Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Sofya Gezilecek Yerler & Bir Günlük Rota

Sofya Gezilecek Yerler & Bir Günlük Rota

Milattan önce 8. yüzyıla uzanan tarihiyle Bulgaristan’ın en eski yerleşim alanlarından birisi olan Sofya, kültürel açıdan oldukça zengin birikime de sahip. Trakya, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerin arkalarında bıraktığı bir çok eseri barındırıyor. Otobüs, tren ve uçakla hafta sonu için yapılabilecek çok pratik bir rota durumda. Gece hayatı ile de oldukça dikkat çekici Sofya gezilecek yerler yazıma artık başlıyorum.

Sofya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dil: Sofya’nın içinde bulunduğu Bulgaristan’da resmi dil Bulgarca’dır. Kiril Alfabesi kullandıkları için ilk başta epey zor geliyor ama biraz uğraşınca anlaşılabiliyor, bir Çince değil sonuçta hıfıeggı 🙂 Genel olarak bir çok yerde İngilizce ile anlaşmak mümkün.

Vize: Bulgaristan 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği üye ülkesi ancak Schengen üye ülkesi kapsamında bulunmuyor. Ülkeye giriş yapabilmek için Bulgar vizesi yada Schengen vizesi almanız gerekli. Bulgaristan’dan vize başvurusu yapmak isterseniz Bulgar vizesi almış olursunuz.

Schengen vizesi almanız gerekiyorsa Schengen Vizesi Nasıl Alınır Rehberine göz atabilirsiniz.

Para Birimi: Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da para birimi olarak Bulgar Levası kullanılıyor. Şehir merkezi, tren istasyonu ve havalimanında döviz bozdurmak için döviz büroları bulunuyor ancak şehir merkezindeki yerlerde daha uyguna bozma imkanınız olabilir. Yanınızda Euro yada Usd bulundurmanızı öneririm. 1 Leva = 3,85 TL ( 17 Nisan 2020)

Saat Farkı: Sofya, Türkiye saatine göre 1 saat geridedir. Türkiye’nin uygulamış olduğu yaz saati politikası nedeniyle bahar ve yaz döneminde bu şekilde. Sonbahar ve kış döneminde ise aynı zaman diliminde oluyoruz.

Sofya’ya Nasıl Gidilir?

Sofya’ya hava yoluyla ulaşım: Türkiye’den Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya ulaşım için en hızlı ve en kolay yöntem hava yolunu kullanmak. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın Sofya’ya haftanın 7 günü, her gün 3 seferi bulunuyor.

Sofya Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Şehir merkezine 5 km uzaklıkta olan Sofya Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için otobüs, metro ve taksi seçeneği bulunuyor. Havalimanından kalkan 84 numaralı otobüsle şehir merkezi yaklaşık 20 dakika sürüyor. Metro ile gitmek istersenizde 1,6 Leva’ya şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Metro’dan Serdika durağında indiğinizde Sofya’nın merkezine varmış olursunuz.

Sofya’ya otobüsle ulaşım: Türkiye’den Sofya’ya ulaşım için en ekonomik seçenek ise otobüs. İstanbul Esenler Otogarı’ndan Sofya’ya giden çok sayıda otobüs firması bulunuyor. Nişikli, Huntur, Has Turizm, Bursa Turizm, Alpar Turizm ve Metro Turizm otobüsleri İstanbul-Sofya arasında sefer yapıyor.

İstanbul-Sofya arasındaki mesafe 545 km. Bu güzergah otobüsle 8-9 saat sürüyor. Otobüsün yol üzerinde molaları, Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki bekleme süresi ve İstanbul trafiği gibi etkenlere bağlı olarak yolculuk 10 saati bulabiliyor. Otobüs biletleri ise 150 TL’den başlıyor.

Sofya’ya trenle ulaşım: İstanbul Halkalı’dan her gün 22.40’ta kalkan Sofya Ekspresi ile İstanbul’dan Sofya’ya trenle de gidilebiliyor. Trenin Sofya’ya öngörülen varış saati ise ertesi gün 08.30. Dönüş treni ise Sofya’dan 18.25’de kalkıyor ve ertesi sabah 06.20’de Halkalı’ya varıyor.

Sofya Ekspresi’nin biletleri yalnızca uluslararası bilet gişesi bulunan tren istasyonlarından alınabiliyor. İstanbul’da Sirkeci Garı’nda gişeden TL ya da euro ödeyerek bilet satın alınabiliyor. İstanbul-Sofya standart yolcu bileti 19 euro, yataklı vagonda tek kişi 63 euro, iki kişi 34 euro.

Sofya Ekspresi hakkında merak ettiklerinizi buradan göz atabilirsiniz. Tren sefer saatlerinde değişiklik yapılma durumu olabileceğinden TCDD‘nin sitesinden mutlaka teyit ediniz.

Sofya’ya özel araçla ulaşım: Sofya’ya ulaşım için bir diğer alternatif de özel araçla gitme seçeneği. İstanbul-Sofya arasındaki mesafe 545 km. Özel araçla 7 saatte gidilen bu rotada Kapıkule Sınır Kapısı ve Bulgaristan tarafındaki gümrük kapısındaki kontroller ve bekleme süresi de hesap edildiğinde yolculuk 9-10 saati bulabiliyor.

Özel aracıyla Bulgaristan’a gitmek isteyenlerin yeni tip ehliyet ve araçları için yeşil sigorta yaptırmaları gerekiyor. Araç sahibinin sınır geçişinde mutlaka araçta olması ya da gelemiyorsa noter onaylı vekaletname çıkarması şart.

Kendi aranızla Sofya’ya gitme düşünceniz varsa Özel Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır rehberimden detaylarını öğrenebilirsiniz.

Sofya’ya Ne Kadar Zaman Ayırmak Gerekir

Benim gezi planım çok ani geliştiğinden ve tamamıyla biraz da zorunluluktan bir gün vakit geçirdim. Rahat rahat dolaşmak isterseniz 2 gün yeterli olacaktır. Dilerseniz hafta sonu gidip gelmek içinde oldukça ideal bir destinasyon.

Sofya Konaklama

  • Şehirdeki en merkezi bölge ve gece hayatı için en ideal bölge, Şehir Merkezi Bölgesi‘dir.Sofya’da en ucuza konaklayabileceğiniz bölge ise, Lozenets Bölgesi‘dir.
  • Sofya’da ailece nerede kalınır ? sorusuna en güzel cevap Oborishte Bölgesi‘dir.
  • Sırtçantalılar ile iç içe olabileceğiniz ”Backpacker” bölgesi olarak bilinen yer ise, Jenski Pazar Bölgesi‘dir.

Sofya Gezilecek Yerler Listesi

1. Aleksandr Nevski Katedrali

https://www.instagram.com/p/B9_UYYtJfn7/?utm_source=ig_web_copy_link

Mimari yapısı ile Sofya gezilecek yerler listemin ilk sırasında olan Aleksandr Nevski Katedrali (Alexander Nevsky Cathedral), Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanmasını sağlayan Rus-Osmanlı Savaşı’nda ölen 200.000’e yakın Slav kökenli asker anısına inşa edilmiş.

1912 yılında tamamlanarak kullanıma açılan katedral, göz alıcı güzelliğini Neo-Bizans mimarisi ve altın kaplama kubbesi sayesinde kazanıyor. Çeşitli büyüklüklerde 12 çanı bulunan yapı, dünyanın en büyük Ortodoks katedralleri arasında sayılıyor.

2. Banyabaşı Camii

Banyabaşı Camii

Komünizm çöktükten sonra aslına uygun olarak restore edilen kubbesi ve minaresinin yüksekliğiyle dikkat çeken Banyabaşı Camii (Banya Bashi Mosque), kent merkezindeki görülmesi gereken Osmanlı mimarisin bir eseri.

1576 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Banyabaşı Camii, günümüzde Sofya’da ibadete açık tutulan tek Müslüman ibadethanesi konumunda. Giriş ücreti ödemeden ziyaret edebileceğiniz yapının içerisinde 700 kişi ibadet edebiliyor.

Camii karşı kaldırımdan bulunan çeşmeler mutlaka dikkatinizi çekecektir. Başta çekinerek içmiş olsamda bir şey olmadığını ilerleyen saatlerde fark etmiş oldum. Çeşmelerden sıcak su akıyor. Akan suyun kas ve bağışıklık sistemine iyi geldiği söyleniyor.

3. Aziz George Rotunda Kilisesi 

Aziz George Rotunda Kilisesi 

Erken Hıristiyanlık dönemine ait Aziz George Rotunda Kilisesi (Church of St. George), Sofya’da inşa edilmiş en eski yapısı olarak biliniyor.

Mimari bilgisi olanların daha iyi bileceği üzere dairesel tasarıma sahip kilise, 3. yüzyılın sonunda veya 4. yüzyılın başında inşa edildiği düşünülen daha büyük bir yapı kompleksinden günümüze ulaşan tek bölüm. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış yapının arka tarafında, Roma döneminden kalma bir yolun bozulmamış kısmıda dikkatinizi çekecektir.

4. Vitoşa Bulvarı 

Vitoşa Bulvarı

Sofya’nın ana alışveriş bölgesi konumundaki Vitoşa Bulvarı (Vitosha Boulevard), pek çok ünlü Batılı markanın mağazaları ile zengin menülü kafe ve restoranlarla dolu bir yer.

Adını Sofya yakınındaki bir dağdan alan bulvar, 1. Dünya Savaşı döneminde inşa edilen kamusal binalar sayesinde önemli bir ticari merkez haline gelmiş.

Patrik Eftemii Bulvarı’ndan, Hilton Oteli’ne kadar uzanan bulvarda ayrıca ziyaret edebileceğiniz  Sofya Adalet SarayıSveta Nedelya Ortodoks KilisesiUlusal Kültür Sarayı gibi binalar bulunuyor.

5. Borisova Gradina

Borisova Gradina

Adını dilimize “Boris’in Bahçesi” olarak çevirilen Borisova Gradina, yemyeşil parklarda dolaşmayı sevenler için Sofya gezilecek yerler listesine dahil ettiğim, İnşasına ve yeşillendirme çalışmalarına 1884 yılında başlanan park, adını Çar 3. Boris’ten almış.

Komünist rejimin 1944-1989 yılları arasında adını Özgürlük Parkı olarak değiştirdiği yeşil alanda yürüyüş yaparken Sovyet Anıtı, Üniversite Gözlem Evi, Açık Hava Okulu gibi ilginizi çekebilecek yerleri vaktiniz varsa gezebilirsiniz.

6. Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Kent Bahçesi’ne bakan Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu (Ivan Vazov National Theatre), bir grup tiyatrocu tarafından 1904 yılında kurulmuş.

Tiyatronun 1952-1962 arasında Krastyu Sarafov adıyla anılan binası, 1907 yılında kullanıma açılmış. 1923’te yangın sonucu, 2. Dünya Savaşı’nda ise bombalamalarla ağır hasar alan tiyatro binasının dışı her defasında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Ancak Neo-klasik mimari ile inşa edilen binanın iç kısmında ve ön cephesinde önemli değişiklikler yapılmış.

7. Ayasofya

Ayasofya

Yerel halkın bir bölümünün Aziz Sofya’nın ruhu tarafından yüzyıllardır korunduğuna inandığı Ayasofya Kilisesi’ni (Hagia Sophia/Church of St. Sophia), tarihsel öneme sahip dini yapıları ilgimi çektiği için Sofya gezilecek yerler listeme burayıda ekledim.

Kente adını veren Ayasofya Kilisesi, Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde antik bir Roma tiyatrosunun ve bir dizi eski kilisenin bulunduğu alan üzerine inşa edilmiş. Haç şeklinde tasarlanmış olan dini yapının tarihi boyunca işlevi sadece Osmanlı döneminde değiştirilmiş.

8. Rus Kilisesi

Altın kaplı kubbeleri ve mimarisiyle direk fark edeceğiniz Rus Kilisesi (The Church of St Nicholas the Miracle-Maker), Bulgaristan’ın özgürleştirilmesi için yapılan savaş sırasında Rus birlikleri tarafından 1882 yılında yıkılan Saray Camii’nin yerine 1914 yılında inşa edilmiş.

Yeşil ve beyaz renklerin hâkim olduğu dış cephesinin güzelliğine rağmen kilisenin en çok ilgi çeken kısımlarını içerisindeki freskler ve ana girişin solunda yer alan mezar bölümü oluşturuyor.

9. Central Sofia Market Hall

Central Sofia Market Hall

1911 yılında açılan ve günümüzde kentin en önemli ticaret merkezi konumundaki Central Sofia Market Hall, kent merkezindeki Marie Louise Bulvarı’nda yer alıyor.

1907’de Naum Torbov’un Neo-Rönesans akımını temel alarak tasarladığı pazar yeri binasının mimarisi, Neo-Bizans ve Neo-Barok ayrıntılarla zenginleştirilmiş. 3 katlı olarak inşa edilen Sofya Merkez Çarşı’nda günümüzde gıda, giyim, kuyum, fast food dükkânları ve tezgâhları bulunuyor.

Ben bir günlük gezime bunları sığdırabildim. Vaktiniz varsa, Ulusal Doğal Tarih Müzesi, Ulusal Kültür Sarayı, Sosyalist Sanat Müzesi, Ulusal Sanat Galerisi, Kraliyet Sarayı’nı da Sofya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir