Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Antakya Gezi Rehberi – Antakya Gezilecek Yerler

Antakya Gezi Rehberi – Antakya Gezilecek Yerler

Türkiye‘nin güneyinde Suriye ile Akdeniz arasında sıkışmış bir şehir olduğunu söyleyebileceğim Hatay konum itibari ile gözünüzde canlandırabilirsiniz diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne en son katılan şehir olarak da ayrı bir önemi var tabi. Hem tarihi hem de gastronomisi ile görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Yıllarda künefe yemek için arkadaşlarla yaptığımız konuşmalar sonrasında uçak biletlerimizi alıp kendimizi Antakya’da künefe yerken buldum :)))  Bir hafta sonu plan yapılabilecek bir yerlerden biri olan Antakya gezi rehberi ile seyahatinizi muhteşem ötesi bir planlama ile tasarlamanızı, Antakya’da gezilecek yerler neresidir, meşhur yemekleri nelerdir bilgilerinizi bulabilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi yine yazıya başlamadan önce Antakya hakkında hazırlamış olduğum Antakya gezilecek yerler videomu izlemeniz için buraya bırakıyorum.

Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle Hatay ile Antakya arasındaki fark ile başlayalım derim. Çünkü birçok insanın bu konuda kafası karışık. Hatay şehrin adı, Antakya ise Hatay’ın 15 ilçesinden biri ama şehrin merkezi ilçesi Antakya. Yani Hatay seyahati planlıyorsanız konaklama yapmanız gereken yer Antakya. Burası hem Türkiye’nin hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Bölgede yapılan araştırmalarda Milattan Önce 100 binlere kadar dayanan bulgulara rastlanmış. Antakya, Mısır’daki İskenderiye ve Roma ile birlikte dünyanın en eski şehirleri arasında geçer.

Antakya’yı Büyük İskender’in komutanlarından Seleucus M.Ö. 300’lü yıllarda inşa ettirir. Kente Seleucus’un babası Antiochus’un adı verilir. Roma hakimiyeti’ne geçene kadar da Seleucus Hanedanlığı’nın başkentidir. Daha sonrasında birçok medeniyetin hakimiyetine geçer. Yavuz Sultan zamanında Osmanlı toprağı olan Hatay 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından alınır ve Fransızlar’a verilir. 1938’de Türk ordusu tarafından geri alınan Hatay 1 sene kadar bağımsız bir devlet olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanarak Türkiye’nin bir şehri olur.

Hatay bugün 3 dinin bir arada yaşadığı hoşgörü ile tanınan ve bu 3 din için de önemli mabedlere sahip bir şehir. Örneğin dünyadaki ilk kilise olarak bilinen St Pierre Kilisesi Antakya’da yer alıyor. Bu dünyadaki ilk mağara kilise. Ayrıca Hıristiyan kelimesi de ilk defa Antakya’da kullanılıyor. Anadolu’da fetihlerden sonra İslamiyetin yayılması da Hatay üzerinden oluyor. Anadolu’daki ilk cami Habib-i Neccar Antakya’da bulunuyor. Bu ilkleri daha da attırabiliriz.

  • Dünyada ilk olimpiyat oyunları Roma İmparatorluğu zamanında burada gerçekleşmiş.
  • Dünyada sokak lambaları da ilk defa o zamanki adı ile Herod Caddesi, bugünkü adı ile Kurtuluş Caddesi’nde kullanılmış. Dünyada meşalelerle aydınlatılan ilk sütunlu cadde Antakya’daymış.
  • Türkiye’nin en uzun kumsallarının burada olduğu söyleniyor (12 km)
  • İstikamet olarak güneyden gelip kuzeye akan tek nehir olan Asi Nehri’de buradan geçiyor.

Antakya’ya Nerede? Antakya’ya Nasıl Gidilir?

 Antakya, Türkiye‘nin güneyinde Akdeniz Bölgesinde bulunan Hatay ilinin en büyük ilçesidir. Antakya ilçesi, Hatay’ın ilçelerinden kuzeyinde Belen ve Kırıkhan, doğusunda Reyhanlı ve Altınözü, güneyinde Defne ve Yayladağı, batısında da Samandağ ve Arsuz ilçeleriyle komşudur.

Hatay Havalimanı’ndan Antakya’ya ulaşmak için 25km’lik bir yol gitmeniz gerekmektedir. Havalimanından çalışan otobüsler bulunmuyor ancak uçak saatine göre çalışan Havaş’ın araçları ile Antakya’ya ulaşabilirsiniz. 2022 Mart ayında bir kişi için 22 TL ücreti bulunuyor.

Antakya’ya Ne Zaman Gidilir?

Öncelikle benim gibi Mart ayında giderseniz yağmura yakalanma olasılığınız çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Yağmura denk gelmezsenizde hava miss gibi oluyor. Akdeniz ikliminin yaşandığı bir yer olduğunu düşünürsek yaz ayları oldukça sıcak oluyor. Sıcaklarla aranız iyi değilse Sonbahar ve İlkbahar aylarını öneririm. Özellikle Nisan ve Eylül ayları seyahat için idealdir.

Antakya Gezilecek Yerler

Öncelikle Antakya’ya gezi planlıyorsanız eminim aklınıza kaç günlük bir plan yapmalıyım sorusu gelecektir. Sadece Antakya merkezini gezip yiyip içeceğiz diyorsanız 2 günlük bir plan yeterli olacaktır. Antakya’nın çevresinde bulunan yerleride plana dahil etmek gibi bir niyetiniz varsa, o zaman 3 yada 4 günlük bir plan yapmanız daha uygun olacaktır. Şimdi gelelim Antakya Gezi Rehberi nin olmazsa olmazı Antakya gezilecek yerler listesine.

1. Habib-i Neccar Camii

Habib-i Neccar Camii
Habib-i Neccar Camii

Antakya’ya gelir gelmez kahvaltı derdine düşüp karnımızı doyurduktan sonra ana caddeye çıktığımızda ilk gördüğümüz yapı Habib-i Neccar Camii oldu. İlk olarak Habib-i Neccar M.S. 40’lı yıllarda Antakya’DA yaşamış ve Kuran-ı Kerim’de adının geçtiği düşünülen bir marangozmuş. O zamanlarda Hz. İsa ve havarileri Antakya’ya gelip tanrının tek olduğunu anlatmaya çalışmışlar. Ve buna inananların başında, Neccar geliyormuş. Bu uğurda da can veren Neccar’ın ismini taşımaktadır.

Hristiyanlara ait mezarlar olduğu için Hıristiyanların da önemsediği bu camii, bugünkü Türkiye sınırları içinde ilk inşa edilen camii olduğunu kabul edilmektedir.

2. Antakya Uzun Çarşı

Antakya Uzun Çarşı
Antakya Uzun Çarşı

Antakya’nın en eski ve önemli çarşısı olan Uzun çarşı, İpek Yolu üzerinde olması sebebiyle tarihi eskiye dayanıyor. Özellikle cami – kilise – havra üçgeni arasında bir noktada kalıyor olması sebebiyle Antakya’nın en turistik yerlerinden biri diyebilirim. Hanlar, hamamlarla dolu görsel olarak otantik olan bu çarşıdan, hediyelik eşya alma düşünceniz varsa onu da buradan alabilirsiniz.

Peki Antakya’dan ne alınır diye soruyorsanız, bir kez denediğinizde bir daha vazgeçemeyeceğiniz bu ürünler: salça, zeytinyağı, nar ekşisi, sürk (baharatlı özel bir çökelek çeşidi), baharatlar, buraya özgü peynirler, zahter, defne sabunu… Bir de, Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan, Tarihi Kurşunlu Hanı’ na uğrayarak bir şeyler içebilirsiniz. Çarşıya gelmişken bir şeyler yemeden olmaz tabi. En iyi künefe yapan yer kesinlikle buradaki Çınaraltı Künefe.

3. St. Pierre Kilisesi

St. Pierre Kilisesi
St. Pierre Kilisesi

Antakya gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaza bir yer St. Pierre Killise’sine araçınız  varsa 5-10 dakikada ulaşabilecekken, yürüyerek 20-25 dakika da ulaşabilirsiniz. Zaten Antakya’da çoğu yeri yürüyerek gezmeniz mümkün.

Hatay St Pierre Kilisesi’nin bu kadar önemli olmasının sebepleri ise; Dünya’nın ilk mağara kilisesi olması ve Hristiyan’lığın en eski kilisesi olmasının yanı sıra ilk Hristiyan kelimesinin burada kullanıldığına inanılıyor.

Kilisenin içi oldukça küçük ancak kayalara oyularak yapılmış olması, bulunduğu yer itibariyle manzarası şahane.

St. Pierre Kilisesi Açılış/Kapanış Saatleri – Ücreti 

  • Ziyaret Saatleri : 08.00 – 19.00
  • St. Pierre Kilise Giriş Ücreti : 50 TL
  • Müze kartlılara ücretsiz. 

4. Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi

Dünya’nın ilk mağara kilisesinden sonra araçla sadece 5 dakikalık bir mesafede olan Dünya’nın en büyük mozaik müzesine yürümek isterseniz yaklaşık 30 dakika kadar bir zaman alacaktır. Aslında 1948 yılında açılan Hatay Müzesi, Dünya’nın 2. büyük arkeoloji müzesiymiş. Ama Hatay, kültür varlıklarının zenginliği açısından Dünya’da en fazla eski eserin çıkarıldığı şehirlerin başında geldiği için, zaman içersinde müze yetersiz gelmeye başlamış ve yeni bir müze inşa edilmiş.

Müze oldukça büyük ve kaybolma garantisi bile var.

Bu arada Hatay Mozaik Müzesi’nde :

  • 3000 metrekareden fazla mozaiğe,
  • Heykellere, vitrin içerisindeki çok sayıda esere,
  • Alan canlandırmalarına,
  • Sütunlara, yazıtlara,
  • Büyük alanları kaplayan maketlere

Yukarıdaki saydıklarım dışında da başka eseler bulunuyor. Tamamını gezmek için en az iki saatte ihtiyacınız olacağını da eklemeden geçmeyeyim.

Hatay Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri – İletişim Bilgileri

  • Yaz Dönemi (Nisan-Ekim) Ziyaret Saatleri : 08:00 – 19:00
  • Kış Dönemi (Kasım-Mart) Ziyaret Saatleri : 08:30 – 17:00
  • Hatay Müzesi Giriş Ücreti : 50 TL (Müzekartlılara ücretsiz)
  • Adres : Maşuklu Mahallesi, Atatürk Cad. Antakya/Hatay

5. Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi & Hatay Müze Hotel

Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi & Hatay Müze Hotel
Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi & Hatay Müze Hotel

Aslında bu iki yapı çok karıştırılıyor. Çok da normal. Her şey 2009 yılında Antakya merkezde yapılacak bir otelin kazı çalışmaları ile başlıyor. Kazılarda tarihi kalıntılar çıkınca doğal olarak buraya Kültür ve Turizm Bakanlığı müdahil olmuş ve kazılara başlanmış. Burada yapılan kazılarda da muazzam bir şehir ortaya çıkartılmış. Buraya da inşaatı gerçekleştiren Necmi Asfuroğlu’nun adı verilmiş.

Otele gelince ise, bu buluş sonrasında oteli yapmaktan vazgeçmemişler. Bu zorluk onlara dünyanın belki de en ilginç otellerinden birini inşa etme fırsatı vermiş. Tarihi şehrin üstüne buraya zarar vermeden müzenin üzerine camdan bir otel yapılmış. Bunun için gerekli kazı temel yerleri belirlenmiş ve iş makinesi kullanmadan elle açılan kuyulara arkeoloji çalışması ilkesine uygun olarak kazı yapılmış. Profesyonel bir tünel kazıcı grubu arkeoloji ekibi ile beraber çalışmış. Kuyu çalışmaları sırasında önemli arkeolojik dokuyla karşılasılığında bazı kuyuların yeri değiştirilmiş. Bu da inşaat sürecini yaklaşık 1 buçuk yıl uzatmış. Taşıyıcı azık temeller üzerine bu otel inşa edilmiş. Müze Otel bugün Hatay’ın pahalı oteli konumunda. Ama inşaatı için harcanan onca maliyeti ve yaşanılacak deneyimi düşünürseniz haklı bir talep.

Müzenin girişi ile otelin girişi ayrı yerlerde bulunuyor. Müze ziyaret ücreti 50 TL ama müze kart geçiyor. Oteldeki kafeye girerim derseniz otele giriş ücretsiz ve müzede gezdiğiniz kısmın bir üst kattan ziyaret etme şansınız da oluyor. Sonrasında da müze manzarasına karşı kahve fena olmaz.

6. Tarihi Antakya Evleri ve Sokakları

Tarihi Antakya Evleri ve Sokakları
Tarihi Antakya Evleri ve Sokakları

Eski Antakya Evleri, Hatay’da en çok beğendiğim yerlerinden biri. Resmen kalbimi bıraktım diyebilirim. Bu arada Eski Antakya Evleri’nin bulunduğu kısım, labirent gibi. Bazı sokaklarda neredeyse tek kişinin geçebileceği genişlikte ve bu bölge sit alanı olduğu için tadilat yapılması da yasak. Ancak kısıtlı izin alınarak belli ölçü de izin veriliyor. Böyle olması da bence en güzeli. Çünkü bu evler şehrin tüm karakteristik özelliklerini bir arada görebileceğiniz, halkın gelenek ve göreneklerine şahit olabileceğiniz bir kültür birikimini sunuyor.

Bu arada sokaklarda gezerke en çok dikkatimi çeken şey, evlerin kapılarının direk sokağa açılmaması oldu. Sebebi ise ev yaşamı özel bir alan olduğu için, dış kapıların ya çıkmaz bir sokağa ya da dar bir geçitten geçilerek sokağa bağlanmasıymış.

Gündüz güzel olduğu kadar gece de çok hareketli bir yer oluyor. Bildiğiniz Antakya’nın kalbi burada atıyor gibi. Aralarda otantik tasarımla kafelerin bulunduğu yerlerde belirli günlerde canlı müzikte oluyor.

Yukarıda yazmış olduğum Antakya gezilecek yerler listesine aşağıdaki yerleri de ekleyebilirsiniz:

  • Hatay Gazi Evi
  • Türk Katolik Kilisesi
  • Antakya Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Müzesi
  • Harbiye Şelalesi

Antakya’da Nerede Kalınır?

Antakya Gezi Rehberi -Antakya'da Nerede Kalınır?

Antakya Gezi Rehberi -Antakya’da Nerede Kalınır?

Antakya’da nerede kalınır sorusuna gelecek olursak benim kesinlikle tavsiyem Eski Antakya Evlerinin olduğu bölgede konaklamanızı tavsiye ederim. Çoğu yere yakın olması ve aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer olması nedeniyle tek önerim bu bölge olacaktır.

Eski Antakya Evlerinin bulunduğu bölgede genellikle konaklama seçenekleri Kurtuluş Caddesi ve Silahlı Kuvvetler Caddesi üzerinde bulunuyor. Bizim tercihimiz Silahlı Kuvvetler Caddesi’nde bulunan The Liwan Hotel oldu. Odalar oldukça temiz, kahvaltısı şahane ve en güzeli de çalışanları oldukça ilgili.

→  Sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir