Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Anadolu’nun İlk Türk Başkenti : İznik Gezilecek Yerler

Anadolu’nun İlk Türk Başkenti : İznik Gezilecek Yerler

Zamanın yıkıcı etkilerine direnen tarihi ile yeşillikler içerisindeki İznik, İstanbul’a yakın olması sayesinde hem hafta sonu kaçamakları ya da günübirlik geziler için ideal bir yer. Minik ama içi dolu dolu olan İznik Gezilecek Yerler ile karşınızdayım 🙂

İznik Gezilecek Yerler – Hakkında Bilgi ve Nasıl Gidilir

Yazıyı okumaya başlamadan önce küçük bir İznik turu atıp, gezilecek yerleri görebilir ve İznik Çini yapımını seyredebilirsiniz 🙂

İznik Gezilecek Yerler

İznik Nerede?

İznik, Bursa’nın sevimli ama içi dolu turşucuk modundaki İlçesi. İznik Gölü’nün kenarında.

İznik Nerede
İznik Nerede

İznik’e Nasıl Gidilir?

İstanbul‘a oldukça yakın oluşu ile biz İstanbul’da bulunanlar için biçilmiş kaftan İznik’e hem kendi imkanlarınız ile hem de aracınız ile kolaylıkla seyahat edebilirsiniz.

Öncelikle benim de kullandığım seçenek olarak toplu ulaşım ile nasıl gideceğinizden bahsedeceğim. Bana yakın olması nedeniyle tercih ettiğim Pendik vapur iskelesinden Yalova’ya giden feribotla yaklaşık 45-50 dk. sonra Yalova’ya ulaşabilirsiniz. Buradan da İznik’e gitmek için iskeleye 40m mesafedeki küçük otogar gibi olan yerden İznik’e giden minibüslere binerseniz yaklaşık bir saat sonra İznik’tesiniz. Ücret feribot biletini erken alıp almamanıza bağlı olacağından 23-34 TL arasında değişecektir. İznik minibüsü ise 18 TL.

Araç ile gitmek isterseniz; İstanbul’dan özellikle de Avrupa yakasından geliyorsanız hiç trafiğe bulaşmayın, enerjinizi İznik’e saklayın derim. En rahat ve hesaplı yöntem İDO‘nun Yenikapı ve Pendik’ten kalkan Yalova feribotlarına binmek.
Yenikapı’dan yolculuk 1 saat 15 dakika, Pendik’ten ise 45 dakika sürüyor. Yalova – İznik ise 1 saat. Yani İstanbul’dan aracınızla taş çatlasa 2 saatte İznik’e varıyorsunuz.

İznik’te Nerede Kalınır

İznik'te Nerede Kalınır
İznik’te Nerede Kalınır

İznik’te bütçenize uygun konaklama seçenekleri bulunuyor. İsterseniz İznik Gölü kenarında ya da merkezi bölgede küçük butik otelleri tercih edebilirsiniz.

Çinili Konak

İznik’te ayakta kalan nadir yapılardan biri Çinili Konak. 4 odası ile hizmet veren konak, ayakkabı ile odalara girilemeyen tek yer şimdiye kadar. Konağın giriş katında İznik çini örneklerini görebilir ve kendi çininizi yapabilirsiniz. Kendimi evimde hissettirdikleri için Murat Bey’e ve Fatoş Hanım’a çok teşekkür ederim. 🙂  Çinili Konak’ı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

İznik Tarihi

İznik Bursa’nın belki de en tarihi ilçelerinden bir tanesi. Yerleşim Milattan Önce 5. yy’a kadar uzanıyor. Doğal olarak Roma’dan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Ayrıca Roma ve Bizans döneminde dini bir merkez de olan İznik, 325 yılında Hıristiyanlar arasında çıkan anlaşmazlıklara çözüm aranan Birinci Konsül’e ev sahipliği yapmış. Bugün burada tüm bu medeniyetlere ait eserleri görmek mümkün. Hatta öyle ki bazı eserlerde bunlar iç içe geçmiş. Ayasofya Orhan Camii de bu tür farklı medeniyet izlerini bir arada görebileceğiniz nadir yapılardan bir tanesi.

Burası tarihte 4 medeniyete başkentlik yapmış bir yer. Ayrıca tarihte ilk defa altın paranın basıldığı yer olması nedeniyle “Altın Şehir” diye de anılıyor. Tarih kitaplarında Orhan Gazi’nin 1331’de burayı aldığı söylense de buraya Orhan Gazi 1320’de gelip görüyor ki İznik savaşarak fethedilebilecek bir yer değil. Zira şehir çift sıra kalın surlarla çevrili. Bursa’da bile bu denli büyük uzun surlar yok. Bunun üzerine bir strateji geliştiriyor. Şehrin kapılarının olduğu tepelere paşalarını yerleştirip burayı 11 yıl boyunca abluka altında tutuyor. Buraya ne dışarıdan giriş, ne içeriden çıkış oluyor. Bu sırada Bursa’yı Orhan Gazi fethediyor ve Rumlar Osmanlı’dan kendilerine bir zarar gelmediğini görüyor. Bunun üzerine 1331’de burayı Orhan Gazi’ye savaşmadan hediye ediyorlar.

İznik Gezilecek Yerler

İznik ufak bir yer olmasına rağmen görebileceğiniz harika yerlere ev sahipliği yapıyor. Yazının başlarında da dediğim gibi günübirlik bile gelip gidebileceğiniz bir yer. Şimdi gelelim İznik gezilecek yerler listesindeki olmazsa olmaz yerler nerelermiş:

İznik Gölü

İznik Gölü
İznik Gölü

İznik’te gezilecek yerler listesinin en başında tabii ki İznik Gölü olmalı. Gölde gün batımı Picasso’ya mesleği bıraktırır cinsten, fütursuzca güzel. Hatta mümkünse ekinoks döneminde gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Bilirsiniz; Mayalar, İnkalar, Mısırlılar gibi birçok eski medeniyet ekinoksu ilahi bulmuş ve tapınakların pencerelerini ekinoks günlerinde güneşin bir camdan girip diğerinden çıkmasını sağlayacak şekilde ayarlamış. İznik Gölü’nde ise doğal bir ekinoks penceresi var: Gölü çevreleyen Katırlı Dağları ve Samanlı Dağları Karsak Boğazı’nda kısa bir mola veriyor ve ekinoks vakti güneş tam da oradan gölün içine batıyor. Bu tarihlere +/- 7 gün civarında giderseniz sadece minik bir sapma olacaktır. Yine o destansı gün batımını yakalamak mümkün.

Bu sene (2020) ekinoksun tam tarihi 22 Eylül. Gitmeden önce hava durumunu kontrol etmeyi unutmayın.

Ayasofya (Orhan) Camii

Ayasofya (Orhan) Camii
Ayasofya (Orhan) Camii

İznik Ayasofya Cami, İznik’in en ünlü yapısı. Burası aslında 787 yılında 7. Hristiyanlık Konsili’nin toplandığı kilise ama Orhan Gazi 1331’den sonra çan kulesini minareye çevirerek onu bir camiye dönüştürmüş. Sonra da Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan’dan camiye bir mihrap ilave etmesini ve yan neflerde değişikliklere gidilmesini istemiş. Kısa bir süre müze olarak kullanılmış ve 2007 yılında restorasyon geçirmiş. Cami en son 2011 yılında büyük tartışmalar sonucunda tekrardan cami olarak ibadete açık hale gelmiş. 

Yeşil Camii

Yeşil Camii
Yeşil Camii

İznik’in çinileri ile sembolü Yeşil Cami İznik’te gezilecek yerler listesindeki diğer önemli yapı. I. Murat’ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan cami, Osmanlı’daki ilk örnek olan mermer mihrabındaki taş işçiliği ve en önemlisi turkuaz ve yeşil çinilerle bezeli minaresi ile dikkat çekiyor. Aslında bu cami tek başına bir yapı değil; içinde hamamı, medresesi ile bir külliye şeklindeymiş. Fakat ne yazık ki külliyenin diğer yapıları bugüne ulaşamamış. Yunan işgalinde zarar gören cami, cumhuriyetin ilk yıllarında onarılıp daha sonra da 1956-69 yılları arasında restore edilmiş. En son 2015 yılında yeniden restorasyona alınmış.

İznik Müzesi

İznik Müzesi
İznik Müzesi

Aslında, 1388 yılında, Sultan 1. Murat’ın annesi Nilüfer Hatun’un adına bir imarethane olarak yapılan Nilüfer Hatun İmareti, 1960’tan beri İznik Müzesi olarak kullanılıyor. Müzede İznik ve çevresindeki arkeolojik kazılardan çıkan buluntular, bahçesinde ise Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait lahitler, kabartmalar, amforalar, mezar taşları sergileniyor. Giriş ücreti 10 TL, ancak müze kartınız varsa ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Tarihi Şehir Surları ve Kapıları

Tarihi İznik Surları ve Kapıları
Tarihi İznik Surları ve Kapıları

İznik’in yüksekliği 10-13 metre, toplam uzunluğu 4970 metre olan şehir surlarının tam tarihi belirlenemese de genel olarak Geç Roma Dönemi’nden kalma olarak kayıtlara geçirildiği söylenebilir. Aslında İznik’teki ızgara şehir planı, şehrin Helenistik Çağ’a kadar uzandığının kanıtı ama surlar o dönemden kalma değil. Depremler ve yaşanan savaşlar dolayısıyla, surlarda o dönemlerden ne yazık ki eser kalmamış. Hatta çeşitli dönemlerde tekrar ve tekrar onarım geçirmiş, üzerine eklemeler yapılmış. İstanbul surlarında da görüldüğü gibi 2 kat sur, onun da önünde bir hendek şeklinde iç içe geçen 3 katmandan oluşuyor. Elbette bunun tek nedeni de güçlü savunma. 

Şehrin 5 ana kapısı arasından Lefke Kapısı (doğu) ve İstanbul Kapısı (kuzey) bugüne kadar ayakta kalan en önemli iki kapı. İki kapıda da benzer özellikler görülüyor. Kabartmalar, frizler, yazıtlar ve Roma zafer takı formu. Göl Kapısı kentin batı kapısı fakat bu kapıdan bugüne eser kalmamış. Surların bir diğer kapısı da Güney Göl Kapısı. Göle açılan kapının zamanında ayrı bir saraya veya iskele tarzı yapıya açıldığı düşünülmekte. Surların son kapısı Yenişehir Kapısı (güney). Bu kapı savaşlarda en fazla zarar gören kapı olmuş.

Şu an İstanbul Kapısı’nda restorasyon çalışmaları yapıldığı için dışarıdan görme imkanınız var. Çalışmaların ne zaman biteceği hakkında henüz bir bilgi edinemedim.

Hacı Özbek Camii

Hacı Özbek Camii
Hacı Özbek Camii

1333-1334 yılları arasında inşa edilen Hacı Özbek Cami, Osmanlı’nın ilk camisi olarak kabul ediliyor. Çünkü kitabesi yani yazılı olarak yapım tarihi olan camiler içinde en eski olanı Hacı Özbek Cami. Küçük, kare planlı, taş ve tuğla karışık bir mimarisi var. Elbette yapıda birçok kez eklemeler ve düzenlemeler yapılmış. 

II. Murad Hamamı

II. Murad Camii
II. Murad Camii

Hacı Hamza Hamamı veya Belediye Hamamı adlarıyla da anılan çifte hamamın, yaptıranı ve kesin yapım tarihi bilinmemektedir; ancak 15. yy. sonuyla 16. yy. başına tarihlendirilmekte. Halen bir kısmı hamam olarak işlev görmektedir.

Süleyman Paşa Medresesi

Süleyman Paşa Medresesi
Süleyman Paşa Medresesi

Burası ilk Osmanlı Medresesi olarak bilinen Süleyman Paşa Medresesi. Aslında Osmanlı’nın ilk medresesi Manastır Medresesi (1331) günümüze ulaşamamış. Zamanında nerede olduğu da tam olarak bilinmiyor. 1332 yılında yapılan medrese Orhan Gazi’nin büyük oğlu, “Rumeli Fatihi” olarak anılan Şehzade Süleyman’ın yaptırdığı bir medrese. Erken dönem Osmanlı mimarisinin özgün karakterini yansıtıyor. Şu an medrese, çini atölyelerinin de bulunduğu bir çarşıya dönüşmüş durumda. Eski dersliklerin kapıları, denilene göre öğrenciler başlarını öne eğerek içeri girsinler diye, ufacık yapılmış. Burada bir çay molasını fena olmaz.

İsmail Bey Hamamı

İstanbul Kapısı’nın yakınındaki İsmail Bey Hamamı’nı, mimari açıdan alanındaki başarılı örneklerden biri olduğu için İznik gezilecek yerler listesinde olması gerekiyor.

Uzun süre bakımsız kaldığı için bütünlüğünü koruyamamış olan hamamın 14. ve 17. yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülüyor. K. Klinghardt tarafından keşfedilen yapının turizme kazandırılmasında Ali Saim Ülgen ve Katharina Otto-Dom’un çalışmaları etkili olmuş. Çevresinde yapılan kazı çalışmaları sayesinde tarihi hamamın su yolu ve kazan dairesi gün yüzüne çıkartılmış.

Dikilitaş

Dikilitaş veya diğer adıyla Beştaş, İznik’te Roma döneminden kalma, MS 1. yy’da C. Cassius Philiscus adına dikilmiş 12 metre yüksekliğinde bir anıt. Bir diğer isminin Beştaş olmasının nedeni üst üste beş taş mermerden yapılmış olması. Üzerinde Yunanca yazıtlar var. En üstündeki 6. taş günümüze ulaşamamış. O 6. taşın zafer tanrıçası veya kartal heykeli gibi özellikli bir figür olduğu düşünülüyor. İznik merkeze 7 kilometre yakınlıktaki Elbeyli Köyü sınırları içindeki zeytin bahçelerinde bulunuyor. Bisiklet kiralayarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Ben Görmedim Ama Bunlarda Var

Sansarak Kanyonu

Sansarak Kanyonu

İznik’in bir diğer gizli hazinesi Sansarak Kanyonu. İznik’e bağlı Sansarak Köyü içinde bulunan kanyon, toplamda 7 kilometrelik içinde yaz aylarıda yüzülebilecek havuzcukları ve 1,7 kilometrelik çok da kolay olmayan orta seviyede bir parkuru olan orman içinde bir kanyon. Kanyonun içinden geçtiği Sansarak Köyü de 500 yıllık bir Osmanlı köyü. Bu köyden geçerken geleneksel olarak odun ateşinde pişen çaydan içmeden yola devam etmeyin deriz.

Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası
Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası aslında Orhangazi’ye bağlı ama İznik’e de 25 kilometre 30 dakika mesafede, yani oldukça yakın. Kükürtlü suyunun şifalı olduğu söyleniyor. Hafta sonları çok kalabalık ve sosis festivali oluyormuş, o yüzden şansınız varsa hafta içini tercih edin. Kaplıca çevresinde Orhangazi Belediyesi’nce işletilen tesiste, bir çadır kampı alanı, piknik alanı, oturma alanları, park yeri, soyunma odası, tuvalet, tost – gözleme tarzı şeyler için büfe gibi hizmetler var.

Evliya Çelebi Bisiklet Ve Yürüyüş Yolu

İznik gibi küçük ama doğasıyla zengin yerleri keşfetmenin bisiklete alternatif diğer yolu da trekking yapmak. İznik’in en ünlü trekking rotası Evliya Çelebi Yolu denilen, Evliya Çelebi’nin 1671’de Mekke’ye hacca giderken izlediği güzergahın izinden giden bir rota. Aslında bu tam 22 gün süren ve at sırtında yapılan opsiyonu da olan çok geniş kapsamlı bir rota ama yolun İznik’ten geçen kısmı meyve bahçelerinden, patikalardan ve köylerin içinden geçen çok keyifli bir rota. Explore İznik, trekking yapacaklara GPS, telsiz, rota haritası, yürüyüş batonu, çanta, matara, termos gibi yürüyüş boyunca ihtiyaç duyulabilecek ekipmanı sağlıyor.

Çini sanatını merak edenler için hazırlamış olduğum ‘Çini sanatı nedir?‘ başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir