Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Maşukiye Gezilecek Yerler & Nasıl Gidilir?

Maşukiye Gezilecek Yerler & Nasıl Gidilir?

Maşukiye gezilecek yerler listesinde neler olmalı! Nereye baksanız ayrı bir doğal güzellikle karşılaşacağınız, enfes yemekler tadacağınız, sakinliğin ön planda olduğu bir yere seyahat etmeyi düşlüyorsanız, Maşukiye tam da orası.

Tabii bu aşamada, bölgeye ilk kez gidecek birçok gezgin gibi sizin de aklınıza doğal olarak “Acaba Maşukiye’de gezilecek yerler nerelerdir?” ya da “Maşukiye’de ne yapılır?” soruları gelebilir. Bu sorulara cevap bulmanızı kolaylaştırmak için benim yaklaşık 6-7 önce keşfettiğim Maşukiye ile ilgili aklınıza gelebilecek soruları yanıtlamaya çalışacağım.

Maşukiye Hakkında Genel Bilgi

Maşukiye Gezilecek Yerler
Maşukiye Gezilecek Yerler

Kocaeli kent merkezine gayet yakın konumdaki Maşukiye, 1864 yılında sona eren Kafkas-Rus savaşları sonrasında Anadolu’ya göç eden Öçbe Murat Bey liderliğindeki Çerkez topluluğu tarafından kurulmuş.

Köy, o zamanlar Voçbe Hable ismiyle anılıyormuş. Günümüzde kullanılan adıysa âşık anlamına gelen “Maşuk” kelimesinden türetilmiş. Çünkü yerleşim, Osmanlı zamanında gözden uzakta vakit geçirmek isteyen âşıkların sıklıkla ziyaret ettikleri bir bölgeymiş. Hatta bu doğrultuda Kartepe’nin eteklerine birçok konak inşa edilmiş.

Osmanlı sivil mimarisinin tüm özelliklerini bünyelerinde barındıran bu konaklardan bazılarını, Kartepe eteklerindeki yürüyüş parkurlarında gezintiye çıktığınızda görebilirsiniz.

Maşukiye’nin de içerisinde yer aldığı bölge, Ubıh-Abnaz ve Adige boylarına mensup Çerkezler’in yerleşmesi sonucunda kültürel anlamda bir hayli zenginleşmiş.

93 Harbi sırasında Batum’dan gelen Mahbe adlı grup da buraya yerleşmiş. Cumhuriyet döneminde ise özellikle Doğu Karadeniz’den köye doğru adeta bir göç dalgası yaşanmış.

Böylece Maşukiye yalnızca doğal güzellikleri ve sakinliği ile dikkat çeken yerleşim bölgesi olmaktan çıkıp gerek mutfağı gerekse de kültürüyle konuklarının hayranlığını kazanan nadide bir gezi rotası konumuna yükselmiş.

Maşukiye Nerede? Nasıl Gidilir?

Maşukiye Nerede? Nasıl Gidilir?
Maşukiye Nerede? Nasıl Gidilir?

Kartepe ilçesine bağlı bir yerleşim bölgesi olan Maşukiye, Kocaeli kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Soğuksu ve Çınarlı isimli iki mahalleden oluşan yerleşim, Sapanca Gölü ile Kartepe’nin etekleri arasındaki alanı kaplıyor.

Maşukiye’ye ulaşım için yaşadığınız kente bağlı olarak kara ya da demir yolunu tercih edebilirsiniz. AnkaraBoluİstanbulEskişehir gibi şehirlerden bölgeye gitmeyi planlıyorsanız, öncelikle TEM otoyolunda Kocaeli yönüne doğru ilerlemeniz gerekiyor. Adapazarı yönüne dönüp Sapanca sapağından içeri girdikten sonraysa yaklaşık 10-15 dakika içerisinde Maşukiye’ye ulaşabilirsiniz.

Kocaeli kent merkezi ve Adapazarı’ndan otobüsler vasıtasıyla yerleşime ekonomik yolculuk imkânı bulabilirsiniz. Zamandan kazanmak adına her iki destinasyondan da taksiye binmeyi düşünebilirsiniz.

– İstanbul Maşukiye arası 125 km ve bir buçuk saat sürüyor.
– Gebze Maşukiye arası 68 km ve 52 dakika sürüyor. – Bursa Maşukiye arası 156 km ve 1 saat 45 dakika sürüyor.

Maşukiye Gezilecek Yerler

Maşukiye ve çevresi gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler bakımından oldukça zengin. Bol bol doğa yürüyüşüne çıkabilir, kuş seslerine kulak verip kendinizi doğanın huzurlu kollarına bırakabilirsiniz, 

Gölde gezinmek için bisiklet ya da kano kiralayabilir, çevredeki mekanlarda bu harika manzara eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.

Sapanca ve Sapanca Gölü

Sapanca Gölü - Maşukiye Gezilecek Yerler
Sapanca Gölü – Maşukiye Gezilecek Yerler

Maşukiye’ye kadar gelmişken Sapanca’yı ve Sapanca Gölü’nü görmeden dönmemelisiniz. Bu sevimli köyün yanı başında bulunan Sapanca’yı keşfe çıkıp, Sapanca Gölü’nü deniz bisikleti ya da kanoyla gezebilirsiniz.

Sapanca Gölü’nün kıyısında yürüyüş yapıp, ormanın mis kokusundan derin bir nefes alarak içinizi doğanın huzuruyla doldurun. Maşukiye’den Sapanca’ya giderken yol üzerindeki Kırkpınar Bölgesi’nde bulunan göl kenarındaki tesislerde herhangi bir öğün için tercih edebilirsiniz.

Maşukiye Yaylaları

Maşukiye Yaylaları
Maşukiye Yaylaları

Etkileyici doğası ile ünlü Maşukiye’de, çok sayıda yayla bulunuyor. Maşukiye tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yaylalardan Kirazlı Yaylası ve Kuzu Yaylası başı çekiyor. Bunların dışında; Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası ve Dikmen Yaylası’nı da listeye ekleyebilirsiniz. Bölgede harika yürüyüş rotalarıda bulunuyor.

Aygır Deresi

Aygır Deresi
Aygır Deresi

Maşukiye’de gezilecek yerler listenize merkeze yakın konumda bulunan Aygır Deresi’ni rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Kartepe’nin zirvesinden başlayarak Maşukiye’ye kadar uzanan derenin güzelliğini uzun uzun izleyerek huzur dolacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Bu keyifli gezi iştahınızı açabilir, çevrede alabalık yiyebileceğiniz restoranları değerlendirebilirsiniz.

Maşukiye Alabalık Restoranları ve Serpme Kahvaltı

Maşukiye Serpme Kahvaltı
Maşukiye Serpme Kahvaltı

Maşukiye diyince herkesin ilk aklına gelen kesinlikle serpme kahvaltı olur 🙂 Bu güzel kahvaltıları yapmaya imkan sağlayan mekanlarda Aygır Deresi üzerinde sıralanmış durumlarda. Kartepe’nin zirvesinden Maşukiye’ye taşıdığı buz gibi soğuk su sayesinde alabalık çiftliklerinin varlıklarını sürdürmesine yardımcı oluyor. Bu sayede de gelen misafirler çiftliklerin yanı başına kurulu restoranlarda güne zengin bir kahvaltı sofrasıyla başlama şansını yakalıyor.

Yalnız önemli bir konuya parmak basmak isterim… Sakın bu sofranın iştah açıcı zenginliğine kanıp serpme kahvaltıya fazla yüklenmeyin. Çünkü günün ilerleyen saatlerinde acıkıp restorana geri döndüğünüzde odun fırınında kiremit kaplar içerisinde pişen alabalığın, mantarın, kızarmış peynirin ve taze köy ekmeğin kokusunu duyup da yiyecek haliniz olmazsa bayağı hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Ehh kahvaltı dedik, alabalık çiftlikleri dedik o halde birkaç öneride vermeden bu yazıyı bitirmek olmaz:

  • Akasya Alabalık
    • Adres: Alabalık Sokak, No:27, 41295 Kartepe
    • Telefon: 0262 354 31 36
  • Pınar Alabalık
    • Adres: Alabalık Sokak, 41000 Kartepe
    • Telefon: 0262 354 35 67
  • Saklıbahçe Restaurant
    • Adres: Kartepe Caddesi, Alabalık Sokak. No:28, 41295 Kartepe
    • Telefon: 0262 354 21 90
  • Saklı Vadi Restaurant
    • Adres: Kartepe Kayak Merkezi yolu üzeri 5. km Maşukiye, 41295 Kartepe
    • Telefon: 0 262 354 20 30
  • Irmak Alabalık Tesisleri
    • Adres: Soğuksu, Hürmet Sokak, 41295 Kartepe
    • Telefon: 0 532 354 70 62

Kartepe

Kartepe - Maşukiye Gezilecek Yerler
Kartepe – Maşukiye Gezilecek Yerler

Eteklerindeki birbirinden güzel yerleşimleri ve yaylalardan bahsedip Marmara’nın en yüksek ikinci dağı konumundaki Kartepe’yi es geçmek olmazdı.

Kartepe’den söz açıldığında, çoğu insanın aklına hemen son zamanlarda popülaritesi hayli artan kayak merkezi geliyor. Gerçi gelmemesine de imkân yok. Çünkü tesis, hem İstanbul’a oldukça yakın mesafede hem de her seviyeden kış sporları tutkunlarının beklentilerini karşılayacak kalitede. Yani deneyiminize güveniyorsanız, zorluk seviyesi yüksek pistlerin tadını çıkartabilirsiniz.

Merkez bünyesinde ayrıca gayet konforlu bir otel bulunuyor. Otelin hemen yanı başındaki pist, kayak yapmaya yeni başlayanlara hitap ediyor. Tek ski pass ile merkezdeki tüm pistlerden yararlanabilirsiniz.

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve kış aylarında Kartepe’ye gitmek istiyorsanız, ne kadar şanslı olduğunuz tahmin bile edemezsiniz. Zira günübirlik veya konaklamalı kayak turlarına katılıp bölgenin keyfini doyasıya sürebilirsiniz.

Kış mevsiminde Kartepe’ye gidemezseniz üzülmeyin. Çünkü yılın diğer mevsimlerinde de dağda birçok farklı aktiviteye yoğunlaşabilirsiniz.

Bu kapsamda uzun yürüyüşlere çıkabilir, ATV veya bisiklet üzerinde çevreyi gezebilir, at yetiştiriciliği ile ünlü Uzunyayla’da golf oynayabilirsiniz.

Maşukiye’de Ne Yapılır?

Maşukiye'de Ne Yapılır?
Maşukiye’de Ne Yapılır?

Maşukiye gezilecek yerler yazımda uzun uzun neler yapılır bahsettim ama kısaca hepsini bir araya toplamak gerekirse, Maşukiye’de Neler yapılır bakalım:

  • Bölgedeki restoranlarda sunulan serpme kahvaltı ile güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Sonraki öğünlerde ise kiremit kaplarda pişirilen alabalığı deneyebilirsiniz. Yalnız kiremitte mantar ve peynir de hiç fena değil.
  • Dilerseniz Sapanca Gölü kıyısında ya da Maşukiye’nin üst kısımlarında uzun doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Tabii öncesinde akıllı telefonunuzun veya fotoğraf makinenizin hafıza kartında yeteri kadar yer olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.
  • Yaz ayında Maşukiye’ye gitmeyi düşünüyorsanız, yapılacaklar listenize kanoyla göl turunu ekleyebilirsiniz. Göl çevresinde kiralama yapabileceğiniz birçok yer bulunuyor.
  • İlkbahar ya da sonbahar aylarında ise bisikletle bölgede gezmeyi düşünebilirsiniz.
  • Piknik yapmaktan hoşlanıyorsanız, Kiraz Yaylası’na çıkıp tertemiz havayı soluyarak harika vakit geçirebilirsiniz. Yaylaya alternatif olarak Soğuksu ya da Başdeğirmen’i de tercih edebilirsiniz.
  • İlkbaharda Maşukiye’nin bereketli topraklarında yetiştirilen birçok ürünün hasadı yapılıyor. Haliyle yılın bu döneminde yerleşime gidecek olursanız, yol kenarında kurulan tezgâhlarda dalından yeni koparılmış kiraz ve elma bulabilirsiniz.
  • Kartepe’nin bünyesinde barındırdığı güzellikleri keşfetmek için ATV turlarına katılabilirsiniz.
  • Arkadaşlarınızla keyifli bir hafta sonu deneyimi yaşamayı planlıyorsanız, Maşukiye’ye gidip paintball parkurunda kozlarınız paylaşabilirsiniz.
  • Eğer at üzerinde gezinti yapmaktan hoşlanıyorsanız, Maşukiye’nin dört bir yanında bu aktiviteye yönelik fırsatları kolayca bulabilirsiniz.
  • Son olarak kış mevsiminde Kartepe’nin zirvesine çıkıp kayak yapabilirsiniz. Zirvedeki tesiste, farklı zorluk seviyelerinde pistler sizleri bekliyor.

Maşukiye’te kahvaltı yapmak için gitmeyi planlıyorsanız gezinizin devamında Ormanya‘yı ekleyerek hobbit evleride görebilirsiniz.

Instagram’da varım ve sizide beklerim 🙂

Elifin Atlası Youtube videolarımı için de buradan buyrun.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir