Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Çal Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?

Çal Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?

Golva Tur‘un daveti ile gittiğim Rize gezisinden önce bir günlük Trabzon gezimizde ilk durağımız Çal Mağarası oldu. Trabzon ilinin Çal Köyü’nün sırtlarında bulunan mağara içinden geçen deresi ile oldukça ilgi çekici. Bütün yıl açık olan mağara doğa severleri bekliyor 🙂 Bende hazır buralara kadar gitmişken bu eşsiz güzelliğe sahip mağara nerede? nasıl gidilir? merak edenler için kaleme alayım dedim.

Çal Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir?

Çal Mağarası Sarkıklar
Çal Mağarası Sarkıklar

Çal Mağarası Trabzon iline bağlı Düzköy’in Çalköy Mahallesi sırtlarında bulunuyor.

Nasıl Gidilir: Karadeniz sahil yolundan ilerleyerek Akçaabat – Söğütlü köprüsünden dönün. Düzköy yoluna girdikten sonra yukarıya doğru düz ilerlediğinizde, bu yol sizi Çal Mağarası’na götürecektir.

Grup halinde gelenler için buraya servisler mevcuttur. İlçeye gelen minibüsler bulunmakta fakat seferlerin pek sık olmadığını belirtmem gerek.

Biz Trabzon Havaalanı’ndan kiraladığımız araçımızla kah yeşiline kah karlı tepelerine seyre dalarak mağaraya ulaştık. Araçı nereden kiraladınız derseniz Garante’den günlük 130 TL kiraladık. Duyduğumuza göre sezonda bu fiyatların 2-3 katı oluyormuş günlük kiralama bedeli benden söylemesi.

Çal Mağarası Nasıl Oluşmuş? Hakkında Bilgi 

Çal Mağarası gölet alanı
Çal Mağarası gölet alanı

Karadeniz’in en güzel illerinden birisi Trabzon’da gezilmesi gereken en önemli yerlerden birisi bence Çal Mağarası. Doğal oluşumu ve güzellikleri ile adeta cennetten bir köşeyi andıran mağara 8 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın bilinen en uzun ikinci mağarası olma özelliğini taşıyor. Ancak şu ana kadar 1 kilometrelik kısmı ziyarete açılabilmiş.

Girişten 200 metre ilerledikten sonra iki kola ayrılan mağaranın sol kolunun uzunluğu 150 metre olup kolun sonunda bulunan odadan kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli “erime çukuru” olarak bilinen dolinden su akmaktadır. Sağ kolun uzunluğu ise 400 metredir ve kolda da yaklaşık 60 metre olan bir göl ve çağlayan vardır. Bu göl ve yeraltı su kaynağının yüksekliği yağış mevsimine göre değişkenlik gösteriyormuş.

Mağaranın içerisinde bulunan sarkıklar, dikler ve daha farklı pek çok doğal şekiller yüksekliği zaman zaman düşürsede geçmeye ve yürümeye bir engel teşkil etmiyor.

Çal Mağarası kireçtaşları içindeki kirik (çatlak-fay) sistemlerine bağlı olarak gelişmiş. Mağara bugünkü sekline iki aşamada ulaşmıştır. Birinci aşamada yüzeyden sızan sular toprak zorunda ki karbondioksiti bünyesine katarak asidik karakter kazanmaları sonucunda kireçtaşını daha fazla çözerek kırıkları genişletmiş ve bir yer altı su kanalı oluşmasını sağlamışlardır. İkinci aşamada ise bölgesel yükselmeye bağlı olarak mağara gelişimini sağlayan su akımı azalmış ve mağaranın gelişimi durmuştur. İkinci aşamada ise su kanallarından sızan sular, yer yer sarkıt ve dikitleri oluşturmaya başlamıştır.

Çal Mağarası Giriş Ücreti Ne Kadar?

Çağ Mağarası Giriş Ücreti
Çağ Mağarası Giriş Ücreti

Düşündüğünüz kadar yüksek bir ücreti yok merak etmeyin 🤑 Öğrenci için 4 TL, sivil için ise 8 TL giriş ücreti bulunuyor. Haftanın her günü açık olduğunuda belirtmeliyim. çal mağarası nerede

Çal Mağarası Yeme-İçme

Benim gibi soğuk bir mevsimde gitmeyi tercih ettiğiniz ve dışarda da kar varsa girişte üst katta bulunan kafede sıcak bir şeyler içip içinizi ısıtabilirsiniz. Karnınız açıktıysa yandınız demektir 🙂 çünkü yiyecek bir şey yok. Yanınızda mutlaka atıştırmalık bir şeyler getirin. çal mağarası nerede

Sültaçı ile kalbimizi kazanmış Hamsiköy Gezi Rehberinide bir göz atın

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir