Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

İskenderiye Gezilecek Yerler – İskenderiye Gezi Rehberi

İskenderiye Gezilecek Yerler – İskenderiye Gezi Rehberi

Mısır‘ın Kahire’den sonra ikinci büyük şehir İskenderiye’nin Akdeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Mısır’daki diğer şehirlere nazaranla fazla turistlik olmayan ve bir liman şehri olmasından kaynaklı Mısır için önemli bir şehir olma özelliği taşıyor. Sahil şeridini İzmir’in kordonuna benzetenler de mevcut. Şehir Antik dönemin 7 harikasından biri olan İskenderiye Feneri ve zamanının en büyüğü olan İskenderiye Kütüphanesi ile tanınıyor. Nil Deltasının batı kenarında bulunan İskenderiye gezilecek yerler nereler, nasıl ulaşım sağlanır, nerede konaklamak gerekir gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bir rehber hazırlamaya çalıştım.

İskenderiye Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

İskenderiye Sokakları

İskenderiye şehri, milattan önce 331 yılında, Büyük İskender’in Mısır’ı Perslilerden almasından sonra kurulduğu biliniyor. Mısır kıyılarında adını taşıyacak olan bir koloni şehri isteyen İskender, şehir Rodoslu mimar Dinokrates’in hazırladığı plana göre kurulmuş. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi ile birlikte Osmanlı topraklara halin olan İskenderiye yıllar içinde Fransa ve Biritanya’nın egemenliği altına girmiş. Bu yüzden şehirde Osmanlı, Roma, Antik Yunan ve Fransız etkileri görmek mümkün.

İskenderiye Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İskenderiye Ulaşım – İskenderiye’ye Nasıl Gidilir?

Kahire’den Ulaşım: İskenderiye’ye toplu taşıma ile seyahat etmek için açık ara en iyi seçenek tren diyebilirim. Kahire ve İskenderiye arasında, her gün 06:00 ile 22:30 saatleri arasında tren seferleri yapılıyor.  Ramses Tren İstasyonu’ndan İskenderiye’nin merkezindeki Misr Tren İstasyonu’na yaklaşık 3 saat sürmektedir. 

Otobüs ile: Daha önceki yazılarımı okuduysanız ülkenin yerel otobüs firması olan Go Bus’dan bahsettiğimi hatırlayacaksınız. Tahrir Meydanı’da bulunan otobüs durağından İskenderiye’ye 3 saatlik bir yolculuk sonunda varılıyor. Bu arada bizim de tercihimiz otobüsten yana olmuştu. İncelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

İskederiye’ye Ne Zaman Gidilir?

İskenderiye gezilecek yerler
İskenderiye gezilecek yerler

İskenderiye, Akdeniz sahil şeridinde yer aldığı için ülkenin güneyine göre daha serin ve nemli bir iklime sahip. Yaz aylarında Mısırlıların tatil için bu bölgeye geldiklerinden de kaynaklı oldukça kalabalık oluyor. İskenderiye’ye ne zaman gidilir sorusuna en iyi cevap; Mart-Nisan veya Ekim-Kasım ayları diyebilirim.

Biz Haziran ayı sonunda gitmek ve gündüz hava sıcaklığı 27-28 derece olmasına rağmen yoğun nem biraz rahatsız ediciydi. Akşamları ise nispeten rüzgar üzerine bir şal aldıracak boyuta olabiliyor.

İskenderiye’de Nerede Kalınır?

İskenderiye’de kalmak için en uygun yer şehir merkezi olacaktır. Genelde İskenderiye deniz tatili için fazla tercih edilmemekle beraber, Hurgada, Şarm El Şeyh gibi yerler varken burası pek tercih edilecek bir yerde bence değil.

Biz şehir merkezinde bulunan Alexander The Great Hotel‘de kaldık. Mısır seyahatimiz boyunca kaldığımız en iyi hotel desem abartmış olmam 🙂 İskenderiye daha fazla konaklama alternatifi için ise tıklayın.

İskenderiye Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

İskenderiye Gezilecek Yerler Listesi

  • İskenderiye Kütüphanesi
  • Kayıtbay Kalesi
  • İskenderiye Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları
  • Montaza Sarayı
  • Kraliyet Mücevher Müzesi
  • Sidi Morsi Abu al-Abbas Camii

İskenderiye Gezilecek Yerler

Antik Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olarak kabul edilen İskenderiye Feneri‘ne ev sahipliği yapmış, Mısır için oldukça önemli bir yere sahip olan İskenderiye’yi Mısır gezisine dahil etmenizi öneririm. İster günübirlik Kahire’den gelip gidip isterseniz bir gece konaklayarak bu şehri görmenizi öneririm.

İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye Kütüphanesi
İskenderiye Kütüphanesi

Antik İskenderiye Kütüphanesi, Büyük İskenderi’in ölümünden sonra komutan Lagus’un oğlu Ptolemaios tarafından M.Ö. 3. yüzyılın başlarında kurulmuş. Bilim edebiyata düşkünlüğü ile bilinen Ptolemaios, İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün inşa ettirdi. Kütüphanede bu müzenin aslında bir parçasıydı. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biri olarak kabul edilen kütüphane de 150 bin cilt el yazması eserin bulunuyormuş. Antik İskenderiye Kütüphanesi kuruluşundan neredeyse 300 yıl sonra yakılarak yok oldu. Halen neden yakıldığı konusunda kesin bir bilgi bulunuyor.

Antik kütüphanenin bulunduğu bulunduğu yer olarak var sayılan yere 1995 yılında inşa edilen yeni İskenderiye Kütüphanesi 20bin m2 lik bir alana sahip oldukça etkileyici bir yer. Turistler tarafından da oldukça ilgi çekiyor. İçeriye giriş için ücret isteniyor ama ücretsiz gezilebilecek sergi alanları mevcut.

Kayıtbay Kalesi

Kayıtbay Kalesi

1404 yılında Memlük Sultanı El-Eşref Seyfeddin Kayıtbay tarafından İskenderiye Feneri’nin olduğu bilinen Faros Adasına savunma amaçlı inşa edilmiş. Dünya’nın 7 harikasından biri olan ve yeri halen tam olarak bilinmeyen İskenderiye Feneri’nin kalıntılarıyla inşa edilmiş olan kale, 1882 yılındaki İngiliz bombardımanında büyük oranda yıkılmış. Hasar gören kalenin 1984 yılında restorasyonunun yapılmasıyla birlikte Kayıtbay Kalesi, ziyarete açılmış.

Bizim gittiğimiz saatler de o kadar kalabalıktı ki kaleye ancak uzaktan bakıp fotoğraflayabildik.

İskenderiye Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları

İskenderiye gezilecek yerler
Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları

Orta Çağın 7 Harikasından biri kabul edilen Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları, 1900 yılında bir eşeğin yer altından kaybolmasıyla tesadüfen keşfedilmiş. Mısır’daki bilinen en büyük Roma mezarlığını ve eski Mısır dinine adanmış son büyük inşaat eserlerinden birini oluşturuyor. İskenderiye’nin Firavun ve Yunan stillerinin ayırt edici füzyonunu gösteren mimarlar, bir Greko-Romen stilini kullanmışlar. Bazı bölümler size etkileyici gelmeyecek olsa da bazı yerler oldukça güzel. Yolunuz İskenderiye’ye düşerse gezilecek yerler listenize ekleyin.

  • ⏰ Catacombs / Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları Çalışma Saatleri: her gün 09.00 – 16.00
  • 🎫 Philae Tapınağı Giriş Ücreti: 150 Pound (131 TL) (05.08.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Bizim gibi şehri yürüyerek gezmek isterseniz geze geze 40-45 yürüyerek ulaşabilirsiniz. Buradan rotanıza İskenderiye Kütüphanesi’nde ekleyin ama artık yürümek zor geleceğinden taksi kullanmanızı öneririm.

Montaza Sarayı

Montaza Sarayı

Mimarisiyle olduğu kadar geniş ve ferah bahçesiyle de adından söz ettiren Montaza Sarayı (Montaza Palace), 1892 yılında Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırıldı. Şehrin hem kültür hem de konaklama ve eğlence ihtiyaçlarına cevap veren bu yapı içinde kumarhane, otel ve müze bölümleri de bulunuyor.

Kraliyet Mücevher Müzesi

Bir sanat ve tarih müzesi olan Kraliyet Mücevher Müzesi, Prenses Fatma Al-Zahra’nın eski sarayında yer alıyor. Müzede Muhammed Ali Hanedanlığı’nın paha biçilmez mücevher ve mücevher koleksiyonu sergileniyor. Sadece saray binasını görmek için bile müzeye gelmeye değer. Müze binasına galoşla giriliyor. Banyo bölümünde cam taban üzerinde yürünüyor.

Sidi Morsi Abu al-Abbas Camii

Abu al-Abbas al-Mursi Camii, İskenderiye şehrinde bir Mısır camisidir. Mezarı bulunan 13. yüzyıl Murcian Endülüs Sufi aziz Abul Abbas el-Mursi’ye adanmıştır. İskenderiye’nin Anfoushi semtinde, Kayıtbay Kalesi yakınında bulunuyor.

İskenderiye’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Delices
Greek Club

Mısır genel olarak deniz mahsülleri konusunda oldukça başarılı diyebilirim ama özellikle bu konu da İskenderiye bir tık daha iyi. Neredeyse yediğimiz hiç bir yer bize üzmedi desem yeridir. Gelelim mekan önerilerine:

Greek Club: Kayıtbay Kalesi’ne kadar gelmişken yakınlarda Greek Club’ı gördük. Baktık yorumlarda iyi girdik içeri. Gün batımında İskenderiye Limanı’na karşı yemeklerimizi söyleyip biramızı içip keyifli bir akşam geçirdik. Mekanda kalamar ve sovulaki yedik. İki kişi toplamda 550 Pound ödedik.

Delices: 1922’de Yunan bir aile tarafından kurulan bir tatlıcı. İçeri girince çıkamıyorsunuz. Birbirinden farklı bir çok seçenek var. Tatlı ve kahve eşliğinde kısa bir mola verebilirsiniz.

İskenderiye gezilecek yerler yazımından sonuna geldim. Bizim Mısır gezimizin son durağıydı burası. Mısır seyahat planı yapmak istiyorsanız diğer yazılarda göz atabilirsiniz.

Mısır ve Aswan ile ilgili daha fazla fotoğraf ve video için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir