Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Aswan Gezilecek Yerler – Aswan Gezi Rehberi

Aswan Gezilecek Yerler – Aswan Gezi Rehberi

Güzel, minik ve huzurlu Aswan… kimileri için, Nil Gezintisi’nin başlangıç veya bitiş noktası olurken kimileri için de, Ebu Simbel’e günübirlik bir gezi için merkezi noktası. Palmiye ağaçlarının gölgesindeki kıyıları, Nil Nehri’nde yüzen feluccas’ları ve güzel tapınaklarıyla Aswan, Mısır’ın diğer şehirlerine nazaranla bambaşka hislerle dolduracak desem yeridir. Aswan seyahatinzi planlamanıza yardımcı olmak için, Aswan gezilecek yerler nelerdir, Aswan’da nerede konaklanır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Aswan Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

Aswan Gezilecek yerler - Nil Nehri

Kentin tarihi Antik Mısır dönemine kadar uzandığı biliniyor. Antik Mısır dilindeki adı Swenet olan şehir, adını aynı ismi taşıyan Antik Mısır tanrıçasından geldiği söyleniyor. Nil ırmağının doğu yakasında küçük bir yarımada üzerinde, Mısır’ın bilinen ilk şelalenin hemen aşağısında kurulmuş.

Aswan, yaklaşık 5.000 yıllık Nübye kültürünü ve tarihini yansıtan, Abu Simbel’den merkezdeki Philae Tapınağı’na kadar olan tüm Nübye anıtları UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Aswan ayrıca zanaat ve halk sanatları dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil.

Mısır’ın en güneyinde yer alan Aswan eskiden Nübye ile sınır şehriymiş. Antik Nübye, tarihi M.Ö 2500 yıllarına dayanan Kerma kültürüne ev sahipliği yapmış. Kerma kültürü Afrika’nın en eski uygarlıklarından biri kabul ediliyor. Nübye, 1504 yılında Mısır ve Sudan Sultanlığı arasında bölünmüş, bunun neticesinde de Arap’laşmış. Mısır’daki Nübye bölgesi Aswan’ın güneyinde yer alan Nil’in ilk kaynağından Hartum yakınlarındaki Mavi ve Beyaz Nil’in birleşme noktasına kadar olan alanı kapsıyor. Günümüzde Aswan nüfusunun çoğunluğunu Nübyeliler oluşturuyor.

Aswan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aswan Ulaşım – Aswan’a Nasıl Gidilir?

Aswan gezilecek yerler
Aswan Gezilecek Yerler

Hurgada’dan Ulaşım: İnternet üzerinden yada sitelerde Hurgada’dan Aswan’a ulaşım için herhangi bir bilgi bulunmuyor desem yeridir. Yerel birinin yönlendirmesi ile Bookaway sitesi üzerinden Hurgada’dan Aswan’a giden her gün saat 22.00’de kalkan yerel bir firmadan otobüs biletimizi aldık. Bilet fiyatı 15 Usd, yolculuk süresi 10 saat civarı.

Luksor’dan Ulaşım: Luksor Aswan arası internetten yapmış olduğum araştırmalar neticesinde otobüsle ulaşım olmadığı yönünde. Mısır’ın yerel firması olan GoBus’ta bu iki şehir arasında sefer düzenlemiyor. Aswan’dan Luksor’a ulaşım için en iyi yol bu durumda demiryolunu kullanmak oluyor. Diğer yazılarımı okuduysanız hali hazırda online olarak tren bileti alınamadığını biliyorsunuzdur ama ben yinede hatırlatmış olayım. Aswan tren istasyonundan turistler için ayrılan bilet gişesinden en az bir gün önce gidip biletinizi almanızı öneririm. Bileti USD yada Euro ödeyerek nakit olarak almanız gerekiyor. Yolculuk 3 saat sürüyor.

Kahire’den Ulaşım: Kahire’den Aswan’a trenle ulaşım sağlayabilirsiniz. hem gece hemde gündüz Kahire’den hareket eden trene binebilirsiniz.

Aswan’a Ne Zaman Gidilir?

Mısır genel olarak tropik çöl ikliminin hakim olduğu bir ülke. Özellikle güney kesimleri bundan epey nasibini alıyor desem yeridir. Aswan’da bulunduğu konum itibari ile bunu en çok hisseden ve yaşayan şehir. Nil Nehri’nin kıyıları tropik ağaçlarla kaplıyken iç kesimlerde çöllerin hakimiyetinde gibi. Gezi planını oluştururken akıllardaki “Asvan’a ne zaman gidilir?” sorusunun cevabı aralık-şubat arası. Bu dönemde tropik çöl ikliminin etkileri diğer aylara göre daha az hissedilmekte. Bu sebeple Asvan’a gitmek için en uygun zaman dilimi kış mevsimi. Bizim gibi Haziran ayında giderseniz az biraz sıcaktan kavrulmak gibi bir durum yaşarısınız. Zira sıcaklıklar 40-42 derecelerde seyrediyor.

Aswan’da Nerede Kalınır?

Aswan gezi rehberi yazısı içerisinde önemli bir konu olan Aswan’da nerede kalınır? sorunun da gezi planı hazırlarken kafa karıştırıcı bir eylem olduğunun farkındayım. Amaç zaten bilgi arayanların işini kolaylaştırmak değil mi? Neyse gelelim nerede kalınır sorusuna tekrardan. Aswan konaklama açısından fazla alternatifin olduğu bir şehir sayılmaz. Kalabileceğiniz yerler ise; şehir merkezi, Nubian Köyü ve Elephantine Adası (Fil Adası)’dır. Bizim tek bir gecemiz olduğu için şehir merkezinde kaldık ancak ağırlıklı olarak Fil Adası daha çok tercih ediliyor. Yeme içme konusunda da ada da yoğunlaşmış durumda. Şehir merkezinden adaya ulaşım motorla yapılıyor. 5-6 dakika kadar sürüyor.

Aswan’daki tesisleri görüntülemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Aswan Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Aswan Gezilecek Yerler Listesi

  • Philae Tapınağı
  • Nübian Müzesi
  • Nübian Köyü
  • Ebu Simbal
  • Kom Ombo Tapınağı
  • Edfu Tapınağı
  • Fil Adası
  • Sofitel Old Cataract Legend Hotel

Aswan Gezilecek Yerler

Philae Tapınağı

Philae Tapınağı

Bu altında kalmaktan sonradan kurtarılan Philea Tapınağı, Aswan’ın güneyinde Nil Nehri’nin orasında bulunan kayalıktan bir ada. Eski Mısırlılar Tanrıça Isis  için bu güzel ve ihtişamlı tapınağı MÖ. 4. yüzyılda inşa etmişler. 1906 yılında ilk Aswan barajı yapılınca tapınak sular altında kalmış, UNESCO tarafından finanse edilerek Aswan’ın 5 km uzağında bulunan Agilkia Adası’na taşınmış. Kompleks 45.000 taş olarak tek tek numaralandırılmış ve 10 yıl içinde de taşınmış. Ancak orijinal tapınak kompleksinde taşların nasıl birleştirildiği bilinmediğinden yeni yapıda taşlar çimentoyla birleştirildi. Bunun sonucu olarak da yeni yapı orijinalinden 17 cm daha uzun olmuş. Ayrıca tek tek numaralanmasına rağmen bazı taşların orijinal yapıda nerede olduğu bulunamamış 🙂 Bu taşlar kompleksin bir köşesinde yerde sergileniyor.

  • ⏰ Philae Tapınağı Çalışma Saatleri: her gün 07.00 – 17.00
  • 🎫 Philae Tapınağı Giriş Ücreti: 200 Pound (175 TL) (05.08.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: İskeleden kalkan teknelerle adaya ulaşılabiliyor. Toplu teknelerle ulaşırsanız ulaşım ücreti daha uygun oluyor. Özel tekneler için kişi başı 150-200 pouns isteniyor.

Nubian Müzesi

Nubian Müzesi, Mısır hükümetinin talebi üzerine UNESCO tarafından başlatılan eski Nubia eserlerini koruma altına almak amaçlı olarak kurulmuş.

Nubian Müzesi, geleneksel Nubian mimarisini yansıtan, kumtaşı ve pembe granitle kaplı kendi özgü bir tasarımı bulunuyor. müzenin içi, Nubia’nın arkeolojik, tarihi, kültürel ve çevresel mirasını sergilemektir. Müze, Mısır ve Nubia coğrafi, sosyal ve kültürel uygarlığının gelişimine ışık tutan binlerce eseri bünyesinde barındırmaktadır.

Müzeye bağlı bahçe, bir Fatımi mezarlığının bir bölümünü, tarih öncesi kaya yazıtlı bir mağarayı ve eski Mısır uygarlığının arterini simgeleyen Nil Nehri’ni içeren bir açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir.

  • ⏰ Nubian Müzesi Çalışma Saatleri: her gün 09.00 – 17.00
  • 🎫 Nubian Müzesi Ücreti: 200 Pound (175 TL) (05.08.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Fil Adası’nda bulunan müzeye iskeleden kalkan tekneler ile ulaşabilirsiniz.

Nubian Köyü

Nubian Köyü
Nubian Köyü

Bizim Aswan’a gelme sebebimiz Nubian Köyü desem bilmem inanır mısınız ama kesinlikle gelme nedenimiz oldu. Fotoğraflara baktığınızda eminim sizde aynı şeyi hissedeceksiniz. Rengarenk sokakları ve evleri ile içimi sımsıcak yapan, sıcak kanlı insanlar yeri desem buraya giden herkes tarafından onaylanacaktır 🙂

Nubianlılar tarihte Kuzey Sudan’dan göçen, Nil Nehri kıyılarına çiftçilik amacıyla gelmiş, ayrıca çok iyi okçu oldukları bilinen bir halk. Nesiller boyu kendi gelenek ve göreneklerini koruyup kendi dilleri olan Nuba dilini halen kullanmaktalar. Köyün renkli çarşısından hediyelik eşya ve bitki çayı almanızı tavsiye ederim. Tabiki pazarlık yapılmadan olmaz.

Köye taksi yada tekne ile ulaşım sağlamanız mümkün. Taksi ile yaklaşık 30 dakikalık yolculuk yapmanız gerekiyor ve taksi ortalama 100 Pound. Tekne ile gitmek isterseniz özel tekneler kişi başı 200 pounda sizi köye götüreceklerdir.

Ebu Simbel

Ebu Simbel - Aswan gezilecek yerler

Bir çok gezgininin Aswan gezilecek yerler listesinin başını çeken Ebu Simbel Tapınağı, II. Ramses ve karısı Nefartari için inşa edilen 2 ana tapınaktan oluşuyor. İktidarını güçlendirmek üzere tarihin ilk yalan medya haberini yazdıran II. Ramses, kaybettiği Kadeş Savaşı’nı hezimete uğramış gibi değil de zafer kazanmış gibi duyurmasının ardından Kadeş Antlaşması şerefine Abu Simbel’deki tapınakları yaptırmış.

Açıkcası buraya tur dışında gidilme şansı pek yok. Turlarda sizi saat 5 civarı alıyorlar. Orada sadece 1 saat geçirmek için 3 saat gidiş geliş toplam 6 saatlik o sinir bozucu yolu gitmek istemediğimiz için biz burayı es geçtik.

  • ⏰ Ebu Simbel Tapınağı Çalışma Saatleri: her gün 06.00 – 17.00
  • 🎫 Ebu Simbel Tapınağı Giriş Ücreti: 400 Pound (360 TL) (05.08.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Ebu Simbel Tapınağına Aswan’dan kalkan turlar ile gidebiliyorsunuz.

Kom Ombo Tapınağı

Kom Ombo Tapınağı

Aswan’ın kuzeyinde Kom Ombo denilen yerde bulunan Kom Ombo Tapınağı, aslında birbirine düşman olan iki tanrıya adanmış; timsah başlı tanrı Sobek ve Şahin Başı Tanrı Horus. Yeni Krallık döneminde (yaklaşık MÖ 1550-1069) burada bir zamanlar daha eski bir tapınak duruyor olsa da, mevcut yapı Greko-Romen Dönemi’nde (MÖ 332-MS 395) inşa edilmiştir.

Mısır’da sadece iki girişi bulunan bu tapınağın batı kısmı Tanrı Horus’a, doğu kısmı ise Sobek’e adanmış. Bu tapınakta size de eminim ilginç gelecektir ama bir Timsah Müzesi var. Bu müze de 22 timsah mumyası, hatta timsah tabutlarını görüyorsunuz.

  • ⏰ Kom Ombo Tapınağı Çalışma Saatleri: her gün 07.00 – 19.00
  • 🎫 Kom Ombo Tapınağı Giriş Ücreti: 240 Pound (210 TL) (05.08.2023 kuru ile)
  • 🚶🏻‍♀️Nasıl Gidilir: Aswan limanından kalkan tekneler ile yada bir taksi ile anlaşıp gidebilirsiniz.

Edfu Tapınağı

Edfu Tapınağı

Yapımı 200 yıl kadar sürmüş, Karnak Tapınağı‘ndan sonra Mısır’ın en büyük ikinci tapınağı Edfu Tapınağı. Şahin Başlı Tanrı Horus’a adanmış. İlahi Doğum Evi’nin duvarlarında Tanrıça Hathor ve Tanrı Khnum’un kucağında küçük Horus’un doğumu, doğum ve hamilelikle ilgili tanrıların rölyefleri göze çarpıyor. Salon girişinin iki yanında Tanrı Horus heykelleri görülüyor. Ayrıca gelecekteki hasatları tahmin etmeye yardımcı olmak için Nil’in yüksekliğini ölçmekte kullanılan Nilometre, Horus ve Seth arasındaki savaşı tasvir eden Zafer Geçidi ve Hipostil Salonu tapınağın en ilgi çekiçi kısımları.

Elephantine Adası (Fil Adası)

Elephantine Adası (Fil Adası)

1979 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan Elephantine Adası, Nil Nehri üzerinde bulunan, Nubian Köyleri olan Siou ve Koti köyleri ile Aswan şehrinin ortasında konumlanmış durumda. Adada bulunan Khnum Tapınağını, Ağa Han mezarını ziyaret edebilirsiniz. Aswan merkezdeki iskelelerden felluca ya küçük teknelerle Elephantine adasına gidebilirsiniz.

Sofitel Old Cataract Legend Hotel

Winston Churchill, Agatha Christin ve Prenses Dinana gibi ünlü isimleri ağırlamamış olan hotel, Nil Nehri kıyısında Fil Adası ve Ağa Han Mozelesi’ne olan ikonik bir yapı. Bu otel Thomos Cook tarafından Avrupalı gezginleri ağırlamak için 1900 yılında inşa edilmiş. Otele giriş yapmak için illa ki konaklama yapmanıza gerek restoran yada cafesini kullanıp geçen Felluca (tekne) izleyebilirsiniz.

Aswan Ne Yenir? Nerede Yenir?

El Dokka
Kerme Nubian Restorant

El Dokka Restorant: Aswan’daki en iyi Nubian yemekleri yiyebileceğiniz yer diyebilirim. Hesse Adası’nda bulunan bu restorana tekne ile ücretsiz ulaşım mümkün. Biz Mısır’ın yerel tatlısı olan Om Ali, balık ve mezelerinden yedik. Mezeler zaten yemekle birlikte geliyor. Toplamda 370 Pound (Yaklaşık 300 TL) ödedik.

Kerme Nubian Restorant: Nubian Köyü’n de bulunan bu restoranda Nil Balığı ve içeçek aldı. Genel olarak bütün Mısır’da yemek istediğinizde önden meze geliyor. Gelen yemekleri 2 kişi yedik ve bizim için oldukça doyurucuydu. Birde mekanın sosları aşırı güzeldi. Toplamda 200 Pound (165 tl) ödedik.

Genel olarak internette yazan mekanlara gitmeye kalkarsanız benim yukarıdaki yazdığım rakamların iki katı hesap geleceğini önden söylemiş olayım 🙂

Aswan gezilecek yerler yazısını bitirdim ama Mısır’da daha fazla yer görmek istiyorsanız Mısır Gezi Rehberi ve Kahire Gezilecek Yerler yazımada göz atmak isteyebilirsiniz.

Mısır ve Aswan ile ilgili daha fazla fotoğraf ve video için bei sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir