Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Bir Tatlı Huzur – Trilye Gezi Rehberi

Bir Tatlı Huzur – Trilye Gezi Rehberi

Bir Tatlı Huzur Trilye

Trilye Bursa’nın tatlı beldelerinden biri. Mudanya merkeze 11 km uzaklıkta. İstanbullular içinde bir o kadar günübirlik kaçış rotası. Son dönemlerde epeyce de ziyaretçi olmaya başladı gibi. Halen tarih kokan sokakları ve yapıları ile görülmeye değer bir yer. Biraz masal, biraz bohem bir havası var. Halen gitmemiş gezginler için size harika bir Trilye gezi rehberi hazırladım.

Trilye Sahil
Trilye Sahil

 Trilye Ulaşım

Trilye’ye ister karayolu ile isterseniz de feribot ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Karayolu ile, aracınızla İstanbul’dan 160 kilometrelik mesafeyi 2 saatlik bir yolculukla buraya varabilirsiniz. İlla karayolu yapmak zorunda da değilsiniz. Aracınızla arabalı feribotlarla da geçebilirsiniz.

Eğer ki aracınız yoksa, biz bu yol ile buraya geldik. BUDO’nun Eminönü İskelesinden kalkan feribotu ile 1 saat 35 dakikalık bir yolculukla Mudanya’ya vardık. Oradan da hemen feribot iskelesinin önünden geçen yoldan Trilye’ye giden minibüslere binip, zeytin ağaçlarının süslediği yollardan geçerek 20 dakika sonra Trilye’ye varmış olduk.

Trilye Gezi Rehberi
Trilye Gezi Rehberi

Şimdi diyebilirsiniz ki sadece BUDO’nun mu seferleri var. Hayır. İDO’nun da Yenikapı’dan kalkan feribotları ile geçebilirsiniz.

Söylemeden edemeyeceğim BUDO’nun çok tatlı bir de hediye var. Biletini gösterene 1 çay ücretsiz J

Sefer saatleri;

BUDO deniz otobüsü saatleri için https://budo.burulas.com.tr/tr/page/voyagetime  ( araç alınmıyor )

İDO feribot ve deniz otobüsü saatleri için https://www.ido.com.tr/

Ne Kadar Zaman Ayırmak Gerekir?

 Birkaç gün sakin bir yerlerde vakit geçireceğim biraz inziva yapayım diye düşünüyorsanız hafta sonu burada geçirebilirsiniz. Günübirlikciyim diyorsanız da, yarım gün yetecektir. Biz saat 11 gibi gelip akşam 7 ye kadar burada kaldık. Sanırım 1-2 saatimizi kafeler de oturarak geçirdik.

Trilye Sokakları
Trilye Sokakları

Kısa Bir Trilye Tarihi

Trilye tarih boyunca zeytini ile ünlü bir vadinin iki yamacında kurulmuş tarihi Rum yerleşim yeri. Rivayete göre 3 papaz ve onların yoldaşları buraya yerleşmiş, kilise ve manastırları kurmuşlar. Trilye’nin adında bu 3 papazdan geldiği söyleniyor.

Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusunun yenilmesinden sonra, Rumların büyük bir bölümü gemilerle Yunanistan’a gitmişler. Mübadele Anlaşması ile de geriye kalan Rumlar ile çevre adalarda bulunan Türkler yer değiştirmişler.

Trilye Gezi Rehberi
Trilye Gezi Rehberi

1900 yıllarının başlarında Mustafa Şevket kasabası olarak adı değiştirilmiş. 1963 yılında adı Zeytinbağı olarak değiştirilmiş. Sanırım birazda halkın bunu benimsemesi yüzünden tekrar Trilye olarak adı değiştirilmiş. Bazı yerler de halen Zeytinbağı yazdığını görürseniz şaşırmayın.

Trilye tarih boyunca şarap ve zeytini ile tanınmış olsa da oldukça fazla kültürel mirasa sahip. Bu küçük kasabada 100 yıllık konaklar Rumlar dan kalma kiliseler, manastırlar ve ayazma mevcut. Hal böyle olunca buranın önemli bir dini merkez olduğunu da bize gösteriyor. Şuan yaşayan hiç Rum bulunmuyor.

Trilye Gezilecek Yerler

  • Fatih Cami ve Avlulu Hamam
  • Taş Mektep
  • Dündar Evi
  • Kemerli Kilise ( Başmelekler Kilisesi )
  • Aziz Vasil Kilisesi
  • Tabut Ev
  • Perili Ev
  • Postane

 Fatih Cami ve Avlulu Hamam

Bizans mimarisinin örneklerinden biri olan Fatih Cami 610-850 yıllarından günümüze kalmış. Eski adı ise Hagios Stephanos Kilisesi’dir. 1560 yılında kiliseye minare ve mihrap eklenerek camiye çevrilmiş. Ancak ilk görüldüğü anda mimarisi ile dikkat çeken cami, asıl yapısından bir şey kaybetmemiş. Fatih Cami’nin hemen yanı başında bulunan Avlulu Hamam ise Yavuz Sultan Selim döneminde yaptırılmış.

Fatih Cami
Fatih Cami

Taş Mektep

Taş Mektep Trilye’de doğan Yunanistan’da eğitim gördükten sonra buraya dönen Chirisostomas tarafından 1909 yılında Neo-klasik tarza yapılmış. Kurulduğu ilk dönemlerde papaz okulu olarak kullanılmış.1980’ lere kadar ilkokul olarak hizmet vermiş Taş Mektep. Kazım Karabekir 1924’te öksüz ve yetim yurduna dönüştürmüş.

Taş Mektep
Taş Mektep

Geçtiğimiz yıllarda bakımsızlıktan harap durumunda olan yapı, önce satışa çıkarılmış. Satışın olup olmadığını her hangi bir kaynaktan öğrenemedim ama şuan çevresi kapalı durumda ve restorasyon çalışmaları yapılıyor. Keşke bakımsız kalmasıydı da içindeki yaşanmışlıkların kokusunu hissedebilseydik.

Dündar Evi

Dündar Evi olarak bilinen ( Yuannes Kilisesi ) Rumların bölgeyi terk etmesiyle özel mülkiyete dönüşmüş. Geçmişte Giritli bir aile tarafından kullanılan yapı, daha sonra butik otele çevirmek isteyen bir iş adamına satılmış. Ancak işlerin sanırım ki yolunda gitmediğinden şuan atıl bir durumda ve dışarıdan ancak bakılabilir durumda. Bildiğim kadarı ile de şuan satılık durumda.

Dündar Evi
Dündar Evi

Kemerli Kilise ( Başmelekler Kilisesi )

 Daha öncede yazdığım gibi eski dönemlerde Trilye önemli Hristiyanlık adına önemli bir yere sahipmiş. Trilye ve çevresinde çok sayıda kilise ve manastır inşa edilmiş. Günümüze ancak 3 kilise ve 1 manastır ulaşmış.13. yüzyıldan kalma yapılardan olan Kemerli Kilise, dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğu dair bazı söylentiler var ancak bunu kanıtlayan bir şey olmamış. Şuan oldukça harap durumda ve kapısı kilitli. Bulduğum bir açıklıktan içerinin fotoğrafı çekebildim.

Trilye Gezi Rehberi
Trilye Gezi Rehberi

Öğrendiğim kadarı ile en son satışa çıkarıldığında Fener Rum Patrikhanesi’nin kiliseyi satın aldığı. Onlar tarafından restore edilecekmiş.

Aziz Vasil Kilisesi

 Taş Mektep’in yetimhaneye dönüştürülmesi sonrası Aziz Vasil Kilisesi de okulun yemekhanesi olarak kullanılmaya başlanmış.19.yüzyıldan günümüze kalan kilise, zaman içinde sinema ve düğünü salonu olarak kullanılmış. 2009 yılında restore edildikten sonra kültür merkezi olarak kullanılmaya başlanmış. Dışarıdan silme taşlarla çok güzel duran yapının içerisinde tarihin hiç izi yok diyebilirim.

Aziz Vasil Kilisesi
Aziz Vasil Kilisesi

Tabut Ev

Köyün sokaklarında gezerken farklı mimariye sahip evleri görmeniz çok mümkün. Sokaklarda dolaşırken bu eve denk geliyorsunuz. 2 sokak arasından sıkışıp kalmış gibi. Bu eve de görüntüsü yüzünden Tabut Ev denilmeye başlanmış. Ancak mülk sahibi evin yamaç mimarisinde güverte tipi bir ev olduğunu söylüyor. Bu hali ile bile epey ilgisini çekiyor insanların. Fotoğraf çekerken Trilyeli biri bu evde ne buluyorlar demişti 🙂

Tabut Ev
Tabut Ev

Perili Ev

Tabut ev olur da perili ev olmaz mı 🙂 sokaklarda gezdikçe ilginç yapılarda karşınıza çıkıyor. Tabut eve de oldukça yakın bir yerde. Camları kırılmış, bakımsızlıktan harabeye dönmüş. Perili ev denilmesinin de takibi bir de hikayesi var. Hikayeye göre bu ev karı koca öğretmen bir çift yerleşir. Hiçbir neden yokken bir hafta sonra evde garip bir şekilde ölü bulunurlar. Hiçbir gerekçe bulunamadığı içinde perilerin işi olduğuna inanılır.

Perili Ev -Trilye Gezi Rehberi
Perili Ev – Trilye Gezi Rehberi

Eski Postane

 1902 yılında yapılmış Eski Postane, kasabada bulunan en iyi binalardan biri. Alt katı taş, üst katlar ise ahşaptan yapılmış. Bu binada diğer birçok yapı gibi özel mülk durumda. Alt katında günümüzde buranın meşhur zeytincisinin dükkanı bulunuyor.

Trilye Ne Yapılır

 Çamlı Kahve de Kahvaltı Yapılır, Kasabanın en tepesinde bulunan ve buranın da en popüler yerlerden biri. Denize karşı olan manzarası ve kahvaltısı ile meşhur olmuş ama burayı bu kadar meşhur eden şey Canan Tan’ın Yüreğim Seni Çok Sevdi kitabında geçmesi. Serpme kahvaltı 30 TL

Kadınlar Kooperatifi Manzarası
Kadınlar Kooperatifi Manzarası

 Kadınlar Kooperatifin de Kahvaltı, Eskiden Çamlı Kahve ile aynı manzaraya olan Kadınlar Kooperatifi ana cadde üzerinde yerini almış. Trilyeli kadınlar tarafından işletilen mekanın fiyatları makul denebilecek düzeydi. Kahvaltı için tavsiye ederim.

 Barbunya Balığı Yenilir, Burası Barbunya balığının anavatanı sayılır. Mevsimine göre balık yemenizi tavsiye ederim. Bunun içinde Vedat’ın Yerini önerebilirim.

 Zeytinlerin tadına Bakın, Trilye zeytini ile oldukça ünlü bir yer. Kimilerine göre abartılıyor deniyor ama siz yine de buralara kadar gelmişken bir deneyin.

Trilye Çarşısı
Trilye Çarşısı

Trilyede Konaklama

 Bütçenize göre birkaç seçenek mevcut.

Trilyali Butik Otel, yüksek bütçeli bir seçenek. 650 TL’den fazla

Trilye İnci Butik Otel, orta bütçeli, 400-500 TL arasında

Ne yazık ki birçok bina özel mülk. Bundan dolayı da turizme kazandırılamamış. Bazı binaların üzerinde satılık yazısı bile halen mevcut.

Oldukça fazla bakımsız bina var. Umarım en kısa zamanda restore edilerek tarihimize sahip çıkabiliriz.

Trilye Gezi Rehberi
Trilye Gezi Rehberi

Trilye’nin adı günümüzde Tirilye, Trilya ya da Zeytinbağı diye geçiyor. Bunları gördüğünüzde şaşırmayın. Henüz turist ağırlamak konusunda yeterli olmasalar da oldukça sevimli ve tatlı bir yer. O masalsı dokusunu mutlaka görmelisiniz.

Sizin de eklemek istediğiniz ya da sormak istediğiniz bir şeyler varsa yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz.

Sevgiler.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir