Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Rize’de Bir Günde Gezilecek Yerler

Rize’de Bir Günde Gezilecek Yerler

Karadeniz’in her bir köşesi ayrı bir cennet. Yeşilin her tonuna sahip Karadeniz’de gezilecek yerler mutlaka ki bir günde bitirmek imkansız. Rize, yemyeşil köyleri, olağanüstü manzaralar sunan Rize yaylaları, dört bir yandaki çay bahçeleri, dinlerken insana huzur veren nehirleri ile hayran olmamak imkansız. İki gün kaldığım Rize için, her mevsim gidilebileceğini söyleyebilirim. Neden mi? Dediklerine göre, yazı ayrı güzel, kışı ayrı; sonbaharı bambaşka, ilkbaharı apayrı güzel olurmuş Rize’nin. İşte bu yazımda, bu güzellikleri görmeniz için Rize gezilecek yerler rotası hakkında bildiklerimi tek tek anlatacağım.

Yazının devamını okumadan önce Rize’de bir günde neler yapılır videomu izleyebilirsiniz. Desteklerinizi bekliyorum 🙂

Rize Nerede, Nasıl Gidilir?

Rize, doğusunda Artvin, batısında Trabzon ve güneyinde Erzurum’un bulunduğu; yaklaşık 2019 verilerine göre 350.000 kişinin yaşadığı Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan yemyeşil bir ilimiz.

Rize’ye, eğer İstanbul, Ankara veya Antalya gibi daha uzak şehirlerden geliyorsanız, en kolay yol hava yolu olacaktır. Ben de aynen bu yolu kullandım ve şimdi size sırası ile anlatacağım:

Rize’ye uçakla nasıl gidilir ? : Rize’de havalimanı olmadığı için, uçakla Trabzon Havalimanı’na gitmek gerekiyor. Ben, Pegasus Havayolları ile gayet uygun bilet bulmuştum. Mesela İstanbul’dan Trabzon’a gidiş-geliş 350 TL’ye rahatça bilet bulabiliyorsunuz. Kış ayı olması nedeniyle bu fiyatları bulmak mümkün. Sezonda gidiş geliş 700 TL civarı fiyatlar 🙁

Trabzon’a geldikten sonra ise, Rize’ye kara yolu ile gidebilirsiniz. Trabzon-Rize arası 75 kilometre ama en az 1 saat sürüyor. Havaalanından kalkan Havaş’la gitmek isterseniz ki biz bu yolu tercih ettik. Konaklayacağımız yer Ardeşen tarafında olduğu için  2 saatlik bir yol gittik. Tek yön Havaş fiyatı 23 TL.

Eğer, Trabzon’dan araba kiralayıp Rize’yi gezecekseniz, bir çok araç kiralama firması da var. Ayrıca, Rize yaylalarını gezecekseniz, mutlaka ama mutlaka 4X4 araç kiralayın derim. Araç kiralamak istemezseniz yerel bir çok firma günlük geziler düzenliyorlar. rize gezilecek yerler

Rize Gezilecek Yerler

Rize Gezilecek Yerler
Rize Gezilecek Yerler
Sizinle bizim rotamızı paylaşacağım. En azıdan çok kısa bir zamanınız varsa bunu ona göre değerlendirirsiniz. Bu yazımda size Zil Kale, Palovit Şelalesi, Fırtına Vadisi vb. yerlerden bahsedeceğim.

Rize’de Gezilecek Yerler Listesi

  • Şenyuva Köyü
  • Taş Köprü ( Timisvat )
  • Zil Kale
  • Palovit Şelalesi
  • Sal Yaylası

Bu listedeki yerleri bir gün içinde Golva Tur’un arazi tipi aracı ile gezdik. Aracınız olmadan bu yerleri gezmeniz neredeyse mümkün değil. Günübirlik tur yada kiralık araç ayarlamanızı tavsiye ederim.

  • Şenyuva Köyü (Çinçiva)
Şenyuva Köyü -Rize Gezilecek Yerler
Şenyuva Köyü -Rize Gezilecek Yerler

Çamlıhemşin sınırları içinde bulunan Şenyuva Köyü Fırtına Vadisi’nde bulunuyor. Sevduluk dizisini izleyenlerin hatırlacağı bu köy dizinin çekildiği bir çok eve sahiplik yapıyor. Kesinlikle uğraşmanızı tavsiye ettiğim yerlerden biri. Bölgenin en turistik, bahar aylarında yemyeşil doğanın içinde acayip güzel bir manzara veren Şenyuva Köprüsü. Köprüye ulaşana kadar başka bir sürü taş köprü görüp hepsinde durma isteyi uyanabilir, şimdiden söylemiş olayım. Bunun dışında pek küçük ve şirin bir köy olduğu için büyük ihtimalle bu mekanlarda vakit geçirmek isteyeceksiniz ki bu bir adet 3. Dalga kahveciyi, bir adet tatlı mı tatlı dükkanı ve Fırtına Deresi’ne bakan güzel bir kahveyi kapsıyor. Biz zamanın darlığından sadece fotoğraflarımızı çekip yola koyulduk.

Taş Köprü (Timisvat)

Taş Köprü
Taş Köprü

Ardeşen’de Karadeniz’e kavuşan Fırtına Deresi’nden Ayder Yaylası’na uzanan güzergâh boyunca çok sayıda kemer köprü bulunuyor. Fırtına Deresi üzerinde kurulmuş en güzel Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Timisvat Köprüsü, Köprüköy ile Hoşdere köyleri arasında ulaşımı sağlayan tarihi bir bağdır. rize gezilecek yerler

Bu köprü Ardeşen’e 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Çiftkemerli ve Osmanlı adlarıyla da anılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda restore edilen köprü, biri büyük diğeri küçük iki gözlü kemer formunda inşa edilmiştir. 18. yüzyıldan kalma bu zarif köprünün zemini taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme düz taştan yapılmıştır.

Zil Kale

Rize Zil Kalesi
Rize Zil Kalesi

Dizilere ve filmleri sahne olacak kıvamda olan Zilkale, adeta filmlerden fırlamış gibi yükseliyor yeşilin ortasında. Buraya ulaşmak için 4×4 aracınızın olmasına da gerek yok. Bir çok lokasyona göre düzgün sayılabilecek bir yola sahip. Arada fazla virajlı olmasından dolayı mideniz bulanabilir. Ona göre öneminizi alarak gelmelisiniz.

Edindiğim bilgilere göre Fırtına Deresi’nden 100 m, denizden 750 m yüksekte olan Zilkale’nin kesin yapım tarihi bilinmiyor, bazı kaynaklarda 14.yüzyıldan kalma olmadığı söyleniyor.  Giriş ücreti dönem itibariyle 3 TL ve içeride kaleyle ilgili bilgi edinebileceğiniz bir takım açıklamalar da yer alıyor. İnanılmaz manzaraya sahip izlemekten ve fotoğraf çekmekten insan kendini alamıyor. Burada fotoğraf makinelerinizi hazır edin 🙂 rize gezilecek yerler

Kalenin giriş bölümünde küçük restoran vari bir yer bulunuyor. İhtiyaç molasını burada verebilirsiniz.

Palovit Şelalesi

Palovit Şelalesi
Palovit Şelalesi

Ormanın içinde, heybetli ağaçların ve kayaların arasından dökülen bir şelale görüp de nasıl İzlanda benzetmesi yapmayabiliriz ya, tabii ki yapacağız. Yer yer Şimşir ağaçlarınıda görebiliyorsunuz. Üstelik Palovit Şelalesi’ne arabayla gittiğiniz takdirde yol sizi şelalenin yanına kadar götürüyor. Ancak yüksek sezonda gittiyseniz kalabalık bir gününe denk gelebilirsiniz. Fotoğraflarında tek olmanız oldukça imkansız olabilir. rize gezilecek yerler

Yeşil renkler arasında beyaz ve ince bir örtü gibi seriliyor kendi yatağına. Merdivenli yoldan suların döküldüğü yere kadar inilebiliyor. Meraklılarına küçük bir not yanına yaklaştıkça fotoğraf çekmek zorlaşıyor. Şelalenin akıntısından sıçrayan damlacıklardan mercek kısmı nemleniyor. 🧡
Aralık ayında fazla ziyaretçisi olmadığı için rahat rahat fotoğraf çekip, şelalenin çağıldamasına kendimizi bıraktık.

Sal Yaylası

Yazımı okumadan önce Sal Yaylası videomu izleyebilirsiniz. Abone olmayı unutmayın 🙂

Öncelikle size buraya çıkarken yaşadığımız aksiyonu anlatmam gerek. Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine durumu gibi Aralık ayında yaylaya çıkmaya çalışmak sanırım oldukça mantıksız. Üstüste bir kaç gün kar yağışının olmasına ve karla kaplı yolların altının buzlanmış olması nedeniyle oldukça zor bir şekilde çıktık. Sal Yaylası yolu yaklaşık olarak 11 km. Oldukça virajı bir amaçtan kıvrıla kıvrıla çıkılıyor. Çıkarken bir kaç defa kardan takıldık. En son yaylaya 8 km kala kar kalınlığının 40 cm civarı olmasından dolayı araçtan inip yolun kalanını yürüyerek devam ettik. Dışarısı -5 derece, 30-40 cm kara batarak yaylaya kadar çıktık. Sal’dan 15-20 dakika yürürsenizde Pokut Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz.

Sal Yaylası - Rize Gezilecek Yerler
Sal Yaylası

Yaylaya çıktığımızda saat 16:00 civarıydı ama artık geri inme zamanı geldiğinden hızlı hızlı araçın bizi beklediği yere geldik. Amaçımız hava kararmadan aşağıya inebilmekti. Uyarmadan geçemeyeceğim mideniz bulabilir. Arada korkabilirsiniz bile. O yüzden karlı bir havada çıkmayı denmemelisiniz.

Rize’de Nerede Konaklama Yapılır?

Doğadakal Bungalov - Rize'de Nerede Konaklama Yapılır
Doğadakal Bungalov – Rize’de Nerede Konaklama Yapılır

Bizimde konaklama için tercih ettiğimiz Doğadakal Bungalov ilk önereceğim yer olacaktır. Öyle bir yer düşünün ki, sabah uyandığınızda kapınızın önü bir dereye açılıyor. Etrafında yer yer çay tarlaları. her mevsimi ayrı güzel. Soba başında harika bir kahvaltı. İşte tam böyle bir burası. Ardeşen İlçesi Oce Köyü’nde bulunan Doğadakal Bungalov hakkında daha fazla bilgi almak için Websitesi

Rize popüler hale geldikçe konaklama konusunda herkesin yer kapmaya çalıştığı popüler yerler de ortaya çıkmaya başladı. Buraların en popüler yerlerinden biri Ada Pansiyon.  Olur da yer bulamazsanız yine aynı tarzda konaklama seçeneği sunan Toşi Pansiyon’u da tercih edebilirsiniz. ve hakikaten çok güzel bir lokasyonda, oldukça tatlı bir pansiyon, kesinlikle tercih edebilirsiniz. Yok kardeşim ben bildiğimiz dümdüz otelde kalacağım diyorsanız Ardeşen’de yer alan ve iyi bir lokasyonda kabul edebileceğimiz Suada Otel de tercih edilebilir. rize gezi rehberi

Rize’de Ne Yenir, Ne İçilir?

Biz zamanımızın kısıtlı olması sebebiyle hepsini deneyemedik ancak sizin için küçük bir turist özeti geçecek olursak, Rize’da laz böreği, muhlama, hamsili pilav, pide ve karalahana çorbası yemeden dönülmez, olayın özeti budur. Rize’de 1 günde ne yedik ne içtik ona geçiş yapacak olursak:

Ardeşen Belediyesi Yöresel Yemek Sofrası

rizede ne yenir
Karalahana Çorbası

Fazla vaktimizin de olması nedeniyle bütün yöresel lezzetleri bir arada bulabileceğimiz Ardeşen Belediyesi Yöresel Yemek Sofrası’nda soluğu aldık. Tamamiyle yöresel lezzetleri gelen misafirlere gösterebilmek adına açılmış. Biz menülerinde bulunan hamsili pilav, karalahana çorbası, karalahana sarmasını denedik ve bayıldık.

Akasya Restoran

Normal koşullarda Akasya Restoran’ı sizlere öneriyor olmanın büyük nedeni yok. Ancak önereceğim, çünkü normal koşullarda değiliz. O ne demek? Şu demek; Rize’de, özellikle bu size gezmenizi önerdiğimiz yerlerin civarında alkol alabileceğiniz pek de fazla mekan yok. O yüzden Akasya buralarda altın değerinde.  İsterseniz alabalığı ünlü. Yok arkadaş derseniz köfte vs. de var. Muhlaması da bayağı güzel.

Ben sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz 🙂

İnstagram: elifinatlasi

Youtube: Elif’in Atlası

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir