Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Denizin Yüreği – Çanakkale Gezi Rehberi

Denizin Yüreği – Çanakkale Gezi Rehberi

İki Günde Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale’yi her zaman sevmişimdir. İstanbul dışında nerede yaşarım sorununa genelde Çanakkale diye cevap veririm. Yazmış olduğum Çanakkale Gezi Rehberi ile Çanakkale’nin tarihi, yeme-içme ve gezilecek yerler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Bir çok defa Çanakkale’ye yolum düştüğü halde ilk defa bir gezgin olarak gezdim sokaklarında ve size burada olmazsa olmaz görülmesi gereken yerlere ait bir gezi planı hazırladım. 18 Mart sonrasına denk gelmiş olması ayrı bir güzellik kattı bu geziye.

Çanakkale Tarihi

Eski çağlarda HELLESPONTOS ve DARDANEL olarak anılan Çanakkale M.Ö. 3000 yılından beri yerleşim alanı niteliğini korumuştur. Erken Bronz Dönemi’nden bu yana önemli bir yerleşim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale Boğazı sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliği nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır.

Çanakkale Gezi Rehberi
Çanakkale Gezi Rehberi

  Yörede yaşayan topluluklara ekonomik ve askeri üstünlük sağlamış, onlar da uygarlık alanında çağdaşlarını geçmişlerdir. Ancak bu durum, yöreyi çeşitli göç ve istila hareketlerinin hedefi yapmıştır. Değişik tarihlerde yerleşmek ya da yağmalamak amacıyla bölgeye gelenler olmuş, her iki durumda belirli kültür alışverişini yoğunlaştırmıştır. Bu kültürel yoğrulma, yüzyıllar boyu kesintilerle sürmüş, bunun sonucu oldukça renkli bir kültür mozaiği ortaya çıkmıştır. Boğazın en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasında Sestos dolaylarında Kilitbahir, Anadolu yakasında Abydos dolaylarında Sultaniye (Kale-i Sultaniye) ya da Çanak Kalesi adı ile anılan kaleler yapılmıştır. Bugünkü Çanakkale İli’nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesi‘nden gelmektedir.  

Çanakkale Gezilecek Yerler

– ÇANAKKALE’Yİ PİRİ İLE DİNLEYEREK KEŞFEDİN –

Çanakkale’yi gezecekler için harika bir önerim var. Tüm şehri,  Piri uygulaması   ile Türkiye’nin en iyi rehberlerinden olarak bilinen, Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun sesinden, ilginç hikayeler eşliğinde gezebilirsiniz. Uygulama içindeki harita ve yönlendirmelerle turu kolayca takip edebiliyor, böylece tek başınıza, sanki yanınızda bir rehber varmış gibi, kendi kişiselleştirilmiş turunuzu yapmış oluyorsunuz.

1. Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi
Saat Kulesi

Zamana tanıklık eden saat kuleleri benim her zaman ilgili çekmiştir. İtalyan asıllı biri olan Vitalis adlı tüccar tarafından 1896 yılında II. Abdülhamit döneminde yaptırılan saat kulesi Çanakkale’nin tam merkezinde yer almaktadır. Aynı zamanda İtalyan Konsolosluğu da yapan Vitalis’in çabalarıyla şehre su getirilmesi amacıyla yaptırılmıştır. Bu olay Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından kitabenin günümüz Türkçesine çevrilmesiyle anlaşılmıştır. Vitalis Çanakkale’de kendi için yaptırdığı evinde uzun süreler İtalyan konsolosu ve tüccar olarak meslek hayatına devam etmiştir. Ardından yaşadığı bir sağlık problemi nedeniyle gittiği İtalya’da hayatını kaybetmeden önce verdiği vasiyetiyle Çanakkale’ye bir saat kulesi yaptırılarak şehre aynı zamanda su götürülmesini istemiştir. Bunun üzerine Çanakkale’nin simgesi olan kule yapısı ve yakınına bir de çeşme inşa edilmiştir. Tabi ki, yapı günümüze gelene kadar birçok restorasyon çalışması yapılmış.

      2. Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı
Aynalı Çarşı / gezilesiyer.com

Şehire gelipte Aynalı Çarşı’yı görmeden olmazdı ki. Çanakkale Türküsünde adı geçen meşhur Aynalı Çarşı. Çarşı 1890 senesinde II. Abdülhamit döneminde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış. Bu yüzden de ilk başta adı Halyo Çarşısı imiş. Ancak girişindeki aynalardan dolayı insanlar buraya Aynalı Çarşı demiş.

Gelibolu Savaşı’nda bombalanarak yıkıntı haline dönen çarşı İngiliz işgali sırasında ahır olarak da kullanılmış. 1967 yılında dönemin belediye başkanı Sadi Fenercigil çarşıyı bugünkü haline getirmiş. İçeride birçok hediyelik eşya ve tabiki de aynalar var.

      3. Kordon Boyu

Kordon Boyu
Kordon Boyu / ozturkmurat.tumblr.com

İzmir’in Kordun’u olurda Çanakkale’nin olmaz mı? Şehrin en hareketli yerdir olan Kordon Boyu’nda bir çok cafe ve restorana bulunuyor. Küçük bir yürüyüş yapıp, gidip gelen feribotları izleyebilir ya da bisiklet kiralayıp küçük bir tur atabilirsiniz. Yılın tamamında hep rüzgarlı oluyor mu bilmem ama rüzgardan fena çarpılabilirsiniz. Hatta döndükten sonra hasta bile oldum. Mutlaka bu dönemde yanınıza bere alın.

      4. Çanakkale İnteraktif Deneyim Sergisi

Çanakkale Gezi Rehberi
Çanakkale Gezi Rehberi

Saat Kulesi’nden Kordon’a doğru yürürken feribot iskelesinin karşısında sizi prefabrik bir yapı karşılıyor. Burası Kale Grubu tarafından yaptırılmış olan Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi. Girişi ücretsizdir.

      5. Truva Atı

https://www.instagram.com/p/BvV9gLnHIi7/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Kordon Boyu yürümeye devam ettiğinizde karşınıza Truva Atı çıkacak. Efsaneye göre Truvalı Paris’in Sparta kralının karısı Helen’i kaçırması ile iki şehir savaşa tutuşur. Uzun yıllar devam eden savaş nihayetinde Paris’in Sparta’nın en iyi savaşçısı olan Akhilkeus’u ok ile öldürmesi ile Truva lehine neticelenir. Spartalılar bir barış hediyesi olarak Truva’ya tahta bir at heykeli gönderirler. Şehrin kapıları açılır ve ait içeri alınır. Aslında bir intikam planının ürünü olan atın içinde Spartalı askerler doludur. Karanlıktan sonra herkes uyurken askerler attan çıkıp, herkesi katleder ve Truva düşer.

Bu hikayenin konu aldığı Brad Pitt’in baş rollerinde oynadığı Troya filminde kullanılan attır. 2004 yılında Çanakkale’ye hediye edilen at Kordon’da sergileniyor.

      6. Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Çimenlik Kalesi’nde bulunan Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale mücadelesinin kutsal mirasına ev sahipliği yapıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olduğu için askeri bir müze olarak geçiyor. Bu nedenle Şehitliği gezdikten sonra mutlaka yolunuz buraya da düşmeli.

1915 mücadele ruhunu diri tutacak ve gelecek nesillere bu mücadele ruhunu anlatabilmek adına müze 1982 yılında inşa edildi. Geniş bir sahayı kaplayan müze içerisinde soluklanabileceğiniz geniş bir park var. Çimenlik Kalesi, Nusrat mayın gemisinin güzel bir maketi, Çanakkale savaşını anlatan onlarca resim ve fotoğraf, kütüphane, savaşta kullanılan silahlar, mermiler, askeri elbiseler ve o günü anlatan birçok miras yer alıyor.

     7. Anadolu Hamidiye Tabyası Müzesi

Dilerseniz aşağıdaki Youtube videomu izleyerek Anadolu Hamidiye Tabyası Müzesi’ni benimle gezebilirsiniz. Kanalıma abone olursanız çok sevinirim 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=TRw4Y2O76f0&t=30s
Çanakkale Gezi Rehberi

Sultan II. Abdülhamid‘in emriyle 19. yüzyılın sonralarında Mareşal Asaf Paşa tarafından inşa edilen Anadolu Hamidiye Tabyaları 10 adet bonet ( cephanelik ) bulunuyor.

Mevcut bonetlerde bonetlerin işlevinin yanı sıra, 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı kronolojik bir kurgu ile anlatılmış. Ayrıca, savaşın ekonomik ve sosyal yaşama etkileri, günümüze yansıması, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak, dramatik ve tematik bir şekilde, sergilemeler, canlandırmalar, interaktif yöntemler ve grafikler yardımıyla tüylerinizi diken diken olmuş bir şekilde geziyorsunuz.

Müze alanı içinde Gelibolu ve abidelerin minyatürleri, toplar sergileniyor. Şehitliği ve diğer tabyaları gezmeden önce buradan başlamanızı öneririm. Şavaşı ve evrelerini bir çok açıdan anlamanıza yardımcı olacaktır. Geçen yıl içinde açılan Tabyanın giriş ücreti 10 TL. Müzekarta ücretsizdir.  çanakkale gezi rehberi

8- Kilitbahir Kalesi

İstanbul’un fethi sonrası 1462 yılında Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yapılan Kilitbahir Kalesi mimarisi ve tasarımı ile Sanat Tarihi kitaplarına konu olmuştur. Bu kaleye aynı zamanda ‘denizin kilidi kalesi’ de denilmektedir.

Çanakkale Ulaşım

Çanakkale Deniz Müzesi -Çanakkale Gezi Rehberi
Çanakkale Deniz Müzesi – Çanakkale Gezi Rehberi

İstanbul’dan Çanakkale’ye araba ile gidecekler için iki alternatif mevcut. İlki Keşan istikametinden gidip Gelibolu yarımadasından feribot ile şehre geçmek. Bu yol yaklaşık 340 km (4-4 buçuk saatlik araba yolculuğu) sürüyor. Bir diğer alternatif de Bursa üzerinden feribotsuz ulaşım. Osman Gazi Köprüsü kullanılırsa bu yol yaklaşık 450 km (5 saat) sürüyor.

Benim gibi otobüsü tercih ederseniz de, buraya gelen bir çok otobüs firması ile 5-6 saat lik bir yolculukla Çanakkale’ye ulaşabilirsiniz. Tavsiyem feribotla geçtikten sonra iskelede inmeniz olacaktır. şehirin merkezinde inmiş olacağınızı göreceksiniz.  çanakkale gezi rehberi

Çanakkale Konaklama 

18 Mart sonrasında Çanakkale’ye gelen sayısının artması ile gitmeden önce yerinizi ayırtmayı unutmamalısınız. Ben otelde kalmadım. Sizi şu otel bu otel demem doğru olmaz. Çanakkale’de otellerin önemli bir kısmı şehrin merkezinde Kilitbahir Feribot İskelesi yakınlarında Kordon ve çevresinde yer alıyor. Çanakkale merkezde nerede kalınır diye soranlar için burada irili ufaklı birçok otel ve pansiyon var. Yanlış görmedi isem birde hostel bulunuyor.  çanakkale gezi rehberi

Çanakkale’de ne Yenir Ne İçilir?

Çanakkale deyince açıkcası aklıma Gaziantep, Urfa gibi mutfaklar aklıma gelmiyor. Gitmeden önce araştırdığım kadarı ile Çanakkale mutfağı deyince ilk sıralarda Ezine peyniri, peynir helvası, zeytin ve sardalye geliyor.

Peynir helvası demek için Çerkezoğlu Peynir Helvacısı‘nı, Sardalye yemek için ise, Sardal-Ye tercih edebilirsiniz.

Kafe olarak size farklı tasarımı ile bana Lviv’deki Dim Legend Kafe‘yi hatırlatan Baykuş Kafe‘yi öneririm.azım

Çanakkale gezimin 2.günü yapmış olduğum Tarihi Gelibolu Yarımadası‘nıda gezmeyi unutmayın.

Seyahatle kalın…

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir