Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Karaköy Gezilecek Yerler – Karaköy’de Görülecek 10 Yer

Karaköy Gezilecek Yerler – Karaköy’de Görülecek 10 Yer

Karaköy Gezilecek Yerler – Adım Adım Karaköy

Yazıya geçmeden önce benimle kısa bir Karaköy turu atmaya ve Karaköy’ün tarihi hakkında bilgi almak isterseniz videomu izleyin derim 🙂 İzlerkende bir beğeneyi ve abone olmayı esirgemezsiniz değil mi 🙂

Söz konusu İstanbul ise her semtinde bir değişim ve dönüşüm var demektir. Bu dönüşüm bildiğimiz kentsel dönüşüm değil tabiki. Aksine sosyal yaşamın canlanması, sokakların sanat ve mekanlarla buluşması anlamına geliyor. İşte bu değişim ve dönüşümden etkilenen İstanbul’daki son semt Karaköy. Adının nereden geldiğini merak edenler içinde eski dönemlerde bu bölgede Karain Yahudileri yaşamış ve adınıda bundan almış.

Eski zamanlarda ticaret merkezi olmuş Karaköy’ün şimdiki haline gelmiş olması o kadarda eski değil. 3-4 sene kadar önceye dayanıyor. Eskiden nasıl bilirdiniz diye sormayacağım! ama şimdiki hali ile yeni cazibe merkezi olmuş durumda. Halen tarihin izlerini taşıyan, yeni modern görüntüsü ile kendine çeken Karaköy gezilecek yerler yazısına bir göz atalım mı 🙂

Karaköy Gezilecek Yerler Listesi

Benimde hikaye anlatıcılığı yaptığım Piri uygulaması ile Karaköy’ün sokakalarında kulağınızda Saffet Emre Tonguç anlatımı ile gezmenin keyfi bir ayrı. Piri’nin gezi rotasında 25 nokta var ama ben kendi seçtiğim Karaköy’de görülecek 10 yeri sıralayacağım. Gelin yazıya ufaktan giriş yapalım:

  1. Kılıç Ali Paşa Camii
  2. Türk Ortodoks Patrikhanesi
  3. Fransız Geçidi
  4. Ömer Abed Han
  5. Karaköy Meydanı
  6. Kemankaş Camii
  7. Surp Pirgiç Kilisesi
  8. Kamondo Merdivenleri
  9. Salt Galata
  10. Arap Camii

Karaköy’ü gezmeye karar verdiniz madem buradan da geziye devam edip bir Balat turu yapmak isterseniz, Balat Gezilecek Yerler yazımıda bırakıyorum.

Karaköy Gezilecek Yerler

Karaköy gezilecek yerler listesindeki 10 yeri yukarıdaki sıra ile gezebilirsiniz. Başlangıç noktası Kılıç Ali Paşa Camii.

1. Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi

Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi
Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi

Yine önünden geçip pekte fark etmediğimiz yapılardan biri. Bunda da önündeki koca duvarın etkisi vardır aslında. Mimar Sinan eserlerinden olan Kılıç Ali Paşa Camii tramvayın Tophane durağına bakar.

Öncelikle Kılıç Ali Paşa kimdir derseniz? Aslen İtalyan’dır ve gerçek ismi Giovan Dionigi Galeni’dir. 1520’de, 20’li yaşlarda iken Papaz olmak için Napoli’ye giderken esir alınmıştır. Uzun zaman kadırgalara forsalık yapmış ve daha sonra Müslüman olup Ali ismini almıştır. Korsanlık yaptığı ilk yıllarda lakabı Uluç (Arap olmayan denizci) imiş. Trablus’un fethinde ve Malta kuşatmasında bulunmuş. Osmanlı’nın mağlup olduğu İnebahtı savaşında donanmasının yarısını kurtarmış ve Malta Şövalyelerinin kaptan gemisini ele geçirmiş. Kaptan-ı Derya olunca da III. Murat, Uluç olan lakabını Kılıç yapmış.

İlerleyen yaşlarında İstanbul’a yerleşmiş ve kendi adını taşıyan bir cami yaptırmak istemiş. Adet gereği padişahtan izin almak için huzuruna çıkmış. III. Murat “Sen ki kaptan-ı deryasın, ne işin var karada demiş. Camini de deryanın üstüne yapasın.” deyince Tophane sahilinde bir koyu doldurarak camiyi buraya yaptırmış. Kılıç Ali Paşa Ayasofya’yı çok sevdiğinden ona benzer bir camii yaptırmış. Camii külliyenin aslında bir parçasıymış ama külliyeden geriye çeşme, hamam, zamanında denizci feneri ile aydınlatılan bir medrese kalmış.

Yabancı kaynaklara caminin adı Don Kişot camii olarak geçiyor. Don Kişot ne alaka diyeceksiniz biliyorum 🙂 İnebahtı Şavaşı’nda Don Kişot’un yazarı olan Cervantes esir olarak düşmüş ve bu caminin inşatında çalışmış.

2. Türk Ortodoks Patrikhanesi

Türk Ortodoks Patrikhanesi
Türk Ortodoks Patrikhanesi

Karaköy’e gidenleriniz mutlaka buranın önünden geçmiştir. Bende bir çok defa geçtim ama açıkcası pekte dikkatli ismine dikkat etmemiştim. Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin Meryem Ana Kilisesi. Kimileriniz çoğu zaman Rum Ortodoks ifadesini duyuyoruz neden Türk ifadesi geçiyor diyebilirsiniz? 1920 li yıllarda Atatürk kurduruyor ve Papa Eftim’de Kurtuluş Savaşı esnasında Atatürk’e yardımcı olan isimlerden biri olmuş. Bu patrikhanelerin de başına o geçiyor. Bu cemaatin 3 tane kilisesi bulunuyor. Kilisenin içinde hiç bir kilise göremeyeceğiniz Türk bayrağı ve Ne Mutlu Türküm yazısı bulunuyor.

3. Fransız Geçidi

Fransız Geçidi
Fransız Geçidi

Fransız Geçidi fonksiyonu iki tane sokağı birbirine bağlamak. 1800’lü yıllarda Fransız gemicileri ile tüccarları buluşturmak için inşa edilmiş. Galata’nın bu bölgesinde Fransız tüccarların evleri varmış ve her Çarşamba günü bu çevre pazar kurulurmuş. Bu geçitten çıktıktan sonra sol tarafta kalan Süslü Karakolu’da görmeyi ihmal etmeyin.

4. Ömer Abed Han

Ömer Abed Han -Karaköy Gezilecek Yeler
Ömer Abed Han – Karaköy Gezilecek Yeler

Fransız Geçidi’ni sağımıza alıp sokaktan yürüdüğümüzde Ömer Abed Han‘ına ulaşıyoruz. Bu han aslında şehrin ilk alışveriş merkezlerinden biri. Günümüzde bu han elektronikçiler çarşısı olarak kullanılıyor.

5. Karaköy Meydanı

Karaköy Meydanı’na geldiğimizde sol tarafımızda Galata Köprüsü’nü göreceksiniz eğer ki güneşin batışına doğru burada olabilirseniz harika kareler yakalayabilirsiniz. İstanbul’daki en sevdiğim yerlerden biri.

Meydan’dan Karantina Sokağa doğru ilerleyince bir binanın üzerinde Mabel yazısını göreceksiniz. Bazılarınız bu ismi hatırlayacaktır. Hani kare şeklinde üzerine siyahi bir kadının olduğu çikolataları yada şemsiye şeklindekileri hatırlıyor musunuz 🙂 Çocukluğumuzun ikonik sembollerinden bir tanesi bu çikolatacı.

6. Kemankeş Mustafa Paşa Camii

Kemankeş Mustafa Paşa Camii
Kemankeş Mustafa Paşa Camii

Karaköy’de bulunan Kemankeş Mustafa Paşa Camii 1766 yılında kalmış ve birde sübyan mektebi bulunuyor. Ne yazık ki çevresinde yapılar bu güzelim esere ihanet eder gibi duruyor.

Caminin hemen yanındaki sübyan mektebi ve çeşme Reisülküttab İsmail Efendi tarafından 1732 yılında yaptırılmıştır. Caminin giriş kapısının iki yanında Hz Süleymanın mührü olan altı köşeli yıldız (Fotoğrafta pek anlaşılmıyor) dikkat çekicidir. Yahudiliğin simgelerinden biri olduğu düşünülen bu yıldız şekli Osmanlı eserlerinde de kullanılmış.

7. Surp Pirgiç Kilisesi

Surp Pirgiç Kilisesi
Surp Pirgiç Kilisesi

Ermeni Katolikler, Sultan II. Mahmud’ un 6 Ocak 1830 tarihli fermanıyla “millet” olarak tanınmış, Ankara’dan ve uzaklaştırıldıkları diğer bölgelerden döndükten sonra İstanbul’da kendi ruhani reislerinin seçimi ve İstanbul’da ilk Katolik Ermeni kilisesinin inşası için çalışmalara başlamışlardır. 15 Temmuz 1831’de temeli atılan ve 13 Ocak 1834’te ibadete açılan bu mabed Surp Pirgiç’ e adanmış. Sadece ibadet günü olan Perşembe günleri açık oluyor.

8. Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri
Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri ismini dönemin ünlü ve varlıklı ailesi olan Kamondo Ailesi’nden alıyor. Ailenin büyüklerinden Abraham Salomon Kamondo bu merdivenleri yaptırıyor. Sonrasında merdivenler halk tarafından Aşıklar Merdiveni olarak da isimlendiriliyor.

9. Salt Galata

Salt Galata -Karaköy Gezilecek Yeler
Salt Galata – Karaköy Gezilecek Yeler

Bankalar Caddesi’nde yer alan SALT Galata, Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallauri tarafından Bank-ı Osmanî-i Şahane için tasarlandı ve 1892 yılında hizmete açıldı. Yapı, anıtsal ölçeğinin yanı sıra, ön ve arka cephelerde kullanılan neoklasik ve oryantalist mimari üsluplardaki şaşırtıcı farklılık dolayısıyla İstanbul’da benzersiz yapılardan.

Günümüzde bodrum katında hizmet veren Osmanlı Bankası Müzesi’nde içine girilip ziyaret edilebilen kasa da oldukça ilgi çekici. Zaten bina, Londra’dan getirilen, tamamen çelikten ve bugün için bile şaşırtıcı bir kilit sistemine sahip üç katlı, dört kapılı kasa dairesi etrafına inşa edilmeye başlanmış. Yolunuz buraya düşerse mutlaka görün derim.

10. Arap Camii

Arap Camii -Karaköy Gezilecek Yeler
Arap Camii – Karaköy Gezilecek Yeler

İstanbul sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Her birinin önemi apayrı. Ama aralarında bir tanesi var ki hikayesi yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Karaköy Galata’da, Perşembe Pazarı’nda binalar arasında sıkışıp kalan, ama mimarisiyle görenlerin hemen dikkatini çeken Arap Camii’nden söz ediyorum. Tarihte bilinen İstanbul’da ilk ezanın okunduğu yer olma özelliğinde sahip. Karaköy gezilecek yerler listesinde olmazsa olmaz bir yer.

715 yılında gelen İslam Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden oluşan Mesleme Bin Abdülmelik kumandasındaki ordu tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor. Karadan ve denizden kuvvetli bir şekilde Bizans’ı 1 yıl boyunca kuşatan ordu tarafından Konstantiniyye alınamadı ancak zaptedilen Galata semtinde İmparator Leon’la varılan anlaşma sonucu 717 yılında Arap Mescidi inşa edildi ve İstanbul semalarında ilk ezan sesi duyulmaya başlanmış.

1204 yılında İstanbul’a gelen Latinler ibadet edecek yer bulamadıkları için bu kiliseyi inşa etmişler. Kiliseyi Hristiyanlarca kutsal kabul edilen Aziz Pavlus’a adamışlar. Aynı dönemde Dominiken mezhebi için bir çan kulesi ve manastır inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi ile camiye dönüştürülmüş. İçindeki ahşap mimarisi ilede kendine hayran bırakıyor.

Instagram’da varım ve sizide beklerim 🙂

Elifin Atlası Youtube videolarımı için de buradan buyrun.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir