Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Sakin Köy Sığacık Gezilecek Yerler

Sakin Köy Sığacık Gezilecek Yerler

Yıllardır gitmek istediğim Türkiye’nin ilk yavaş şehri, huzurun ilk adresi olan Seferihisar; M.Ö. 2 bin yılından beri yaşayan büyük bir tarihe sahip. Şarap tanrısı Dionysos’un memleketi, eskilerde Seferihisar’ın ufacık bir balıkçı köyü olan Sığacık, şimdilerde sakin yaşam tarzıyla her geçen gün daha fazla insanı çekiyor.

Seferihisar, 2009 yılında Cittaslow unvanını Türkiye’de kazanmış ilk belde olarak adını duyurmaya başladı. Sakin Şehir ünvanlı Sığacık gezilecek yerler nelerdir? Nerede konaklanır? Ne yenir, rehber tadında bir yazı hazırladım.

Citta Slow Nedir?

İtalyanca “citta” yani şehir ve İngilizce “slow” yani yavaş kelimelerinden oluşan Cittaslow, “Sakin Şehir” anlamına geliyor. Türkiye’nin ilk Citta Slow ünvanını Seferihisar 2009 yılında aldı. Bu ünvan şehirleşme ve küreselleşme karşısında, mimarisi, kültürü ve gelenekleri bozulmadan günümüze kadar gelen, nüfusu 50 binin altındaki yerleşimleri İtalya’daki bir komite tarafından veriliyor ve sıkı da denetleniyor. Citta Slow’un en temel hedeflerinden biri de yerel topluluklarda ve kasabalarda eco-gastronomi pratiklerini günlük hayatın içine sokarak “Slow Food” felsefesini geliştirmek.

Seferihisar’da ekonomik faaliyetlerin temelini tarım ve özellikle de zeytincilik oluşturuyor ama narenciye ve enginar yetiştiriciliği de önemli gelir kaynaklarından. Burada nüfusun % 80’i tarımla uğraşıyor. Öte yandan balıkçılık ve turizm de ilçe ekonomisine katkı veren önemli sektörlerden.

Sığacık Nerede? Seferihisar Nerede?

Sığacık Nerede - Sığacık Gezilecek Yerler
Sığacık Nerede – Sığacık Gezilecek Yerler

Haritadan gördüğünüz üzere Seferihisar İzmir yarım adasının güneyinde, tam yarımadanın bittiği yerde.
Sığacık ise Seferihisar’ın bir sahil kasabası.

Peki, İzmir’den Seferihisar kaç kilometre?
– İzmir merkezden Sığacık 52 km ve 50 dakika sürüyor. 
– Alaçatı – Sığacık arası  76 km, 1 saat sürüyor.
– İzmir Adnan Menderes Havalimanı – Sığacık arası 70 km ve 1 saat sürüyor.

Sığacık, Seferihisar’a Nasıl Gidilir?

Ege’nin en güzel yerleşim yerlerinden olan Sığacık’a hem araçınızla hemde toplu ulaşım araçları ile gidebilirsiniz. Benim toplu ulaşım için yeterli vaktim olmadığımdan ve çevrede görmek istediğim yerler olduğundan araç kiralamayı tercih ettim. İstanbul’dan İzmir’e uçakla gelip buradan araçla Sığacık’a geçtik.

İzmir’den otobüs:  730 Numaralı belediye otobüsü le Seferihisar’a geldikten sonra, Migros önünden geçen ve Sığacık yönüne giden yeşil dolmuşlara binerek rahatça ulaşabilirsiniz.
Dolmuşla: İzmir Üçkuyular İlçe Terminali’nden Ürkmez – İzmir  ya da Seferihisar – İzmir dolmuşlarına atlayabilirsiniz
Arabayla: İzmir – Çeşme otoyoluna girin. Seferihisar çıkışından çıkın. Sığacık ya da Teos tabelalarını takip edebilirsiniz. (Teos Sığacık’tan sonra)

Sığacık Gezilecek Yerler

Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi ve Marinası, Sığacık Pazarı mutlaka gezilmesi gerek yerleri. Denk gelirseniz Kale Meydanı’nda yazın konserler de oluyor. Sığacık’ı gezmek için aslında bir gün yeterli olur. Denize girmek ve birazda yörenin lezzetlerini tatmak isterseniz 2 gün kafi olacaktır. Bu yüzden de araçınız yoksa araç kiralamanızı öneririm.

Teos Antik Kenti ♡

https://www.instagram.com/p/CDLUJM7lXY6/?utm_source=ig_web_copy_link
Teos Antik Kenti

Belki gittiğinizde pek hoşlanmayacaksınız ama bu zeytin ağaçları içinde kaybolmuş antik şehir sırf doğa yürüyüşü niyetine bile uğranabilir. Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti. Buradaki en temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Buradaki tapınak dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınakmış. Tabi sadece sütun, kaide ve sütun başlığı gibi temellerinden bahsetmek mümkün.

Kalıntılar çok büyük bir alana yayılıyor. Her yerini gezmek istiyorsanız 2 saatinizi ayırmanızı gerekir. Bu kadar gezmek istemezseniz önemli yerlerini gezip 1 saat gibi bir sürede de çıkabilirsiniz.

Sığacık’ın Renkli Sokakları♡

Sığacık'ın Renkli Sokakları
Sığacık’ın Renkli Sokakları

Burası kesinlikle huzurun başkenti! Sığacık, Seferihisar merkezden 5 km uzakta, Kanuni’nin Rodos seferi için yaptırdığı kalenin surlarının içine saklanmış, Arnavut kaldırımlı sokaklara dizilmiş, avlulu, cumbalı, tahta panjurlu konaklarla dolu mükemmel korunmuş mimarisi ile film seti gibi. Tatilini hem deniz kıyısında, hem ruhu olan bir yerde geçirmek isteyenler için ideal yer. Sığacık gezilecek yerler deyince ilk olması gereken yer.

Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi - Sığacık Gezilecek Yerler
Sığacık Kalesi – Sığacık Gezilecek Yerler

Limanın hemen yakınında bulunan Sığacık Kalesi’nin tam olarak zamanı bilinmese de Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Ama depremler nedeniyle hasara uğrayan ve daha sonraları Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde birçok kez tamir gören kalenin tarihteki en önemli yeri, Osmanlılar döneminde Kaptan-ı Derya Piri Reis’in önerisiyle Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yılları arasında Teos Antik Şehri harabelerinden taşınan taşlarla yeniden inşa edilip deniz üssü olarak kullanılması. Zaten Sığacık buranın içine kurulduğu için içerisini görmüş oluyorsunuz.

Sığacık bir kalenin surları içinde. Kalenin 3 kapısı var. 30 yıl öncesine kadar burada hala ahşap kapılar varmış, saat 22’de kale kapıları kapanırmış. 2 de bekçi beklermiş kapıyı. Maalesef şu an bu kapıların nerede olduğu bilinmiyor.
NOT: Hafta içi değil ama hafta sonu Sığacık’ta arabayı park etmek epey dertli bir konu. Zaten ufak bir yer olduğu için ilk bulduğunuz yere park etmenizi tavsiye ederim.

Sığacık Pazarı

Sığacık Pazarı
Sığacık Pazarı

Dönüş uçağım Pazar günü olduğu için uğrayamadığıma çok üzüldüğüm Sığacık Pazarı’nı, vaktiniz varsa uğramadan dönmeyin derim. “Slow Food felsefesi ile Seferihisar’da birçok yerel ürün pazarı kuruluyor. Bunlardan en ünlüsü Sığacık‘ta Pazar günleri kale içinde kurulan Üretici Pazarı. Bu pazarda, yiyecek-içecek-kullanılacak eşya olsun sadece burada üretilen ürünler, bizzat üreticisi tarafından satılıyor.

O kadar fazla satıcı oluyormuş ki tezgahlardan ve şemsiyelerden güzelim sokaklar görünmüyor. Sokaklarda fotoğraf çekmek istiyorsanız Pazar günü tercih etmemelisiniz.

Seferihisar Plajları

Seferihisar’ın etrafı mavi bayraklı plajlarla çevrili: Sığacık Büyük Akkum, Ekmeksiz, Akarca ve Ürkmez Plajları.

Sığacık Akkum Plajı

Sığacık Akkum Plajı
Sığacık Akkum Plajı

Burası buz gibi suda yüzmeyi sevenler için biçilmiş kaftan. Plajı kum. Biraz rüzgarlı olabiliyor. Haftasonları biraz kalabalık oluyor, o yüzden erken gelmekte fayda var.

Akarca Halk Plajı

Daha sakin ve beach club kafasında olmayan yerden denize girmek için ise Sığacık’a arabayla 7dk uzaklıktaki Akarca Halk Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Halk plajı olsa da burada da işletmeler var. Denizi biraz çakıllı ve serin.

Ekmeksiz Plajı

Ekmeksiz Plajı
Ekmeksiz Plajı

Ekmeksiz Plajı milli park sınırları içinde kalan bir plaj. Bulunduğu bölgedeki arazinin bir bölümü Kazaklara satılmış ve bazı zamanlarda plaj kapalı olabiliyor. Benim plajlar içinde maviliğine vurulduğum plaj burası oldu. Herhangi bir tesis yok. Giderken girememe durumunu göz önüne alın derim.

Yeme-İçme

Artemis Restoran

Burası Sığacık içinde değil  ama Seferihisar’da, Sığacık yakınlarında, gerçekten özel bir yer: 10 dönüm enginar tarlasının yanında ağaçların altında bir aile işletmesi. Tarladan sofraya, kendilerine özgü 15 çeşit enginar yemeği yapıyorlar. Enginar dondurmasından çorbasına, çayından güvecine… Çok ender enginar yemekleri var. Salaş ve farklı bir yer. Et severler sizler içinde seçenekler var merak etmeyin 🙂

Adres: Azmak Mevki No:78, 35460 Düzce Köyü, Seferihisar Tel: 0232 746 8154 Konum için tıklayın

Milos Balık ve Meze Restoranı

Milos Balık
Milos Balık

Sığacık kaleiçindeki, Milos buraların en ünlü rakı-balık mekanı. Samimi bir Rum Meyhanesi konseptiyle deniz mahsulleri ve taze meze çeşitleri var. İsli uskumrusu, kalamarı, atomu, güveci ve fesleğenli mezgiti meşhur. Asmalar altındaki masalarıyla ambiyansıyla, gelen kitlesiyle sevilesi bir yer.

Adres: Sığacık Mahallesi, Şadırvan Meydanı 9/11, Kaleiçi Tel: (0232) 745 7503 Konum için tıklayın

Sığacık Konaklama

Sığacık!a gelipte bu sakinlik ve huzurun içinde bir gün kalınmalı bence 🙂

Mona Glamping Caravan Suits

Mona Glamping Caravan Suits
Mona Glamping Caravan Suits

Monacamp, Kale içine 15-20 dk yürüme mesafesinde mandalina ve zeytin ağaçları arasında huzurlu bir konaklama vaadediyor. Hem kamp hemde çadır deneyimi yaşamak isteyenler için harika bir yer.

Bizimde bir gece konaklama imkanımızın olduğu Monacamp’ın glamping çadırları ile kamp çadırlarından biraz daha konforlu bir ortam sunuyor. Çadır konaklaması yapanlar için ayrı ayrı duş ve wc bulunuyor. Ayrıca pandemi döneminde içecek dışında bir tesiste bir şey bulunmadığından yanınızda getirmenizi tavsiye ederim. Websitesi

Daha fazla konaklama seçeneği için Sığacık’da Nerede Kalınır? yazımı okuyabilirsiniz.

VAKTİNİZ VARSA BUNLARI GÖRÜN

Turgut Köyü

Turgut Köyü
Turgut Köyü

Kuyucak’taki lavanta tarlaları kadar ünlü olmasa da Turgut Köyü’ndeki lavanta tarlalarıda görülmeye değer. Hem belediyenin hemde özel işlemeye ait tarlalar bulunuyor. Belediyenin ki köyün merkezine çok yakın ama özel işletme olan tarlayı bulmaksa biraz meşakkatli. Mutlaka konum ile gidin derim, yoksa bizim gibi kaybolursunuz 🙂

Sığacık’a giderken yol üzerinde kalan bu sevimlin kahvesinde bir çay için derim. Konum

Ulamış Köyü

Turgut Köyü’ne oldukça yakın ve yine yol üzerindeki köylerden biri Ulamış. Çevre köylere kıyasla daha büyük olan köy daha düzenli ve günümüze kadar gelmiş tarihi hamamı ile de geçmişte de önemli bir yer olduğunu gösteriyor.

Eğer sabah saatlerinde buraya gelme şansınız varsa Çiçekli Avlu’da köy kahvaltısı yapın. Köy meydanında bulunan köy kahvesinde de birde sabah kahvesi içtik mi tamamdır. Yerel gıdaya meraklıysanız da köyün taş fırınıdan Karakılçık ekmeği alın. Karakılçık bizim ata buğdayı olarak tanımladığımız yapılıyor.

Ayda Winery&Vineyards

Ayda Winery - Sığacık Gezilecek Yerler
Ayda Winery – Sığacık Gezilecek Yerler

Türkiye’nin ilk vegan sertifikalı şaraplarına sahip Ayda Winery, Seferihisar’ın Gödence Köyü’nde bulunuyor. İzmir-Seferihisar yolundan köy yoluna doğru sapınca biraz tepe tırmanarak ulaşacaksınız. Buranın kuruluş hikayesi oldukça ilginç. Küçük yaşlardan beri şaraba meraklı olan Ayda hanım hayallerini Ayda Şarapçılık ile birleştirmiş. Asıl mesleği diş hekimliği olan Ayda Hanım, günün birinde Fransa’ya giderek önce Fransızca daha sonra bir senelik önoloji sertifika programına katılmış. Şarapçılıkta önologlar üretimin yapı taşı kadar değerlidir ve iyi kalite şarap üretilmesi için çalışırlar. Bu arada bilmeyenler için açıklayayım, üzümün bağdan hasat edilip şişelenmesine kadar ki süreci teknik olarak inceleyen ve koşullarını belirleyen uzman kişiye önolog denir ve Türkiye’de çok az sayıda önolog vardır. Birçoğu Fransa ve İtalya’dan, Türkiye’deki bağlara dönemlik olarak kontrole gelir. Bu yüzden de Ayda hanım kendimiz uzman olalım ve şaraplarımızı doğru bir şekilde üretelim fikriyle yola çıkmış.

Vegan şarapta bulabileceğiniz bu yerde manzaraya karşı bir kadeh fena gitmez 🙂 Konum

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir