Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Nemrut Dağı Gezi Rehberi

Nemrut Dağı Gezi Rehberi

Ölmeden önce yapılması gerekenler listemde bulunan eşsiz güzellikteki Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşuna şahitlik etmek benim hayallerimden biriydi. Gelin eşsiz güzellik Nemrut Dağı gezi rehberi ne göz atalım.

Nemrut Dağı Milli Parkı

Orman ve Su işleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Nemrut Dağı Milli Parkı, yakın çevresi için fiziksel ve sosyal anlamda bir eşik niteliğinde. Bu sebeple milli parkın bulunduğu bölge içinde hiçbir yerleşim birimi bulunmuyor, sosyal hayat milli parkın yakın çevresinde devam ediyor. Nemrut Dağı 1987’de UNESCO tarafından Dünya mirası alanı ilan edilmiş. 1988 yılında ise milli park sahası ilan edilmiş. Nemrut Dağı Milli Parkı 2150 m yüksekliği ile dünyanın en yüksek açık hava müzesi.

Nemrut Dağı Tanrı Heykelleri
Nemrut Dağı Tanrı Heykelleri

Güneydoğu Anadolu’da Güneydoğu Toroslar ile Fırat Nehri arasında kalan, batıdan Kilikia, kuzeyden Kapodokia ile sınırlı bir bölgede kurulan Kommagene Krallığı,  Asur ve Hitit egemenliklerinde yaşamış. Asur kaynaklarında Krallığın adı, Geç Hitit Dönemi’nde “Kummuh” olarak geçiyor. Büyük İskender’den sonra Selefkiler’in egemenliğinde kalmış. MÖ 162 yılında Mithridathes Kalinikos tarafından bağımsız bir devlet olarak kurulmuş. Mithridathes, ataları olan Persleri, Makedonları ve bölgedeki diğer toplulukları bir araya getirerek kurduğu bu güçlü devlete Grekçe “Genler Topluluğu” anlamına gelen Kommagene adını vermiştir. Krallığın ilk merkezi Arsameia olup, başkenti Samosata (Samsat).

Nemrut Dağı Ulaşım

Nemrut Dağı
Güneşin Doğuşu

Benim gezimin 2.durağı olan Nemrut Dağı’na bir çok yerden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ben buraya Gaziantep üzerinden otobüsle geldim.

Gaziantep otogarından öncelikle Adıyaman Minibüslerine bindim. Yarım saatte bir kalkan Yaman Tur’un minibüsleri ile 2,5 saat Adıyaman’a varılabiliyor. Bilet ücreti 27 TL. Adıyaman otogarından indikten sonrada Kahta minibüslerine binmeniz gerekiyor. Bilet ücreti 6 TL. Bu yolculukta yaklaşık yarım saat sürüyor. Ben güneşin doğuşunu izlemeye gideceğim için akşamdan Kahta’ya geçip otelde konaklamayı seçtim.

Nemrut yolu Karadut köyüne kadar asfalt, daha sonrasında ise kilitli parke taşından oluşuyor. Bölgeye gelen turistlerin büyük bölümü turlarla, diğerleri de özel araçla ulaşım sağlıyor. Özel araçlarıyla bölgeye gelenlerin, tırmanışa uygun araçları tercih etmesi gerekiyor. Araç kiralamak isteyenler, Adıyaman merkezi ve Kahta ilçesindeki kiralama firmalarıyla görüşebilir.

Araçınız yoksa Kahta ilçesinden kalkan günübirlik turlar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Nemrut Dağı Tümülüsü ( Güneşin Doğuşu )

Kimilerine göre Nemrut Dağı dünyanın 8.harikası olarak anılıyor. Tescilli olmazsa kesinlikle dünya üzerinde güneşin doğuşunu izleyebileceğiniz ilk 5 içinde diyebilirim. Güneşin doğuşunu izlemek bir o kadar güzel olsada biraz zahmetli. Mutlaka geceden Kahta’ya gelmelisiniz ve mümkün olduğunca erken uyumaya çalışmalısınız. nemrut dağı gezi rehberi

Kaldığım otelin Nemrut Dağı turu ile gittiğim için bu konu gece vakti uğraşmak zorunda kalmadım. Gece 2:3o gibi uyandım ve 3 gibi dağa doğru yola koyulduk. Yarı uykulu gözlerimi açamadığım için ne kadar sürdü bilemiyorum ama 4 civarı dağa çıkılacak tesisin olduğu bölgeye gelmiştik. Burada araçtan inip bizi yukarı çıkaracak servisi bekledik. Burada önemli bir bilgi vermek gerekirse, servislere binerken kesinlikle sıra gözetilmediği. Kalabalıktan sanırım 5.araça ancak binebilmiştik.  İndikten sonra 25-30 dakika birazı taş merdiven ve bir yerden sonra mıcırlı bir patika ile devam ediyor.  Hava karanlık ama yavaştan gün ışımaya başlıyor. Sonunda yol bitti ve Doğu terasına varmış olduk.

Güneş benim gittiğim gün 05:13’te doğuyordu. Yaklaşık 40-45 dakika kadar güneşin doğuşunu tepeden seyrettik. Ve o eşsiz ana tanıklık ediyor olmanın nasıl bir his olduğunu tarif edemem. Güneş ufaktan yavaş yavaş tüm ihtişamı gökyüzünde yerini almak için hareket etti. nemrut dağı gezi rehberi

Doğu terasınada fotoğrafları çekip batı terasına doğru yürümeye başladık. Henüz buraya güneş vurmadığı için öbür yüzdeki gibi renkli fotoğraflar çekemedim. Bütün hepsi bitip tesislerin olduğu yere döndüğümüzde saat 6 civarı olmuştu.

Nemrut Dağı Doğu Terası

Nemrut Dağı Doğu Terası
Nemrut Dağı Doğu Terası

Güneşin doğuşunun izlendiği Doğu Terasında yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde sıralar halinde oturmuş dev kral ve tanrı heykelleri bulunuyor. Heykellerin yüzleri güneşe doğru bakıyor. Bu terasta sırasıyla Kommagene Krallığının gökyüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu kartal, krallığın yeryüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos, Kommagene- (Tyche), Zeus – Oromastes, Apollon- Mithras ve Herakles- Artagnes heykelleri bulunuyor. Terasın kuzey ve güneyinde Kommagene Krallığının Pers soyuna ait krallarının kabartma stelleri bulunuyor. Yine bu terasta heykellerin önünde ateş sunağı (Altar) ve onun yanında oturur biçimde bir aslan heykeli bulunuyor.

Nemrut Dağı Batı Terası

Nemrut Dağı Batı Terası
Nemrut Dağı Batı Terası

Nemrut Dağı Batı Terası Doğu Teras’ta olduğu gibi tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri ile birlikte Kommagene Kralı I. Antiochos’un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları yer alıyor. Ayrıca teras etrafında Kommagene Krallığının Makedon soyuna ait krallarının kabartma stelleri bulunuyor. Kumtaşından olan bu kabartmalar doğa şartlarından etkilendiği için 2003 yılında kuzey terasta yapılan geçici restorasyonla evine taşınmış. Bu kabartmalar ile birlikte aslan horoskop kabartması da bulunuyor. Aslan kabartması üzerinde yer alan ay ve yıldızlardan Milattan önce 7 Temmuz 62 tarihi bulunuyormuş. Bu tarih Kral I. Antiochos’un tahta çıkış tarihidir. Nemrut’ta güneşin batımı bu terastan izleniyor. nemrut dağı gezi rehberi

Nemrut Dağı Önemli Bilgiler

İlk olarak mutlaka yanınıza kalın giyecek kıyafetler alın. Temmuz ayının ortası olmasına rağmen esen rüzgardan gözlerimi açmakta oldukça zorlandım. Kafamımı kapatayım, ellerimimi koruyayım valla şaşırdım. Üzerime sweatshirt ve softshell mont giymiştim. Üst bedenim üşüyor olsada açıkta kalan ellerim fena üşümüştü.

Hayalim güneşin ilk doğuşundan gökyüzündeki yerini alana kadar kameraya kaydetmekti ama rüzgardan tripot ayakta tutamadım. nemrut dağı gezi rehberi

Servislere bindiğimiz, tesisin olduğu yerde dilerseniz 10 TL battaniye kiralayabiliyorsunuz.

Nemrut Dağı kısa ya da uzun turlarla günübirlik gelmeniz mümkün. Ben uzun turu tercih etmiştim. Uzun turlarda Milli Parkın sınırları içinde bulunan diğer önemli yapılarıda görme imkanız oluyor. Uzun yaklaşık olarak 6 saat sürüyor.

Ve son olarakta yanınıza mutlaka ama mutlaka o güzel manzarada içmek için kahve almayı unutmayın.

Nemrut Dağı’na Ne Zaman Gidilir

Bu oldukça önemli bir konu ve mutlaka gitmeden önce buna dikkat etmelisiniz.  Nemrut kış aylarında kapalı. Dolayısıyla kışın Nemrut’a gitme şansınız yok. Kimileri yaz döneminin oldukça sıkıntılı olduğu için tercih ederken dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Kendi tecrübemle sabit, Temmuz ayı olmasına rağmen mont giydim🙈 Oldukça üşüdüğümü de eklemek istiyorum. Merkezde sıcak boğucu olsada yukarıda hiçte öyle değildi. Herkese göre Nemrut için en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları olduğu yönünde. nemrut dağı gezi rehberi

Nemrut Dağı Milli Parkı yazımada göz atın mutlaka.

Seyahatle kalın…

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

3 thoughts on “Nemrut Dağı Gezi Rehberi

  1. Haarika bir yer. Benimde çok sevdiğim yerlerin başında geliyor. Çektiğin fotoğraflarıda çok beğendim açıkcası 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir