Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Atina Gezilecek Yerler – Atina Gezi Rehberi

Atina Gezilecek Yerler – Atina Gezi Rehberi

Yunanistan deyince hepimiz genelde birbirinden güzel Yunan adaları aklımıza geliyor olsa da aklımın bir köşesinde Yunanistan’ın başkenti Atina var. Antik Yunan’ın sembolü, karşı komşumuzun güzel şehri Atina’ya Pegasus’un yıl sonu kampanyasından bilet alıp yolumumu buraya düşürdüm. Kışın bile yemyeşil olan, İzmir gibi ama değil gibi bir yer düşünün tam olarak öyle bir yer. Sokaklarında yürürken Ege sıcaklığı ile sizi sarmaladığını fark edeceksiniz. Atina, diğer Avrupa şehirlerine göre her konuda daha ekonomik bir gezi rotası. Eh artık Atina gezilecek yerler yazısına ufaktan giriş yapmayalım mı jgnskfg

Atina Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dil : Ülkenin resmi dili Yunanca olup, hemen hemen her yerde İngilizce birilerine rastlamak mümkün.

Vize : Türk vatandaşları için Schengen vizesi ile gerekmektedir.

Para Birimi : Yunanistan resmi para birimi Euro’dur. 1 Euro = 20,09 Türk Lirası (11 Mart 2023)

Saat Farkı : Atina, Türkiye saatine göre 1 saat geride. Türkiye’nin uygulamış olduğu yaz saati politikası nedeniyle bahar ve yaz aylarında saat farkı yokken, Sonbahar ve kış döneminde ise 1 saat kadar fark vardır.

Atina’ya Nasıl Gidilir?

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya her gün İstanbul’dan Pegasus ve THY’ın direk uçuşları ile gidebilirsiniz. Ayrıca bir Yunanistan turu yapmak gibi bir planınız varsa İstanbul’dan kalkan otobüslerle Selanik’e gidip oradan trenle Atina’ya ulaşabilirsiniz.

Atina’ya Ne Zaman Gidilir?

Bana kalırsa Atina mevsimsiz bir şehir. Kışın bile bu kadar yeşillik görmüş olmak oldukça şaşırtıcı. O yüzden kışın bile gidilecek bir şehir olmakla birlikte turist yoğunluğunun oldukça az olduğu bir zaman. Kışın gitmek istemeyenler için ise en ideal aylar ilkbahar ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebilirim. Yazın sıcaktan kavrulmayı göze alanlara yazında gidebilir tabi :fhfksnglsf

Atina Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Gece Plaka Sokakları
Gece Plaka Sokakları
Akropolis Manzarası
Akropolis Manzarası

Atina Havaalanı resmi olarak Atina Uluslararası Havaalanı “Eleftherios Venizelos” (ATH, AIA) adıyla anılıyor. Havaalanı şehrin 30 km doğusunda bulunuyor. 

Atina Havalimanı’na taksi yada özel transfer hizmetine göre daha uygun olan iki seçenek bulunuyor. Bunlardan biri metro ile ulaşım. Havalimanından 5-6 nolu kapılardan çıktığınızda yönlendirmeleri takip ederek metronun kalkış yerine ulaşabilirsiniz. 3 nolu metro hattı olan Aghia Marina – Atina Uluslararası Havaalanı arası çalışan metroya binerek ister Monastraki isterseniz de Syntagma durağında inebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık olarak 45-50 dk sürüyor. Tek yön bilet 9 Euro. Gidiş dönüş bilet ise 16 Euro ve 3 gün geçerli.

Daha uygun fiyatlı bir ulaşım isterseniz de o zaman size otobüs önerebilirim. Şehir merkezi için X95 numaralı otobüs hattını kullanmanız gerekiyor. Bu hat haftanın her günü 7/24 çalışıyor. Haziran-Eylül arası neredeyse her 10-15 dakikada bir sefer var. Kış döneminde sefer aralıkları 20 dakikaya kadar çıkabiliyor. Bilet fiyatı 5 Euro.

Atina’da Nerede Kalınır?

Atina’da konaklayabileceğiniz 5 farklı bölge bulunuyor:

  1. Şehrin en canlı yeri ve merkezi Syntagma & Monastiraki
  2. Lüks dokusu ile öne çıkan Kolonaki
  3. Tarihi güzellikleriyle büyüleyen ve nispeten sakin bir bölge olan Plaka
  4. Gezginlere rahat bir ambiyans sunan Exarchia
  5. Atina’da eğlencenin merkezi Psiri

Gezilecek yerleri yakımlığı ve turistlerin en tercih ettiği bölge Syntagma ve Monastiraki bölgesinde bulunan oteller olduğunu söyleyebilirim. Konaklama için yer ararken sıkça karşınıza Omonoia çıkacaktık. Yerel birinin bana söylediğini göre bölgenin pekte güvenli olmadığı yönünde. Konaklama için yer bakarken bunu dikkate almanızı tavsiye ederim.

Atina otellerini incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Atina Gezilecek Yerler Haritası

Zoom yaparak haritayı yakınlaştırabilirsiniz.

Atina Gezilecek Yerler

1- Akropolis

Akropolis
Akropolis

Batının en önemli antik bölgelerinden biri olan Akropolis, Atina’yı dünyaya tanıtan yerlerin başında geliyor. Kelime olarak ise Yüksek Şehir anlamına geliyor. Atina gezilecek yerler listesinin hemen hemen herkes için ilk sırasında geliyor desem abartmamış olurum.

Şehrin hemen hemen yer yerinde görülebilen Akropolis, eskiden bir kaleymiş. Bölge tarihi değeri çok yüksek olan tapınak ve antik yapılarla dolu. Bunlar arasından en popüler olanı ise Tanrıça Athena’ya adanmış olan Pantheon Tapınağı. Erekteyon Tapınağı, Athena Nike Tapınağı, Propylea, Dionysos Tiyatrosu, Herodes Atticus Odeon vb. birçok ilginç yapı bulunuyor.

Yaz aylarında gidiyorsanız tavsiye sabah yada akşam üzeri saatlerinde gitmeniz olacaktır. Hem sıcak hemde hafif tırmanmalı bir yolu sizi bekliyor çünkü. Yaklaşık 2 saat kadar bölge geçirecekmiş gibi plan yapmanızı öneririm. Akropolis’in giriş ücreti 20 Euro.

– Parthenon

Tanrılar cenneti olan Atina’da antik mimarinin en görkemli ve etkileyici yapılarından biri olan Parthenon bulunuyor. Akropolis’in en popüler ve şehrin her yerinden görülebilen fotojenik yapısı.

Atina’da gezilecek yerler arasında bulunan antik tapınağın milattan önce 5. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Antik Yunan’dan günümüze kadar uzanan bu yapı o dönemin en büyük eseri olarak kabul ediyor.

Erechtheion
Erechtheion
Erechtheion

Antik dönem kralı Erectheus, Tanrıça Athena ve Poseidon adına MÖ. 5. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tarihi tapınak yaptırıldığı zamanda bir çok dini rütüeller için kullanmış. Bu açından bakıldığı Akropolis’in en önemli yapısı Parthenon olmasına rağmen Erechtheion olabileceğini düşünülüyor.

Herodes Atticus Odeon

Akropolis’te gezilecek yerler arasında Roma döneminden kalma antik bir tiyatro olan Herodes Atticus Odeon. Yapının Atticus tarafından karısı için inşa ettirildiği söyleniyor. Beylere duyurulur gfhkşhmrp

Beş bin kişilik kapasitesi ile günümüzde de çok sayıda konser ve tiyatro gösterisine ev sahipliği yapan antik yapıda bir performans izlemek ya da festivale katılmak isterseniz gitmeden araştırmanızı tavsiye ederim.

Temple of Athena Nike

Yunan mitolojisinde zafer Tanrıçası olarak bilinen Nike’a ithaf edilen Temple of Athena Nike tapınağı çok iyi korunmuş olması nedeniyle halen görenleri kendine hayran bırakıyor. Ünlü mimar Kallikrates tarafından MÖ 420 senesinde tasarlanan tapınak Yunan-Pers başta olmak Yunanlıların girdiği çeşitli savaşlar resmediliyor.

Etrafındaki kalabalık yüzünden boş anının bulup fotoğraf çekmek oldukça zor olsa da Atina gezilecek yerler listesinde mutlaka dahil olması gerekir diye düşünüyorum.

Propylaia

Mimar Mnesikles tarafından inşa edilen Parthenon’A giden anıtsal geçit olan Propylaia, MÖ 437 ile 431 yılları arasında daha eski bir kapının yerine dikilmiş. Ancak MÖ 431’de Peloponnesos Savaşı’nın arifesinde inşaat durdurulduğu için hiçbir zaman tamamlanamamış.

2- Philopappos Tepesi

Philopappos Tepesi
Philopappos Tepesi

Akropolis’i gezip dolaştıktan sonra çıkışında insan direk karşınıza çıkacak olan Philopappos Tepesi hem Atina hemde Akropolis manzarasını görüp, güzel fotoğraflar çekebileceğiniz harika bir nokta. Atina’da bunun gibi bir çok tepe bulunuyor ancak zaman kısıtınız varsa mutlaka tepeye çıkmak için zaman ayırın derim.

3- Akropolis Müzesi

Akropolis Müzesi teras cafe manzarası
Akropolis Müzesi teras cafe manzarası

Akropolis bölgesine çok yakın bir mesafede bulunan Akropolis Müzesi 2007 yılında açılmış ve oldukça modern mimarisi ile göz kamaştırıyor. Antik eserlere ilgi duyanlar için büyüleyici bir yer olduğunu söyleyebilirim. Oldukça modern mimariye sahip müze Yunan Tunç Çağı’ndan Roma ve erken Bizans dönemine kadar eserler sergileniyor.

Müzenin bulunduğu yerin zemini de ören yeri olduğu için bölgedeki kazı çalışmaları devam ediyor. Cam zeminden ören yerdeki çalışmalarını görebiliyor olmak oldukça etkileyici.

Müzenin üst katında da Akropolis manzarasını seyredebileceğiniz bir teras cafe bulunuyor. Cuma akşamları 22.00’ye kadar açık olması da akşam manzarasına tanıklık etmek için ayrıca harika. Müzenin giriş ücreti 10 Euro.

4- Plaka

Plaka
Plaka

Akropolis’le şehir merkezi arasında bir kaç saatlik bir yürüyüş için zaman ayırabileceğiniz, bütün Atina gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz yer Plaka. Tavernaları, küçük sevimli kafeleri ve dar sokakları ile içinizi ısıtacak sıcacık bir yer.

Atina’nın renkli, biraz geleneksel ve kasaba havasındaki bölgesi aynı zamanda çok sayıda küçük aile dükkanına ev sahipliği yapması ile de ünlü. Bu nedenle Atina’da bilhassa yöresel ürünlere ve el işi yapımlara meraklıysanız Plaka’daki dükkanlara da bir göz atmayı unutmayın.

5- Psyri

Yunanistan ve Atina denildiğinde şüphesiz ki akla gelen ilk yerler arasında tavernalar/restoranlar bulunuyor. Kentin özellikle tavernalar bakımından en ünlü semtlerinden biri de Psyri.

Küçük sevimli bir meydanı da olan Psyri semtinde canlı müzik dinlemek, ünlü leziz Yunan mezelerinin tadına bakmak için bir akşam bir mekanda rezervasyon yapıp sokakların keyfini çıkartın derim.

6- Anafiotika

Anafiotika
Anafiotika
Anafiotika
Anafiotika

Görür görmez kendinizi Yunan adalarının birinde hissedeceğiniz, eski tarihi bir semt olan Plaka’da yer alan Anafiotika. Dar sokakları ile en sevdiğim yerlerin başından geliyor. Zaten bölge Anafi Adası’nda yaşayanlar tarafından inşa edilmiş; adadaki ortam ve kültür ile fazlasıyla benzerlik gösteriyor.

Akropolis’e çıkarken yolunuzun düşeceği renkli evleri ve sokakları ile bol bol fotoğraflanacak minnoş bir yer.

7- Monastraki Meydanı

Monastraki Meydanı
Monastraki Meydanı
Monastraki Meydanı
Monastraki Meydanı

Atina’da günün hemen hemen her saati kalabalık ve diğer bölgelerine göre daha ekonomik olan Monastraki Meydanı ve çevresi turistlik yerleri yakın olması nedeniyle oldukça popüler bir bölge. Burayı bu kadar özel kılan bir diğer unsurda bit pazarının burada kuruluyor olması. Hediyelik eşya almak içinde meydan çevresindeki dükkanlara bakabilirsiniz.

3 günlük gezim boyunca her gün yolum mutlaka Monastraki’den geçti. Fotoğraf çekmek için boş bir anını kovalamak isterseniz ancak sabah erken saatlerde boş bulabilirsiniz.

8- Syntagma Meydanı

Syntagma Meydanı, günümüzde parlemento binasının bulunması nedeniyle önemli bir meydan olmasının yanı sıra, tarihte kraliyet sarayı meydanı olması da buranın önemini daha da arttırmış durumda. Atina’daki en hareketli meydanı olduğunuda söyleyebiliriz. Siyasi eylemler, gösteriler ve kutlamalar gibi bir çok etkinlik bu meydanda yapılıyor.

Ek bir bilgi olarakta, Pazar günleri saat 11.00’de meydanda askerlerin nöbet değişim töreni yapılıyor. Bu töreni izlemek için meydanda bekleyenleri görebilmeniz mümkün.

9- Temple of Olympian Zeus

Yunan mitolojisinin en güçlü Tanrısı olarak bilinen Zeus’a ithaf edilen Temple of Olympian Zeus da Atina’nın en değerli antik yapılarından biri olarak tanınıyor. Ünlü tapınağın milattan önce 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.

Milattan önce 3. yüzyıl civarlarında şehre yapılan saldırılardan ötürü büyük hasar alan antik yapı o zamandan sonra eski görkemine kavuşamamış. Günümüzde sadece bir kaç sütun kalabilmiş.

10- Ancient Agora of Athens (Atina Agorası)

Hephaestos Tapınağı
Hephaestos Tapınağı
Attalos Stoası
Attalos Stoası

Atina’da gezilmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan Ancient Agora of Athens antik kalıntıları ve yapıları ile ünlü. Antik Yunan zamanında halkın bir araya gelip sohbet ettiği, gündelik hayatın merkezinde olan bir pazar yeriymiş. Aynı zamanda ticaret ve yönetim ile kararlar burada alınırmış. Antik Agora’nın bir diğer özelliği ise birçok tiyatro ve spor etkinliğine ev sahipliği yapması. Burada görebileceğiniz yerler:

Hephaestos Tapınağı

Agora içindeki bu tapınak, Yunanistan’daki klasik tapınaklar arasında günümüze dek en iyi korunabilmiş olanı. Görünüş olarak Akropolis’teki Parthenon’u benzesede ondan daha küçük bir yapı. MÖ 5.yüzyılda yapılmış, Hephaestus ve Athena tanrılarına adanmış. Sabah saatlerinde buraya gelirseniz güneş yansıması ile güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Nymphaion Kilisesi
Nymphaion Kilisesi
Nymphaion Kilisesi

11.yüzyılda yapılmış bir Bizans kilisesi, yine Atina Agorası içinde. Çeşme kalıntıları üzerine yapılmış ve adı da antik dilde çeşmeden geliyor.

– Attalos Stoası

Bergama’ya gitmiş onların bu isme aşina olacağını düşündüğüm Attalos, Atina Agorası için Bergama Kralı Attalos tarafından yapılan bu kapalı galeri işlevindeki stoa, günümüzde agora alanından çıkarılan eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor.

11- Ermou Caddesi

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi gibi trafiğe kapalı, şehrin kalbinin attığı, çok sayıda kafe, restoran ve mağazanın bulunduğu oldukça hareketli bir cadde. Neredeyse 7/24 hareketli olan cadde Monastriaki ve Syntagma Meydanlarını birbirine bağlıyor.

12- Roma Agorası

MÖ 19-11 yıllarından kalma Roma Agorası, Atina Roma’nın kontrolü altına geçince kendi agoralarını inşa etmişler. Antik Atina Agorası’na yaklaşık 5 dk lik yürüme mesafesinde bulunuyor.

Roma Agorası’nda 19. yüzyıla kadar Atina’da ticaret merkezi olarak kullanılan agorada en önemli yapılardan biri Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Fethiye Camii. Ayrıca etkinliklerin gerçekleştirildiği geniş avlu da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

13- Hadrianus Kütüphanesi (Hadrian’s Library)

Hadrianus Kütüphanesi
Hadrianus Kütüphanesi (Hadrian’s Library)
Hadrianus Kütüphanesi (Hadrian’s Library)

Tzisdarakis Camii’nden devam edince etrafı demir çitlerle çevrili olarak göreceğiniz sütunlu yer Hadrian Kütüphanesi. MS 132 yılında, Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan bu antik kütüphanede okuma odaları ve konferans alanları bulunurmuş. İçini gezmek isterseniz sadece burası için bilet alabilirsiniz ya da Atina’nın 7 antik bölgesi içinde geçerli ‘combined ticket’ alırsanız burayı da gezebilirsiniz. 7 antik bölge için gerçerli olan biletin ücreti 30 Euro.

14- Panathenaic Stadium

Tarihe merakı olanlar için kesinlikle görmesi gereken, 2000 yılı aşkın bir süre önce inşa edilen Panathenaic Stadium’u da mutlaka listenizde olması gerektiğini düşünüyorum. Tam merkezde yer alan Panathenaic Stadium dünyada tamamı mermerden yapılma tek stadyum olmakla beraber yüzlerce yıldır tarihi olaylara da tanıklık ediyor.

Kökleri tarih öncesi yıllara dayanan stadyum 19. yüzyıl sonunda ilk Modern Olimpiyat Oyunları’na da ev sahipliği yapmış. Aynı zamanda birçok kültürel-dini etkinlik ve Atina Halk Spor Yarışmaları da antik stadyumda gerçekleştirilmiş.

15- Lycabettus Tepesi

İstanbul gibi 7 tepeli Atina’nın en yüksek tepesi olma ünvanına sahip Lycabettus Tepesi, şehri en güzel görebileceğiniz yerlerden biri.

İsmi sadece Yunan tarihinde değil mitolojisinde de sıkça geçmiş çünkü çok sayıda hikaye bir şekilde Lycabettus Tepesi ile ilişkilendiriliyor. En popüler iki hikaye ise bir zamanlar buranın kurtlar dağı olması ve Tanrıça Athena’nın Atina şehrini yaratırken koca bir kayayı buraya düşürmesini anlatıyor. Mitolojik bir çok hikayede adı geçen tepede bir çok da özel yapı bulunuyor ki bunlardan en önemlisi Tanrı Zeus adına yapılan tapınak.

Açıkcası Akropolis’ çıktıktan sonra buraya çıkmaya gerek olmadığını düşünüp burayı es geçtim 🙂 Çıkmak isteyenler burayı da Atina gezilecek yerler listesine eklemeli.

16 – Exarchia

Exarchia, Atina’da radikal siyasi aktivizmin ve anarşizmin merkezi. Exarchia sınırlarına girdiğim an bir duraklama yaşadığımı itiraf etmeliyim. Zira bana bir denk geldi biliyorum ama bir çok bekleyen polisleri görmek her an bir olayın ortasında kalacağım galiba duygusu yaşattı bana. Bunun dışında girer girmez Exarchia sokaklarındaki graffitiler de size zaten nerede olduğunu fark ettirecektir. Atina’nın diğer bölgelerine göre farklı bir mahalle ve vaktiniz varsa görmenizi öneririm. Bölge de çok iyi fırınlar ve kahveciler de bulunuyor.

Atina gezilecek yerler yazısının sonu geldik. Listeyi biraz daha uzatmak mümkün mesela Pire Limanı, Benaki Müzesi ve Atina’nın lüks semti olarak bilinen Kolonaki’yi listenize dahil edebilirsiniz.

→  Sosyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz:

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir