Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Sülüklü Göl Gezi Rehberi, Nerede, Nasıl Gidilir?

Sülüklü Göl Gezi Rehberi, Nerede, Nasıl Gidilir?

Çok uzun zamandır merak ettiğim ama bir türlü yolumu düşüremediğim Sülüklü Göl‘e yıllar sonra bir hafta sonuna geçirmek için yolumuz düştü. Karadeniz özlemi fazlasıyla depreşmişken Karadeniz’i batısından yakalamış olduk.

Termosumuza kahvelerimizi doldurup gölün çevresini ve ormanı keşfederken, heybetli ve sonbaharın geldiğini fark ettirilen hafif sararmış yaprakları ile ağaçlar manzaramız oldu. İstanbul’a 2-3 saat uzaklıkta gidecek huzurlu bir yer arıyorsanız, hem yeşille haşır neşir olalım hem de kafamızı dinleyelim diyorsanız, Sülüklü Göl tam size göre. Buara da göl ve çevresinde telefon çekmediğini söylemeliyim.

Sülüklü Göl Rehberi yazımızda Sülüklü Göl Nerede, Sülüklü Göl Hakkında Bilgiler, Sülüklü Göl’e Giriş Ücreti, Sülüklü Göl’de Yürüyüş, Sülüklü Göl’de Kamp ve Sülüklü Göl’e Nasıl Gidilir başlıkları ile ilgili gezi notlarımızı bulabilirsiniz.

Sülüklü Göl Rehberi

Sülüklü Göl Nerede?

Sülüklü Göl Nerede
Sülüklü Göl Nerede

Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyü sınırları içinde yer alıyor. Gölün, Mudurnu ilçe merkezine uzaklığı 50km. 6 hektarlık alana yayılan Sülüklü Göl, büyü bir tabiat parkı içinde bulunuyor.

Sülüklü Göl Hakkında Bilgi

Sülüklü Göl, 300 yıl önce yani 1701 yılında tektonik hareketler sonucu oluşan bir heyelan gölü. Heyelanla birlikte içeri çöken zemin, bu alandaki ağaçları da su altında bırakmış. Zaten, gölün içinde kalan ağaç gövdeleri de görünüyor.

Sülüklü Göl, adını eskiden göl içinde yaşayan sülüklerden alıyor; ancak zaman içinde göle bırakılan balıklar nedeniyle gölde yaşayan sülüklerin soyu tükenmiş. Sülüklü Göl, bugün çevresindeki bol yeşil manzara, yürüyüş alanları ve kamp imkanları ile koruma altındaki bir tabiat parkı.

Çevresindeki parklara kıyasla, Sülüklü Göl Tabiat Parkı’nın el değmemiş doğal güzelliği buraya ulaşımın zor olmasına borçlu. Park merkezden uzakta, yolu da taşlık olduğu için doğası halen bakir. Sülüklü Göl’de telefonlar çekmiyor, o yüzden kendisi kafa dinlemek için gidebileceğiniz en iyi yerlerden biri. Aynı zamanda trekking sporu ile ilgilenenler ve kamp atmayı sevenler için de uygun imkanları ve alanı var.

Sülüklü Göl Giriş Ücreti 2022

Sülüklü Göl Giriş Ücreti 2022
Sülüklü Göl Giriş Ücreti 2022

Sülüklü Göl, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir tabiat parkı. Girişi 07:00 – 19:00 arasında araç başına 18 TL. Saat 19:00’dan itibaren günübirlik ziyaretçiye kapalı, sadece kamp atacaklar kalabiliyor. Sülüklü Göl kamp ücreti günlük 35 TL. Güncel fiyatlar için tıklayın. Sülüklü göl rehberi nin belki de en önemlisi konusu ücret kısmı 🙂

Sülüklü Göl’de Yürüyüş

Sülüklü Göl, trekking konusunda sıkça tercih edilen bir tabiat parkı. Gölün çevresi ilk bakıştı çok büyük görünmüyor, çevresini 15-20 dakikada dolaşabiliyorsunuz. Eğer, amacınız trekking ise, o zaman göl çevresindeki park alanında daha uzun bir gezintiye çıkabilir ve turunuzu gölün olduğu alana çıkan taşlı yol ile birleştirebilirsiniz. Taşlı yolun uzunluğu yaklaşık 10km, trekking için de genel olarak tercih edilen yürüme alanı burası. Göl yakınında görebileceğiniz iki küçük göl daha bulunuyor. Trekking rotaları için dilerseniz Wikiloc uygulamasını kullanabilirsiniz.

Sülüklü Göl’de Kamp

Sülüklü Göl Rehberi
Sülüklü Göl Rehberi

Sülüklü Göl, Bolu’nun çevre parklarına göre daha bakir kalmış bir ortama sahip. Bahar ve yaz aylarında günübirlikçiler tarafından yoğun şekilde tercih ediliyor olsa da Yedigöller’e kıyasla özellikle sonbahar sonu ve kış mevsiminde son derece sakin. Burada konaklama için ya kamp yapmanız lazım yada parkın girişindeki tesisin glamping çadırlarında kalabilirsiniz.

Gölün bir bölümünde kamp yapmak yasak zaten tabelalar ile yönlendirme yapılmış durumunda. Ayrıca, parkta telefon şarj edebileceğiniz ya da priz kullanabileceğiniz herhangi bir elektrik kaynağı yok, telefonlar da çekmiyor.

Kamp ateşini parktaki variller haricinde yakmak yasak. Çevrede çok sayıda çöp konteyneri ve kovası bulunuyor. Tabiki işimiz bittikten sonra çöplerimizi ortalığa bırakmıyoruz!!

Sülüklü Göl’de Konaklama

Yukarıda da bahsettiğim gibi Sülüklü Göl’de ya kamp yapmanız yada milli parkın girişinde bulunan glamping çadırlarında kalmanız gerekiyor. Gölün batı yamacında direk göle erişimi olan Ala Glamping’in çadırlarında konaklayabilirsiniz. Bölge de telefon çekmiyor olmasına rağmen tesiste wifi bulunuyor. Çevrede yeme içme konusunda imkan olmadığı için sabah ve akşam yemeği ile 7/24 çay, kahve hizmeti sağlanıyor.

Daha fazla İstanbul’a yakın konaklama alternatifleri için İstanbul’a yakın bungalov evler yazıma göz atabilirsiniz.

Sülüklü Göl’e Nasıl Gidilir: Sülüklü Göl’e Ulaşım

Sülüklü Göl, İstanbul’a 200 km uzaklıkta yer alıyor. Sülüklü Göl’e gitmek için ilk iş İstanbul’dan Ankara’ya gider gibi çıkıp, E80 üzerinden Adapazarı Mudurnu yolunu takip etmek. Gebze, Kocaeli Körfez ve Sapanca Gölü rotasını izleyerek önce Akyazı’ya geleceksiniz. Akyazı’dan sonra Dokurcun Köyü’ne doğru ilerleyip Sülüklü Göl tabelalarını takip edin. Tabelaları izleyerek Tavşansuyu köyüne geldiğinizde, bu yol sizi gölün bulunduğu tabiat parkına çıkaracak.

Yolun büyük bir kısmı asfalt; ancak Sülüklü Göl Tabiat Parkı sınırlarına girdikten sonrası yaklaşık 9 km boyunca taşlı toprak yol. Altı yüksek bir aracınız varsa daha rahat gidersiniz, alçak araçlar için uyarı tabelası bulunuyor ve girişi önerilmiyor. Deneyimlerimize istinaden, alçak araçlar için uygun bir yol değil.

Sülüklü Göl’e Ulaşım konusu ile birlikte yazımızın sonuna geldik. Sülüklü Göl ve Bolu ile ilgili tüm fotoğraf ve gezi notlarımıza Instagram’da @elifinatlasi hesabından ulaşabilirsiniz. Beni takip edin!

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir