Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Bozcaada Koy Ve Plajları

Bozcaada Koy Ve Plajları

Bozcaada deyince tabi akla ilk gelenlerden bir tanesi de buz gibi denizi ve bu denizin keyifini çıkartabileceğiniz koylar ve plajları. Bozcaada herkesin zevkine göre bir yerler var. İla ki plajda işletme olsun diyenler için salaş beach clublar mevcut. Hem plaj olsun hemde yakınında restoranlar olsun diyenler için ise sahil boyunca dizilmiş restoranların olduğu Ayazma Plajı bunun için ideal. Denizden çıkıp oturacağınız samimi mekanları, yaz sıcağına inat püfür püfür esen rüzgarı ile insana “oh be!” dedirten bir deniz kaçamağı için adanın en popüler plaj ve işletmelerini derledim.

Yazıya başlamadan önce Bozcaada Gezilecek Yerler yazısınıda bir göz atın 🙂

Bozcaada Koyları ve Plajları Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

1- Salhane7- Ayana Plajı
2- Ayazma Plajı8- Tuzburnu Koyu
3- Sulubahçe Plajı9- Tekirbahçe Koyu
4- Habbele Plajı10- Poyraz Limanı
5- Beylik Koyu11- Çayır Plajı
6- Akvaryum Koyu

1. Bozcaada Merkezde Nerede Denize Girilir?

1. Salhane

Salhane

Bozcaada merkezde denize girmek için en güzel nokta açık ara Salhane’nin iskelesi. Bozcaada Kalesi manzaralı koyun sonunda kalan mekan aynı zamanda çok da keyifli bir bar. İskelesi son senelerde yapıldığından oldukça yeni ve bakımlı. Merdivenlerinden direkt olarak sığ olan sularına iniyorsunuz.

2. En Popüler Bozcaada Koyları

2.1 Ayazma Plajı

Ayazma Plajı -Bozcaada Plajları
Ayazma Plajı – Bozcaada Plajları

Benim uğrak noktam ve adanın en popüler koyu Ayazma Plajı’ndan ile anlatmaya başlayayım. Aracınız olmasa dahi ada merkezinden her 10 dakikada bir kalkan minibüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz. Zaten diğer popüler koylar da Ayazma’nın iki yanına diziliyor. Eğer serin deniz sevenlerdenseniz Ayazma plajı tam sizlik. Buranın suyu dişlerinizi tıkırdatmaya yetecek cinsten öyle ki bir sürü sonra dudakları moraran insanlar bile gördüm 🙂 Suyun soğuk olmasına rağmen plajın kumluk olması nedeni ile oldukça tercih ediliyor.

Ayazma’nın hem kumsalı ve hem de koyu güzel ama en cazip yani kıyı boyunca dizilmiş 4 işletmenin bulunuyor olması. Biranız, patatesiniz, karpuz peyniriniz hemen yanı başınızda. Şezlong, şemsiye ve duş gibi bir plaj gününe dair tüm ihtiyaçlarınızı da karşılarsınız. Bu sebeple çok tercih ediliyor, hatta sezonda iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalıkla oluyor. Şezlong bulmak için erkenden plaja damlamakta fayda var 🙂

Ayazma kıyısındaki 4 işletmenin dördü de güzel ama genel olarak herkesin tercihi Vahit’in Yeri oluyor.

2.2 Sulubahçe Plajı

Sulubahçe Plajı -Bozcaada Plajları
Sulubahçe Plajı -Bozcaada Plajları

Sulubahçe ise Ayazma Plajı’nın hemen solundaki koy. Deniz aynı deniz ama işletme olmadığı için Ayazma’ya göre daha sakin oluyor. Kendi imkanlarınızla tüm günü geçirebileceğiniz ücretsiz plajlardan. Taş kum karışık bir kumsalı var. Denizi ise her daim soğuk. Plaja inen yol da biraz toz toprak. Kamp yapmak isteyenlerin uğrak yeri.

2.3 Habbele Plajı

Habbele Plajı -Bozcaada Plajları
Habbele Plajı – Bozcaada Plajları

Sulubahçe’den sonraki plaj olan Habbele Plajı ise adanın en popüler ikinci sahili. Bir ucunda beach işletmeleri var. Diğer ucunda ise şemsiye ve katlanır sandalyenizi getirip dilediğiniz gibi kurulabileceğiniz plaj kısmı.

Denizi kum ve taş karışık. Burası da merkezden dolmuşların kalktığı ada plajlarından. Plajdaki işletmeyi de geçtiğinizde karşınıza Bertiz Otel çıkıyor. Günübirlik otel müşterisi olmasanız da plajından istifade etmek için tercih edebilirsiniz.

Habbele Plajı’nın bir önemli özelliği de Bozcaada’da tekerlekli sandalye ile erişime uygun bir engelsiz plaj kısmının olması. Bu bölümde engelli otoparkı, şemsiye ve iki denize sokulabilir özellikte plaj sandalyesi bulunuyor.

2.4 Beylik Koyu

Beylik Koyu
Beylik Koyu

Beylik Koyu ise Ayazma Koyu’nun öbür yanında kalan koy. Burayı asıl meşhur yapan olay 2015’te koyda karaya oturmuş olan Mercy God  adlı gemi enkazı. Enkaz 2019’a kadar koyda bulunuyordu ve gerçek bir turist çekim noktasıydı. Fakat zamanla paslanan metal parçalar koy ekosistemini tehdit etmeye ve asbest salmaya başlayınca kaldırıldı. Kaldırması çokta iyi oldu. Merkezden saat başı kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

2.5 Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu
Akvaryum Koyu

Adanın güneyinde, korunaklı konumu ile Akvaryum Koyu adanın en sevilen denize girme noktalarından. Suyu pek güzel. Herhangi bir işletme ya da şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor. Yine de çok talep görüyor çünkü Ayazma Plajı artık sezonda Bozcaada’ya yetmemeye başladı. Orada yer bulamayanlar Akvaryum’a veya Habbele’ye sığınıyor. Merkezden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Aracınız Olanlara Bakır Koy Önerileri

Ayana Koyu

Ayana Koyu
Ayana Koyu

Ayana Koyu minibüslerin aynı zamanda duraklarından biri. Oldukça geniş ve uzun olan plajın bir kısmı taşlık bir kısmı da incecik kum. Sığ denizi ile çocuklu aileler için ideal noktalardan. Adanın kalabalık koylarından kaçıp daha huzurlu bir ortam arayanların tercihi. Yalnız duş, şezlong, wc, şemsiye, yeme-içme namına bir şey olmadığını unutmayınız.

Tuzburnu Koyu, Neco Beach, Ataol Beach

Neco Beach -Bozcaada Plajları
Neco Beach -Bozcaada Plajları

Bozcaada’da bir diğer feneri olan, güneydoğu ucundaki Tuzburnu Feneri’nin de olduğu denize girme noktası. İşletmenin olmadığı bakir koylardan. Tuzburnu’nda ada merkezine biraz daha doğru devam ettiğinizde karşınıza Ataol Beach & Bungalow işletmesi ve Korukcu Villaları’na bağlı Neco Beach’i çıkacak. Buralarda konaklamasanız da beach olarak hizmet alabiliyorsunuz. Merkezden saat başı kalkan minibüsler ile koya ulaşmakta mümkün.

Tekirbahçe Koyu

3,5 kilometre ile Bozcaada merkeze en yakın koylardan olan Tekirbahçe Koyu, adada otellerin kümelendiği bölgede bulunuyor. O nedenle de buradaki oteller ve tatil köylerince parsellenmiş bir koy. Kimisine dışarıdan siz de gelip plajından istifade edebiliyorsunuz kimisi ise sadece konaklayan misafirlere özel. Bu ufak plajlardan bazılarına siz de dışardan katılabilirsiniz. Çok tercih etmenize bence gerek yok ama bilginiz olsun.

Çayır Plajı

Bozcaada’nın en kuzey plajı olan Çayır ise adada kitesurf yapılabilen nokta. Eskiden burada bir kite tesisi de varmış hatta kitesurf turnuvası da düzenleniyormuş ama ben rastlamadım. o nedenle tesisin bulunmadığı plajlardan biri olarak değerlendirebiliriz.

→  Sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir