Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Rumkale Nerede, Nasıl Gidilir? Rumkale Tekne Turu

Rumkale Nerede, Nasıl Gidilir? Rumkale Tekne Turu

Rumkale; mistik manzarası ve sakin şehir Halfeti’ye yakınlığı ile Gaziantep gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı. 2019’da Gaziantep’e geldiğimde gezinin devamında Nemrut Dağı’na çıktığım için burayı pas geçmiştim. Tabi o zamandan beridir aklımın bir köşesinde kalmış olmasından kaynaklı ikinci kere buralara geldiğimde hemen rotaya ekledim. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın buluştuğu yarımadanın ucunda bulunan, sizi önce Gaziantep’in en güzel manzarası ile karşıladıktan sonra da Şanlıurfa’nın batık şehri Halfeti’ye tekne ile 20 dakikada ulaşabileceğiniz bir yer. Yazımda da Rumkale nerede, nasıl gidilir, Rumkale tekne turu ile ilgili bilgileri aktarmaya çalışacağım.

Rumkale Nerede?

Rumkale Nerede - Savaşan Köyü
Rumkale Nerede – Savaşan Köyü

Rumkale, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunuyor. Gaziantep ile Şanlıurfa arasındaki sınırı oluşturan Fırat Nehri’nin Merzimen Çayı ile birleştiği noktada, bir yarımadanın tepesinde bulunan Rumkale, şehir merkezine araç ile yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Ayrıca Şanlıurfa’nın batık şehri Halfeti’ye buradan tekne ile 20 dakikalık mesafede.

Rumkale’ye Nasıl Gidilir?

Rumkale’ye Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünden ya da çok yakınındaki Halfeti’den kalkan teknelerle gidiliyor. Kasaba köyünden kalkan Halfeti tekneleriyle Rumkale’nin yakınına kadar gidebiliyorsunuz. Ancak Rumkale’ye güvenlik gerekçesi ve devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle gidilemiyor.

Gaziantep’ten Rumkale’ye gitmek için D850 Gaziantep – Adıyaman yolunu takip ederek, Kasaba köyüne ulaşmanız gerekiyor. Yol üzerinde çok sayıda Rumkale tabelası göreceksiniz, onları da izlemeyi ihmal etmeyin. Yolu asfalt olduğu için oldukça rahat. Gaziantep’ten Rumkale, 1 saat 15 dakika sürüyor.

Rumkale’ye otobüs ile ulaşmanızda mümkün. Gaziantep tren istasyonun önünden kalkan K70 no.lu belediye otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Haftanın her gün otobüs seferleri bulunuyor. Güncel saatleri Gaziantep Kart uygulamasını telefonunuza indirerekte takip edebilirsiniz. Rumkale’ye gideceğinizi söylerseniz sizi köye girmeden önce indireceklerdir. Oradan da tekne turlarının olduğu yere 10-15 dakikalık bir yürüyüş sizi bekliyor.

Rumkale’in Tarihi ve Hakkında Bilgi

Rumkale
Rumkale

Rumkale, Roma ve Orta Çağ dönemine ait kayalara oyularak yapılmış bir savunma kalesi. Aslında geçmişi çok eski zamanlara uzanıyor; ancak özellikle 1100-1300 yılları arasında stratejik bir konumda bulunduğu için yıllar içinde eklemeler yapılarak şu anki Roma ve Orta Çağ görünümündeki mimarisine ulaştığı biliniyor. Kaleye uzaktan baktığınızda nereden başlayıp nereden bittiğini anlamak çok zor. Nasıl oluyorda tamamen el ile yapılabildiğine inanmakta zorlanlıyor insan.

Bir zamanlar Şanlıurfa ve Gaziantep arasında sınır oluşturan Rumkale, Birecik Barajı’nın yapılmasıyla günümüzde bir yarımada görünümüne sahip. Şu an baraj gölü ile çevrili olan yarımada, Kasaba köyünün tepesinden baktığınızda sizi ilginç bir manzara ile buluşturuyor. Denize kıyısı olmayan, doğal gölü bulunmayan Gaziantep’in böyle bir doğal güzelliğe sahip oluşu da ayrı bir konu.

Rumkale; Hıristiyanlık dininin önemli merkezlerinden de biri; çünkü Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes’in yerleşip bölgede Hıristiyanlığın yayılması üzerine toplantılar yaptığı yer. İncil’in sayfalarını burada çoğalttığı ve bir kopyasını da Rumkale çevresinde bulunan mağaralardan birine sakladığı söylenenler arasında.

Rumkale Tekne Turu

Rumkale Tekne Turu
Rumkale Tekne Turu
Halfeti Tekne Turu
Halfeti Tekne Turu

Yukarıda da bahsettiğim gibi Rumkale’ye çıkalamıyor ancak Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı köyleri tekne turu ile görmeniz mümkün. İki şekilde turu yapma imkanız bulunuyor.

Rumkale-Halfeti: Bu tur 2 saat sürüyor ve Halfeti’ye kadar sular altında kalan birkaç köyü görerek gezdiriyor. Yarım saat kadarda Halfeti’de mola veriliyor ve başlangıç noktasına geri dönülüyor. Köylerin bazılarında çay içme imkanınız da bulunuyor. Şunu belirtmeliyim ki, Halfeti’de ne yazık ki bir miktar hayal kırıklığına uğrattı. Dokusuna uygun olmayan binalar hele ki tepede nereden baksan görülen otel can sıkıcı.

Rumkale-Savaşan:  Diğer seçenek de sadece Rumkale ve Savaşan Köyü’nü gördüğünüz 20-30 dakikalık bir tur. Bu arada suyun ortasından yükselen her fotoğrafta gözümüze çarpan minarenin olduğu yer Savaşan Köyü.

Rumkale Tekne Turu Fiyatları

Rumkale tekne turlarının belirli bir saati bulunmuyor. Tekne doldukça hareket ediyor. Eğer yoğun dönem yada haftasonu gitmiyorsanız bizim gibi 1-2 saat beklemek zorunda kalabilirsiniz. Zira teknenin dolması için birilerinin gelmesi gerekiyor. Beklemek istemezseniz sizin içinde özel olarak turu yapabilirler. Özel tekne turları 800-1000 TL arasında tekne boyutuna göre değişkenlik gösteriyor. Rumkale tekne turu fiyatı normalde minimum 50 TL. Bu ücret kişi sayısına göre de değişkenlik gösteriyor.

Rumkale’de Neler Yapılır

Rumkale'de Neler Yapılır - Rumkale Tekne Turu
Rumkale’de Neler Yapılır – Rumkale Tekne Turu

1- Rumkale’yi Kasaba Köyü’nün Tepesindeki Cam Terastan İzleyin

Rumkale’ye geldikten sonra yapılacak en güzel şey, Rumkale’yi tepesinden izlemek olacaktır. Teknelerin kalktığı yere giderken cam terasın olduğu yeri de göreceksiniz. Rumkale’te nin tam karşısında tepeden gören noktada bir çok eminim fotoğraf görmüşsünüzdür, ancak şunu belirtmeliyim ki geçen yıl açılan cam teras ile kayalıkların üzerine çıkmanız mümkün değil. Cam terasın giriş ücreti kişi başı 5 TL.

2- Rumkale’ye Karşı Çay&Gözleme Molası

Rumkale için teknelerin kalktığı noktada bir kaç tane çay bahçesi bulunuyor. Manzaranın tadını çıkartıp çay içmeden dönmek olmaz.

3- Meşhur Halfeti’ye Tekne Turu Yapın

Rumkale’den kalkan teknelerle 2000 yılında yapılan Birecik Barajı sonucu sular altında kalan Şanlıurfa’nın ilçesi Halfeti’yi ve çevre köyleri görebilirsiniz. Ülkemizin yavaş şehirlerinden biri olan citta slow Halfeti ve baraj sonucu %80’i sular altında kalan Savaşan köyü’ndeki batık cami bu tekne turlarının en bilinen rotaları. Savaşan Köyü’nde göreceğiniz ana mimarisi su altında olan, su üzerinde yalnızca minaresi görünen cami bu bölgenin simge görüntüsünü oluşturuyor.

→  Sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir