Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Dedeağaç Gezilecek Yerler / Alexandroupoli

Dedeağaç Gezilecek Yerler / Alexandroupoli

Bir Komşuya Bakıp Çıkacaktık = Dedeağaç

Özellikle yaz aylarında hafta sonu tatilinde nereye gitsek diyenler için alternatiflerden biri de komşu Yunanistan‘ın sınır kasabası Dedeağaç ya da Yunanca ismi ile Alexandroupoli. Özellikle yıllık iznim yok hafta sonu kaçamakları için İstanbul’a yakın yerler arıyorum diyenlere birebir. İpsala sınır kapısından sadece 40 km uzaklıkta yer alan Dedeağaç İstanbul‘a ise sadece 3 saatlik araba yolculuğu uzaklıkta yer alıyor. Sınır geçiyorsunuz ve 25-30 dakika sonra Dedeağaç’tasınız. Dedeağaç gezilecek yerler yazıma ufaktan giriş yapalım.

Euro almış başını gitmiş, ne işimiz var diye düşünüyor olabilirsiniz. Hem Dedeağaç’ta ne yapılırDedeağaç gezilecek yerler neler? gibi kafanızda sorular olabilir. Bu da çok normal sıkı tutunun komşuya gitme vakti 🙂

Dedeağaç Nerede?

Dedeağaç Nerede

Alexandroupoli ya da Dedeağaç aslında hem bizim hem Bulgar sınırının hemen yanıbaşında olan ilk Yunan şehri. İpsala Sınır Kapısı’nı geçince karşılaşacağınız ilk şehir hatta.

Dedeağaç’a (Alexandroupoli) Nasıl Gidilir?

İstanbul’da oturanlar(şanslı kesim) için birkaç seçenek var. Bunlardan birincisi otobüs. İstanbul’dan Dedeağaç.2a Metro, Ulusoy ve Alpar Turzim her gün karşılıklı sefer düzenliyor. Otobüsle sınıra 4 saat gibi bir sürede ulaşılıyor. Zaten şehir sınırdan sadece 40 km (30 dk) uzaklıkta.

Araçla ise, Şahsi aracınızla sınır kapısında çok beklemeden geçtiğinizi düşünürsek 4 saat gibi bir sürece gidilebiliyor. Ayrıca Alexandroupoli dışında çevre şehirleri de ziyaret etme imkanınız olur. Ancak bunun için bazı evraklar gerekiyor. Bunlar olmadan araçla girmeniz mümkün değil. Onlardan da yazıda bahsedeceğim.

Dedeağaç’a Gitmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Deniz Feneri Kaynak: yoldaolmak.com
  • Öncelikle Schengen vizeniz olmalı
  • Araç kendi adımıza olmalı değilse mutlaka vekaletname almalısınız
  • Yeşil sigorta en az 15 günlük yaptırmalısınız. Bunu tüm sigorta şirketleri yapıyor.
  • Yeni ehliyetiniz olmalı
  • Yeni ehliyetiniz yok ise Beynelmilel ehliyet çıkarmalısınız. Bu 350 TL gibi yüksek bir rakam. Ancak bunu Yunanistan sınırı dışında soran olmuyor. Bu ücreti ödememek için Bulgaristan sınırından giriş yapıp oradan Yunanistan’a geçebildiğini ve bu belgenin sorulmadığına dair yazılar okudum. Karar sizin.

Dedeağaç Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İkinci Balkan Savaşı’nın sonunda, 1913’te Bükreş Antlaşması ile Bulgaristan’a verilen şehir, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Neuilly (Nöyyi) Antlaşması ile 1919’da Yunanistan‘a iade edilmiş. Bu antlaşmaya imza atan isimlerden biri olan dönemin Yunan Kralı Aleksandrapolis’in ismi kentin yeni ismi haline gelmiş.. Batı Trakya’da bir liman kenti olan Dedeağaç’ın nüfusu yaklaşık 50 bin seviyelerinde. Küçük bir havalimanı ve Balkanların en büyük hastanelerinden birine sahip.

Ülkenin ana dili Yunanca, ama İngilizce bilen birçok insan var. Sınır kasabası olması ve çok da Türk turist gelmesi nedeniyle birçok restoranda Türkçe bilene de denk gelme şansınız yüksek. En kötü menüler Türkçe oluyor. Yunanistan’ın para birimi Euro. Bundan bir kaç yıl Türkiye içi bir tatil yapmaktan daha ucuza mal olan tatil nisbeten yinede uygunluğunu koruyor diyebilirim.

Dedeağaç (Alexandroupoli) Gezilecek Yerler

Dedeağaç Liman -Dedeağaç Gezilecek Yerler
Dedeağaç Liman -Dedeağaç Gezilecek Yerler

Şehrin en işlek caddesi olan Demokrasi Caddesi, limana paralel olarak içeride uzanıyor. Aleksandropolis’i boydan boya kat eden cadde üzerinde çok sayıda güzel kafe, bar, restoran, minik dükkan ve alışveriş merkezi bulunuyor. Bu yola paralel veya dik olarak denize doğru uzayan şirin sokaklara sahip. Havanın kararması ile cadde trafiğe kapatılıyor ve her yer oldukça hareketleniyor.

Demokrasi Caddesi üzerinde, tren istasyonuna yakın bir noktada yer alan Dedeağaç Camisi, bazı yerlerde Selahattin Camisi olarak da biliniyor. Osmanlı’dan kalan tek cami özelliğini taşıyan yapı ibadete açık. Caminin bahçesinde az sayıda öğrencisi olan bir Türk azınlık okulu da bulunuyor.

Kentin sembolü olan Deniz Feneri, Sultan II. Abdulhamit Dönemi’nde yaptırılmış. Şehrin en hareketli bölgesinde bulunan fener, 1880 yılında inşa edilmiş. Kentte görülecek yerlerin arasında Ermeni Ortodoks Kilisesi; Trakya Etnoloji Müzesi ile Dedeağaç Tarihi Müzesi; Dadia Ormanları yer alıyor.

Dedeağaç’ta Nerede Ne Yenir, Ne İçilir?

Nisiotiko Taverna - Dedeağaç'ta Ne Yenir
Nisiotiko Taverna

Komşu dedik ama bizim kahvaltı olayına pek hakim olamamışlar. Bizdeki gibi serpme kahvaltı tadında bir beklentiniz olmasın.

Sahil kenti olmanın da getirdiği bir balık kültürü var Dedeağaç’ta. Tüm Yunanistan’da olduğu gibi burada da balıklar oldukça lezzetli. Aslında Demokrasi Caddesi çevresinde birçok mezeci mevcut. Bu mezecilerde sunulan balıklar bizde ana yemekte sunulan porsiyonlardan bile büyük. Ana yemeği yemeden mezelerle doydum. Sizi ik yer önerebilirim. Biri Nisiotiko Taverna, diğeri ise St. George’s Tavern.

Ayrıca buralara yolu düşen herkese kalamar, cacık ve yunan salatası demesini şiddetle tavsiye ediyorum. Hatta burada frape içtikten sonra başka bir yerde frape içemeyeceksiniz net 🙂

Çok tavsiye ediliyor diye Kanavidis Restorant‘a gittim. Yunanistan’ın sokak lezzeti olan Souvlaki yedim ve kesinlikle Atina’da yediğimden daha başarılıydı. Bira ile birlikte 6 Euro hesap ödedim.

1890 yılından beri pastane olarak faliyet gösteren Salgamis Bakery‘de ihmal etmeyin. Kahvelerini çok iyi söyleniyor ama ben kavala kurabiyesi ve paskalya çöreği aldım. Kesinlikle tavsiye ederim.

Dedeağaç Plajları

Dedeağaç Plajları - Dedeağaç Gezilecek Yerler
Dedeağaç Plajları – Dedeağaç Gezilecek Yerler

Yaza kapıdan içeri girmiş ve bizde komşuya gitmişiz. Deniz sefası yapmadan olmaz🙈 Buraların en çok sevdiğim tarafı kesinlikle şezlong ve şemsiye için ayrıca para almamaları. Sadece oradan yeme içmenizi bekliyorlar hepsi bu. Denizde oldukça güzel. Ne de olsa Ege.

Dedeağaç’ta ilk önereceğim plaj olan Makri, şehir merkezine 15 km uzaklıkta oldukça güzel bir plaj. Bunun dışında Ammo Ammo ve Kiani Akti keyifle vakit geçirebileceğiniz yerler.

Ayrıca bilmeyenleriniz vardır belki Dedeağaç’a günübirlik market turları düzenleniyor. Özellikle Jumbo market bir efsane. Yılbaşı döneminde tam delirmelik eşyalar satıyorlar. Genel olarak fiyatlar 1 ile 10 euro arasında değişiyor. Market turu için instagram hesabıma göz atabilirsiniz : elifinatlasi

Eklemek istediğiniz ya da sormak istediğiniz bir şeyler olursa yorum olarak yazmanız yeterli.

Seyahatle kalın…

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir