Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Adatepe Köyü : Huzurdan Bir Köşe

Adatepe Köyü : Huzurdan Bir Köşe

Adatepe Köyü güzelliği ile 1 saat sürecek gezi için yolunuzu değiştirip burayı görün diyebileceğim kadar şahane bir yer. Bir grup bilinçi insanın dokunuşlarını enfes bir yansıması.

1980’li yıllarda şehirden kaçan bir grup tarafından keşfedilmiş. Bu grup köyde harabe sayılabilecek yapıları satın alıp, geleneksel mimariye sadık kalarak yaşanabilecek birer yere dönüştürmüş.

Adatepe Köyü : Rumlar ve Türklerin Beraber Yaşadığı Yer

Rum nüfusu ağırlıklı olmakla beraber, Türklerin de yaşadığı köyde Türkler ve Rumlar Kurtuluş Savaşı’na kadar yaşamışlar. Mahallenin üst kısmında Türkler, aşağıda da Rumlar yaşarmış. Dikkatli baktığınızda Rum tarzı taş yapıların içinde Türk tarzı konakları bulabilirsiniz.

Köy zamanla terk edilmiş: Kurtuluş Savaşı sonrası önce mübadele ile Rumlar gitmiş. Yerlerine Girit ve Midilli’den Türkler gelmiş. Sonra nüfus 1950’lerde iyice seyrelerek 1960’larda neredeyse hayalet bir yer haline gelmiş. Tam harabe haline giderken 1980’lerde şehir hayatından kaçan bir grup tarafından keşfedilerek yenilenmiş.

Adatepe Köyü Nerede

Adatepe Köyü nerede sorusunun cevabına gelince de: Ege Denizi’nin kıyısında, Kaz Dağları yamaçlarında, Edremit Körfezi’nde Küçükkuyu, Ayvacık, Çanakkale’ye bağlı bir köy Adatepe.
Çanakkale merkez Adatepe arası 110 kilometre 1 saat 40 dakika,
İstanbul Adatepe arası 439 kilometre 3, 5 saat,
Balıkesir Adatepe arası 127 kilometre 1 saat 50 dakika,
İzmir Adatepe arası 230 kilometre 3,5 saat sürüyor.

Adatepe Köyü’ne Ulaşım

Adatepe Köyü’ne ulaşım için öncelikle sahil kasabası olan Küçükkuyu’ya gelmeniz gerekiyor. Buradan sonra Adatepe 3 kmlik mesafede bulunuyor.

Otobüs ile Ulaşım: Adatepe’ye İstanbul’dan otobüsle gelmeyi planlıyorsanız,  Küçükkuyu’ya Metro, Pamukkale, Truva, Kamil Koç firmalarının direkt seferleri var. Küçükkuyu merkezden Adatepe’ye ulaşım için de taksi opsiyonun tercih edebilirsiniz.

Araç İle Ulaşım: Eğer İstanbul’dan kendi aracınız ile geliyorsanız en uygun yol Tekirdağ Keşan üzerinden geçecerek Gelibolu’dan Lapseki’ye, Eceabat’tan Çanakkale merkeze feribotlarla geçmek. Daha sonra İzmir yolunu takip ettiğinizde Küçükkuyu’ya varmanız 100 kilometre kadar bir mesafe. Buradan da Zeus Altarı tabelalarını takip edip 3 kilometre yukarı çıkacaksınız. Yoll sizi köy meydanına getirecek.

Adatepe Gezilecek Yerler

  • Adatepe Taş Mektep
  • Zeytin Müzesi
  • Kazdağları Milli Parkı
  • Zeus Altarı
  • Yeşilyurt
  • Assos

Köy Sokaklarında Geçmişin İzlerini Kovalayın

Kaynak: bizevdeyokuz.com
Kaynak: bizevdeyokuz.com

Adatepe’nin misafirleri için en büyük vaadi muhteşem restore edilmiş evleri ile ayrılmak istemeyeceğiniz sokakları. Ağırlıklı olarak taş Rum evleri var. Arada Osmanlı tipi konaklar da var ama daha çok yukarı mahallede.

Köyü gezerken, köyün müthiş manzaralı bir yamaçta ama denizide pek göremeyecek şekilde kurulduğunu fark edeceksiniz. Bunun sebebi denizden gelen işgalci ve korsanlardan köyü gizlemekmiş. Yüzyıllar içinde korsan tehlikesi azalınca köy yavaş yavaş denize doğru büyümeye ve sahilde bir liman oluşumuna yönelmeye başlamış. Bu dağ köyünün sahili olarak Küçükkuyu da anca o zaman gelişmeye başlamış.

Adatepe Taş Mektep

Adatepe Taş Mektep
Adatepe Taş Mektep

1947-1985 yılları arasında hizmet veren okul, 1985 yılında öğrenci azlığından dolayı kapatılmış ve bina atıl duruma gelmiş. Sonra bu köyü keşfedenlerce valilikten kiralanıp, restore edilerek felsefeyi, sanatı, tarihi, edebiyatı barındıran bir düşünce ve atölye merkezine çevrilmiş. Amacı “okulu uluslararası platforma oturtarak, bilgi zenginliğine ve düşünce çeşitliliğine ulaştırmak”. Kurucuları arasında akademisyenlerden, sanatçılara bir çok kişi bulunuyor. Okul daha çok yaz aylarında faaliyet gösteriyor.

Zeus Altarı

Zeus Altarı
Zeus Altarı

Zeus Altarı, köyün sırtını yasladığı mitolojideki adı İda olan, Hera, Afrodit ve Athena’nın katıldıkları güzellik yarışmasının yapıldığı yer Kazdağları’nın en tepe noktalarından birinde bulunuyor. Burası tıpkı Assos Athena Tapınağı’nda olduğu gibi denize nazır manzarası ile göz banyosu yaptırıyor. Bu tepe üzerine, altarla birlikte Troya Antik Kenti’ni de keşfeden Heinrich Schliemann tarafından ortaya sürülen iddaaya göre, buranın İlyada Destanı’nda “Gargaros” olarak geçen yer olduğu yönünde. Mitolojiye göre, Zeus Truva Savaşı’nı bu tepeden izlemiş. Buradaki altarın merdivenle çıkılan kayadan bir taht gibi olması, tüm körfeze hakim bir tepe olması özellikleri tasvir edilen yerin burası olduğu yönünde. Truva taraflarında bu kadar tasvire uyan bir yer olmaması da bu iddiaları güçlendiriyor.

Adatepe Köyü Yakınında Gezilecek Yerler

Zeytinyağı Müzesi

Zeytinyağı Müzesi
Zeytinyağı Müzesi

Müze köye çıkan yolun başladığı yerde olduğundan yolunuzdan sapmadan ziyaret edebileceğiniz bir yer. 2001 yılında Adatepe’nin sahil kesimi Küçükkuyu‘daki tarihi bir sabunhanenin dönüştürülmesiyle oluşturulmuş çok derli toplu, hoş bir müze burası. Müzede civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin presler, taşıma saklama toplama aletleri gibi çeşitli araç – gereçler sergileniyor. Aynı zamanda kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine de devam ediyorlarmış. Müzenin yanında bir de zeytin ve zeytinden üretilen yağ, sabun gibi ürünleri alabileceğiniz tatlı bir dükkan var. Adatepe’te çıkmadan önce uğramanızı öneririm.

Kazdağları Milli Parkı

Şahindere Kanyonu
Şahindere Kanyonu

Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Tundra iklimlerinin hepsinden izler taşıyan bir ekosisteme sahip Kazdağı’nda görülen yaklaşık 800 farklı bitki türünden 32’sinin endemik. Bölgede sürdürülebilir turizime hem de ekolojik farkındalığa katkı sağlayan bir proje yürütülüyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Mehmetalan Köyü Eko-Turizm ve Konaklama Projesi” kapsamında, bölgede yapılabilecek tüm doğa, kültür ve ekolojik aktiviteler listelenerek yürüyüş ve bisiklet parkurları, doğa gözlem noktaları, kültür noktaları, ekolojik noktalar gibi başlıklar altında bir web sitesinde sunulmuş. website: kazdagiekoturizm.com

Bölgede kamp yapabileceğiniz kamp alanlarıda bulunuyor.

Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt Köyü de tıpkı Adatepe gibi büyük şehirlerden buraya gelip yerleşen kişilerin dokunuşuyla yeniden hareket kazanan yerlerden biri. Burasıda Rumlar ve Türkler’in beraber yaşadığı küçük Kazdağları köylerinden ve sit alanı. Tamamen buradan çıkan malzemeyle yapılmış evler restore edilerek turizme açılıyor. Çoğu butik otel olan işletmeler yoğunlukta. Denilene göre zeytin ve çam ağaçları ile çevrili olan köyün dünyada oksijen oranı en yüksek ikinci yer olduğu saptanmış. Ehh buraya gelipte oksijen depolamadan dönmek olmaz dimi 🙂

Athena’nın Şehri Assos

Adatepe ile arası sadece 45 dakika. Eğer fazla vaktiniz yok yada günübirlik bir programsa, gündüz önce Adatepe’yi gezip ardından Assos’a geçip orada yüzmek, tarihi yerleri de gördükten sonra ve Athena Tapınağı’ndan günü batırmanızı öneririm.

Buralara kadar gelmişken Kazdağlarının temiz havasını içinize çekebileceğiniz Şahindere Kanyonu‘nu da ziyaret edebilirsiniz.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir