Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Yedikule ve Samatya’da Bir Gün

Yedikule ve Samatya’da Bir Gün

Doğduğumdan beri İstanbul‘da yaşayan biri olarak yaşadığım şehri keşfetmeye ne kadar az zaman ayırdığımı fark etmeye başladım bu pandemi döneminde. İçinde binbir güzellikleri barındıran bu kadim şehri keşfetmek ayrı bir keyif.

Tarihi yarımada içinde Yedikule ve Samatya semtlerini bu yazımda size elimden geldiğince anlatmaya ve benimle İstanbulu Keşfet 🙂

Yedikule’den Samatya’ya Gezi – Nasıl Gidilir – Hakkında Bilgi

Yazıya ufak bir giriş yapmışken gezime ait görüntüleri yayınladığım youtube videomuda izleyebilirsiniz. Kanalıma abone olup beğeni yaparsanızda beni bu konuda cesaretlendirmiş olursunuz 🙂

Yedikule’ye Nasıl Gidilir?

Yedikule’ye gitmenin en kolay yolu ister Anadolu yakasında olun ister Avrupa yakasında Marmaray’a erişim sağlamanız yeteri olacaktır. Marmaray’ın Kazlıçeşme durağında indikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüş ile bütün heybeti ile sizi karşılayacak Yedikule surlarının giriş kapısından biri olan Yedikule Kapısı’na varmış olacaksınız.

Yedikule’nin Tarihi

Yedikule
Hepşen Bakkaliyesi – Yedikule

Yedikule adını tarihi yarımadayı çevreleyen İstanbul surlarının semtte bulunan yedi kulesinden alıyor. Rivayete göre Bizans döneminde semtte beş kule bulunuyormuş ama semtin adı o dönemde Beşkule olarak anılıyormuş. Semtin sokaklarında gezerken çok sayıda tarihi Osmanlı evlerinede rastlamak mümkün. Yakın zamana kadar önemli bir gayrimüslim nüfusa sahip semtte Rum ve Ermeni kiliselerini ve azınlık okullarıda görmek mümkün.

Yedikule Osmanlı döneminde ve gerekse Cumhuriyet döneminde şehirin en uzak bölgesi konumundaydı. Bu yüzden bu bölgede bir çok fabrika yapılmıştır. Bunlar arasında çikolata, cam, şeker ve ayakkabı fabrikalarını sayabiliriz.

Yedikule’de Görülmesi Gereken Yerler

Yedikule Görülmesi Gereken Yerler
Yedikule Görülmesi Gereken Yerler

Bu kadar tarihi bilgiyi verdikten sonra gelelim Yedikule’de görülmesi gereken yerler neler? Yedikule deyince hepimizin aklına ilk olarak Yedikule Zindanları geliyordur. Aslında adı gibi zindan olması amaçıyla değil, Bizans’a misafir gelen kralları ve yabancı sarayların mensuplarını ihtişamlı bir şekilde karşılamak amaçıyla yapılmış. Bugün mezarlığın içinde kalmış olan Altınkapı zafer takı olarak yapılmış. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi sonrasında bir dönem hanedana mensup kişilerin kapatıldığı bir zindan olarak kullanıldı, Günümüze kadar Osmanlı hazinesinin tutulduğu yer ve hatta hayvanat bahçesi olarak bile kullanıldı. Günümüzde müze olarak ziyaret edilene Yedikule Zindanları restorasyon çalışması nedeniyle ziyarete kapalı.

Bu kadar tarihi bilgi yeterli olduğuna göre kendi gezimden bahsedebilirim. Yedikule’yi gezerken ilk başlangıç noktası Yedikule Kapısı oluyor. Kendime rota belirlemeden daha önce hiç bulunmadığım ara sokaklarda kendimi kaybediyorum. Fotoğraf makinam elimde hayranlıkla çekiyorum. Yeni yapılmış estetikten uzak binaların arasında cumbalı ahşap evler dikkatimi çekiyor.

Yedikule sokaklarında yürürken demiryoluna yakın olan Surp Havonnes Ermeni Kilisesi‘ni ziyaret etmeye niyetlenim o yöne doğru gidiyorum ama ne yazık ki özel izinle ziyaret edilebiliyormuş. Bu kilise 1751 yılında akıl hastanesi olarak açılmış. Söylenenlere göre delilerinin çıkardığı seslerden ayinler yapılmadığı için hastane buradan taşınmış.

Samatya’ya Doğru

Yakınındaki Kumkapı gibi, Samatya da adını bir zamanlar burada yoğun olarak mevcut olan kumdan almış; ismi Yunanca’da kumlu anlamına gelen “psamathion”nun değişerek günümüze ulaşmış hali. Resmi olarak semtin adı Kocamustafapaşa, ama insanların çoğu hala “Samatya” diyor. Samatya, Tarabya, Pendik ve Langa gibi Bizans zamanından günümüze gelen ender semt isimlerinden.

Samatya’nın merkezindeki meydan hala çok güzel, etrafındaki bölge ise Nuri Bilge Ceylan’ın ödüllü filmi, aile onurunu konu alan Üç Maymun’un çekildiği yer. Meydanın hemen arkasındaki sokaklarda ise, Rum Ortodoks kiliseleri Aya Analipsis ve Aya Nikola var, ne yazık ki her ikisi de genelde kapalı. Gençosman İlköğretim Okulu’nu geçince bir İtalyan kilisesi göreceksiniz. İnsan bu semtte bir zamanlar Levantenlerin yaşamış olacağına inanamıyor. Değişik tarzda yapılmış çan kulesinin esir kampından getirtilmiş gibi bir izlenim bıraktığı kilise, burada yaşayan Süryaniler tarafından kullanılıyor.

Sokakları süprizlerle dolu Samatya da dolaşırken diğer görmeniz gereken yerler ise, Surp Kevork Ermeni Kilisesi ( Sulu Manastır ), ana cadde üzerine bulunan Aya Menas Kilisesi ve en önemli yapılardan biri olarak kabul edilen Vaftizci Yahya Kilisesi. Bu manastır Bizans döneminde günümüze ulaşan en eski manastır ve kilise olarak biliniyor.

Yedikule ve Samatya Kafe Önerileri

Buraya kadar geldikten sonra çay yada kahve içmeden dönmek olmazdı diyerek size iki kafeden bahsetmek istiyorum.

Matya Kafe - İstanbulu Keşfet
Matya Kafe – İstanbulu Keşfet

Matya Kafe: Rumca’da ‘göz‘ anlamına gelen ‘matya‘ kelimesinden adını alan Matya Kafe, Samatya Meydan’da, balıkçıların bulunduğu sokağın hemen arka sokağında yer alıyor. 180 yıllık bir Rum evinin alt katında, geçmişin izlerini taşıyan dekorasyonu ile gidilmesi gereken yerlerden biri. Küçük bir mekan olmasına rağmen sımsıcak bir yer.

Yolsanat Kafe - İstanbulu Keşfet
Yolsanat Kafe – İstanbulu Keşfet

Yolsanat Kafe, Sokaklarda amaçsız dolaşırken keşfettiğim modern ve sıcak dekorasyonu ile fark edip içeri girdiğim bir yer. Sahibi Kübra hanım seyahat ederek çektiği fotoğrafları özenle sergiliyor. Kahvesi kadar sohbeti güzel bir insan. Yolunuz düşerse burayada uğramayı ihmal etmeyin.

Gezi içerisinde bir çok görülmesi gereken kilise ismi verdim ama unutmamak gerekir ki bunlardan bazıları müze sıfatında olmadığı için sadece özel izinle gezilebiliyor.

Instagram’da varım ve sizide beklerim 🙂

Elifin Atlası Youtube videolarımı için de buradan buyrun.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir