Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Kuleyi İtmeyeceklere Pisa Gezi Rehberi

Kuleyi İtmeyeceklere Pisa Gezi Rehberi

İtalya gezilecek yerler bakımından dünyanın en güzel ülkelerinden. Kuzeyinden güneyine gezip görülebilecek onlarca yer var. Sadece gelişmiş büyük şehirlerde değil, yalnızca birkaç sokaktan meydana gelen ve muhteşem doğal güzelliklere sahip köylerde gezerken de orta çağ sokaklarında dolaştığınızı hissedeceksiniz. Sokaklarında kaybolmaya değer şehirlerden biri olan Pisa’yı hepimiz kulesi ile biliyoruz. Küçük bir şehir olmasına rağmen sevimli bir şehir olan Pisa Gezi Rehberi ile size küçük bir gezintiye çıkarmaya niyetliyim 🙂

Pisa Gezi Rehberi – Nasıl Gidilir – Gezilecek Yerler Nelerdir?

Pisa Gezi Rehberi : Pisa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dili: İtalya’da ana dil İtalyanca. İngilizceleri ise genelde yazıldığı gibi okudukları için bazen anlaşmakta zorluk yaşatsa da turistik alanlarda İngilizce ile rahatça anlaşabilirsiniz.

Vize: Bordo pasaport sahipleri için İtalya Schengen Vizesi istiyor. İtalya vizesi için de resmi aracı kurum İData ancak sınırlı sayıda da olsa İtalya Konsolosluğu kendi bünyesinde vize başvurusu alıyor. Detaylar için tıklayın.

Para Birimi: İtalya Schengen bölgesine dahil bir ülke olduğundan her yerde Euro kullanılıyor.

Saat Farkı: Pisa, Türkiye saatine göre 1 saat geridedir. Türkiye’nin uygulamış olduğu yaz saati politikası nedeniyle bahar ve yaz döneminde bu şekilde. Sonbahar ve kış döneminde ise 2 saat kadar fark oluyor.

Pisa’ya Nasıl Gidilir? Pisa Ulaşım

Türkiye’den Pisa’ya direkt ulaşım sağlayamazsınız. Ülkemizden Pisa’ya havayolu ile ulaşım sağlayabilmenizin en kolay yolu; İstanbul ya da Ankara’dan Roma’ya uçmak, daha sonra demiryolu ya da karayolu kullanmak. Roma’dan Pisa’ya geçmek için tren kullanmak isterseniz; Frecci firmasına ait trenler ile 2 saat 30 dakikada aktarmasız olarak 29 Euro’ya, Intercity firmasına ait trenler ile 3 saatlik aktarmasız yolculukla 25 Euro’ya ve banliyö trenler olan Regionale trenler ile ortalama 15-20 Euro arası bir fiyata Pisa’ya gidebilirsiniz. Biletleri otomatik makinelerden alabilirsiniz. 

Pisa’ya Floransa’dan gelmek gibi bir düşünceniz varsada yine tavsiyem tren ile geçmeniz olacaktır.  Floransa Santa Maria Novella tren istasyonundan kalkan trenler Pisa Centrale istasyonuna kadar gidiyor. İki istasyon da şehrin merkezinde olduğundan yürüyerek istasyonlara gidip trene binip Floransa’dan Pisa Kulesi’ne rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Biletinizi aldığınız tren firmasına görede yolculuk 1-1:30 saat arası sürebiliyor. Tren bileti almak için tık tık.

Pisa’ye Ne Zaman Gidilir?

Pisa Gezi Rehberi
Pisa Gezi Rehberi

Benim gibi Şubat ayında giderseniz yağmura yakalanmanız an meselesi olur 🙂 Pisa Kulesi’ni bu şekilde görmek de ayrı bir güzel orasına ayrı bir konu. Tavsiyem bahar aylarında gitmenizden yana olur kesinlike. Diğer mevsimlerde kalabalıktan bunalabilir, kule ile rahat bir foto çekemezsiniz 🙂

Pisa Şehiriçi Ulaşım

Pisa Gezi Rehberi ‘nin olmazsa olmazı ulaşım 🙂 Pisa şehiriçi ulaşım oldukça kolay. Tren istasyonunda indikten sonra meşhur Pisa Kulesi’ne yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz. Herhangi bir ulaşım araçına ihtiyaç duymadan rahatça gezebilirsiniz.

Pisa Gezilecek Yerler

Pisa minicik içi dolu turşucuk modunda minik ama sevimli bir yer. Eski dönemlerde en büyük deniz kuvvetlerinden bir tanesine sahipmiş. Gezilecek yerlerde oldukça birbirine yakın.

2-3 saat içinde görülmesi gereken yerleri görmeniz mümkün. Dilerseniz daha fazlada vakit ayırabilirsiniz. Kısıtlı zamanı olanlar planlarını ona göre yapabilirler.

Pisa Kulesi

Pisa Kulesi
Pisa Kulesi

Durun, aklınızdan geçeni biliyorum! Aklınızdan geçen o çirkin planı siz hayata geçirmeden durdurmak istiyorum. İndirin elleriniz. O kuleyi itiyormuş gibi yaparak poz verdiğiniz kareyi Instagram’a koymayın. Yakışıyor mu size…. Neyse neyse istediğiniz gibi takılın. Ama şunu unutmayın siz o fotoğrafı çekilmeye çalışırken dışardan oldukça komik görünüyor olacaksınız.

Şimdi gelelim şehrin simge yapısı Pisa Kulesi’ne. Kule, 1063 yılında yaptırılan Pisa kentinin Piazza dei Miracoli meydanında yer alan İtalya’nın dünyaca ünlü yapılarından biri. 56 metre yüksekliğindeki kulenin tepesine 294 basamaklı merdivenlerini tırmanarak kuleden şehre bir bakış atabilirsiniz. Ancak yoğun turist akınına uğradığı için epey sıra beklemeniz gerekebilir 🙂

Temelde düz olarak inşa edilen çan kulesi, yapının yer aldığı toprak elverişsiz olduğu için çökmek yerine eğilmeye başlamış ve bugünkü halini almış. Her yıl milimetrenin onda yedisi kadar eğiliyor.

Mucizeler Meydanı (Campo dei Miracoli)

Campo dei Miracoli
Campo dei Miracoli

Mucizeler Meydanı (Campo dei Miracoli) ya da Duomo Meydanı (Piazza del Duomo) olarak anılan bu meydan Pisa’nın mimarlık hazinelerinin hepsini bir arada barındırıyor. Vaftizhane, katedral, katedralden ayrı duran eğik çan kulesi Campanile ve anıtsal bir mezarlık olan Campo Santo bu meydanda yer alıyor. Tren istasyonunda indiğinizde kalabalık turist gruplarını takip ederseniz büyük ihtimalle bu meydana çıkacaksınız. Şimdi gelelim Pisa Kulesi dışında mucizeler meydanındaki eserlerin hikayelerine.

Pisa Vaftizhanesi (Battistero Di Pisa)

Battistero di Pisa
Battistero di Pisa

1152’de yapımına başlanan Vaftizhane’nin yapımı tam 211 yıl sürmüş ve 1363 yılında tamamlanabilmiştir. İtalya’daki en büyük Vaftizhane sayılan Pisa Vaftizhanesi Aziz Yahya’ya adanmış ve tepesi onun heykeliyle taçlandırılmıştır. Kubbesiyle Mucizeler Meydanı’nın en güzel eserlerinden biridir ve içeriye girmek istiyorsanız kalabalık turist kuyruklarını göze almanız gerekmektedir. Genel olarak Romanesk ve Gotik tarzda inşa edilen Vaftizhane’de Bizans ve İslam kültürünün de etkisi görülebilmektedir. Bunun nedeniyse yapımının 4. Haçlı seferi sonrasına denk gelmesidir. Vaftizhane de Pisa Kulesi’yle aynı alanda yapıldığı için o da zeminin kusurlu toprağından etkilenmiş ve çok hafif derecede eğilmiştir. Ancak bu eğilme fark edilemeyecek kadar azdır (0.6 derece). Vaftizhane içerisinde en çok ilgi gören eser Nicola Pisano’nun 1260’da yaptığı mermer vaiz kürsüsüdür.

Pisa Katedrali (Duomo)

Pisa Katedrali -Pisa Gezi Rehberi
Pisa Katedrali – Pisa Gezi Rehberi

Yapım çalışmaları 1063 yılında başlayan katedralin 12. Yüzyıldan kalma ve değişik motiflerle süslenmiş 4 katlı ön cephesi gerçekten de görülmeye değerdir. Katedralin duvarları da Carrara mermeri denilen beyaz parlak mermerle yapıldığı için muhteşem bir görüntü sergilemektedir. Mimari Buscheto’dur ve usta mimar haklı bir gururla katedralin sol uçtaki kemerine “Bu mermer kilisenin bir eşi daha yoktur” diye yazmıştır. Gerçekten eşine nadir rastlanacak eserlerden biri bu katedral. Katedrale giriş ücretsiz. İçeride mutlaka görülmesi gereken eser de Giovanni Pisano’nun 14. Yüzyılda yaptığı mermer vaiz kürsüsüdür. Biletleri şuradaki internet sitesinden alabilirsiniz.

Piazza dei Cavalieri (Şövalyeler Meydanı)

Şövalyeler Meydanı
Şövalyeler Meydanı

Pisa’da Mucizeler Meydanı’ndaki eserleri gördükten sonra uğramanız gereken ikinci meydandır burası. Bu meydan öğrenci semtinin tam ortasında yer alıyor. Meydana girdiğinizde dikkatinizi Palazzo dei Cavalieri yani Şövalyeler Sarayı çeker. Bu saray, Pisa şehri Floransa’nın egemenliğine girdikten sonra 1562 yılında Vasari tarafından, Cosimo’nun bir yıl önce kurduğu Cavalieri di Santo Stefano şövalye birliğine karargâh olsun diye yapılıyor. Binanın önünde gördüğünüz heykel de Cosimo’ya aittir. Bu saray bugün Pisa Üniversitesi’nin en önemli ve seçkin fakültelerinden biri olan Scuola Normale Superiore’ye ev sahipliği yapıyor. Aslında şehir Floransa’nın egemenliğine girmeden önce burada belediye sarayı varmış ancak I. Cosimo belediye sarayını yıktırmış ve bu Şövalye karargahını yapmış.

Meydanın hemen yanında göreceğiniz kilise de yine Şövalyeler kilisesidir (Santo Stefano dei Cavalieri) ve süslü tavanı da yine Vasari tarafından tasarlanmıştır. Palazzo dei Cavalieri’nin yanındaki diğer önemli eser de eski bir Orta Çağ hapishanesi olan Palazzo dell’Orologio’dur. Bugün Scuola Normale Superiore fakültesinin kütüphanesi olarak kullanılan bina, 1288 yılında ihanetle suçlanıp çocukları ve akrabalarıyla buraya atılan Pisa Belediye Başkanı Kont Ugolino’nun trajik hikayesiyle meşhurdur. Erkek çocuk ve yeğenleriyle burada katledilen Kont Ugolino, Dante’nin İlahi Komedyasında bile yer bulmuştur.

İsmini Sinop’tan Alan Museo delle Sinopie Müzesi

Alan Museo delle Sinopie -Pisa Gezi Rehberi
Alan Museo delle Sinopie – Pisa Gezi Rehberi

Mucizeler Meydanı’nda yer alan başka bir müze de Museo delle Sinopie. Bu müzenin biz Türkler ve özellikle de Sinoplular için çok ilginç bir hikayesi var 🙂 Müzenin adından da anlaşılacağı gibi Sinop’la bir ilgisi var. Müzeyi ilk duyduğumda bunu fark etmemiş olsam da merak edip tarihini araştırınca ismini Sinop’tan aldığını öğrendim. Hikayesi de oldukça ilginç. Bu müzede aslında Campo Santo mezarlığının bazı fresklerinin taslakları yer alıyor. Campo Santo’da aralarında Francesco di Traino, Piero di Puccio ve Benozzo Gozzoli gibi meşhur ustaların fresklerinin de yer aldığı birçok fresk dizisi yer almaktaydı. Ancak 1944 yılındaki 2. Dünya Savaşı bombardımanında bombalardan biri Campo Santo’ya düşüyor ve yangın çıkıyor. Yangın sırasında duvardaki fresklerin birçoğu yere düşüyor ve ciddi derecede hasarlanıyor. Ancak düşen fresklerin yerinde fresk yapılmadan önce hazırlanmış olan eskizler/taslaklar yer alıyor.

Bu taslaklar o dönem Sinop’tan getirilen toprakla yapılıyormuş yani bir nevi mürekkep gibi kullanılıyormuş ve bu taslaklara da Sinopie deniliyormuş. Bombardıman sonrası duvarda beliren bu Sinopie’ler özenle yerlerinden çıkarılarak panolara aktarılıyor ve bu müzeye koyuluyor. Müzenin ismi de Sinopie Müzesi oluyor.

Benim İtalya gezimin son durağı olan Pisa’yı dilimin döndüğü kadar size anlatmaya çalıştım. Umarım bu sevimdi şehri sizde benim gibi seversiniz. Sevgiyle kalın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Tık tık Roma Gezi Notları ve Roma Gezilecek Yerler Listesi

Pompeii Gezilecek Yerler ve Ulaşım

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram adresimden takip edebilir ve Youtube kanalım paylaşımları izleyebilirsiniz.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir