Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Kiev Gezilecek Yerler

Kiev Gezilecek Yerler

Kiev’de nereler gezilir? Kiev gezilecek yerler listesine nereler olmalı. Eğer vize derdi olmasın istiyorsanız ve en azından hafta sonu için kaçamak yapabileceğiniz, vizesiz hatta yalnızca çipli kimlik kartınız ile gidebileceğiniz güzel bir lokasyon arıyorsanız Ukrayna‘nın başkenti Kiev güzel bir seçenek olabilir.

Bu yazımda 2 günlük gezim boyunca Kiev gezilecek yerler listesinde benim için olmazsa olmaz yerleri yazıda listeliyor olacağım. Ama öncesinde Kiev hakkında bilmeniz gerekenleri aktarmaya çalışacağım.

Yazıya başlamadan önce kısa bir Kiev turu atmak isterseniz Youtube videomu izleyin derim.

Kiev Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dil : Ülkenin resmi dili Ukraynaca olup, Rusça ile de anlaşmak mümkün oluyor. Ancak belirtmem gerekir ki İngilizce bilen sayısı diğer Ukrayna şehirlerine göre biraz daha fazla olmasına rağmen yinede az diyebilirim.

Vize : Türk vatandaşları çipli kimlik kartı ile vizesiz seyahat edebiliyor.

Para Birimi : Ukrayna resmi para birimi Grivna. 1 Grivna = 0,32 Türk Lirası (1 Ağustos 2021)

Saat Farkı : Kiev, Türkiye saatine göre 1 saat geride. Türkiye’nin uygulamış olduğu yaz saati politikası nedeniyle bahar ve yaz aylarında saat farkı yokken, Sonbahar ve kış döneminde ise 1 saat kadar fark vardır.

Ne Zaman Gidilir : Bir Doğu Avrupa kenti olan Kiev, ılıman-kara iklimine sahip. Ukrayna’nın kuzey kesiminde bulunması nedeniyle Türkiye’den daha soğuk bir hava sahip kenti ziyaret etmek için en güzel dönem Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları. Bu dönemde kentte ortalama sıcaklık 18-25 derece arasında değişiyor. En düşük sıcaklığı -40 derecelere düşmüş olan kentte Aralık, Ocak, Şubat ayları ise oldukça soğuk.

Kiev’e Nasıl Gidilir : Kiev’e Türkiye’den Ukrayna International Airlines, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın direkt uçak seferleri bulunuyor. THY İstanbul Havalimanı’ndan, Pegasus Havayolları İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Ukrayna Havayolları ise İstanbul, Ankara ve İzmir’den sefer düzenliyor.

Lviv yada Kahrkiv’den Kiev’e ayrıca tren ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Tren biletilerini bu siteden alabilirsiniz.

Kiev Havaalanın’dan Şehir Merkezine Ulaşım

Borispol Havaalanı Kiev şehir merkezi ulaşım seçeneklerinden tren ile Kyiv-Pasazhyrskyi Tren Garı‘na 40 dakikada ulaşım mümkün. Dolayısıyla hızlı seçeneklerden birisi bu.

24 saat boyunca hizmet veren Boryspil Express trenleri geceleri saatte bir, gündüz ve akşam saatlerinde ise yarım saatte bir kalkıyor. Tren biletlerini havaalanının 14 no’lu çıkışından ulaşabileceğiniz otomatik makinelerden kredi kartı kullanarak alabilirsiniz. Buradan da trene geçiş sağlıyorsunuz.

Otobüsle: Kiev Havaalanı şehir merkezi ulaşım seçenekleri arasındaki diğer toplu taşıma alternatifi ise belediye otobüsleri.

B ve D terminallerinin çıkışından kalkan Sky Bus otobüsleri Kharkivska (Kharkiv) Metro İstasyonu ve Kyiv-Pasazhyrskyi Tren Garı’na uğradıktan sonra yolculuğunu Pivdenny Tren Garı’nda sonlandırıyor.

06:00 – 22:00 saatleri arasında 15 dakikada bir kalkan otobüslerin sefer sıklığı 22:00’den sonra 45 dakikada bire düşüyor.

Yalnız yolculuk biraz uzun, trafiğe bağlı olarak Borispol Havaalanı’ndan Pivdenny Garı’na ulaşım toplamda 1 saat civarı sürüyor.

Yukarıdaki seçenekler dışında dilerseniz taksi ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Uber yada buraya ait Uklon ile taksi çağırabilirsiniz.

Kiev Tren İstasyonu’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Kiev Gezilecek Yerler

Kiev tren istasyonundan şehir merkezine ulaşmak için bir kaç seçenek bulunuyor ancak öncelikle şunu söylemeliyim ki, Kiev kalabalık ve trafikte mevcut 🙂

Metro ile şehir merkezine ulaşmak isterseniz bu seçenek azıcık uğraştırıcı. Belki biz mi nasıl yapılacağını bulamadık bilmiyorum ama makinalardan nakit para ile metro bileti alınamıyor. Bilet gişesinden alınması gerekiyor. Biz biraz makinada uğraştıktan sonra bunu fark ettik. Sıraya girmeye niyetleniren 50 kişi civarı bekleyen olduğunu görünce pes ettik 🙂 Sevgili Uber’i kullanarak konaklayacağımız yere gittik.

Kiev Şehiriçi Ulaşım

Podil – Kiev Şehir İçi Ulaşım

Kiev’de otobüsler ve troleybüsler belediyeye ait toplu taşıma araçlarıdır. Matruşka minibüsler ise özeldir. Şehir içi ulaşım sırasında özel otobüslere ve dolmuşlarda ücret şoföre verilmektedir. Belediye otobüsü, tramvay, troleybüslede ise biletler kondüktörden satın alınıyor. Kiosklardan alınan biletler ise araç makinelerde damgalatıyorsunuz. Bunu yapmazsanız ve kontrole denk gelirseniz para cezası ödemek zorunda kalırsınız.

Kiev’de toplu ulaşım ücretleri 7-10 Grivna arasındadır. Şehir otobüsleri sabah saat 6’dan gece saat 11’e kadar çalışıyor. Tek biniş metro bileti ise 8 Grivnadır. Kiev metro kartını 7 Grivnaya alarak gişeden ya da otomatik makinelerden para yüklüyorsunuz. 10 biniş ve üzeri yükleme yaptığınızda ücret indirimli olmaya başlıyormuş.

Kiev’de Nerede Kalınır

Kreşatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı ile Andrevski Yokuşu ve çevresi şehirde konaklama yapabileceğiniz popüler yerlerden. Biz Booking yaptığımız rezervasyonla Apartment Arena City Loft‘ta kaldık. Konumu oldukça iyi ve oldukça güzel dizayn edilmiş.

Kiev Gezilecek Yerler

Kreşatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı

Kreşatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı

Kiev gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında olması gereken, Kiev’in en önemi meydanı olan Bağımsızlık Meydanı ya da orijinal adıyla Maidan Nezalezhnosti var. Şehrin merkezi kabul edilen bu meydan geçmişten günümüze birçok önemli olaya tanıklık etmiş.

İstanbul‘un simgelerinden Taksim Meydanı‘na benzetilen bu meydanın ortasında Ukrayna’nın simgesi olan bir heykel yer alıyor. Bunun dışında heykelin arkasında bir alışveriş merkezi ile karşısında şehrin giriş kapılarından biri sembolik olarak yer alıyor. Ben denk gelmedim ama burada yer alan havuzda akşamları müzik eşliğinde su gösteriler yapılıyormuş.

Bağımsızlık Meydanı’nın da üzerinde yer aldığı Khreshchatyk ya da Türkçe okunuşu ile Kreşatik Caddesi de şehrin en önemli ve hareketli noktası. 1100 metre uzunluğundaki cadde boyunca birçok mağaza, kafe ve restoran yer alıyor. Stalin Döneminde inşa edilen tarihi binalar caddeye ayrı bir hava katıyor. Oldukça hareketli ve renkli bir cadde olan Kreşatik’de akşam saatlerinde yürümenizi tavsiye ederim.

Andrevski Yokuşu (Andrevski Spusk)

Andrevski Yokuşu (Andrevski Spusk)

Benim için şehrin favori noktalarından biri Andrevski Yokuşu (Andrevski Spusk) oldu. Burası geçmişte şehrin yönetim kısmı olan üst bölge ile halkın yaşadığı alt bölgeyi birbirine bağlayan önemli bir geçitken günümüzde şehrin en popüler yerlerinden.

Yokuş, ilk yapıldığı dönemde yayaların geçebileceği bir yerken 1711 yılında yol genişletilerek at arabalarının da geçebileceği önemli bir bağlantı yolu olmuş.

Arnavut kaldırımları ile dikkat çeken Podil semtinin bu güzel bölgesinin en üst kısmında St Andrews Kilisesi yer alıyor. Kiliseyi ziyaret etmeden ama tepeden Podil manzarasını seyredip fotoğraflamak keyifliydi.

Bölgenin en önemli özelliğinin hediyelik eşya alışverişi konusunda bir çok yer olduğunu bir kaç blogda okumuştum. Belki benim gittiğim dönem ile ilgilidir ama aşırı hediyelik eşya satan yer yoktu. Yokuş bpyunca Matruşkalar, yöresel kıyafetler, magnetler, ahşap ürünler ve Kiev temalı hediyelikleri bolca bulabilirsiniz.

Aziz Sofya Katedrali (Saint Sophia’s Cathedral)

Aziz Sofya Katedrali (Saint Sophia’s Cathedral)

Ukrayna’nın Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan önemli eserlerinden olan Aziz Sofya Katedrali (Saint Sophia’s Cathedral) ismini Ayasofya’dan alıyor. 1000 yıllık geçmişinde Ortodoks ve Katolikler tarafından kullanılan yapı farklı yapıları ile bir müze kompleksi.

İnşasına 1011 yılında başlanan katedral 2007 yılında yapılan oyalama sonucuna Ukrayna’nın yedi harikasından biri olarak seçilmiş. Taç giyme görenleri, elçi karşılama gibi önemli olaylarda kullanılan katedral freskleriyle de ünlü.

Katedral girişinde yer alan çan kulesine çıkarak şehri kuş bakışı seyredebilirsiniz. Biraz yorucu olsada keyifli bir Kiev manzarası izleyebilirsiniz.

Her bina için ayrı ayrı ücret ödenmesi gerekiyor. Sadece bahçesinde dolaşmak 25 Grivna. Görülmedik yer bırakmak istemezseniz 200 Grivna ücreti bulunuyor.

Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra)

Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra)

Türkçe adı ile Mağaralar Manastırı olarak bilinen Pechersk Lavra 1051 yılında kurulmuş olan Ukrayna’daki en önemli dini yapılardan biri. Avrupa’daki Ortodokslar için önemli bir dini merkez olan manastırın bünyesinde 18 adet kilise yer alıyor.

Devasa bir kompleks olan manastırın içinde kilise haricinde Mikro Minyatür Müzesi gibi farklı bölümler de yer alıyor. Lavra’nın bu kadar popüler kılan şeylerin başında ise manastırın alt kısmında yer alan mağaralar.

Lavra’nın “Mağaralar Manastırı” olarak anılmasını sağlayan bu bölümlerde dilerseniz gezme imkanınız bulunuyor.

Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Lavra’yı gezmek için farklı bilet seçenekleri var. Şimdiye kadar dünyanın dört bir yanından yaklaşık 45 milyon kişinin ziyaret ettiği manastırı mutlaka Kiev gezilecek yerler listenize ekleyin.

Lavra, Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi’ne yakın konumda yer alıyor. Üstte detaylıca anlattığım gibi metro ve otobüs ile bölgeye rahatça ulaşabilirsiniz. Lavra’da gezdikten sonra yine aynı 24 numaralı otobüse binerek Kreşatik Caddesi‘ne rahatça ulaşabilirsiniz.

Altın Kapı (Golden Gate)

Altın Kapı (Golden Gate)

Kiev gezilecek yerler listesinde olması gereken bir diğer yapı Altın Kapı (Golden Gate) 1017-1024 seneleri arasında Kiev prensliğinin kurucusu Yaroslav Mudri tarafından yaptırılmış. Yapının bir kısmı zaman içerisinde yıkılsa da şehri yöneten Sovyet yetkililerin emri ile 1982 yılında aslına uygun yenilenmiş.

11. yüzyılda şehrin ana kapılarından olan Altın Kapı’nın dilerseniz içini de gezebilirsiniz. İçinde görülecek pek bir şey yok. Zaten 15-20 Dakika da gezilebiliyor. Manzarası çok wowww olmayan bir seyir terası var. Çevresinde gezip, fotoğraflamak bana kalırsa daha mantıklı.

St. Michael Altın Kubbeli Katedral

St. Michael Altın Kubbeli Katedral

Kiev’in önemli dini yapılarından olan St. Michael Altın Kubbeli Katedral 1108-1113 yılları arasında kurulmuş. Mozaikleri ve freskleri ile dikkat çeken katedralin en tepesinde ise Başmelek Mikail’e adanmış bir anıt bulunuyor. Zamanla çevresine Barok stilinde binaların inşa edildiği manastır bir çok defa elden geçirilmiş.

Katedral, Kreşatik Caddesi’nin son bölümü olan Avrupa Meydanı tarafında. Buradan 10-15 dakikalık bir yürüyüş ile katedrale ulaşmak mümkün. Kiev’i sevmememin en büyük nedenlerinden olan hafıf yokuşlu bir yolu var. Katedralden 10 dakika yürüyerek Aziz Sofya Katedrali‘ne ulaşmanız da mümkün.

Arsenalna Metro İstasyonu

Arsenalna Metro İstasyonu

Metro istasyonunun Kiev gezilecek yerler listesinde neden olur diye kendi kendinize soruyorsunuzdur ama listede yer almasının bir nedeni var. Tam 105,5 m derinlikte yer alan bu istasyon dünyanın en derin metro istasyonu olarak geçiyor.

Sovyet döneminde sığınak olarak da kullanılması amacıyla metro durakları yerin çok altına inşa ediliyormuş. Bu istasyonlarda kullanılan yürüyen merdivenler bizdekilere göre çok çok hızlı.

Arsenalna durağına inmek için bu hızlı merdivenler ile 4-5 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Eğer Kiev’de farklı bir tecrübe yaşamak isterseniz en azından Lavra ve Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzeleri’ne giderken bu durağı kullanabilirsiniz.

Çernobil Müzesi

Çernobil Müzesi

Şehrin kuzeyinde Podil bölgesinde bulunan Çernobil Müzesi, 1986 yılında Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlama sonucunda yaşanan felaketten geriye kalan belgeler, fotoğraflar, haberler ve fotoğraflar sergileniyor.

Bu yaşanan felaketin etkilerinin 100 bin yıl devam edeceği ön görülüyor. Eğer ki Çernobil’e gitme imkanınız yoksa müzeye giderek o döneme ait izleri görebilirsiniz. Müzede Türkçe sesli de bulunuyor. Dilerseniz bilet sırasında edinebilirsiniz.

Ben iki güne ancak bunları sığdırabildim. Sizin daha çok vaktiniz varsa Kiev gezilecek yerler listesine Adalar, Mariinsky Park ve Mariyinsky Sarayı, Pirogovo Açık Hava Müzesi, Ulusal Opera Evi‘ni listenize ekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kiev Yeme İçme Rehberi tıklayın.

Lviv Gezi Rehberi tıklayın.

Seyahatle kalın…

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir