Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Kapadokya Gezi Rehberi

Bana en sık sorulan sorulardan biri de: Türkiye’de en çok beğendiğin yer neresi? Halen görmediğim yerler olsa bile içim çok rahat bir şekilde Kapadokya derim. İlk gidişimin üzerinden geçen 10 yıldan sonra tekrar bir plan yapıp kendimizi yollara attık. Kapadokya Gezi Rehberi yazım ile de gitmeden önce gezinizi planlamanıza yardımı dokunacağını düşündüğüm şeyleri paylaşmaya çalışacağım.

Kapadokya Times’ın “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” Listesinde 5. Sırada

Dünyanın birkaç bölgesinde de görülen peri bacalarını başka hiçbir yerde Kapadokya’da olduğu kadar yoğun bir şekilde göremezsiniz. Times Gazetesi’nde yayımlanan “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” listesine 5. sıradan giren Kapadokya, aynı zamanda da 1985’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde.

Kapadokya’nın Tarihi

Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan şehirlerden biri olduğundan, Hititler döneminde, ticaret ile gelişen yerlerden biri haline geliyor. M.Ö. 12. yüzyıla gelindiğinde, Hitit İmparatorluğu çöküyor. M.Ö 6. yüzyılda ise Pers İmparatorluğu, Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kapadokya’ya bugünkü ismini veriyor. M.Ö. 332’de Büyük İskender Pers İmparatorluğu’nu yenilgiye uğratırken, Kapadokya Krallığı kuruluyor fakat M.S. 17’de Kapadokya Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline geliyor.

3. yüzyılda Kapadokya, bölgedeki doğal koşulların saklanmaya ve gizli yaşamlar sürmeye elverişli olması ile Roma baskısından kaçan Hristiyanların yerleştiği bir yer haline geliyor. Böylece bu bölge, İkon Düşmanlığı’ndan nasibini minimumda almış oluyor. Yine bu dönemde, bölgede Arap akınları yaşanıyor. 11. ve 12. yüzyıllarda ise Selçuklular’ın etkisi görülüyor. Osmanlı Dönemi’nde ise sular duruluyor ve bölge sonunda huzura kavuşuyor. Kapadokya’da kalan son Hristiyanlar ise Lozan Antlaşması sonrası bölgeden göç ediyor.

Gelmeden Önce – Kapadokya’ya Seyahat Planı

Kapadokya’ya Ne Zaman Gitmeli

Söz konusu Kapadokya ise dört mevsim de kesinlikle de gidilir. Şöyle ki burası öyle bir yer ki her gidişinizde ayrı bir yüzünü görüyor her seferinde farklı bir deneyim yaşıyorsunuz. O yüzden tavsiyemdir ki, Kapadokya’da ne tür bir tatil geçirmek istediğinize göre seçim yapmalı. Balona binmek için hava şartlarının en uygun olduğu yaz ayları olsa da kışın da turist yoğunluğu olmaması ve fiyatların yoğun sezona göre daha uygun olması nedeniyle tercih edebilirsiniz. Doğa yürüyüşleri, ATV ve bisiklet gibi diğer birçok aktivite için havanın güzel olduğu yaz ve bahar dönemlerini, festivallere denk gelmek istiyorsanız yaz aylarını, karlar altında romantik bir tatil hedeflerseniz kış aylarını seçin.

Balon turu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Kapadokya Balon Turu yazıma göz atın.

Kapadokya’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Kapadokya'ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı
Kapadokya’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Öncelikle bilmelisiniz ki Kapadokya birkaç günde gezilebilecek bir yer değil. Bölgenin gezilebilecek yüzölçümü olarak alan oldukça büyük hemde yapılacak bir aktivite bulunuyor. O yüzden ayrılabileceğiniz en fazla zamanı ayırmakta fayda var. Biz 4 gün ayırmış olduğumuz halde bütünüyle gezemedik.

Kapadokya’da Nerede Kalınır

Kapadokya’da otel seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu kalacağınız yerin konumu. Çünkü Kapadokya çok geniş bir araziyi kaplıyor. Arazinin de çok kolay olduğunu söyleyemem. O nedenle konaklayacağınız yeri çok stratejik belirlemeniz gerekiyor. Gitmek istediğiniz yerlere uzak kalmak istemezsiniz. Otel seçmek için en iyi bölgeler Avanos, Uçhisar, Göreme, Ortahisar ve Ürgüp.

Kapadokya’da nerede kalınır sorusunun cevabı Kapadokya Konaklama Önerileri için tıklayın.

Kapadokya’ya Gideceklere Tavsiyeler

  • Aracınız yoksa ulaşım konusunda zorluk yaşarsınız, mümkünse araç kiralayın. Araç kiralayacaksınız da mutlaka yol için kendinize playlist hazırlayın.
  • Müze kartınız yoksa müze kart edinin.
  • Yaz mevsiminde bile akşamları havanın serin olacağını hesapa katarak yanınıza uzun kollu bir şeyler almayı unutmayın.
  • Kapadokya at turu yada atv yapmayı düşünüyorsanız mevsime göre çamurlanma olasılığınızı göz önüne alın.
  • Parça et sevmiyorsanız testi kebabı yemeyin.

Kapadokya Nerede?

Kapadokya Nerede
Kapadokya Nerede?

Kapadokya, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin, Nevşehir İline bağlı çok geniş bir alana yayılan bölgeye verilen genel ad.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Çok geniş bir bölge olmaı nedeniyle altınızda araba olması çok iyi olur. Biz kendi aracımız ile gittik. Siz de aracınızla İstanbul yönünden geliyorsanız Tuz Gölü’nde gün batımını mutlaka yakalayın derim. Havayolu ile geliyorsanız da havalimanından araç kiralayabilirsiniz. Araç kiralamak istemiyorsanız da Kapadokya transfer firmaları ile bu sorunu halledebilirsiniz. Kapadokya transfer ücretleri kişi başı 100 TL civarı. Detay için tıklayın.

Kapadokya Şehir İçi Ulaşım

Kapadokya’da ilçeler birbirine 10-15 dakika kadar uzaklıkta olsalar da ulaşım oldukça zor. Bölge oldukça turistik olsa da toplu taşıma çok gelişmiş değil. En fazla otobüs, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bu bölgede doğru dürüst gezmek istiyorsanız tavsiyem buraya ya özel araçla gelmeniz ya da araç kiralamanız olur. Minibüsle otobüsle gidemeyeceğimiz yerlere gitmesek de olur diyorsanız o ayrı tabi. Eğer programınızda safari turlarına yer vermeyi düşünüyorsanız, vadileri safari yaparak gezip otobüsün gittiği yerlere de otobüsle pek tabi gidebilirsiniz. Yalnız şunu göz ardı etmeyin otobüslerin hareket saatleri çok sık değil ve sizin gitmek istediğiniz yerin biraz uzağında bırakabiliyor. Ayrıca bazı seferler çok erken saatlerde bitiyor ya otelinize erken dönmek zorunda kalacaksınız ya da taksi ile ulaşım sağlamanız gerekecek. Taksi ise her yerde kolaylıkla bulamayabilirsiniz. Gitmeden önce planınızı yapıp bütçenizi hesaplayarak ona göre tercih de bulunabilirsiniz. Ama eğer bütçeniz uygunsa her şekilde özel araçla gezmenizi öneririm.

Bu yazımda olduğunuza göre Kapadokya gezilecek yerler yazımda ilginizi çekecektir. Yazı için tıklayın.

Kapadokya gezi rehberi yazım umarım aradığınız sorunlara cevap bulamanıza yardımcı olmuştur. Şimdiden iyi seyahatler…

→  Sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir