Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Cennetten Bir Köşe – İğneada Gezi Rehberi

Cennetten Bir Köşe – İğneada Gezi Rehberi

Bugüne kadar üç defa gittiğim İğneada hakkında artık benim de bir yazı yazmam gerekiyordu. Tamamen doğal güzelliklerinin tadını çıkarmak için gitmeniz gereken yerlerden bir tanesi. İstanbul’a yakın doğa ile iç içe kamp alanı ve bolca huzur arayanlar için benim sizlere tavsiyem bir İğneada gezi rehberi.

İğneada Longoz Ormanları’da kano ve yürüyüş görüntülerini içeren videomuda dilerseniz yazıya başlamadan önce izleyebilirsiniz. Gitmeyenler için oldukça yaralı olacağını düşünüyorum.

Bana destek olmak için kanalıma abone olup beğeni yapmayı unutmayın lütfen.

Trakya’nın Cenneti İğneada Gezi Rehberi

İğneada Longoz Ormanları Dünya’da nadir rastlanan bir doğa oluşum alanı. Gölleri, denizi, upuzun kumsalı, Karadeniz’e kıyısı olan köyleri ile özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı birçok turisti kendisine çekiyor. Bende güzeller güzeli İğneada’da neler yapılır anlattığım İğneada Gezi Rehberi yazıma artık başlıyorum;

İğneada Nerede?

İğneada Nerede - İğneada Gezi Rehberi
İğneada Nerede – İğneada Gezi Rehberi

İğneada, Kırklareli ilimizin Demirköy ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Trakya’nın en doğusunda yer alan bölge İstanbul’a 224 km, Trakya da 97 km uzaklıkta bulunuyor. Karadeniz’den yeşilini almış, Marmara Denizi sayesinde mavilikte sınır tanımamış bu adada longoz ormanlarının büyüsüne kapılmamak mümkün değil.

İğneada’ya Nasıl Gidilir?

İstabul’dan İğneada’ya gitmek için Esenler otogarından otobüse binmeniz yeterli. Eğer Anadolu yakasında ikamet ediyorsanız Ataşehir terminalini de kullanabilirsiniz.

Dileyenler özel araçlarınız ile Vize ilçesinden geçip Poyralı köyünden dönerek de Demirköy’e oradan da İğneada’ya varabilirsiniz.

İğneada Longoz Ormanları

İğneada Longoz Ormanları Kano - İğneada Gezi Rehberi
İğneada Longoz Ormanları Kano – İğneada Gezi Rehberi

Longoz Ormanları benim yıllardır fotoğraflarına bakıp hayranlık duyduğum yerlerden biri. Sanki doğanın mucizesi gibi. Düşünsenize ağaçların gövdeleri sular altında kalıyor ve buna öyle uyum sağlıyorlar ki çürümüyorlar. Bir çoğunuzun Longoz ne demek dediğini duyar gibiyim.

Longoz (subasar) tipi ormanlık alanı; çoğunlukla yağış miktarının yüksek olduğu ilkbahar-kış mevsiminde tabanı sularla kaplanan ormanlık alanlardır.

İğneada Longoz Ormanları, Dünya’da 3. örneğe sahip olduğu için, 2007 yılında milli park ilan edilip koruma altına alınmış.

Bu güzel ormanlarda isterseniz kano ile gezebilir yada yürüyüş grupları ile zengin bitki örtüsünü gözlemleyebilirsiniz.

İğneada’de Neler Yapılır?

İğneada Kano Turları

İğneada Kano Turları
İğneada Kano Turları

Yılın tamamında İğneada Longoz Ormanlarında kano ile geziliyor. İnanılmaz keyifli bir aktivite. İlk defa kano kullananlar bile rahatlıkla kullanabiliyor.

Bu turu, longoz ormanlarının en büyüğü olan Mert Gölü’nden kiraladığınız kanolarla yapabiliyorsunuz. Gölün deniz ile birleşim yeri olan mesire alanından kanolara binebiliyorsunuz.

  • Kişi başı 25 TL’ye kano kiralayabiliyorsunuz (kanolar 2 ya da tek kişilik/yanınıza rehber isterseniz 50 TL)
  • Kano ile yaklaşık 2 saat kendiniz gezip geliyorsunuz.
  • Longoz ormanlarında hangi yöne doğru gideceğiniz tüm kanolarda yazıyor. Yol boyu buna göre dubalar bulunuyor.
  • Endişe etmeyin, gölün en derin bölümü 2 metre ve akıntı yok. Zaten can yeleği de veriliyor. Gayet güvenli yani.
  • Kanoya ayakkabılarınızı çıkararak binmenizi tavsiye ederim, kürek çekerken ıslanabiliyorsunuz.
  • Güzel kareler için tavsiye gün batımına göre kanoya binmeniz.

İğneada Yürüyüş Parkurları

İğneada Yürüyüş Parkurları
İğneada Yürüyüş Parkurları

Longoz ormanlarının içinde 6 adet göl bulunuyor. Göllerin isimleri ise şöyle;

  • Mert Gölü
  • Erikli Gölü
  • Saka Gölü
  • Hamam Gölü
  • Pedina Gölü
  • Aypoloz Gölü

En çok bilinenleri Mert Gölü ve Erikli Gölü. Yukarıda da bahsettiğim gibi Mert Gölü’nde kano gezintisi yapabilirsiniz.

Dilerseniz yürüyüş yaparak diğer gölleri görebilir yada bu güzel ormanda kendinizi doğanın kollarına bırakabilirsiniz. Yürüyüş için oldukça güzel parkurları bulunan ormanda rehbersiz yürüyüş yapmanız oldukça zor. Kesinlikle kaybolabilirsiniz.

İstanbul’da bulunan benim yürüyüşlerine katıldığım Boytrek ekibinin yürüşlerine katılabilirsiniz.

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası - İğneada Gezi Rehberi
Dupnisa Mağarası – İğneada Gezi Rehberi

Burası 180 milyon yıl önce oluşmuş bir mağara. Dupnisa Mağarası yaklaşık dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı sistemi olarak ön plana çıkmakta. Mağara, birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan meydana gelmekte. Mağaranın toplam uzunluğu 2720 metre. Dupnisa Mağarası içerisinde zengin damla taş oluşumları mevcut.

İğneada merkeze biraz uzak olduğu için gelişte ya da dönüşte uğramak mantıklı olacaktır. Sarkıt ve dikitlerin olduğu bir mağara. . Öğrenci giriş 5 TL, tam 10 TL, otopark 5 TL.

Bir de Cehennem şelaleleri bulunuyor. İğneada’dan 48 km uzaklıkta yer alıyor. Dönerken buraya da uğrayabilirsiniz.

İğneada Kamp Alanları

İğneada Kamp Alanları
İğneada Kamp Alanları

İğneada’da hem ücretsiz hem de ücretli kamp kuracağınız alanlar bulunuyor. İlk defa kamp yapacaklar içinde oldukça uygun yerlerde mevcut.

İğneada Mert Gölü Mesire Yeri :  Ücretsiz ve yeni kampçılara uygun bir alan. Mert Gölü’ne ve merkeze yakın olmasıda oldukça iyi. Alan oldukça geniş, ateş yakılabiliyor.

Girişte çeşme var, duş yok, tuvalet de sıkıntılı. Tuvalet ve duş konusunu Mert Gölü çevresindeki tesislerde ya da limana doğru giderken kumsaldaki beachlerde çözebilirsiniz.

Bay Edi Çadır ve Karavan Kampı : Ücretli kamp alanı, İlk defa kamp yapacaklar için çok uygun. Duş, elektrik ve tuvalet gibi imkanlar mevcut.

Merkeze yakın, hemen sahilin yanında. Kendi çadırınızla kamp yapmak, kişi başı 30 TL. Kış sezonunda bazen kapalı olabiliyor.

İğneada’ya gelmişken belki bu yazılarda ilginizi çekebilir;

Istranca Ormanları’dan Monopetra Kayalıklarına

Dere ile deniz arasındaki milli park – Çamlıkköy Tabiat Parkı

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir