Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Van Gezilecek Yerler

Epeydir aklımda olan ve bahar ayında gitmeyi daha çok istediğim, hepimizin kahvaltı deyince ilk aklına gelen Van’a 3 günlük bir gezi programı ile ayak bastım 🙂 İyisi ile kötüsüyle neler yaşadım, neler yaptım Van Gezilecek Yerler yazımda yer vereye çalışacağım.

Van Gezilecek Yerler – Van’da Ne Yenir – Ulaşım

Eh yazıya giriş yapmadan Van videomu izlemeyi es geçmeyin. Birde abone olursanız tadından yenmez benim için.

Kanalıma abone olmayı ihmal etmeyin 🙂

Hadi halde Van’a giriş yapalım 🙂

Van Seyahati Planlaması

Van’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Van’a uçakla gelecekseniz, uçağınızın ineceği havalimanı Van Ferit Melen Havaalanı. Van merkez, Van Ferit Melen Havalimanı’ndan arabayla çok yakın sadece 30 dakika sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın derim. Aşağıdaki bunun için size link bırakıyorum. Van Ferit Melen Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.

3 Günlük Van Gezi Planı

Akdamar Adası
Akdamar Adası

Mart ayı olmasına rağmen havanın soğuk olduğunu ve merkez dışındaki yerlerde kar yağışına denk gelebileceğinizi öncelikle belirtmiş olayım 🙂 Zamanı ve mesafeleri gözeterek hazırladığım gezi planını paylaşıyorum 🙂

1.Gün: Tabiki gelir gelmez kahvaltıya düşeceksiniz. Senelerce Van kahvaltısı deyip durdular. Güne bununa başlayabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan Peynirciler Çarşısı, Sanat Sokağı, Rus Çarşılarını görüp güneşi batırmaya ve Van’a tepeden güzel bir bakış atmaya Van Kalesi’ne gidebilirsiniz.

2.Gün: Güne merkeze yakın Van Kedi Villası’nada bembeyaz van kedileri ziyaret edebilirsiniz. Ardından Muradiye Şelalesi, Şeytan Köprüsü ve Atayurt‘u ekleyip Çaldıran‘da günü bitirebilirsiniz.

3.Gün: Edremit’ye Van kahvaltısı, Akdamar Adası ve Hoşap Kalesi ile son günü bitebilirsiniz.

Gezeceğiniz yerler oradalarda ne kadar vakit harcadığınıza göre değişeceğinden planlamasına ona göre yapın. Belki görmek istemeden geçeceğiniz yerler olacaktır.

Van’a Ne Zaman Gelinir?

Van Kalesi
Van Kalesi

Benim gibi zaman fark etmez diyorsanız her mevsim gidebilirsiniz ama karasal iklimin hakim olduğunu varsayarsak kış aylarını es geçin derim. En tatlı zamanları kesinlikle bahar ayları özellikle Mayıs ayı derim.

Van Tarihi

Van’ın tarihi arkeolojik araştırmalara göre bu ilin, yazılı tarih öncesi dönemleri M. Ö. 5000-3000 yılları Katolik dönem başlarına kadar uzandığını söyleyebiliriz. Araştırmalara göre, Van’da M. Ö. 2000 yılında bölgede ilk olarak devlet kuran toplum, Hurriler. M. Ö. 900’lerde ise Hurrilerin bölgedeki devamı olan ve başkentleri “Tuşba” (Van) olan Urartu Devleti kurulmuş. Bu vesileyle Van’ın eski adınıda söylemiş oldum. Urartular M.Ö. 612 yılına kadar Van’da hüküm sürmüşler. 612 yılında ise Anadolu’ya gelen Medler büyük Urartu Krallığı’na son vermişler.

Van’ın tarihi tabiki Urartu’lardan ibaret değil. Sonrasında bölgeye Persler ve Makedonlarda egemen olmuşlar.

Kanuni Sultan Süleyman dönemine geldiğimizde; Osmanlı orduları 1458 yılında Van’ı fethetmiş; ancak 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra Ermeniler Ruslar’ın desteğiyle silahlanarak bölgeyi istila etmişlerdir. Yaşanan yıkımın ardından Osmanlı ordusu 2 Nisan 1918’de Van’a girerek şehri kurtarmıştır. 16 Mart 1921 yıllında imzalanan Moskova Anlaşması ile Ruslar Van’a ait isteklerinden tamamen vazgeçmişlerdir. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte ise Van’da devlet tarafından alt yapı çalışmaları başlatılmış, savaşlarla yıkılan şehir yeniden inşa edilmiştir. 

Van Gezilecek Yerler

Van Gezilecek Yerler

1- Van Kalesi

Van Kalesi
Van Kalesi

Kuruluş tarihi M.Ö 840-825 yıllarına kadar uzanan Van Kalesi, Van’ın il merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Urartu Devleti’nin başkenti Tuşba’yı kuşbakışı gören sarp bir kayalık üzerine konumlanan kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır.

Yapı günümüze kadar korunmayı başararak oldukça iyi durumda gelmiştir. Urartu krallarına ait mezar odaları da kalede bulunmaktadır. Kalenin güneyinde Eski Van şehrine ait kalıntılar yer alırken bu kalıntılar arasında en çok dikkat çekenler Selçuklu dönemi yapısı Ulu Camii ve Osmanlı dönemine ait bir yapı olan Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa Camii’dir.

Bir tarafta Van şehri bir tarafta Van Gölü manzarası ile mutlaka görün noktalardan biri. Müzekartınız varsa ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz yoksa giriş ücreti 10 TL.

Şehir merkezinde alışveriş yapmak isterseniz Rus Pazarı’na da gitmenizi öneririm. Ayrıca buraya kadar gelmişken peynirde almadan olmaz. Otlu peynir seviyorsanız tam olarak Peynirciler Çarşısı.

2- Van Kedi Villası

Van Kedi Villası
Van Kedi Villası

Nesli azalan Van kedilerinin korumaya alınması için yapılarak işlevsel hale gelen Van Kedisi Villası, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde bulunuyor.

Dünyanın faunası için çok önemli bir yere sahip olan Van kedilerinin, artık korunabildiği ve bilimsel çalışmaların da gerçekleştiği Van Kedi Evi’nde dişi ve erkek kediler ayrı bölümlerde bulunmakta. Yeni doğan kediler içinde ayrı bölümler düzenlenmiş. Benim gittiğim dönemde yeni doğan kedi ne yazık ki yoktu. Ama bu sevimli canlıları görmek güzeldi. Van Kedi Villası’na giriş 2 TL.

3- Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi

Van’da eşsiz güzelliklerden bir tanesi Muradiye Şelalesi. Van merkezden yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan bu şelale ismini Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almış. 

Yılın her mevsimi bambaşka bir güzellikte manzaraya sahip olduğunu düşündüğüm Muradiye Şelalesi, özellikle kışın mükemmel bir görüntüye sahip oluyor. Bu görüntü kartpostallar üzerindeki manzaraya benziyor desem kesinlikle abartmamış olurum.

Burada bir de çay bahçesi bulunuyor. Belki kısa bir mola vermek isterseniz aklınızda bulunsun. Kamp yapmak isteyen arkadaşlar varsa da burası kamp atmak içinde oldukça uygun.

4- Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü
Şeytan Köprüsü

Uçurum üzerinde dar bir geçit Şeytan Köprüsü. 19. yüzyılda inşa edilen köprü Muradiye Şelalesi’ne yakın bir konumda. Buraya kadar gelmişken burayıda es geçmeyin derin. Rivayete göre bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp ölmesi neticesinde Şeytan Köprüsü olarak anılmaya başlanmış.

5- Atayurt

Van’da Kırgız Türklerinin yaşadığını biliyor muydunuz? Aslında Ulupamir köyünde yaşayan Kırgızlar kendi kültürlerini tanıtabilmek ve yaşatmak adına Van Gölü kıyısında Atayurt adını verdikleri bir otağı kurmuşlar. Burada binicilik, okçuluk gibi eğitimler vererek ziyaretçilerini ağırlıyorlar.

6- Çaldıran

Muradiye’ye kadar gelmişseniz zaten Çaldıran’a da epey yaklaşmışsınız demektir. Benim zamanım yeterli gelmediğinden gitme fırsatım olmadı ama vaktiniz olursa Kübit Kümbet ve üzeri açık kaplıcıya gidebilirsiniz.

7- Edremit

Edremit, Van Gölü kıyısında sanki bir sahil kasabası gibi sıcak bir ilçe. Öncelikle kahvaltı konusuna değinmek istiyorum. Van Kahvaltısı yapmak istiyorsanız kesinlikle Edremit’te yapmalısınız. Van merkezde yaptığım kahvaltıyı hiç beğenmedim çünkü.

İlçeye tepeden bakmak için Kız Kalesi’ne gidebilirsiniz. Restorasyon çalışması ile güzel bir yer haline getirilmiş. Gölün kıyısında uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz.

8- Akdamar Adası ve Kilisesi

Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi

Hepimizin çiçekler eşliğinde hayranlıkla baktığı fotoğrafın olduğu yer Akdamar Adası. Öncelikle adaya motorlarla geçiş yapıyorsunuz. Adaya giden bir iskele var ama yolda ilk karşınıza çıkan yerden daha fazla geçmiş yapıldığı için fazla beklememiş olursunuz. Gidiş geliş bilet fiyatı 25 TL ve yolculuk 40-45 DK civarı sürüyor. Adaya vardığınızda tabi bir de giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Müze kartlılara ücretsiz. Müze kartınız yoksa giriş ücreti 25 TL.

Yapılan araştırmalara göre adanın yerleşiminin yaklaşık olarak 1.500 yıl öncesine kadar gittiği tahmin edilmektedir. Bölgedeki Ermeni I. Gagik Ardzrun Gevaş ve çevresinde bir krallık kurmuştur. Yine 10. yüzyılın hemen başlarında adada köyler, saray, çarşı, kilise ve liman inşa edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre adada 1600’lü yıllara kadar sivil yerleşiminin devam ettiği görülmüştür. Adada yer alan kilise de 20. yüzyılın başlarına kadar hizmet vermiştir.

Başlıca Van’da Gidilebilecek Yerler

Benim Van gezimin sonuna geldim ama zamanınız olursa diğer görebileceğiniz yerler konusunda kısa bilgi vermek isterim.

Hoşap Kalesi: Van merkeze 60 km uzaklıkta bulunan kale, Hoşap Suyunun yakında dik ve sarp bir tepeye inşa edilmiş. Tarihi Urartu Devletine kadar uzanan kale yapılan son restorasyon çalışmaları ile günümüze ulaşabilmiş.

Vanadokya
Vanadokya

Vanadokya: Van merkeze 120 km uzaklıktaki bu yer adeta Kapadokya’yı anımsatıyor. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların zamanla aşınması sonucu oluşmuş. 17 bin peri bacası, tünel ve mağara bulunuyor.

Erçek Gölü: Bir kuş cenneti olan Erçek Gölü, Van Gölü’nün 30 km doğusunda yer alıyor. Van Gölü’nden sonra ikinci en büyük göl olan Erçek Gölü, aynı zamanda bir set gölüdür. Doğu Anadolu Bölgesi’nin muhteşem güzelikleri arasında yer alan gölün suyu, sodalı ve tuzlu olup, yüzey alanı ise 114 km2’dir. Peki tüm bunların dışında Türkiye’de bulunan 450 kuş türünün neredeyse yarısının, bu gölde yaşamını sürdürdüğünü biliyor muydunuz?

Yazının sonuna geldim. Umarım sizin için bir rehber olabilmiştir.

Van’da Ne Yenir yazımada bakmadan gezinize başlamayın derim 🙂

Sağlıklı ve seyahatle kalın…

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

One thought on “Van Gezilecek Yerler

  1. Teşekkür Van hakkında ugramak istedim duraklardan-dı öneri oldu
    Bende çalışan biriyim Hikayende yıllık izne değinmişsin Bende o duyguyu yaşıyom

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir