Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

Zürih Gezilecek Yerler : Medeniyetin Başkenti

Zürih Gezilecek Yerler : Medeniyetin Başkenti

Zürih, yıllar boyu reklamlarda gördüğümüz milka inekleri ve izlediğimiz heidi çizgi filmi ile beynimize yer etmiş ve sempatimizi kazanmış ,Alp dağlarının arasındaki İsviçre’nin en popüler şehri.  zürih gezilecek yerler

Aslında ülkenin başkenti olmasa da Türkiye’nin İstanbul’u neyse İsviçre’nin de Zürih şehri o denebilir. Ülkenin başkentinin Bern olduğunu söylemeden geçmek istemiyorum. Ayrıca Zürih dünyanın en yaşanabilir şehirler sıralamalarında sürekli 1. ve 2. sıralarda gidip geliyor. İsviçre kişi başına düşen net olmayan yerli ürün bakımından dünyadaki en zengin ülkelerden biri ve her bir yetişkin için en yüksek malvarlığına sahip. Bu en yaşanabilir şehirlerden biri olan Zürih’te gezilecek yerler neresiymiş bakalım.

Zürih Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dil: Ülkenin 4 tane resmi dili var. Bunlardan en bilineni ve yaygın olanı Almanca. Almancayı nüfusun neredeyse %63 lik bölümünü konuşuyor. Almancadan sonra Fransızca, İtalyanca ve Romanşca dilleri geliyor.  Romanşcayı ülkenin güneydoğundaki Graubünden kantonunda konuşulmakta. Bir çoğunuz duymuşsunudur İsviçreliler için dünya vatandaşı derler. Tamda bu sebepten.

Vize: Türk vatandaşları için Schengen Vizesi gerekmektedir.

Para Birimi: İsviçre, sanılanın aksine Avrupa Birliği üyesi değil. Uluslararası ilişkilerde tarafsızlık politikası uygulayan ülke, Avrupa Birliği üyelik kurallarının bir çoğunu benimsemiş olmasına rağmen üyesi olmamış. İsviçre’de para birimi euro değil, İsviçre frangıdır. (7 Eylül 1 İsviçre frangı = 5,79 Türk Lirası)

Saat Farkı: Zürih, Türkiye saatine göre 1 saat geridedir. Türkiye’nin uygulamış olduğu yaz saati politikası nedeniyle bahar ve yaz döneminde bu şekilde. Sonbahar ve kış döneminde ise 2 saat kadar fark vardır.

Zürih’e Gitmek İçin Uygun MevsimHem kış hemde bahar aylarında Zürih’e gitmiş biri olarak ikisininde güzellikleri ayrı diyebilirim. İlk Şubat ayında gitmiştim Zürih’e şehirde lapa lapa kar yağıyordu. İkinci gidişim bahar ayıydı. Yine üzerinizde bir mont olmasına rağmen sokaklar cıvıl cıvıl ve güneş yüzünü gösteriyor.

Kışın giderken o kadar çok korkutmuşlardı ki kat kat giyinmiştim. Hiçte deli gibi üşüdüğümü hatırlamıyorum. Bahar ayında ise, hırka ve üzerimde deri ceketle dolaşmıştım. Şehrin en sıcak olduğu mevsim Temmuz ayı onda bile maximum 30 dereceleri görüyor.

Zürih Şehir İçi Ulaşım: Zürih, temiz, yaygın ve güvenli şehir içi ulaşım sistemleriyle de ünlü bir kent. S-Bahn isminde, banliyö treni görevi gören bir raylı sistemi, şehrin her köşesine ulaşan tramvayları ve otobüsleriyle kentte herhangi bir noktadan başka bir yere ulaşmak hiçbir zaman problem olmuyor.

Toplu taşıma sistemlerinin bir diğer ilgi çekici özelliği ise dakikliği. Bu şehirde, hiçbir araç, büyük bir kaza olmadığı sürece, programında yazan süreden 30 saniye de olsa geç kalmıyor.

Şehiriçi ulaşımı aktif olarak kullanacaksanız Zürich Card almak oldukça mantıklı. 24 ve 72 saatlik olan 2 çeşidi var ve bunlar 24 CHF ve 48 CHF olarak fiyatlandırılmış.(2018). Peki Zürich Card bize ne gibi avantajları var. Bazı müzelere ücretsiz giriş sağlıyor. Ayrıca bir çok mağaza ve restoranda bazı süprizler de sağlıyor. Buradan ücretsiz gezebileceğiniz müzeler listesine bakabilirsiniz. Zürih 45 bölgeye ayrılmış durumda. Zürich Card’ın geçerli olduğu bölgeler merkez olarak belirlenen 110 bölgesi ve 111, 121, 140, 150, 154, 155 bölgeleri.

Zürih Nerede ve Nasıl Gidilir?

Zürih İsviçre’nin en büyük kenti ve Zürih Kantonun başkenti. Kendi adını taşıyan Zürih Gölü’nün kuzeybatı kıyısında konumlanmış durumda.

Zürih’e Nasıl Gidilir?

Kendi araçınızla: İsviçre’deki bütün kara yolları Zürih’e çıkıyor desek fazla abartmış sayılmayız. Ülkenin hangi noktasından girerseniz girin ana kara yollarını (N1, N3) takip ederek Zürih’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Zürih, yaklaşık olarak başkent Bern’e 110, Basel’e 86 km. uzaklıkta bulunuyor.

Trenle: Zürih’in büyük tren garı Hauptbahnhof’dan, Avrupa’nın önemli şehirlerine ve İsviçre’nin tüm kentlerine direkt seferler düzenleniyor. Bahnhofstrasse’nin sonunda, şehrin merkezinde bulunan tren garında, yer altı alışveriş merkezi de bulunuyor. Kapanış saatleri kanununa tâbi olmadığı için, bu alışveriş merkezi, özellikle pazar günleri yerel halk tarafından çok tercih ediliyor. Tren garından, tramvay hattıyla şehrin her noktasına kolayca ulaşılabilir.

Fransa’nın TGV, İtalya’nın Cisalpino, Almanya’nın ICE ve DB, İsviçre’nin SBB adlı tren işletmeleri, bu tren garını kullananlar arasında. Dolayısıyla, yerel ve uluslararası hatlarda oldukça sık sefer bulunuyor.

Uçakla: Zurich Airport, İsviçre’nin en büyük ve işlek havaalanı konumunda. Kloten bölgesinde bulunan havaalanı, Zürih şehir merkezine, her 10-15 dakikada kalkan trenlerle yaklaşık 12 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bu trenlerle tren garına ulaşmak 6.20 CHF tutuyor.

Ülkenin en büyük hava yolu firması SWISS dâhil, bütün büyük hava yolu firmalarının hizmet verdiği havaalanından şehre ulaşım için otobüs imkânı da bulunuyor.

Şehre trenle 1 saat uzaklıkta bulunan Basel Havaalanı da, Zürih’e hava yoluyla gelmek isteyenlere ekstra bir çözüm sunuyor. Bu havaalanını, genellikle düşük maliyetli hava yolu firmaları kullanıyor.

İstanbul’dan Zürih’e gitmek için ise THY ve Pegasus’un direk seferleri ile gidebilirsiniz. Uçuş yaklaşık olarak 3 saat 15 dakika civarı sürüyor. Uçak seferlerini buradan kontrol edebilirsiniz.

Zürih Havalimanı ulaşımı ve Zurih şehir içi ulaşım ile ilgili detayları yazım için tıklayın

Zürih Gezilecek Yerler Listesi

  • 1. Lindenhof
  • 2. Fraumünster Kilisesi
  • 3. Grossmünster (Great Minster)
  • 4. Wasserkirche (Water Church)
  • 5. Kunsthaus Zürich
  • 6. St. Peterskirche
  • 7. İsviçre Ulusal Müzesi
  • 8. Uetliberg
  • 9. Zürih Gölü
  • 10. Zürih Opera Binası
  • 11. Zurich Altstadt
  • 12. Rietberg Museum
  • 13. Bahnhofstrasse

Zürih Gezilecek Yerler


1. Lindenhof

Lindenhof

Zürih şehrinin bir alt bölgesi olan Lindenhof, Limmat Nehri’nin doğu kıyısında yer alıyor. Tarihi bir merkez özelliğine sahip olan bölge Türkçe’de “Ihlamur Ağacı Bahçesi” anlama geliyor.

Bölgeye, özellikle de merkezi konumda bulunan ve eşsiz şehir manzarası sunan Lindenhof Tepesi, cezbedici bir görünüm kazandırıyor. Roma ve Karolenjler döneminde şehrin yerleşimine katkıda bulunan tepeye çıkarak ağaçların gölgesi eşliğinde şehri izleyebilirsiniz.

2. Fraumünster Kilisesi

Fraumuenster Kilisesi

Alman Kralı Lois tarafınca M.S 853 yılında inşa edilen Fraumünster Kilisesi, Roma mimarisinin en güzel örneğini yansıtıyor. İsviçre’nin en önemli görkemli yapıtlarından olan kilisenin üzerine eklenilen vitraylar, şehri otantik bir atmosfer içerisine dahil ediyor.

Münsterhof Meydanı‘nda konuşlanmış olan mimari yapıtın bir diğer dikkati çeken yanını ise üzerinde görülen mavi uçlu kulesi.

3. Grossmünster (Great Minster)

Kaynak: airfrance.ie

İkiz kuleleriyle bizi selamlayan Protestan Kilisesi Grossmünster (Great Minster), “Büyük Manastır” anlamına geliyor. 16. yüzyılda Charlemagne’nin inşa ettiği yapıtın kulelerine çıkabilmek için 187 basamaklı merdivenleri kullanmak gerekiyor.

Şehirdeki üç büyük kiliseden biri olan Grossmünster Nimmat Nehri kıyısında bulunuyor.

4. Wasserkirche (Water Church)

Wasserkirche

Old Town bölgesinin merkezi noktasında konumlanmış Wasserkirche (Water Church), Zürih Gölü’nün doğal dokusu ile bir bütünlük oluşturuyor.

Augusto Giacometti’nin dekore ettiği kilise, ilk bakışta yüksek tonozlu tavanı ve karmaşık vitray pencereleri sayesinde kendine hayran bırakıyor. Kilisenin ön cephesindeki ünlü Zwingli Bronz Heykeli’ ni de buraya kadar gelmişken görmeden dönmeyin.

5. Kunsthaus Zürich

Kunsthaus Zürich

Orta çağdan 20.yüzyıla kadar pek çok tarihi özgü eseleri barındıran Kunsthaus; Picasso, Beckhmann, Corinth ve Chagall gibi önemli şahsiyetlerin resimleri karşınıza çıkıyor. Şehir merkezinden bineceğiniz 3. numaralı tramvay ile Heimpl semtine gelerek ziyaret edebilirsiniz.

6. St. Peterskirche Kilisesi

St. Peterskirche Kilisesi

Lindenhof içindeki Altstadt’taki Aziz Peter Kilisesi, küçük bir tepenin üzerinde şehre bakıyor. Zürih’teki en eski kilise olan St. Peterskirche, sonradan eklenilen Gotik tarzdaki çan kulesiyle görkemli bir görünüme sahip olmuş. Avrupa’nın en büyük kilise saatini sahip kilise temeli 8.yüzyıla dayanıyor.

7. İsviçre Ulusal Müzesi

İsviçre Ulusal Müzesi

İsviçre Ulusal Müzesi ülkenin kültür ve tarihini sergileyen mükemmel bir yer. Müze bugüne kadar ülkenin tarihsel ve kültürel eserlerinin en önemli koleksiyonu oluşturan, tarih öncesi çağlardan 20. yüzyıla kadar çok çeşitli konuları kapsıyor.

Bu koleksiyon içinde altın ve gümüşler, tekstil ürünleri, kostümler, mücevherler, saatler, bilimsel araçlar, kırsal yaşama dair araçlar ve müzik aletleri görmek mümkün. İsveç Ulusal Müzesi’ni pazartesi günleri dışında 10.00-17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

8. Uetliberg

Uetliberg

Zürih Kantonu’nda yer alan Uetliberg Tepesi,  şehri seyretmek için en uygun yer. 873 metre yüksekliğe sahip olan tepe, Zürih Gölü‘nü tam üst noktadan görüyor. Tunç devrinde askeri amaçlı kullanılmış olan coğrafi güzellik, 1644 yılından beri de gözlem yeri olarak tercih ediliyor.

Muazzam bir görüş alanı olan tepeye çıkarak İsviçre Alpleri’ni, şehri, göl ve nehri seyredebilir veya restoranda bir kadeh şarabınızı yudumlayabilirsiniz. Restoranda fiyatların uygun olduğunu söyleyemem🙈

Şehir merkezinden S10 numaralı trene bindikten sonra 25 dakika süren bir yolculuktan sonra varılıyor. Trenden indikten sonra ise yokuş yukarı 10-15 dakika yürünüyor. Kış dönemi kızağını alan herkes trende oluyor 🙂

9. Zürih Gölü

Zürih Gölü

İsviçre’nin Zürich, Schwyz ve St. Gallen kantonlarıyla çevrili olan Zürih Gölü (Lake Zurich), şehrin güneydoğusunda bulunuyor. Linth Nehri’nin buzul, moren ve kaya gibi farklı etkenler sonucu kapanmasıyla ortaya çıkan gölün üzerindeki Ufenau ve Lützelau adlı adalar ile farklı bir hava katıyor.

Kar yağarken göl kenarında birilerini görmek zorken, baharda cıvıl cıvıl oluyor. Şarkı söyleyen, gitar çalan ne ararsanız bulunuyor. Ayrıca yaz aylarında göl kenarında güneşlenip, gölde yüzülüyor.

10. Zürih Opera Binası

Zürih Opera Binası

Falkenstrasse bölgesinde bulunan Zürih Opera Binası (Opernhaus Zürich), mimarisi ve kendine özgü akustiği sayesinde turistlerin üzerinde büyük bir intiba bırakıyormuş. Bırakıyormuş diyorum çünkü içerisine girmedim.

1925 yılına kadar drama, opera, müzik gibi aktiviteler için çalışma gösteren yapıt, muhteşem tasarımını duvar ve taban döşemeleriyle göz önüne çıkartıyor. Dizaynını Viyanalı Ferdinand Fellner ve Hermann Helmer isimli mimarların üstlendiği binada 1834 yılından beri sanatsal faaliyetler düzenleniyor.

11. Zürich Altstadt

Zurich Altstadt

Şehrin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Zurich Altstadt, tarihi dokuların ve modern binaların iç içe geçtiği sokaklara ve meydanlara ev sahipiliği yapıyor. Hoş antikacılar, butikler, kafeler ve tarihi mekânları bu bölgede bulabilirsiniz.

12. Zürih Botanik Bahçesi

Zürih Botanik Bahçesi

Bahçe mimarı Fred Eicher aracılığıyla 1972-1977 yılları arasında yapılan Zürih Botanik Bahçesi (Botanical Garden of the University of Zurich), yemyeşil uzanan görünümü ile bambaşka yerlere götürüyor.

53.000 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu olan bahçede 8000 civarında olan bitki türü varlık gösteriyor. Zollikerstrasse caddesinde bulunan botanik bahçesi doğa ile iç içe vakit geçirmek için harika bir yer.

13. Bahnhofstrasse

Bahnhofstrasse

Dünyaca ünlü mağazalarla çevrelenmiş olan Bahnhofstrasse Caddesi, Zürih’in en pahalı ve lüks bölgelerinden biri diyebilirim. Hareketli ve renkli bir havası olan cadde, Bahnhofplatz’dan başlayarak Bürkliplatz bölgesinin sonuna kadar uzanıyor. zürih gezilecek yerler

H&M, Cartier, Chanel, Apple Store ve Bvlgari gibi ünlü markaları görebileceğiniz caddede yürüyüş yapıp belki alışveriş yaparsınız 🙂 Genelde çoğu yer akşam 7 gibi kapanıyor ve pazar günleride kapalı oluyorlar.

Zürih’te Nerede Kalınır?

Zürih’e iki gelişimde de farklı yerlerde kaldım. Biri Old Town bölgesine yakın bir konumdaki 2 yıldızlı Hotel Limmathof diğeri ise şehir merkezine 20-25 dakika uzaklıktaki yine 2 yıldızlı olan EastHotel Zürich.

Daha uygun bir yerler arıyorsanız şehir merkezinde bulunan City Backpacker Biber hosteli önerebilirim.

Daha fazla Zürih konaklama seçeneğini incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

Zürih gezilecek yerler yazımın sonuna gelmişken, yeme içme ile ilgili yazıyı da gelecek günlerde hazırlamış olurum. Zürih’in sakinliği, temizliği, insanların telaşsızlığı ile beni etkileyen yerlerden. Şunu unutmamak gerekiyor ki şehir bizim oldukça pahalı gelecektir. Starbucks’ta bir latte için 5,5 CHF ödedim. Alplere çıkmak için tren biletini sorduğumda gişe görevlisinin 115 CHF demesi ile sıradan çıkışımı görmeniz gerekirdi🙈

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir