Elif'in Atlası

''Yaşa, Seyahat Et, Maceraya Atıl, Şükret ve Asla Pişman Olma''

2022 Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti Nedir? Nasıl Yapılır?

2022 Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti Nedir? Nasıl Yapılır?

2022 itibari ile, yurt dışından gelen yolcu beraberinde getirdiği  telefona için yurtdışı telefon kayıt ücreti olarak artık 2.732 TL oldu. “Yurtdışından alınan telefon nasıl Türkiye’de kayıt edilir ?” sorunu daha siz sormadan cevaplamak istedim. Çünkü eskiden bu rakam önce 149 TL idi; sonra 500 TL. Şimdi ise bu rakamı 2732 TL oldu. Gerçi, özellikle İphone telefonlarda, hala yurt dışından alıp, getirdiğimiz telefonu “Türkiye’de pasaporta telefon işletme” dedikleri bu parayı ödeyerek, uyguna getirebiliyoruz. Size rehber olması için tüm bu süreci ve güncel rakamları, aşağıda sizin için anlattım. Yurtdışı telefon kaydı sürecine dair aradıklarınızı bulabilirsiniz.

Şimdiye kadar 1 kez cep telefonumu yurt dışından alıp,  Türkiye’de kaydettirip bu şekilde kullandım. Az çok bu süreçle ilgili tecrübem olduğunu düşünerek Yurtdışından gelen telefonların IMEI kayıt süreci nasıl yapılır ? bildiğimi düşünüyorum.  2020 Yurtdışı telefon kayıt ücreti

Yurtdışından alınan telefon için kaydı harcı, ne yazık ki artık 2.732 TL 🙁

Çok Önemli Bir Bilgi:

Herkes yurt dışından telefon getirebilir. Siz veya bir başkası. Ama gelen bu telefonun kaydı, sadece yurt dışından giriş-çıkış yapmış kişi adına yapılır. Eskiden, başkasının pasaportunu kullanarak kayıt yapılabiliyordu. Bu günler geride kaldı.

Hatta artık, bu gelen telefon, o yurt dışından gelen kişinin pasaportuna kaydedilmekle kalmıyor; aynı zamanda telefon/GSM numarasına da işleniyor. Eskiden, bu tür bir uygulamada yoktu. 2020 Yurtdışı telefon kayıt ücreti

Bir örnek vermek gerekirse : Kuzeniniz yurt dışından gelirken size telefon getirdi. O telefonu da size vermek istedi. Telefonu da pasaportuna kaydettirdi. Telefonu size hediye etti. Siz de telefona, kendi GSM hattınızı (Sim kartınızı) taktınız.

Ne yazık ki o telefon çalışmaz!!!  Çünkü telefon kaydı kimin adına ise, sadece o kişinin kayıtlı telefon hattı o telefonda çalışır.

31 mayıs 2019 itibari ile yurtdışından gelen telefon kaydı, sadece yurt dışından gelen o kişinin adına ve telefonuna yapılabiliyor. Yani başkasının pasaportu ile yurt dışından gelen telefon kaydı artık yapılamıyor.

Düşük bütçe ile seyahat etmeye çalışanların dikkatine 🙂 Low Cost Havayolu Nedir, neden tercih edilmeli? yazımda.

Yurtdışı telefon kayıt öncesinde bilinmesi gerekenler

Yurtdışından gelen telefon, ülkeye giriş yaptığı andan itibaren 4 ay (120 gün) sorunsuz çalışır.

  • Yurtdışından ülkeye giriş yaptığınız tarihten 120 günü (yurtdışı telefon kayıt süresi olarak bilinen süredir) geçmemek kaydı ile telefonu yurt dışından getiren kişinin adına ve GSM numarasına kaydedebilirsiniz. Eğer yurtdışından gelen telefon kaydı süresi için tanımlanan ve hakkınız olan 120 gün geçtiyse, kayıt edemezsiniz ve yeniden yurt dışına gidip, ülkeye giriş yapmanız gerekir.  2020 Yurtdışı telefon kayıt ücreti
  • 1 pasaporta 3 yılda 1 kez telefon kaydı yapılır ve takvim yılı esas alınır. Yani diyelim ki 30 Mart 2020 itibari ile telefon kaydı yaptırdınız. O halde 1 ocak 2023 tarihinde, 1 kez daha telefon kaydı yapma hakkınız olur.
  • Bütün bu işlemler E Devlet üzerinden kolayca yapılabilir. Dilerseniz devletin yetkilendirdiği Abone Kayıt Merkezleri’nden de telefon kayıt işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. IMEI Numaramı Bilmiyorum Nasıl Öğrenebilirim?

IMEI numarası cihazın *#06# tuşlarına basılmak suretiyle öğrenebilirsiniz.

2. E-devlet Kapısı Üzerinden Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresinden cihaz kaydını yapabilmektedir.

3. Yurtdışından Cihaz Getirdim, Kayıt Hakkım Var Mı?

https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkini kullanarak ya da Kurumumuzun BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni (120) arayarak kayıt hakkınız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

4. Kayıt İşlemleri Öncesi Yapmam Gereken Bir Şey Var Mı?

E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2022 yılı için 2732 TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.

elifinatlasi

Merhabalar, ben kim miyim? Hayallerinin peşinden koşan, dünyada ayak basmadik yer bırakmak istemeyen, aldığı maaşı uçak biletlerine yatıran, bulduğu her fırsatta kendini yollarda bulan, gülümsemesi hiç eksik olmayan, minyon, çıtı pıtı bir hatun kişiyim :)

7 thoughts on “2022 Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti Nedir? Nasıl Yapılır?

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Gayet açıklayıcı olmuş . Merak ettigim hususlar vardi ama aklımda herhangi bir soru işareti kalmadı.

      1. Bir sorum olacaktı,bazı yakınlarımdan duydum ki yurtdışından getirilen telefon için belli süre aralıklarıyla açtırma ücreti ödememiz gerekiyormuş,bu doğrumu?

  2. Aslında şuanda 2. El telefon için arayış içindeydim ve devamli şu muhabbet var. Yurtici mi, yurtdisi mi? Bende arastirma yapim diye girdim sizin makalenize denk geldim. 🙂 Gerekli bilgileride ogrenmis olduk. Anlasilan bir tatil icin kibrisa gitmek gerekli.

  3. ya yuh cidden telefonlar bu kadar ucuz olsa türkiyede alcazda yurt dışı almamıza bile2006 tl neyaa ekonomi batmakta

  4. Merhaba, anlayamadığım bir nokta var. Yurtdışında getirilen telefonu kimin getirdiğinin nasıl bir önemi oluyor? Yani kuzenim bana telefonu getirdi. Bende kendi adıma kaydettirmek istiyorum. yakın zamanda yurtdışına da çıktım. Kuzenimin getirdiği telefonu kendi pasaport’uma kaydettirmez miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir