Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Frigya’nın Kutsal Şehri – Hierapolis Gezi Notları

Frigya’nın Kutsal Şehri – Hierapolis Gezi Notları

FRİGYA’NIN KUTSAL ŞEHRİ HİERAPOLİS

Tekrar merhabalar. Daha önceki yazımda Pamukkale’ye ulaşım ve genel bilgileri vermiştim. Şimdi de size güzeller güzeli Hierapolis Antik Kenti’nden bahsedeceğim. Travertenlerden yukarı çıktıktan sonra hemen sağ tarafınızda kalıntıları görmeye başlanıyor. Kalıntıları gördükçe benim heyecanımda artmaya başladı. Kentin içine girmeden sizi ilk önce müze karşılıyor. Müzeye giriş müze kartlılara ücretsiz. Bunlarla ilgili bilgi vermeden her zamanki gibi önce biraz tarih bilgisi 🙂

Hierapolis Gezi Notları
Hierapolis Gezi Notları

Hierapolis Tarihi

Arkeoloijiye göre Holy City olarak adlandırılmasının nedeni, bir çok tapınak ve diğer dinsel yapıya ev sahipliği yapıyor oluşu. Antik döneme ait kayıtlara göre Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı nedeniyle buranın Frigya şehirlerinden biri olduğu biliniyor.

Kentin kuruluş zamanına ait kısıtlı bilgi olmasına rağmen, kentin Bergamanın efsanevi kurucusu Telephosun karısı Amazonlar kraliçesi Hireadan dolayı Hierapolis adını almış.

Hierapolis, Hristiyanlar için de oldukça büyük bir öneme sahip. Hristiyanlığın Anadolu’da yayılmaya başladığı dönemlerde Hz. İsa on iki Havarisinden biri olan Aziz Philippus burada öldürülmüş ve adına bir ve bir tapınak inşa edilmiş.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Kenti gezmeye başlamadan önce, müzeye girip buradaki eserleri görmenizi tavsiye ederim. 1970 yıllarında yapılan restorasyon çalışmaları neticesinde, başka bu bölgeye ait olan eseler sergileniyor. Bir kaç bölümde oluşan müzede lahitler, heykeller ve küçük eserler salonları bulunmakta.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Lahitleri görünce benim nefesim kesildi. İnsanların öldükten sonra bile bu kadar ihtişama neden ihtiyaç duyduklarına anlam vermedim. O zaman güzel kazınarak yapılmışlar ki, insanı büyülüyor. Hepsinde dikkatimi çeken şey ise, üzerinde bulunan Medusa kabartması. İnanışa göre Medusa’nın onları kötülerden koruyacağına inanılırmış. Alına bakarsanız bir nevi bizim nazara boncuğu taşımamız gibi.

Kleopatra Havuzu – Antik Havuz

Müzeden çıkıp sağa doğru yürüdüğümüzde bizi Kleopatra Havuzu karşılıyor. Bu zamanda anti kalıntıların içinde sanırım yüzülebilen tek yerdir herhalde. Yüzmek için oldukça ilginç bir deneyim olacak. Yüzdüm mü? Hayır yüzmedim. Hava sıcak su sıcak giresim gelmedi açıkçası.

Kleopatra Havuzu -Hierapolis Gezi Notları
Kleopatra Havuzu – Hierapolis Gezi Notları

Yüzmek isterim diyorsanız, havuza girmek için 60 TL (2021) ödeme yapılması gerekiyor. Müze kart geçersiz. Havuz etrafında istediğiniz gibi dolaşabilir ve bulunan çeşmelerden su içebilirsiniz. Çevredeki tesislerde suyun 8,50 TL olduğunu öğrenince, çeşmeden su içtim. Suyun tadı nasıl derseniz? Su biraz ılık ve maden suyundan bir daha değişik bir tada sahip. Ayrıca suyun fiyatını söyledim ama yiyecek fiyatlarına hiç girmiyorum. Fiyatları gördükçe üzüldüm. Siz siz olun yanınıza su ve yiyecek alın zira Pamukkale ve Hierapolis’i gezmeniz 6-7 saat gibi bir zaman alabilir.

Unesco Dünya Mirası Listesi’nde olduğunu atlamayayım.

 Antik Havuz Nasıl Oluşmuş

MÖ. 7. Yüzyılda olan bir deprem, şehrin ortasında bir çukur oluşturmuş ve çukurun içine çevrede bulunan sütunlar içine düşmüş. Bu açılan çukuru da bölgede bulunan termal sular doldurmuş. Öyle ki Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bile burada yüzdüğünü söyleniyor.

Antik havuzun suyunun bazı cilt ve dolaşım sorunlarına iyi geldiği söyleniyor. Hal böyle olunca yüzyıllar boyu önemli bir merkez haline gelmiş. Suyun sıcaklığı yaz kış 36 derece. Kışın bile girebilirsin. Kışın da açık havada antik havuz keyfi farklı olsa gerek 🙂

 Antik Havuz Giriş Saatleri

Yaz uygulaması: 15 Nisan – 2 Ekim Giriş saati: 08:00 – Kapanış saati: 21:00
Kış uygulaması: 3 Ekim- 14 Nisan Giriş saati: 08:00 – Kapanış saati: 17:00

Hierapolis Anfi Tiyatrosu

 Hierapolis’te her yer ayrı bir şahane ve burası benim favori yerim. Sütunlar, kabartmalar o kadar göz alıcı ki. Sanki başka bir yere girmiş gibi oluyorsunuz. Hani hep izlediğimiz film ya da dizi sahnelerinde gördüğümüz yerlerde olmak gibiydi. Gidip görmeniz gerek.

2010 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüzdeki halini almış. Hatta restorasyon çalışmalarında %95 orijinal mimari malzeme kullanılmış. Antalya’daki Perge Antik Tiyatrosu dışında, hiçbir tiyatroda olmayan mitolojik kabartmalar ve görkemli bir sahnesi var.

Roma Döneminin özgün mimarisine sahip bu yapı, 1800 yıllık bir geçmişe sahipmiş.

Hatta size Antalya Perge Antik Tiyatrosu haricinde burada bulunan mitolojik kabartmaların birkaçını da yazayım:

Apollon ve Artemis’ in doğuşu ve dini ayin sahneler,

Dionysos, Satyr ve Menad’ lardan oluşan eğlence sahneleri,

Marsyas ve Apollon arasında geçen müzik yarışması,

Yer altı tanrısı Hades’ in tanrıça Persephone’ yi yer altına kaçırması,

Aziz Philippus Martyrion  ve Mezarı

Hem Pagan döneminde hem de Hristiyanlık döneminde kutsal kent sayılmış Hierapolis. Bunun nedeni ise Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus burada çarmığa gerilerek öldürülmüş. Hristiyanlık resmi din olduktan sonra anısına öldürüldüğü yere şehitlik yapılmış. Dini ve ruhani bir yapı olarak sekizgen bir yapı inşa edilmiş. 2010 yılında yapılan çalışmalarda mezarının da burada olduğu anlaşılmış.

Aziz Philippus'un Mezarı
Aziz Philippus’un Mezarı

Biraz üst bölgede bulunan yapı, anfi tiyatrodan sonra 20 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Yüksek bir yerde bulunan yapıya ulaşmak için bir köprüden geçmeniz gerekiyor. Antik köprünün sadece ayakları günümüze ulaşmış. Üzerine aslına benzeyen bir köprü inşa edilmiş.

Hierapolis Apollon Tapınağı

 Cehennem Kapısı’nın yanında bulunan büyük alan, Apollon Tapınağı. Bölgenin kutsal alanı olarak ifade etmiş. Mitolojik hikayelerde Apollon’un bölgenin ana Tanrıçası Kybele ile bu tapınakta buluşuyormuş. Tapınağın arkasındaki merdivenlerde, tapınağa ait sütunlar ve parçalar sergileniyor. Apollon Tapınağı’da anfi tiyatro gibi restorasyon çalışmasını sürdüren ekip, tapınağı tekrar ayağa kaldırmayı planlıyorlarmış.

Hierapolis Gezi Notları
Hierapolis Gezi Notları

Cehennem Kapısı

 Cehennem KapısıPluto’s Gate” veya “Ploutonion” adıyla tanınan mağara Hierapolis’te yer alıyor. Burası Mitoloji’den bildiğimiz Plouton ve eşi Persophone’nin hüküm sürdüğü yeraltı dünyasının giriş kapısı olarak kabul ediliyordu. Rivayetlerde Hades’in bu ölüm kapısından geçip sağ çıkanların suçlarının affolduğu anlatılıyor.

Mağaradan sızan karbondioksit gazıyla boğulan hayvanlar rahipler tarafından kurban ediliyordu. İçeri girenlerin kısa sürede ölümüne yol açacak kadar yoğun olan bu gazdan korunmak için bu kapı günümüzde kapalı.

Tarihini anlattığım bölgede yazdığım gibi bölge uzun yıllar hem kutsal bir bölge hem de spa merkezi olarak kullanılmış. Bölge hatta Aziz Phillipos’un mezarının varlığı nedeniyle Hac ziyaret alanı olmuş.

Hierapolis’e Ulaşım

Denizli otogardan kalkan minibüsler ile ister antik kentin kuzeyinde inip kenti gezerek başlayabilir ya da güney taraf da inip önce travertenleri gezdikten sonra antik kenti gezebilirsiniz. Merkezden 16 km kadar bir mesafe bulunmaktadır. Ayrıca havalimanın dan Denizli merkeze Havaş ile gelebilirsiniz.

Denizli Konaklama

Hem Denizli merkezde hem de Pamukkale’de birçok konaklama alternatifi var. Tercih size kalmış. Her zaman tercihim uygulama oteli oluyor ama bu sefer lokasyon yüzünden merkezde bir konaklama tercih ettim. Ortalama bir fiyata sahip olan Anya Suit oteli tercih edebilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri yazım için Tıklayınız

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir