Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Kayseri’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kayseri’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kayseri deyince sucuk, pastırma ve tabiki meşhur mantısı geliyor akla. Bunların yanında daha az bilinen ama mutlaka yolunuz Kayseri’ye düşerse yemeden dönmeyin diyebileceğim Develi cıvıklısı ve yağlama gibi yöresel yemekleri de var. Bu yazımda hem Kayseri’de ne yenir, nerede yenirden bahsedeceğim.

1,5 günlük bir rota oluşturduğum Kayseri gezilecek yerler yazımada bir göz atın.

1- Kayseri Mantısı

Kayseri Mantısı
Kayseri Mantısı

Bildiğiniz üzere Kayseri’nin mantısı meşhur. Bizim bildiğimiz mantının üzerine kırmızı biber&tereyağı karışımı sos dökülmüyor. Bunun alışık olduğumuzun aksine taneleri daha ufak oluyor ve salçalı sulu bir çorba gibi üzerine iki kaşık kıvamlı yoğurt eklenerek servis ediliyor. Sanırım klasik mantıya alışık olduğumdan yada soslu olarak sevdiğiminden aşırı bayıldığımı söyleyemem. Sonuçta damak zevki…

Kaşık-La

Ülke çapında bir zincir haline dönüşen Kaşık-La Kayseri’de mantının ilk akla gelen adres. Mantı deyince herkesin yolu buraya düşüyor diyebilirim.
Adres: Alparslan Mh.Bahar Cd. (Kayseripark AVM’ye 150 m. mesafede) No:43/A
Tel: 0352 – 223 99 66

Elmacıoğlu

Kayseri’nin en sevilen restoranı diyebileceğim Elmacıoğlu her ne kadar bir iskenderci olarak yola çıkmış olsa da Kayseri’nin birçok yöresel yemeği için de tercih edilen bir yer olmuş. 4 Şubesi var. Şehir merkezindekinin bilgiler bu şekilde:
Adres: Kılıçaslan Mh., Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:56, 38030 Melikgazi
Tel: (0352) 223 99 99

Gubate

Kayseri’nin Talas İlçesi’ndeki Gubate kahvaltıları ve mantı çeşitleri ile ünlü. Hem Kayseri’nin klasik, yağ ve tepsi mantısını, hem de Çerkezlerin mantı ve hamur işlerini deneyebileceğiniz bir yer.
Adres: Mevlana, Mehmet Akif Ersoy Cd. Güneş Apartmanı, Aydın Çarşı Sitesi, 38280 Talas
Tel: (0352) 290 93 49

2- Develi Cıvıklısı

Develi Cıvıklısı
Develi Cıvıklısı

Kayseri’nin ismini Develi ilçesinden alan, biraz Konya’nın etli ekmeğine benzeyen, çıtır çıtır kuşbaşı etli pidesi. Kayseri deyince akla ilk mantı geliyor olsa da bunada kesinlikle şans vermelisiniz.

Bereket Develi Cıvıklısı

Kayseri’de Develi cıvıklısı denilince en popüler adresi Bereket Develi Cıvıklısı. Pidesi incecik ve çıtır.
Adres: Adres: Gültepe Mahallesi, Şehit Üstegmen Mustafa şimşek cad gültepe melikgazi, gültepe, 38030 Melikgazi
Tel: (0352) 236 01 21

3- Yağlama

Yağlama
Yağlama

Yağlama da aslında lahmacunun kat kat kesilerek üst üste dizilmiş, daha ıslak ve yumuşak hali gibi. Kendine özgü bir yeme şekli var. Yoğurdu dilimin ortasına bir şerit olarak sürdükten sonra yağlamanın o katını lahmacun gibi dürüyor ve ısırıyorsunuz.

Kaşık-La

Yağlama konusunda daha başarılı olduğunu düşündüğüm Kaşık-La’in adresi bıraktım.
Adres: Alparslan Mh.Bahar Cd. (Kayseripark AVM’ye 150 m. mesafede) No:43/A
Tel: 0352 – 223 99 66

Elmacıoğlu

Yağlama konusunda Elmacıoğlu’nu ilk sıraya koyabiliriz.
Adres: 
Kılıçaslan Mh., Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:56, 38030 Melikgazi
Tel: 
(0352) 223 99 99

4- Pöç

Pöç
Pöç

Pöç, Irak ve Suriye mutfaklarında da bulunuyor olsa da bu yemek Kayseri’nin de klasik tatlarından. Öküzün kuyruk sokumu kemiği çevresindeki etin 14-18 saat tandırda pişilmesi ile yapılıyor. Neticede danadan koyun eti kıvamı ve aromasında bir et çıkıyor. Yanında da iç pilavı gibi bir pilav ile geliyor.

Bağdat Pöç

Şehir merkezindeki diğer ünlü bir pöççü de Bağdat. İki mekanın da lezzet ve servisi iyi. Burada aynı zamanda yöresel tatlılardan nevzineyi deneyebilirsiniz. Burayı da gitmeden önce kaldı mı diye aramanız lazım, çünkü 3 gibi bitebiliyor.
Adres: 
Kiçikapı, Vatan Cd. 34/B, 38040 Melikgazi
Tel: (0352) 236 22 22

Altınsaray Pöç

Mütevazi bir lokanta olan Altınsaray porsiyonların büyüklüğü, lezzeti ve hizmeti ile yerellerin sevdiği yerlerden. Gitmeden önce mutlaka arayın, saat 4 gibi bitiyor.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Nazmi Toker Cd., 38350 Melikgazi
Tel: (0352) 222 92 91

5- Kayseri Sucuğu

Kayseri Sucuğu
Kayseri Sucuğu

Temelde etin kıyma haline getirilip baharatlarla harmanlanmasına dayanan sucuk yapımı, Anadolu’nun karasal ikliminde, gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farklarından eti korumanın ve saklamanın en akıllıca yollarından biri olarak süregelmiş. Kayseri sucuğu da, her sucuk gibi sığır eti, sarımsak ve baharat karışımından yapılıyor. Onu süper marketten aldığınız herhangi bir sucuktan farklı kılan ise kurutma, renk verme ve üretim aşamalarındaki teknik detaylar. En büyük rakibi ise Afyon sucuğu. İkisini birbirinden ayıran şey ise Kayseri sucuğunun Afyon sucuğuna göre daha küçük ve baharatlı oluşu. Kayseri’de iki büyük sucuk üreticisi bulunuyor:

Şahin Sucukları

Ülke çapında tanınan Şahin Sucukları’nı bulunduğunuz yerdeki marketlerde yada şarküterilerde mutlaka görmüşsünüzdür.

Başyazıcı

Marka olarak ön planda olmasa da Kayserililer tarafından öncelikle tercih edilen marka.

6- Pastırma

Pastırma
Pastırma

Kayseri’de okuduğum dönemlerde öğrendiğime göre, pastırma için sığırın en çok sırt kısmındaki etler makbul olurmuş.

En pahalı pastırma ise her hayvanın sırt kısmından çok az miktarda çıkan bonfile etten yapılan pastırma olan kuşgömüymüş. Yağsız ve en yumuşak olduğu için kuşgömü tercih edilse de en lezzetlisi olduğu söylenemezmiş. Kayserililer ağırlıklı olarak hayvanın sırt kısmından yapılan, kuşgömüne göre daha yağlı ama daha sert olan kontrafile pastırmayı öneriyorlar. Tütünlük ise, antrikottan yapılan ve hayvanın bel kısmından çıkan orta yağlı sinirsiz bir pastırma çeşidiymiş.

Türü ne olursa olsun bir pastırma, tuzlama, kurutma, baskılama, çemenleme gibi uzun işlemler dizisi ile son halini alıyor.

Yukarıda bahsettiğim gibi Kayseri sucuğu için geçerli olan her şey pastırma için de geçerli çünkü aynı markalar pastırma piyasasını da domine ediyor.

7- Nevzine Tatlısı

Nevzine Tatlısı - Kayseri'de Ne Yenir
Nevzine Tatlısı – Kayseri’de Ne Yenir

Kayseri’de ne yenir yazısını bir tatlı ile sonlandırıyorum. Nevzine, irmik ve pekmezin buluşmasından ortaya çıkan pratik ve enerji bombası bir Kayseri tatlısı. İçine ceviz ya da Antep fıstığı konuyor ve üzerine tahin dökülerek servis ediliyor. Bizim damak zevkimize çok hitap etmedi ama gelişken ortaya bir tane söyleyip deneyin, kendiniz karar verin. Şurada mutlaka tadına bakın diyebileceğiniz, öne çıkan yer yok ama restoranların menülerinde kolayca rastlayabilirsiniz.

→  sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir