Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze

İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze

Bir şehir yada ülkenin tarihini anlamak için müzelerinin mistik havasını koklamak gerekir. Dünyanın önemli şehirlerden biri olan İstanbul’da çok sayıda müzeye ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da yaşayıp haftasonu ne yapsam acaba diye düşünüyorsanız gelin İstanhul’da görülmesi gereken 10 Müzeye bakalım: istanbul müzeleri

İstanbul’da Görülmesi Gereken Müzeler

1. İstanbul Arkeoloji Müzesi istanbul müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Gülhane Parkı’ndan Topkapı Sarayı’na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşunda yer bulunuyor. İçeride idaresi altında üç ayrı müze bulunuyor : Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk.

Arkeoloji Müzesi dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk 10 müze arasında yer alıyor. Eski Şark Eserleri müzesi Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) olarak inşa ettirilmiş. Sonraki yıllarda ilk güzel sanatlar okulumuz olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin temellerini bu akademi oluşturmuş. istanbul müzeleri

Arkeoloji Müzesi neo-klasik mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 13 Haziran 1891 yılında kapılarını ziyarete açmış. O günden beri ülkemizde 13 Haziran Müzeciler Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumdur. İçerideki harika bahçesi ve kuş sesleri insanı sık sık kendisine çağırıp adeta keyifli dakikalar yaşamaya davet ediyor.

Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00

Giriş Ücreti: 200 TL

Müze Karta Ücretsiz

*Pazartesi Günleri Kapalıdır.

Adres: Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sok. 34122 Gülhane Fatih

2. Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi Müzesi
Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata semtinde, Galata Kulesi’nin hemen yanından Tünel istikametine çıkan Galip Dede yokuşunun bitiminde yer alan Galata Mevlevihanesi, Sultan II. Bayezid döneminde 1491 yılında külliye olarak inşa edilmiş. İstanbul’un en eski mevlevihanesi olarak bünyesinde semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi ve hünkar mahfeli, bacılar kısmı, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazine bulunmakta.

Galata Mevlevihanesi, 1975 yılından itibaren müze olarak hizmet vermekte. Müzede dönemin hat levhaları, müzik aletleri ile Mevlevi kültürüne ait araç gereç ve kıyafetler sergilenmekte. Sekizgen bir plana sahip yapı, aynı zamanda 18’inci yüzyılın Barok mimarisinin en güzel örneklerinden birisi konumunda.

Galata Mevlevihanesi’nin dönem içerisindeki tarihine baktığımızda; mevlevihane 1765 yılında II. Mustafa döneminde Tophane yangınıyla harap olmuş ve bir yıl içinde yeniden inşa edilerek hizmete girmiş ve sırasıyla Sultan III. Selim, II. Mahmud ve Sultan Abdulmecid döneminde büyük onarımlar geçirmiş.

1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra bir süre ilkokul ve lojman olarak kullanılan Galata Mevlevihanesi 1967-1975 yıllarında gerçekleşen onarım ve düzenlemeyle müze olarak kullanılmaya başlamış.

Galata Mevlevihanesi’nde genellikle her ayın son Pazar günü akşam üzeri saat 17:00 civarında bir grup mutasavvıf tarafından Sema gösterisi düzenlenmekte. Ancak bazı aylar her Pazar günü de yapılmakta.

Son zamanlarda oldukça popüler bir aktivite olarak ünlenen ve turistler için Whirling Dervishes Ceremony/Show olarak adlandırılan bu gösteriye katılmanızı tavsiye ederiz. Sema gösterisinin bilet fiyatı kişi başı 100 TL.

Ziyaret Saatleri Saatleri

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim, 09:00 – 19:00 saatleri arasında açık
Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan, 09:00 – 17:00 saatleri arasında açık
Pazartesi günleri kapalı

2023 Yılı Müze Giriş Ücreti 100 TL

Adres: Galip Dede Cad. No:15, Beyoğlu Tel: 0212 245 41 41

3. Kariye Müzesi

Kariye Müzesi
Kariye Müzesi

Kariye Müzesi, Edirnekapı’da bulunan İstanbul‘un önemli müzelerinden biri. Chora Kilisesi’nden müzeye dönüştürülen bu yapının isminin Osmanlıca’da “şehir dışı, köy” anlamına gelen “Karye” kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Chora Kilisesi inşa edildiği dönemde şehir sınırlarının dışında kalmış. Hz. İsa’nın mekanı olarak kabul edilen Kariye’nin tarihinin 6. yüzyıla dayandığı bilinmekte.

Birkaç kez zarar görüp onarılan yapıda eserlerin bazıları bir dönem saklansa da Cumhuriyet döneminden sonra tekrar sergilenmeye başlanmış. Zaman içerisinde sadece günümüzde görebildiğimiz ana bina kısmı kalmıştır. Dışarıdan bakıldığında çok sade bir bina olan müzenin iç kısmı oldukça görkemli bir kilisedir.

Osmanlı döneminde kiliseden camiye dönüştürülen yapılardan biridir. Yaklaşık 537 yıl cami olarak kullanılan Kariye, 1948 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Kilise, cami ve müze gibi bir süreç yaşayan Kariye Müzesi, İstanbul gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken yerlerden biridir.

Kariye Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri: Yaz döneminde 09:00 – 18:30, kış döneminde 09:00 – 16:30 arasında ziyaret edilebilir.

Giriş Ücretleri: Giriş ücreti 54 Lira’dır. Müze kart geçerlidir.

Adres: Ayvansaray Mah. Kariye Camii Sok. No:26 Fatih İstanbul

4. Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi
Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendisine çeken bir özelliğe sahip. İstanbul’da yaşıyor ya da sık ziyaret ediyorsanız, şimdiye kadar bu müzeye gitmemiş olmanız büyük kayıp. Rahmi Koç Müzesi içerisinde sergilenen tüm öğeleriyle bir zaman yolculuğu yaşamanıza olanak sağlıyor.

İçerisinde kendinizi bambaşka bir dünyada hissedeceğiniz İstanbul Rahmi Koç Müzesi bu zamana gezdiğim özel müzeler arasında en iyisiydi. En başından bu kadar büyük eser ve değerin tarihten günümüze kadar ulaştırılması çok büyük emek.Yıllar öncesine ait tekneler, bisikletler, elektronik eşyalar, kişisel miraslar, yabancı otomobiller, traktörler ve yüzlerce farklı eserlerin olduğu müzede objelerin büyük çoğunluğu özel koleksiyondan oluşuyor.

1994 yılında kapılarını açan ve 1996 yılında Avrupa konseyi tarafından “Yılın Müzesi Özel Ödülü” alan müze ülkemiz için de büyük gurur kaynağı. Öyle ki müze Endüstriyel Mirasın Aynası olarak adlandırılıyor.

Rahmi Koç Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri

10:00 – 17:00 (1 Ekim – 31 Mart), 10:00-19:00 (1 Nisan – 30 Eylül)

Pazartesi günleri kapalıdır.

Giriş Ücreti: 300 TL

5. Ayasofya Müzesi

https://www.instagram.com/p/BuYFYVonsae/?utm_source=ig_web_copy_link

Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise) olarak adlandırılmış, 5. yüzyıldan itibaren ise Ayasofya (Kutsal Bilgelik) olarak tanımlanmıştır. Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu boyunca hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi görmüştür.

Günümüz Ayasofya’sı İmparator Justinianos (527-565) tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) İsidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios’a yaptırılmış. Tarihçi Prokopios’un aktardığına göre, 23 Şubat 532 yılında başlayan inşa, 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve kilise 27 Aralık 537 yılında törenle ibadete açılmış.

IV. Haçlı Seferi sırasında İstanbul Latinler tarafından 1204- 1261 yılları arasında işgal edilmiş, bu dönemde gerek kent, gerekse Ayasofya yağmalanmış. 1261 yılında Doğu Roma kenti tekrar ele geçirdiğinde, Ayasofya’nın oldukça harap durumdaymış.

Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in (1451-1481) 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle camiye çevrilmiş. Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilerek en iyi şekilde korunmuş ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile birlikte cami olarak varlığını sürdürmüştür.

1935 yılından beri müze olarak hizmet veren yapı, Ortadokslar için önemli bir yapı olan Ayasofya günümüzde de halen önemini sürdürmektedir.

Ayasofya Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri: Kış döneminde 09:00-18:00, yaz döneminde 09:00-19:00 arasında ziyaret edilebilir.

Pazartesi günleri kapalıdır.

Giriş Ücretsiz

6. Deniz Müzesi

İstanbul müzeleri
Deniz Müzesi

Türkiye’nin en büyük müzesi olan İstanbul Deniz Müzesi, Osmanlı’dan ve cumhuriyetin ilk yıllarından kalma nadide eşyalardan oluşan koleksiyonları aracılığıyla Türk denizcilik tarihi hakkında ziyaretçilerine eşsiz bilgiler aktarıyor. 2. Dünya Savaşı zamanında, olası tehlikelerden korunmaları için değerli koleksiyonları Anadolu’ya taşınan müze ayrıca ülkemizde kurulan ilk askeri müze unvanını taşıyor.

Deniz Müzesi, 1897 yılında, II. Abdülhamit’in izni, Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emirleri doğrultusunda “Müze ve Kütüphane İdaresi” adıyla Tersane-i Amire’de küçük bir binada kurulmuş. Dönemsel koşullar gereği çeşitli zamanlarda farklı binalarda hizmet veren müze, son olarak 1961 yılında Beşiktaş’taki bugünkü yerine taşınmış ve “Deniz Müzesi ve Arşivi Müdürlüğü” adıyla hizmete girmiş. Müze Ana Teşhir Binası’nın hemen yanında yer alan XX. Yüzyıl başlarında inşa edilen ve önceleri uçak hangarı, tekne onarım atölyesi ve garaj olarak kullanılan bir depo müzeye tahsis edilmiştir. Bina çeşitli ilavelerle 1971 yılında “Tarihi Kayıklar Galerisi” adı altında müze koleksiyonunda yer alan kadırga ve saltanat kayıklarının muhafaza edilerek sergilendiği galeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bugünkü müze binası 2013 yılında ziyaret açılmış.

Deniz Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta içi 09:00-17:00, hafta sonu 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Giriş Ücreti: 200 TL olup öğrencilere ücretsizdir.

Adres: Deniz Müzesi Komutanlığı Sinan Paşa Mh. Beşiktaş Cad. 6/1

7. Halı Müzesi

Halı Müzesi - İstanbul Müzeleri
Halı Müzesi

Halı Müzesi Sultan Ahmet Cami Hünkar kasrında bulunmaktadır. Yapı padişahın namaz öncesi veya sonrası dinlenebileceği bir yapı olarak tasarlanan yapıların ilk örneğidir. Eski dönemlerde çıkan bir yaygında oldukça zarar görmüş ve özgün halini oldukça kaybetmiş.

İki katlı olan Halı müzesinde 448 adet halı sergilenmektedir. Özgün Türk halılarının bulunduğu müzede çok nadir bulunan halılar da sergilenmektedir. Çok zengin bir koleksiyona sahip olan müzede en erken tarihli halı XIV. Yüzyıl beylikler devri halısıdır. Sergilenen halılar arasında, XV. Yüzyıl erken Osmanlı Dönemi halıları, XVI. Ve XVII. Yüzyıl klasik devri halıları (Uşak halıları, Bergama, Konya ve kula Halıları) XVIII. Yüzyıl Kazak halısı, XVI. Yüzyıl İran halısı, Kafkas halıları, Türkmen halıları, XIX. Yüzyıl Yağcıbedir seccadesi bulunmaktadır. XIX. Yüzyıla ait Kula, Gördes, Konya, Lâdik ve Milas çevrelerine ait seccadeleri en nadide örnekleri sergilenmektedir. Şu sıralar restorasyon nedeni ile kapalı olduğunu ve yakın zamanda açılacağını belirtmeliyim. istanbul müzeleri

Adres: İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü – Halı Müzesi Sultanahmet Camii Avlusu Sultanahmet

8. Milli Saraylar Resim Müzesi

Milli Saraylar Resim Müzesi - İstanbul Müzeleri
Milli Saraylar Resim Müzesi

Dolmabahçe Sarayı’nda tahta çıkmaya aday olan veliahtların konakladığı Veliahd Dairesi, Tanzimat’la birlikte, şehzadelerin dışa kapalı sürdürdükleri hayatın sona ermesinin ve serbest yaşama geçişlerinin mimarî simgesidir.

Veliahd Dairesi’nin bir bölümü yaklaşık yedi yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası müzeye dönüştürülerek “Millî Saraylar Resim Müzesi” olarak sanatseverlerin hizmetine sunulmuştur.

Müzeyi gezmeye üst kattan başlanıyor, üst salonları dolaştıktan sonra alt kata iniliyor. Müze çok güzel tasarlanmış ve oldukça etkileyici. istanbul müzeleri

Resim Müzesi’nde çok sayıda salon bulunuyor. Bu salonlarda Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’ndan getirilen resimler, padişahların yaptırdığı, aldığı veya padişahlara hediye edilen resimler sergileniyor.

Milli Saraylar Resim Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri: 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Pazartesi günleri kapalıdır.

Giriş Ücreti: Yetişkinler için 140 TL, öğrencilere ise 50 TL’dir. Müze kart geçmemektedir.

Adres:  Vişnezade Mh., 34357 Beşiktaş

9. Pera Müzesi

Pera Müzesi - İstanbul Müzeleri
Pera Müzesi – İstanbul Müzeleri

2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Kültür Vakfı tarafından açılan Pera Müzesi, hem müze hem de kültür merkezi niteliği ile bizlere farklı bir kapı aralıyor.

Pera Müzesi, 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından Tepebaşı’nda inşa edilen ve müze çalışmaları sırasında tamamı yenilenen tarihi binada yer alıyor.

Müze bünyesinde sergi salonları, eğitim odaları, oditoryum, cafe ve artshop bulunuyor. Katlar arasındaki sergileri gezdikten sonra Pera Cafe’de soluklanıp, Perakende Artshop’tan da alışveriş yapabiliyorsunuz.

Açıldığı günden bu yana Frida Kahlo ve Diego Rivera, Çarlık Rusyası’ndan Sahneler, Picasso gibi uluslararası sergilerin düzenlendiği müzede aynı zamanda çok önemli ulusal sergiler de yapıldı. istanbul müzeleri

Pera Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri: Salı-Cumartesi günleri 10:00-19:00 saatlerinde Pazar günleri ise 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

Giriş Ücreti: Tam 80 TL, indirimli 40 TL’dir. (12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü)

Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65 Tepebaşı – Beyoğlu

10. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Büyük Saraylar Mozaik Müzesi  - İstanbul Müzeleri
Büyük Saraylar Mozaik Müzesi – İstanbul Müzeleri

İstanbul’da yaşayan biri olarak varlığından haberdar olmadığım, bir arkadaşım sayesinde öğrendiğim Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Sultanahmet’te bulunuyor. Doğu Roma Büyük Sarayı’nın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde 1935’de başlayan kazılarla ortaya çıkan mozaikler, hem sanatsal açıdan hem de sahnelerin betimleme zenginliği açısından muhteşem. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenen eserler M.S. 450-550 yılları arasına yapılmış. Günlük hayat, doğa ve mitolojiden alınan tasvirler, canlılığını muhtemelen çağın önde gelen ustaları tarafından yapılmışlar. istanbul müzeleri

Müze, Sultanahmet Camii’nin Külliyesi’nde Arasta Pazarı’nın içinde yer alıyor ve Doğu Roma Dönemi’ne ait Büyük Saray’ın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam kalan mozaik taban döşemesini içerecek şekilde oluşturuldu. Mozaikli alanınsa sadece 180 metrekarelik bölümü ortaya çıkarıldı.

Büyük Saray Mozaikler Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri: Kış dönemi 09:00-17:00, yaz dönemi ise 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Giriş Ücreti: 24 TL’dir. Müze kartlılara ücretsizdir.

Adres: Arasta Çarşısı, Sultanahmet Mahallesi

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

İstanbul Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki Yerler

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

One thought on “İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir