Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Tarihi Semt Süleymaniye Gezilecek Yerler

Tarihi Semt Süleymaniye Gezilecek Yerler

Süleymaniye Camii ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Bir çoğumuz gibi bende yaşadığım şehrin güzelliklerini keşfetmektense uzaklarda keşiflere çıkıyorum. Bu durumu değiştirmek için haftasonları fırsat buldukça İstanbul içinde geziler yapıyorum. Biraz sokaklarda kayboluyorum. Bu keşif turumda da Süleymaniye Camii ve onun çevresinde görülmesi gereken yerleri gezdim. Bunları sizlerle paylaşmak isterim.

Dilerseniz yazıyı okumadan önce hazırladığım Süleymaniye gezilecek yerler ait videomu izleyebilirsiniz. Kanalıma abone olup bana destek olabilirsiniz 🙂 süleymaniye gezilecek yerler

Süleymaniye Gezilecek Yerler

İstanbul‘a gelen turistlerin ilgisi çeken yerlerden biri şüphesiz Fatih‘tir. Fatih’in her semti farklı tarihlerin izlerini taşıyan eserlerle dolu. Bu semtlerden biri de Süleymaniye. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Süleymaniye Koruma alanı içinde her ne kadar fazlası ile gezilecek mekanlar olmasada çevresinde oldukça fazla eserler bulunuyor. Gelin yarım gününüzü ayırarak gezebileceğiniz yerlere bakalım. süleymaniye gezilecek yerler

1. Süleymaniye Camii ve Külliyesi

Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii

Mimar Sinan’ın her ayrıntısını özenle tasarladığı cami, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiş. Adı söylendiğinde, zihinde beliren kısmı sadece ibadet bölümü olsa da, yapı aslında Süleymaniye Külliyesi’nin bir kısmını oluşturuyor.

Külliyenin geniş alanına cami dışında medrese, hastane, sıbyan mektebi, hamam, kütüphane, imaret gibi çok sayıda bina yapılmış.

Süleymaniye’nin külliyesi, Fatih’in ardından Osmanlı’da inşa edilmiş en büyük 2. yapı grubu konumunda. Yüksek konumu sayesinde bahçesinden Haliç, Marmara, Boğaziçi ve Topkapı Sarayı rahatlıkla izlenebiliyor.

Sinan’ın “kıyamete kadar yıkılmayacak cami” olarak tanımladığı tarihi yapı dört minareye sahip. Minare sayısı, Kanuni’nin İstanbul’un fethedilmesinin ardından tahta geçen 4. padişah olduğuna işaret ediyor. 4 minaredeki 10 şerefe ise Osmanlı’nın 10. padişahı olduğunu belirtiyor.

28 revakın çevrelediği avlusundan caminin içerisine doğru girildiğinde ziyaretçileri, Osmanlı’daki diğer büyük dini yapıları göz önünde bulundurulduğunda, sade bir mimari karşılıyor. Bu yönüyle Eyüp Sultan Camii’ne benzeyen Süleymaniye’nin iç kısmındaki en görkemli bölümü, Hattat Hasan Çelebi’nin eseri olan Nur Suresi’nin yazılı olduğu kubbesi oluşturuyor.

Yapıyı kente gelen her gezginin İstanbul’da gezmesi gereken yerler listelerine eklemelerini sağlayan asıl özellikler ise tamamen Mimar Sinan’ın eşsiz zekasının ürünü. Caminin günümüzde bile mükemmele yakın çizgisini koruyan akustiğini usta mimar, kubbenin etrafına sıraladığı 65 küp aracılığıyla sağlamış.

 2. Kanuni Sultan Süleyman Türbesi

Süleymaniye Camii bahçesinde görülmeye değer ilk yapı olan Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, kudretli padişahın ölümünün ardından oğlu II. Selim tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiş.

Sekizgen tasarımlı türbenin dışı ayna ve mermer kullanılarak süslenirken; iç kısmı 16. yüzyıl çinileri, kalem işleri, ağaç işçiliği ile görkemli hale getirilmiş.

Giriş kapısındaki sancakta yer alan Hacer-ül Esved Taşı, türbeye gelen deneyimli gezginlerin yapı içerisinde en çok ilgi gösterdikleri nesne. Pek çok ziyaretçinin değerini bilmedikleri için es geçtikleri bu taşın tek eşi Kâbe’de bulunuyor ve dokunulmasına izin verilmiyor. süleymaniye gezilecek yerler

Türbede Kanuni’nin dışında II. SüleymanII. AhmetMihrimah SultanSaliha Dilaşûp Valide SultanAsiye Sultan ve Rabia Sultan’a ait mezarlar bulunuyor.

 3. Hürrem Sultan Türbesi

Hürrem Sultan Türbesi
Hürrem Sultan Türbesi

Cami içerisinde en çok ziyaretçi çeken yapılardan bir diğer ise Hürrem Sultan’a ait olan türbe. Yapı, biricik eşinin ölümünün ardından padişah tarafından 1558’de Sinan’a yaptırılmış.

Yapısal açıdan Kanuni’ninki ile benzerlikleri olan türbenin dış cephesi, taş işçiliği ile hareketlilik kazanmış. Revaklı giriş bölümünde yer alan kapısının önünde Kelime-i Tevhit yazılı bir kitabeye yer verilmiş olan türbeye girerken ilginizi çekebilecek diğer unsur, ayet kabartmalarının olduğu kasnak.

Türbenin iç kısmını süsleyen çiniler, çeşitli renklere ve bitki desenlerine sahip. Farklı sır teknikleriyle gösterişli hale getirilmiş yapının siyah renkli çinileri ise mimari kullanım açısından ilk konumunda.

 4. Süleymaniye Hamamı

Süleymaniye Hamamı
Süleymaniye Hamamı

1520-1566 yılları arasında Osmanlı hükümdarlığı yapan Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı hamam, günümüzde hala işlevini sürdürüyor. Ayrıca Türklerden çok turistler tarafından ziyaret ediliyor. Hamam ile birlikte o dönemde Süleymaniye Camii ve külliyesi inşa edilmiş. Beyazıt’ta yer alan hamam üç bölümden oluşur. Kadın ve erkeklerin her gün kullanabildikleri bölümlerinin yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın bir zamanlar yıkandığı özel loca bölümü de hamamın kullanılan bölümüdür.  İstanbul’un en önemli kültür varlıklarından biri olan hamam, aynı zamanda İstanbul’da erkeklerin ve kadınların aynı anda girebildiği tek hamamdır. Fiyatı da 40 Euro.

 5. Mimar Sinan Türbesi

Mimar Sinan Türbesi
Mimar Sinan Türbesi

Fetva Yokuşu ve Mimar Sinan Caddesi’nin kesiştiği köşede bulunan türbe külliyenin inşası bittikten sonra Mimar Sinan tarafından yapılmış. Oldukça mütevazi bir yapı olan türbe 1556 yılında tamamlanmış. Türbenin bulunduğu yerde Mimar Sinan’ın evi ve sıbyan mektebi ise günümüze ulaşamamış.

1940 yılındaki restorasyon çalışmaları sırasında duvarları ve pencereleri orijinal görünümünden uzaklaştırılan türbenin yapımında yontma küfeki taşı ile mermer kullanılmış.

 6. Ayrancı Sokak

Ayrancı Sokak
Ayrancı Sokak

Mimar Sinan Türbesi’nin hemen orada bulunan müftülüne ait kapının önünden aşağıya doğru inen yokuşu takip edip ilk karşınıza çıkan sokağa döndüğünüzde başta izbe binaları göreceksiniz ama azıcık daha ilerleyince tarihi yapıları fark etmemeniz mümkün değil.

Aslına uygun Süleymaniye evlerini görmek isterseniz bu sokağa uğramanızı tavsiye ederim. Sokağın sonunda Haliç Kafe’de de güzel haliç manzarası eşliğinde bir kahvaltı ya da çay fena gitmez

 6. Molla Zeyrek Camii

Molla Zeyrek Camii
Molla Zeyrek Camii

Zeyrek Bölgesi, eski Pantokrator Manastırı Kiliseleri’ni, bugünkü adıyla Molla Zeyrek Camii’ni ve çevresindeki geleneksel sivil mimari yapılaşmayı içerir. Bölgenin merkezini oluşturan Zeyrek Camii, 12. yüzyıla bir manastır olarak inşa edilmiştir. Pantokrator Manastırı, İstanbul’un fethinden hemen sonra devrin önde gelen bilim adamlarının ders verdiği bir medreseye dönüştürülmüş, Fatih Külliyesi’nin inşasından sonra cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Molla Zeyrek Camii, Ayasofya’dan sonra dünyanın ikinci Bizans yapısı olma özelliğine sahip. Bizans döneminde 50 yataklı bir hastane, kütüphane, yaşlılar yurdu ve ayazma bölümleri varmış. Burası aynı zamanda Bizans imparatorluk ailesinin de gömüldüğü bir yer olarakta kullanılmış. Manastırın sadece günümüze kilise bölümü ulaşabilmiş.

Molla Zeyrek Camii’ne Unkapanı tarafına yürüyerek ulaşabilirsiniz. tam caminin karşısında bulunan belediyeye ait kafede de İstanbul manzarasına karşı bir yorgunluk kahvesi içerek gezinizi sonlandırabilirsiniz.

Süleymaniye Camii’ne Nasıl Gidilir

Süleymaniye Camii nerede
Süleymaniye Camii nerede

Tarihi yapı, Fatih İlçesi’ne bağlı Eminönü Semti’nde yer alıyor. Kapalıçarşı’ya ve Mısır Çarşısı’na yürüme mesafesinde olan dini yapıya otobüs, tramvay, metro ve vapur seferleri aracılığıyla rahatça gidebilirsiniz.

Ulaşım açısından, bölgedeki tüm tarihi yapılara olduğu gibi, en pratik seçenek Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı. Tramvaydan Laleli-Üniversite Durağı’nda indikten sonra kısa bir yürüyüşle camiye ulaşabilirsiniz.

Beyazıt Durağı’nda indiğinizdeyse Sahaflar Çarşısı ile Büyük Pazar’ın Beyazıt Kapısı arasında kalan yolu takip etmeniz gerekiyor.

Dilersenizde Yenikapı-Hacıosman metrosundan Vezneciler durağında inip İstanbul Üniversitesi tarafından çıkarda ulaşma imkanınız buluyor.

Süleymaniye Camii Ziyaret Gün ve Saatleri

Cami, yıl boyunca her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık tutuluyor. Ancak gitmeden önce namaz saatleri kontrol etmek gerekiyor. Ayrıca giyim tarzı ile ilgili ziyaretçilerin uymaları gereken kurallar belirlenmiş durumda. Bu kurallar çerçevesinde, Süleymaniye’yi gezmek isteyen konukların cemaat namaz kılarken ibadet alanlarına girmemeleri ve İslami anlayışa uygun kıyafetleri giymiş olmaları rica ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

İstanbul’daki Unesco Listesindeki Yerler

Balat Gezilecek Yerler

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

One thought on “Tarihi Semt Süleymaniye Gezilecek Yerler

  1. mersinde yasayan bir siirtli olarak sizi takip ediyor beğeniyorum.istanbul a sık sık giderim istanbul gibi bir şehir dünyada yoktur belki havası denizi tarihi herşeyi bambaşka istanbul yayınlarınız da çok güzel başarılar….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir