Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

İran Turu Planlaması ve İran Rehberi

Bu İran rehberi yazımda gezinizi planlarken bütün bilmeniz gerekenleri bilgileri bir yerde toplamaya çalıştım. Başka hiç bir kaynağa ihtiyaç duymadan aradığınız bütün bilgileri bulabilmenizi amaçladım.

İran Nasıl Bir Yer

Yazıya başlamadan önce İran ile ilgili beklentileriniz her neyse, çıtanızı yükseltebilirsiniz diyerek başlamak istiyorum. Aranızda Tahran’a iş vs için gitmiş olanlar varsa Tahran’nın kesinlikle İran’ın güzelliğini gölgelediğini düşünüyorum. Gözlerinize inanamayacağınız estetikte yerler, tüylerinizi diken diken eden mistik coğrafyalar göreceksiniz. Tur ile gidenler pek dışarıdan insanla tanışma fırsatı olmadığından insanların sıcaklığından mahrum kalacaklar.

Benim önerim her zaman olduğu gibi, İran’ı da kendi başınıza keşfetmeniz. Güvenlik anlamında Avrupa’dan kesinlikle eksik kalır bir yanı yok,  misafirperverlik ve yardımseverlik gibi şeylerdeyse Avrupa’dan çok ötedeler. Tursuz kendi kendinize keşfedememeniz için neden yok. Ben tek kadın olarak oldukça rahat gezdiğimi söyleyebilirsiniz. Sürekli sizi çaya, yemeğe davet edeceklerdir. Bu sizi rahatsız ederse tek gitmeyi tercih etmeyebilirsiniz. Şunu bilin ki, İran oldukça güvenli bir yer.

Yezd Çölü

İran’a Gitmeden Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Kadın ve erkeklerin İran İslam Cumhuriyet’inin işleyişine dair gitmeden önce mutlaka öğrenmesi gereken bazı şeyler var.

  • İran’da Kadın Turistler Nasıl Giyinmeli: Bu konu daha İran’a ayak basmadan bende stres yapmaya başlamıştı. İran’da kapanmak özgür bir seçim değil, bir yasa olduğu için neyin nasıl kapanacağının da bir kuralı var. Mesela sandalet giyilebiliyor ama yarım kollu kıyafetler uygun bulunmuyor. Kafanızda örtü açıldı mı ne oluyor? Gözünüz korkmasın, İran oldukça sıkı kurallarla yönetilen bir yer olsa da işleyişte çok daha rahat. Hele turistlere karşı oldukça esnek davranılıyor. Yine de nerede nasıl davranılacağını bilmek gerekiyor. Meşhed, Qom mesela oldukça muhafazakar yerlerken, Tahran’da skinny jean üzeri kalçayı örten bir gömlek ile rahat edebilirsiniz, İşte bunun gibi elzem konuları bu yazıda anlattım.
  • İran’da Dikkat Edilmesi Gerekenler: İran’da döviz bozdurmaktan tutun da, Visa ve Mastercard’ın çalışmadığına kadar bilmeniz gereken konular var. Çalışma günleri Hicri takvim kullandıkları için bizden farklı ve güneşin insafsızlığı nedeniyle bazı yerlerde siesta uygulanıyor. Bunlar orada da keşfedebileceğiniz şeyler ama bazı şeyleri gitmeden bilmekte fayda var.
  • İran İslam Devrimi: Nereye giderseniz gidin, rejimin nefesini ensenizde hissedeceksiniz. Çevrenizdeki insanların gizli polis olduğu bilgisi insanların toplum içindeki davranışlarını bayağı bir şekillendiriyor. Humeyni ve İran İslam Devrimi’nin gelişini gitmeden mutlaka bir okuyun derim, çünkü bu karşılaşacağınız her şey için daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

İran’a Gitmek İçin En İyi Zaman

Nisan İran’a gitmek için ideal zaman. Hava sıcak ama bunaltıcı değil. Ancak yüksek sezon olduğundan otellerde yer bulmak zor ve fiyatlar da pahalı oluyor. Benim gibi düşük bir sezonda gitmek isterseniz eğer havanın ortalama 22-23 derece olduğu Ekim ayını tercih edebilirsiniz.

İran Turu Planlamak İçin Bilgiler

Tahran'da Bir İş Hanı - İran Rehberi
Tahran’da Bir İş Hanı – İran Rehberi

Benim zaman kısıtım olması nedeniyle 8 Güne sıkıştırdığım İran turumun detaylarını paylaşıyor olacağım. Tabiki benim gibi kuyruğu yanmış gibi gezmeyin 🙂 Oldukça yorucu oluyor. Hem kendi rotamı hemde daha rahat hareket edebileceğiniz şeklinide paylaşacağım.

GÜNŞEHİRGÖRÜLECEK YERLER
1.GünTahran– Gülistan Sarayı
– Tahran Çarşısı
– İran Ulusal Müzesi
2.GünYezd– Amir Chakhmaq Camii Kompleksi
– Jamed Camii
Ateş Tapınağı
3.GünYezd– Sessizlik Kuleleri
– Dolat Abad Garden
4.Günİsfahan– Nakş-ı Cihan Meydanı
– Mescid-i Şah
– Şeyh Lütfullah Camii
– Ali Kapı Sarayı
5.Günİsfahan– Çehel Sütün Sarayı
– Jamed Camii
– Zayandeh Nehri Köprüleri
– Mollabashi Hictoric House
– Vank Katedrali
6.GünKaşhan– Sultan Amir Ahmed Hamamı
– Ağa Bozarg Camii
– Kaşhan Çarşısı
7.GünKaşhan– Fin Garden
– Abyaneh Köyü
İran Gezi Rotası

Notlar
İran Rehberi
İran Rehberi

1. GÜN: Gülistan Sarayı’yla İran Ulusal Müzesi birbirine yakınlar ikisinide gezmek çok uzun zamanınızı almayacaktır. Tahran’da eğer ki vakitiniz varsa İran Mücevher Müzesi de Tahran’ın en çok turist çeken noktalarından, kraliyet mücevherlerine göz atmak isterseniz görülesi bir yer.

2. GÜN: Yezd’de geldiğinizde mutlaka Amir Chakhmaq Cami Kompleksi’ni, Yezd Jameh Cami’ni ve Ateş Tapınağını görün. Mutlaka Yezd’in mistik sokaklarında kaybolun.

3. GÜN: Sabah erken kalkıp, Yezd Sessizlik Kuleleri’ni ve Dolat Abat Garden’ı gezin. Sonra da günün kalanını eski şehrin sokaklarını keşfetmeye ayırın.

4. GÜN: Gününüzü içinde Abbasi Camisi, Şeyh Lütfullah Cami ve Ali Kapı Sarayı’nın da bulunduğuNakş-ı Cihan Meydanı’nda geçirin. Meydanda bir sürü lokal dükkan ve hediyelik eşya satan yer bulabilirsiniz. Çehel Sütun Sarayı ve Bahçeler de oldukça yakın. Yürümeye dermanınız kalırsa onlarıda onlarıda bugüne sıkıştırabilirsiniz.

5. GÜN: İsfahan‘ın tarihi köprüleri çok meşhur, birçok insan burada zaman geçirip bir şeyler yiyip içmek için geliyor. Tek kötü haberim. O güzelim nehir yatağında hiç su olmaması.

6. GÜN: İsfahan’la Tahran arasında kalan Kaşan’a da uğrayabilirsiniz. Borujerdi Konağı, Ağa Bozorg Cami, Sultan Amir Ahmed Hamamı sevilen yerlerden. Kısada olsada uğrayın diyebileceğim yerlerden biri.

7. GÜN: Sabah erken yola çıkıp önce Fin Garden’e ardında da İran’ın 4 Unesco Dünya Mirası Listesindeki Abyaneh Köyü’ne gidebilirsiniz. Köyde 2-3 saat yada yarım gününüzü ayırıp kırmızı evlerin arasında gezinebilirsiniz.

İran’a Ulaşım

İran'a Ulaşım
İran’a Ulaşım

Vakti olanlar için İran’a gitmenin en güzel yolu Transasya Ekspresi. Kuşetli vagonlarda 3 günde Ankara’dan Tebriz’e varıyor. Van Gölü’ünde TCDD’den inip İran demiryollarına ait bir trene biniyorsunuz. Sınırı çekerken kadınların kapanması gerekiyor.

Uçak ile İran’a ulaşmak çok kolay.
Istanbul – Tahran: THY, Pegasus, Qeshm Air, Mahan Air, her gün uçuyor. Aynı zamanda her gün olmasa da İran Air, ATA Airlines
İstanbul – İsfahan:  THY haftada 2 kez uçuyor
İstanbul – Kermanshah: THY haftada 2 kez uçuyor
İstanbul – Tebriz: THY, ATA Airlines ve İran Air uçuyor. Günde biri ya da öbürüyle ortalama 2 uçuş var.
İstanbul – Meşhed: THY her gün uçuyor.
İstanbul – Şiraz : THY her gün uçuyor.
Ankara – Tahran: Mahan ve İran Air’a ait haftada toplam 6 uçuş var. (Pazartesileri uçuş yok)
(Tüm bilgiler ters yönler için de geçerli)

Önemli Bilgi – İran Rehberi

İran bankacılık sistemi uluslarası sisteme bağlı olmadığı için kredi kartı ile işlem yapılamıyor. Yani bizim kullandığımız Visa ve Mastercardlar İran’da çalışmıyor. O yüzden mutlaka yanınızda bolca nakit olsun.
Ayrıca internet de son derece problemli ve yavaş. Youtube, Telegram ve Facebook ülkede erişim engeli bulunuyor. Ayrıca işlerinizi falan takip etmek istersenizde oldukça zor olacak. Benden demesi.

İran’da Konaklama

İran kanunlarına göre evli olmayan bir çiftin beraber bir odada kalması zinaya giriyor. Tek seyahat ettiğim için bu konuyu deneyimleme imkanım olmadı ancak oteller turistlere karşı biraz esnek davranıyorlar ve soyadların farklı olmasını umursamıyorlar. Sorulduğunda da bir sorun teşkil etmeyeceği söyleniyor. Bu riski alıp almamak sizin kararınız. Benden demesi 🙂

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir