Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Belgrad Ormanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Huzur veren bir yer gibi ama bazı günler de insanı çileden çıkarır. Önce bir ton yol ve trafik çek, sonunda vardığında park yeri bulamayıp uzak bir yere part et. Bu yetmiyormuş gibi bi de bak ki yürüyüş parkurunda İstiklal Caddesi’ni aratmayan bir kalabalık… Hazırlamış olduğum bu yazımıda Belgrad Ormanı nerede, nasıl gidilir, neler yapılabilir ve kamp konusunda bilgiler bulacaksınız.

Belgrad Ormanı Nerede?

Belgrad Ormanı Nerede
Belgrad Ormanı Nerede

Belgrad Ormanı, İstanbul’da, Sarıyer ve Eyüp ilçeleri arasında yer alıyor. Çatalca Yarımadasının en doğu ucunda yer alan orman, doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz’e sınırı bulunuyor.

Belgrad Ormanı Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanı Nasıl Gidilir?
Belgrad Ormanı Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanı Otobüsle Ulaşım

Belgrad Ormanı otobüs ile gitmek için 42, 42T, 42M, 42HM veya 153 numaralı otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.

42 No. lu Otobüs Hattı: Zincirlikuyu Metrobüs durağından hareket ediyor. Epey bir durak sonrasında Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesine ulaşım sağlıyorsunuz. Otobüs ile ulaşım trafik yok ise 45 dakika sürmektedir.

42T No.lu Otobüs Hattı: Beyoğlu Park Otel durağından hareket etmekte. 58 durak sonra Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesine ulaşım sağlıyorsunuz. Otobüs ile trafik olmadığı dönemlerde 60 dk kadar bir yolculuk sonrasında hedefe varmış olursunuz.

42M No.lu Otobüs Hattı: Zincirlikuyu Metrobüs durağından hareket eden 42M, 30 durak sonra Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesine ulaşıyor. Otobüs ile ulaşım trafik yok ise 45 dakika sürmektedir.

42HM no.lu Otobüs Hattı: Hacıosman Metro durağından hareket eden hat, 17 durak sonra Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesine ulaşım sağlıyorsunuz. Otobüs ile ulaşım trafik yok ise 35 dakika sürmektedir. Hacıosman Metro durağına ise Yenikapı metro hattına binerek ulaşabilirsiniz.

153 no.lu Otobüs Hattı: Sarıyer durağından hareket etmektedir. 26 durak sonra Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesine ulaşım sağlıyorsunuz. Otobüs ile ulaşım trafik yok ise 30 dakika sürmektedir.

Belgrad Ormanı Tarihi

Belgrad Ormanı Tarihi
Belgrad Ormanı Tarihi

Belgrad Ormanı, Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’un içme suyu kaynağı olarak kullanılmış.

Belgrad Ormanı adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi dönüşünde getirdiği Belgradlıların yerleştirişmiş olduğu Belgrad köyünden alıyor. 1956’da düzenlendiğinden beri rekreasyon alanı olarak kullanılmaktadır. Orman, Orta Avrupa ve Akdeniz iklimlerinin etkisi altında kaldığından, farklı bitki çeşitlerinin aynı ortamda yetişmesini sağlamaktadır. Burada farklı türden bitkileri gözlemleyebileceğiniz gibi kuş, sürüngen ve memeli hayvanları da görebilirsiniz. Ormana yönelik av yasağı ve koruma tedbirleri ile de doğal hayatı korumaya hedeflemişler.

Belgrad Ormanı’na Ne Zaman Gidilmez

Yazın ve özellikle hafta sonuysa aman aman uzak durun… Öyle kalabalık oluyor ki; sanki orman değil, semt pazarı. Doğa ile baş başa olmak için tek şansınız sabah erken saatlerinde gelmek. Orman içinde kahvaltı yapmak istiyorsanız evden bir termos çay, yol üzerindeki meşhur Bilice Börekçisi’nden bir paket börek kapın çünkü ormandaki tesislerden kimse memnun değil.

Belgrad Ormanı’nın En Güzel Zamanı

Belgrad Ormanı'nın En Güzel Zamanı
Belgrad Ormanı’nın En Güzel Zamanı

Bence Belgrad Ormanının en güzel vakti yaprakların sarıdan kırmızıya döndüğü sonbahar. Hem renkler şahane, hem de fazla kalabalık olmuyor. Haftasonu 6’da uyanmayada gerek yok. Ardından İstanbul’da sonbaharın en çok yakıştığı yer olan ATATÜRK ARBORETUMU‘una uğrayabilirsiniz. Sonbaharda Belgrad Ormanı mantar kaynıyor. İlginizi çekerse mantar toplama turlarını araştırabilirsiniz.

Belgrad Ormanı’nda Neler Yapılır?

Ana kapıdan, yani Bahçeköy tarafındaki kapıdan girdikten hemen sonra yol ikiye ayrılıyor. Sağdan devam ederseniz tarihi bentlere gidiyorsunuz, soldaki yol da Neşet Suyu Yürüyüş Yoluna, geyik üretim tesislerine, üçgen eve ve Yeni Derya Cafe’ye çıkıyor. Her iki taraftada piknik alanları ve ufak göletler buluyor.

Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru

Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru
Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru

Özellikle de koşanların Neşet Suyu Parkuru ilgisini çekecektir. 6,5 kilometre uzunluğundaki parkurun zemini kiremit tozu olduğu için vücuddaki elektiriği toprağa iletebilme özelliğine sahip. Bilenleriniz vardır asfalt zeminde koşulması pek önerilmez.

Bu parkurda benimde önceleri güzel hatırladığım ama sonrasında canımın yanması ile biten birde anım var. Kulakları çınlasın bir arkadaşımla koşmaya gitmiştik. 6 km koştuktan sonra, aynı parkuru birde hızlı tempo yürüdük. Parkur bitti kahvaltı ettik falan, sonrasında parmaklarında bir acı başladı. Baktım kan oturmuş. Bu durum 2 tırnağımın düşmesi ile sonuçlandı :((( Neyse, güzel şeylere dönecek olursak parkurun sonunda bir gölete varıyorsunuz. Atıştırmalık yada su isterseniz de parkurun başlangıç noktasında bir büfe bulunuyor.

Belgrad Ormanı Yeme – İçme

Belgrad Ormanı Yeme-İçme
Belgrad Ormanı Yeme-İçme

Ormanın içinde, ağaçların altında iki tane yemek yiyebileceğiniz yer var ama doğruyu söylemek gerekirse gidenlerin fazlasıyla memnun olmadığını belirtebilirim.

Yeni Derya Café – Yürüyüş parkuruna getiren yolun devamında, geyik üretim tesisinin karşısında Yeni Derya Café var. Açık ve kapalı olmak üzere oturma alanı var. Ahşap terası ile güzel bir görüntüsü var ama fiyat-performans anlamında pek memnun kalmamış gidenler. Çay- kahve için tercih edilebilir.

Belgrad Ormanı’na yakın bir mesafede bulunan Tarihi Bilice Börekçisi’nde koşu yada yürüyüş sonrasında çeşit çeşit lezzetli börekler eşliğinde mis bir kahvaltı yapabilirsiniz. Benimde koşu sonrasında sıkça uğradığım bir yer. Ormana 2 km mesafede bulunuyo.

Belgrad Ormanı Piknik ve Mangal Yerleri

Ayvat Bendi Mesire Alanı
Ayvat Bendi Mesire Alanı 

Orman içinde birçok mesire yeri bulunuyor. Ufak bir ücret karşılığı mangalda yakılabiliyor.
Yanınızda yiyeceğinizi götürmeniz gerek. Belgrad Ormanı’na gelirken Bahçeköy’den geçeceksiniz. Burada market alışverişizi yapabileceğiniz birçok yer var.
Neşet Suyu Mesire Alanı’ndaki büfede mangal satılıyor.
Etrafta bulunan masalardan yararlanabiliyorsunuz ama masaların dolu olma ihtimaline karşın kendi sandalyenizi götürmenizde fayda var.

Ayvat Bendi Mesire Alanı ismini 1765 yılında, III. Mustafa döneminde yaptırılan Ayvat Bendi’nden almış. Ayvat Deresi üzerinde bulunan bent ormanın en güzel manzaralarından birine sahip.

Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı: Rivayete göre, Osmanlının son yıllarındaki savaşlar sırasında bir grup asker bu bölgeye sığınmış fakat susuz kalmış. Binbaşı geceden sabaha kadar açtığı kuyudan su çıkarmayı başarmış, bu mesire alanı da onun adını almış. İçinde çocuk parkları, yürüyüş parkurları, oturma alanları bulunan mesire alanı çocuklu aileler için ideal.

Benler Mesire Yeri: Burada, Osmanlı döneminde inşa edilen Topuzlu, Valide Bande ve Mahmut bentleri yer alıyor, ismi de buradan geliyor. İçerisinde yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu var.

Kömürcübent Mesire Yeri: Bu mesire alanının ismi, 1620’de Topuz Deresi üzerine inşa edilen Kömürcübent’ten geliyor. Kömürcübent birçok canlıya ev sahipliği yapıyor ayrıca sık ağaçların arasında piknik yapmak mümkün.

Kirazlıbent Mesire Alanı: Burası piknik alanlarının biraz yukarısında yer alıyor. Kirazlıbent, 2. Mahmut’un 1800’lerde yaptırdığı bentin bulunduğu alanda. Toprak yolları ile doğa yürüyüşlerinin ve fotoğrafçıların aranan yeri.

Irmak Mesire Alanı: Bu alan 2011’de hizmete girmiş. Belediye tarafından ihtiyaçlarınızın karşılanacağı şekilde düzenlenmiş. Basketbol, futbol, voleybol gibi spor aktivitelerinin yapılabileceği sahalar, çocuk oyun alanları var.

Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri: Bu bölgeye Sarıyer’den kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. İçerisinde oldukça güzel planlanmış piknik alanları var.

Neşet Suyu Mesire Alanı: Bu mesire alanı ismini müderris Neşet Bey’den alıyor. Su kaynakları ile ön plana çıkan bu alanda ayrıca otopark ve piknik alanları bulunuyor. Özellikler sporcular koşu parkurunu değerlendirmek için burayı tercih ediyor.

Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı: Burası Ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’ın ismini almış. 2oo dönümlük alan için ahşap masalı piknik yerleri mevcut, burası Neşet Suyu’na da komşu.

Fatih Çeşmesi Mesire Alanı: Fatih Sultan Mehmet’in adıyla anılan çeşmenin etrafında bulunduğu için mesire alanı bu ismi almış. Bu bölgede bir kafe de hizmet veriyor.

Belgrad Ormanı Kamp

Belgrad Ormanı Kamp
Belgrad Ormanı Kamp

Belgrad Ormanı’nda kamp yapılır mı? diye soranlara cevabım evet. 5500 hektarlık bir alana sahip ormanda kamp yapmak aslında yasak. Ancak doğaya saygılı olduğunuzda, çevreye duyarlı ve kurallara uygun hareket ettiğinizde Belgrad Ormanı içinde kamp yapmak sizin için sorun olmayacaktır.

Kamp yapmak için oldukça geniş bir alan olduğundan bazı avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu, altın çakal gibi çok sayıda kuş türü, sürüngen ve memeli hayvan yaşadığını bilmenizde fayda var.

Belgrad Ormanı 2020 Giriş Ücreti

Belgrad Ormanı ücret tarifeleri hakkında bilgi alabileceğim bir kaç yeri aradım ve uygulanan durumun biraz farklı olduğunu anladım, sizlere de aktaralım. Örnek olarak otomobillerden kağıt üzerinde çok daha fazla ücret alınacağı yazarken, sizden 10 TL alınıyor. Bu diğer araçlar için de bu şekilde. Uygulanan tarifeyi ise aşağıda bulabilirsiniz.

Araç TürüÜcret
Otomobil10 TL
Minibüs35 TL
Midibüs60 TL
Otobüs110 TL
Motosiklet8 TL
ATV8 TL
Yaya Ücretsiz

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir