliselere ve evlere bırakmıştır. Bu kiliselerin arasında tarihin en önemli yapılardan olan Asma Kilisesi de yer almaktadır.

Romalıların uzun yıllar boyunca süren hakimiyetinden sonra, MS 640 yılında Müslümanlar Fatih Amr İbs As komutasında Kahire’yi fethetmişlerdir. Başlangıçta Müslümanlar tarafından Fustat (Çadırlar Şehri) olarak adlandırılan Kahire, kalıcı bir yerleşim yeri ve İslami Mısır’ın ilk başkenti olarak belirlenmiştir. Bu zamandan sonra günümüze kadar Emevi, Memluk ve Osmanlı Devletinin hakimiyetine girmiş.

Kahire Ulaşım – Kahire’ye Nasıl Gidilir?

Kahire Sokakları - Kahire gezilecek yerler
Kahire Sokakları

Kahire’ye demiryolu ile Aswan şehri hariç diğer Mısır şehirlerinden direk seferlerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra otobüste oldukça kullanılan bir diğer ulaşım aracı. Otobüs biletlerini online olarak alabiliyorken tren biletleri ise bu yıl alınan bir karar ile turistlere online olarak satılmamaktadır.

Luksor’dan Ulaşım

Luksor’dan Kahire’ye tren yada otobüsle seyahat edebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi tren otobüse göre pahalı bir seçenek olmaktadır. Okuduğum bir çok blogda da tursitleri gece trenine yönlendirmeye çalışıyor olmaları. Gece treni fiyatı kişibaşı 60 ila 90 usd arası değişiyor. O yüzden tavsiyem otobüs ile yolculuk etmek olacaktır. Otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 9 saat civarı sürüyor. Yerel bir otobüs firması olan GO Bus firmasının internet sitesinden biletinizi alabilirsiniz. Firmanın bir kaç tip otobüsü bulunuyor. En ucuz bilet 240 pound (yaklaşık 200 TL) iken, en pahalı bilet 490 pound (yaklaşık 415 TL) .

Aswan’dan Ulaşım

Aswan‘dan Kahire’ye otobüs seferleri bulunmuyor. Dilerseniz gece treni olarak geçen trenlerle seyahat edebilirsiniz. Bunun yerine Nil Nehri boyunca ilerleyen tur gemileri ile seyahat tavsiye ediliyor. Açıkcası fiyatlar yüzünden benim pek tercihim olmadı. Bunun yerine Aswan’dan Luksor’a geçip gezi sonrası Kahire’ye geçiyor olmak daha mantıklı.

Kahire gezilecek yerler listesinde bulunan başta Piramitler olmak üzere diğer görülmesi gereken yerlere tur ile rahatça ulaşabilmek için aşağıda bulunan turlara göz atabilirsiniz.

Kahire’ye Ne Zaman Gidilir?

Kahire bulunduğu konum itibari ile hem çöl hemde Akdeniz ikliminin özelliklerini barındırıyor. Ocak ayı ortalama sıcaklık 12 iken en sıcak olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında ise 29 derecedir. Yağışın az olduğu sıcaklığın ise görece daha iyi bahar aylarını özellikle Mart ve Nisan aylarını Kahire’yi gezmek için düşünebilirsiniz.

Kahire Gezilecek Yerler Haritası

Kahire Gezilecek Yerler

  • Giza Piramitleri
  • Mısır Müzesi
  • Kalavun Külliyesi
  • Han El-halili Çarşısı
  • Al-Azhar Mosque
  • Kahire Kulesi
  • Kıpti Müzesi
  • Tahrir Meydanı
  • Memphis ve Sakkara Antik Kenti

Kahire Gezilecek Yerler

Giza Piramitler

Giza Piramitler ve Büyük Sfenks

Kahire’ye gelmişken tabiki yıllardır iple çektiğim piramitlere tabiki gitmeden olmazdı. Duyunca çok şaşıracağınız bir şey söyleyeceğim. Aslında piramitler Kahire’de değiller. Kahire yakınındaki Giza şehirinin biraz dışındalar. Hali hazırda Giza Piramitleri denmesinin de temel nedeni bu. Kahire’den trafik duruma göre yarım saat ile 1 saat süren bir yolculukla piramitlere ulaşabilirsiniz.

Giza Piramitleri olarak geçen bu yerde üç piramit bulunuyor. Piramitlerin en büyüğü Keops, sonra Kefren ve en küçüğü Mikerinos, 3 nesil firavunlar için yapılmışlar.  Halen nasıl yapıldığı ile ilgili sır tam olarak aralanmamış durumda. Eski en ve piramitlerin için de en büyüğü olan Keops yani Büyük Piramit’in MÖ. 2551 yılında yapıldığını düşünürsek o günün şartları ile nasıl yapıldığını anlamak oldukça güç. Dünyanın 7 harikasından biri olup, günümüze kadar ulaşan tek yapı olan Keops Piramiti 4. hanedanlık zamanında Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.. Yapımı 20 yıl kadar sürmüş. Her biri 12 ton ağırlığında, 2,5 milyon taş bloktan yapılan piramit 145 metre yükseklikte.

Piramitleri gezerken Büyük Gize Sfenksi de görülmeden ve fotoğraf çekmeden dönülmeyecek bi yer. 73,5 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğinde olan sfenks dünyanın en büyük tek taş heykeli. Büyük Gize Sfenksi’nin firavun Kefren’e ait olduğu sanılıyor. Tanrı Ra şeklinde yapıldığı, böylece kutsallık ve büyü güçlerini kullanarak firavun mezarlarını ve piramitleri korumak amacıyla inşa edildiği düşünülüyor.

  • ⏰ Giza Piramitleri Çalışma Saatleri: her gün 06.00 – 16.00
  • 🎫 Giza Piramitleri Giriş Ücreti: 360 Mısır Poundu (Yaklaşık 315 TL) bu fiyat sadece bölgeyi gezmek için. Piramitlerin içinde girmek için ekstra ödeme yapmanız gerekiyor.
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Toplu ulaşımla gitmenin imkanı ne yazık ki yok. Metro ile en fazla 9 km uzağındaki Gize durağına inip taksiye binmez gerekiyor yada Uber’i kullanabilirsiniz.

Mısır Müzesi

Mısır Müzesi
Kahire gezilecek yerler

Kahire gezilecek yerler listesinde piramitler sonrası kesinlikle listede olması gereken başka bir Mısır Müzesi. Yapımı 1895 yılında başlanan 1902 yılında Mısır’ın son Hidiv’i olarak bilinen II. Abbas Hilmi döneminde ziyarete açılmış. 120 yıllık bir tarihe sahip müze aynı zamanda Orta Doğu’nun en eski müzesi olarak kabul ediliyor. Mısır’daki en çok gezilen müzelerden biri olan Kahire Müzesi, antik Mısır’ın Firavun hanedanlıkları, Roma İmparatorluğu ve eski Yunan dönemine ışık tutan tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor.

Müze oldukça büyük ve aynı zamanda kalabalıkta oluyor. Layıkı ile gezmek için en az 3-4 saatlik bir zamana ihtiyaç bulunuyor. Oldukça derin bir geçmişe sahip Mısır Uygarlığı’nı daha iyi anlamayabilmek için mutlaka gitmeden önce kaynaklardan bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Zira dolaşırken göreceğiniz eserlere ait yeterli bilgilendirmeler bulunmuyor.

Mısır Müzesi’nin en dikkat çeken bölümü ise Kral Tutankamon’un mezarının keşfi sırasında bulunan parçalarda burada ayrı bir bölümde sergileniyor. İçeride çekim yapmak yasak 🙁

  • ⏰ Mısır Müzesi Saatleri: her gün 09.00 – 17.00
  • 🎫 Mısır Müzesi Ücreti: 300 Mısır Poundu (Yaklaşık 262 TL)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Tahrir Meydanı’nda bulunan müzeye rahatlıkla yürüyerek gidebilirsiniz.

Kalavun Külliyesi

Kalavun Kulliyesi - kahire gezilecek yerler
Kalavun Kulliyesi – Kahire Gezilecek Yerler

Kalavun Külliyesi, 1284 yılında Memlük Sultanı el-Mansûr Kalavun tarafından inşa ettirilmiş. Külliyede cami, medrese, türbe, hastaneden oluşan bir kompleks aslında. Bulunduğu cadde den dış cephesine ve kapısına bakarken kendine hayran bırakıyor. Mısır’daki bir çok yapı gibi burasının da mistik bir havası var. Saatten kaynaklı içeriyi görme şansımız olmadı ama firsatınız olursa içerisini de gezmenizi öneririm.

  • ⏰ Kalavun Külliyesi Saatleri: her gün 09.00 – 17.00
  • 🎫 Kalavun Kulliyesi Giriş Ücreti: 200 Mısır Poundu (Yaklaşık 175 TL)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: El Moez Caddesi üzerinde bulunan yapı Han El Halili Çarşısı’na yürüyerek 5 dakikalık mesafede

El Han Halili Çarşısı

Han El Halili Çarşısı
Han El Halili Çarşısı

Tarihi 1382 yılına dönemin Memluk Sultanı Berkuk dönemine kadar uzanan El Han Halili Çarşısı, kentin en büyük ve en eski çarşısı. Osmanlı Döneminde Türk çarşısı olarak bilenen yer eski Fatimi mezarlığı üzerine inşa edildiği söyleniyor. Çarşısının labirenti andıran sokaklarda baharat kokuları ile birlikte tarihin bir yerinde donup kalmışcasına etrafa bakınarak gezmek oldukça keyifli. Ayrıca çarşı içerisinde restoran ve kahvehaneler bulunuyor. Bu mistik atmosferde bir kahve içip etrafın tadını çıkartmak oldukça keyifli olur. Kahire’de hediyelik eşya almak istiyorsanız da bulunan için en ideal yer. tabiki pazarlık yapmayı asla unutmayın. Turist olduğumuz için olması gereken fiyatın iki katından fazla istiyorlar.

Al-Azhar Camii

Al Azhar Camii

Fatimi halifesi Muiz Lidinillah tarafından 970 yılında yapıldığı Kahire’nin ilk camisi olma özelliğini taşıyor. Caminin isminin Hz. Muhammed’in kızı Fatıma’nın lakabı olan ez-Zehra’dan geldiği düşünülüyor. Camii aynı zamanda bir eğitim merkezi olarakta tasarlanmış. Ezan saatine denk geldiğimiz için biz caminin kadınlar kısmına girebildik ancak oradan da pek bişey görmek mümkün olmadı. İbadet saatleri dışında diğer bölümü gezme şansınız olacaktır. Camii El Han Halili Çarşı’nın oldukça yakınında bulunuyor.

Kahire Kulesi

Kahire’nin Zamalek Adası’nda bulunan kule 1961 yılında, Lotus çiçeğinden esinlenerek 8 milyon baklava biçimli mozaik inşa yapılmış. En üst katında şehri manzarasını doyasıya izleyeceğiniz bir restoran bulunuyor. Kahire’nin zaman içinde simgesi haline gelmiş kuleye giriş ücretli. Kahire Kulesi giriş ücreti 225 Mısır Poundu. Tahrir Meydanı’ndan yarım saatlik bir yürüşle ulaşabilirsiniz ama diğer bir seçenek taksi de fena olmayabilir 🙂

Kıpti Müzesi

Kıpti Müzesi - Kahire gezilecek yerler

Kıpti Müzesi, Mısır’ın İslamiyet öncesi ilk yerli halkı kabul edilen Kıptilere ait eserlerin sergilendiği 1910 yılında hizmete açılan bir müze. Roma İmparatorluğunun ülkede hüküm sürdüğü dönemden kalma tarihi Babil Kalesi surları içinde yer alıyor.

Tarihi, 100’lü yıllara dayanan Mısırlı Kıpti Hristiyanlara ait antik eserlerin bulunduğu Kıpti Müzesi, eski Yunan, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı döneminden sanatsal ve kültürel eserlere de ev sahipliği yapıyor. Müzenin geniş koleksiyonu, el yazmaları, duvara ya da ahşaba boyalarla yapılan dini sembolik tasvirlerin yanı sıra ince oymalı ahşap işleri, eski manastır ve kiliselerden günümüze kalan ayrıntılı fresklerden oluşuyor.

  • ⏰ Kıpti Müzesi Saatleri: her gün 09.00 – 16.00
  • 🎫 Kıpti Müzesi Giriş Ücreti: 100 Mısır Poundu (Yaklaşık 87 TL)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Tahrir Meydanı yakınlarındaki Sadat durağından metroya binip Mar Girgis durağında inmeniz gerekiyor. Yolculuk yaklaşık 15 dakika.

Tahrir Meydanı

Türkçe’ye Kurtuluş Meydanı olarak çevirebileceğimiz Tahrir Meydanı, Kahire’nin tam merkezi desem yeridir. Özellikle, Mısır’da 2011 yılında Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan devrimde adını sıkça duymuştuk. Bu meydanın yakınındaki Kars El Nil Köprüsü’nden geçerek şehrin bölgesi kabul edilen Zamalek’e ulaşabilirsiniz. Zenginlikte genel olarak restoran, kafe ve etraftaki araçla anlaşılabiliyor.

Memphis Antik Kenti MÖ 3.000’li yıllarda kurulan, Eski Krallık Dönemi’nde Mısır’a başkentlik yapan, Akdeniz tarihinin en önde gelen yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Memphis Antik Kenti ve Sakkara

Memphis Antik Kenti

Memphis Antik Kenti MÖ 3.000’li yıllarda kurulan, Eski Krallık Dönemi’nde Mısır’a başkentlik yapan, Akdeniz tarihinin en önde gelen yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kentin kalıntıları günümüzde Kahire şehrinin güneyinde yer alan Mit Rahina yakınlarında bulunuyor. Tarihte Aşağı Mısır’ın ilk nomu olan Aneb-Hetch’in başkenti olarak bilinen Memfis, bölge tarihi için büyük önem taşıyor.

Antik Mısır dilindeki ismi Ineb Hedj (Beyaz Duvarlar) olan kent,  Memphis adını Mısır dilinde ki Pepi I’s ‘in Yunancaya deforme olmasından sonra almış. Heredot’un anlatımına göre MÖ 3.100 yılında doğan şehir 2 Mısır krallığını birleştirme başarısını göstermiş. Roma İmparatorluğu egemenliğinde İskenderiye bölgenin en önemli şehri, Memphis ise ikinci en önemli şehir olarak kalmış. 641 yılında kurulan Fustat (Mısır’ın başkenti Kahire’nin ilk adı) diğer tüm şehirlerdeki yaşamı etkilemiş. Memfis şehri yıllar içerisinde terk edilmiş.

Terk edilen devasa büyüklükteki bir yerleşim yerine dönüşen Memfis, uzun yıllar diğer yerleşim yerlerine kaya, taş ve inşaat malzemesi temin etmek için kullanılmış. 12. yüzyıla kadar görkemli bir harabe olarak ziyaret edilebilen kent, son yıllarda coğrafi koşulların da etkisiyle yok olmaya yüz tutmuş.

Mempish Antik Kenti’nde aynı zamanda o dönemde Mempish’te yaşayanların defnedildiği bir bölge olan Sakkara bulunuyor. Bölgede MÖ 2500’lü yıllarda yaptırıldığı düşünülen Zoser Piramidi de bulunmaktadır. Boyu 63,17 metreye ulaşan bu piramit dünya üzerinde taştan yapılan ilk büyük anıt tasarımı olarak da kabul edilmektedir.

  • ⏰ Memphis Antik Kenti Giriş Saatleri: her gün 08.00 – 17.00
  • 🎫 Memphis Antik Kenti Giriş Ücreti: 300 Mısır Poundu (Yaklaşık 262 TL)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Kahire merkeze yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta bulunan bu yere Uber yada bir araçla anlaşarak gitmenizi tavsiye ederim.

Kahire’de Nerede Kalınır?

Şehir merkezi olarak kabul edilen Tahrir Meydanı, Downtown bölgesidir. Şehrin kalbi, ulaşımı kolay ve Mısır Müzesi’ne yakın konumda bulunuyor. Turistler tarafından oldukça tercih edilen bir bölgedir.

Piramitlere yakın olayım. Hatta kaldığım otel odası piramitleri görsün isterseniz de Giza yada Gize adlı bölgede kalmanız gerekiyor ki burası şehrin kalbi kabul edilen Tahrir Meydanı’na araçla 30-40 dakikalık bir mesafe.

Kahire’de nerede kalınır sorusuna diğer bir cevapta Zamalek adlı ada olabilir. Bu bölge şık restoran ve cafeler bulunuyor.

Gelelim biz nerede kaldık sorusuna. Bizim tercihimiz Tahrir Meydanı yakınlarında bir otel oldu. Ekonomik bir yer arayanlar için tavsiye ederim.Konakladığımız yer Castle Hotel.

Kahire’de daha fazla konaklama önerisi için tıklayın.

Kahire’de Ne Yenir?

Crimson - Kahire gezilecek yerler
Falafel Restoran

Mısır’ın geleneksel yemeklerine özgü ayrı bir blog yazısı mutlaka yazacağım ama kısaca Kahire’de ne yenir sorusunuda ufaktan cevap vermiş olayım. Mısır genel olarak baharatlı yoğun kullanan bir ülke. Ayrıca sosları da aşırı güzel yapıyorlar.

Tabiki Orta Doğu ülkelerinin hemen hemen hepsinde bulunan Falafel’i burada da denemelisiniz. Burada adına Tameya deniliyor. Bunun size Falafel adlı restoranı tavsiye ederim. adres: AZ Zaweyah Al Hamraa Al Balad, Ash Sharabeyah.

Mısır mutfağı, yemek artıklarını değerlendirmesini iyi bilen ve çok sayıda lezzetli tarifler üreten bir kültüre sahip ve Koşeri’de bunlardan bir tanesi.  Pilav, makarna, mercimek, nohut ve hatta bazen daha fazla malzemenin karışımından oluşan, bütün bu lezzetleri bir arada sunan bir yiyecek. Bunun için mekan önerimde, Koshary Abou Tarek (Choppin ln | Champollion, Kahire

Mısır gezi planınızı yapmadan önce Mısır Gezi Rehberi yazımı da göz atsanız iyi olur.

Mısır gezisi planlıyorsanız mutlaka en mistik ve gezimli şehri Luksor‘u da es geçememelisiniz.

Kahire’ye 3 saat uzaklıktaki İskenderiye gezilecek yerler yazısında göz atın.

Mısır ile ilgili daha fazla fotoğraf ve video için bei sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir